Téma: 10 herců, kteří nebyli nominováni na Oscara, ale měli ho získat

Vydáno: 18.10.2020 11:30 - Václav Limberk | foto: MGM

Jim Carrey v Muži na Měsíci, Steve Buscemi ve Fargu nebo Val Kilmer v The Doors, to je jen několik případů herců, kteří předvedli oscarový výkon, aniž by si jich americká Akademie všimla.
10. Jim Carrey (Muž na Měsíci)
Jim Carrey ve filmu Muž na Měsíci / Man on the Moon
© Universal
Jim Carrey nebyl nominován na Oscara za roli Andyho Kaufmana v životopisném filmu Muž na Měsíci, ačkoliv za něj získal Zlatý glóbus, což se zdá nepochopitelné s ohledem na to, jak se dokonale převtělil do postavy kontroverzního komika. Je přesvědčivý i v poloze Kaufmanova "zlého" alter ega Tonyho Cliftona. Oscarová Akademie nemá Jima Carreyho zřejmě ráda, jinak nelze její přehlédnutí v tomto případě vysvětlit.

Scéna z filmu Muž na měsíci

9. Michael Douglas (Volný pád)
Michael Douglas ve filmu Volný pád / Falling Down
© Warner Bros.
Michael Douglas má Oscara za Wall Street, nicméně svůj životní výkon podal v roli obyčejného muže, který "se vrací domů", v thrilleru Joela Schumachera. D-Fens, jak se ve filmu jeho postava jmenuje, je na první pohled průměrným obyčejným Američanem, vedle toho jde i o složitou, rozporuplnou osobnost s rysy psychopata. Douglas v pro něj atypické roli zazářil a fakt, že se nedočkal oscarové nominace, byl velmi překvapivý.

Scéna z filmu Volný pád

8. Steve Buscemi (Fargo)
Steve Buscemi ve filmu Fargo / Fargo
© MGM
Steve Buscemi nebyl nikdy nominován na Oscara a je s podivem, že se tak nestalo ani za roli Carla v kriminálce bratří Coenů. Hraje v ní jednoho z kriminálníků (druhého hraje Peter Stormare), jež si najme obchodník s auty Jerry (William H. Macy), aby unesli jeho ženu. Buscemi tvoří se Stormarem dokonalý filmový pár a je nanejvýš překvapivé, že nebyl nominován ani jeden z nich a zvláště Buscemi, který zde na rozdíl od skoro němé role Stormarea obstarává většinu dialogů (a monologů).
Scéna z filmu Fargo

7. Robert Carlyle (Trainspotting)
Robert Carlyle, Ewen Bremner, Ewan McGregor ve filmu Trainspotting / Trainspotting
© Miramax
Robert Carlyle nebyl nikdy nominován na Oscara, a to ani za roli psychopatického Begbieho z kultovního generačního snímku. V roli Begbieho je natolik přesvědčivý, že kdykoliv se objeví na plátně, jde z jeho přítomnosti elektrizující strach. Carlyle by si za svůj výkon zasloužil minimálně oscarovou nominaci stejně jako Ewan McGregor v roli Rentona.

Scéna z filmu Trainspotting

6. Michael J. Fox (Návrat do budoucnosti)
Lea Thompson, Michael J. Fox ve filmu Návrat do budoucnosti / Back to the Future
© Universal
Michael J. Fox se také nikdy nedočkal oscarové nominace, ačkoliv předvedl v roli středoškoláka Martyho McFlye ve sci-fi komedii oslnivý výkon, přičemž zahrát postavu Martyho nebylo nic lehkého, ale Fox na svých bedrech unesl celý film a jeho výkon v tomto filmu je opravdu neopakovatelný.

Scéna z filmu Návrat do budoucnosti

5. Michael Biehn (Terminátor)

Michael Biehn ve filmu Terminátor / The Terminator
© MGM
Životní rolí Michaela Biehna je bez diskuse Kyle Reese z apokalyptického akčního sci-fi Jamese Camerona. Biehn ztvárnil ochránce Sarah Connor (Linda Hamilton) vyslaného z budoucnosti. V jeho podání je Reese přesvědčivě ztvárněnou komplexní, autentickou a tragickou postavou. 

 
Scéna z filmu Terminátor

4. John Malkovich (Nebezpečné známosti)
John Malkovich ve filmu Nebezpečné známosti / Dangerous Liaisons
© Warner Bros.
John Malkovich byl sice nominován na Oscara dvakrát (v obou případech za vedlejší role ve filmech Místa v srdci a S nasazením života), nicméně za svůj impozantní výkon v roli vikomta Valmonta v historickém dramatu podle knihy Choderlose de Laclose nominován nebyl, ale byla to právě role cynického svůdníka, za níž měl Malkovich Oscara získat.
Scéna z filmu Nebezpečné známosti

3. Val Kilmer (The Doors)

Val Kilmer ve filmu The Doors / The Doors
© Tri Star
Val Kilmer se dokonale převtělil ve zpěváka Jima Morrisona, frontmana legendárních The Doors ve stejnojmenném životopisném filmu Olivera Stonea. Podal tu svůj životní výkon srovnatelný například s Carreyho kreací v Muži na Měsíci - v obou případech divák věří, že vidí skutečného Andyho Kaufmana, respektive Jima Morrisona. Kromě toho, že vypadal jako on, měl i hlas jako zesnulý frontman skupiny.
Trailer filmu The Doors

2. R. Lee Ermey (Olověná vesta)
R. Lee Ermey ve filmu Olověná vesta / Full Metal Jacket
© Warner Bros.
R. Lee Ermey dostal svou životní příležitost ve válečném dramatu Full Metal Jacket, kde ztvárnil sadistického vojenského instruktora Hartmana, který s oblibou šikanuje nováčky při výcviku. Stanley Kubrick si tohoto herce vybral kvůli tomu, že dokázal nepřetržitě klít, což pak názorně předvedl. Nominaci by si zasloužil i Vincent D'Onofrio za roli psychicky labilního vojáka Pylea. 
Scéna z filmu Olověná vesta

1. Dennis Hopper (Modrý samet)

Dennis Hopper ve filmu Modrý samet / Blue Velvet
© MGM
Hollywoodský rebel Dennis Hopper byl znám především díky kultovnímu snímku Bezstarostná jízda do doby, než mu v roce 1986 David Lynch svěřil roli psychopatického zabijáka Franka Boothe ve svém znepokojivém thrilleru. Hopper se do této role převtělil natolik sugestivně, že z něj běhá mráz po zádech. Ironií je, že Hopper byl sice nominován na Oscara za vedlejší roli, ale nikoliv za tento výkon, nýbrž za roli opilce ve filmu Hráči z Indiany ze stejného roku.
Scéna z filmu Modrý samet


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY