Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
top 10 herci, kteří byli nominováni, ale Oscara nezískali

Téma: Top 10 herci, kteří byli nominováni, ale Oscara nezískali

Vydáno: 03.10.2020 18:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: New Line Cinema

Občas se stane, že přejete svému oblíbenému herci Oscara, ale on přes všechna očekávání odejde s prázdnou. V tomto článku si připomeneme deset herců, kteří byli nominováni na Oscara, ale sošku nezískali.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Oscar je považován za nejprestižnější filmovou cenu na světě. Bohužel, často se stane, že jí není vyznamenán herec, který v tom daném roce předvedl nejlepší herecký výkon, nýbrž někdo jiný. Zde je výběr deseti herců, kteří měli získat Oscara za to, že ten rok byli ve své kategorii nejlepší. 

Řazení je chronologicky vzestupné.


10. James Caan (Kmotr)
James Caan ve filmu Kmotr / The Godfather
© Paramount Pictures
James Caan hraje nejstaršího syna Vita Corleona (Marlon Brando) jménem Sonny. Zprvu se zdá, že to bude on, kdo převezme po otci štafetu a stane se hlavou jedné z nejmocnější odnože newyorské mafie. Jenže co Sonnyho odlišuje od jeho otce, je horkokrevnost a neschopnost udržet na uzdě emoce, což jsou vlastnosti, které se v byznyse a v tom mafiánském obzvláště hrubě nevyplácí. James Caan vystihl tuto stránku Sonnyho osobnosti dokonale, jak je patrné v mnoha scénách, a právem byl nominován na Oscara za nejlepší vedlejší roli hned vedle dvou svých filmových spoluhráčů, kterými byli Robert Duvall alias právník Tom Hagen a Al Pacino jako nejmladší syn Michael. Ani jeden z nich nakonec zlatou sošku nezískal, tu si odnesl Joel Grey za film Kabaret.
James Caan ve filmu Kmotr

9. Al Pacino (Kmotr, Kmotr II

Al Pacino ve filmu Kmotr / The Godfather
© Paramount Pictures
Al Pacino hraje v prvním díle nejmladšího syna Vita Corleona jménem Michael. Ten je v Kmotrovi vylíčen jako bezúhonný občan a válečný hrdina, který stojí mimo mafiánské kšefty své rodiny. Až okolnosti ho přinutí jednat a chránit svého otce, který byl postřelen. Z bezstarostného mladíka se během filmu stává muž, který se musí umět rozhodnout a jednat, a stane se klíčovou postavou celého filmu. Ve druhém díle je pak Michael už zavedenou hlavou rodiny, která převzala otěže po svém otci a ve vedení mafie si počíná ještě krutěji a nelítostněji než jeho otec. Al Pacino byl v obou filmech naprosto skvělý a přesvědčivý. Zatímco za prvního Kmotra byl ještě nominován v kategorii role vedlejší, za druhého už to bylo za roli hlavní. Zlatou sošku ale nakonec nezískal ani napodruhé, kdy si ji odnesl Art Carney za film Harry a Tonto. Pacino ji měl získat minimálně za jednoho z Kmotrů.
Al Pacino ve filmu Kmotr

8. Robert De Niro (Lovec jelenů)
Robert De Niro ve filmu Lovec jelenů / The Deer Hunter
© Universal Pictures
Robert De Niro hraje v protiválečném eposu postavu Michaela Vronského, jednoho z trojice přátel v malém průmyslovém městečku v Pennsylvánii, kteří musí narukovat do války ve Vietnamu. Michael je z této trojice, v níž jsou ještě Nick (Christopher Walken) a Steven (John Savage), největší podivín, ale zároveň je z nich tří nejsilnější - fyzicky i mentálně - a nejodolnější, což se později ukáže právě v extrémních situacích, které na ně čekají ve válce. Vrcholem je pak slavná scéna ruské rulety, v níž Michael jako jediný prokáže dostatek duchapřítomnosti a jen díky němu se trojici podaří uniknout jisté smrti. De Niro je v této scéně nezapomenutelný tím, že na oko přijímá krutou hru, ale nikdy se nestane trpnou obětí čekající na kulku. Vždy se snaží najít cestu ven pro sebe i své přátelé. De Niro tu předvedl jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů, a právem byl nominován na hlavní roli. Sošku ale nezískal, tu si odnesl Jon Voight za Návrat domů. I když byl Voight v roli ochrnutého veterána vynikající, De Nirova role vyžadovala větší psychologickou drobnokresbu.
Robert De Niro ve filmu Lovec jelenů

7. Peter Sellers (Byl jsem při tom)

Peter Sellers ve filmu Byl jsem při tom / Being There
© Lorimar Pictures
Peter Sellers vytvořil svou životní roli mentálně zaostalého zahradníka Chance, který žil celý život v domě "starého pána". Když umře, je Chance nucen vydat se poprvé za zdi domu. Při banální nehodě potká ženu jménem Eve (Shirley MacLaine), která je manželkou umírajícího bohatého byznysmena (Melvyn Douglas). Chance není schopen skutečných emocí ani uvažování, život kolem sebe zná jen skrze obrazovku televize. Omylem okolí je ale jeho prostoduchost pokládána za hluboký vhled do problémů. Peter Sellers dokonale ztvárnil postavu, u níž musel potlačit svůj obvyklý expresivní výraz a jen malými náznaky občas dává najevo absurditu jeho příběhu. I když šlo o životní roli komika, zlatou sošku získal Dustin Hoffman ve filmu Kramerová versus Kramer, čímž se potvrdilo pravidlo, že Oscara získávají herci za dramata nikoliv za komedie, přestože Byl jsem při tom není klasická komedie, ale rafinovaně satirické podobenství.
Peter Sellers ve filmu Byl jsem při tom

6. Willem Dafoe (Četa)
Willem Dafoe ve filmu Četa / Platoon
© Orion Pictures
Willem Dafoe získal svoji první oscarovou nominaci za nejlepší vedlejší roli v dnes už klasickém válečném dramatu. Hraje tu seržanta Eliase, který ve filmu stojí proti Barnesovi (Tom Berenger). Oba dva mají svou skupinu příznivců, tvoří dva znepřátelené tábory, potažmo představují dvě tváře války, kterou poznává nováček Chris Taylor (Charlie Sheen). Barnesova zjizvená tvář ukazuje brutální a často sadistickou podobu války, zatímco ta Eliasova připouští její lidštější tvář a snahu zachovat zdravý rozum uprostřed válečného šílenství. Dafoe byl v roli Eliase extrémně přesvědčivý, stejně jako Berenger v roli Barnese. Oba dva herci doplatili na to, že byli oba nominováni ve stejné kategorii - vedlejší role. Cenu si nakonec odnesl Michael Caine za snímek Hana a její sestry.
Tom Berenger a Willem Dafoe ve filmu Četa

5. Ralph Fiennes (Schindlerův seznam)

Ralph Fiennes ve filmu Schindlerův seznam / Schindler's List
© Universal Pictures
Ralph Fiennes získal svoji první oscarovou nominaci za vedlejší roli v sedmi Oscary ověnčeném válečném dramatu. Hrál ve filmu postavu nacistického důstojníka a velitele koncentračního tábora Amona Göthe, který kromě tvrdých trestů praktikoval i osobní likvidaci vězňů. Legendární je scéna, kdy Göth z balkónu své vily pro vlastní potěšení střílí náhodně do vězňů. Fiennes, který pro roli znatelně přibral na váze, je mrazivě přesvědčivý, a i když tu ztvárňuje monstrum v lidské podobě, je stále uvěřitelným charakterem, jak ukazuje i slabost pro židovskou služku Helen (Embeth Davidtz). Místo Fiennese si Oscara odnesl Tommy Lee Jones ve filmu Uprchlík
Ralph Fiennes ve filmu Schindlerův seznam

4. Samuel L. Jackson (Pulp Fiction: Historky z podsvětí)

Samuel L. Jackson ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp Fiction
© Miramax
Rok 1994 byl na herecké výkony velmi silný. A hned několik jich nabídl průlomový film Quentina Tarantina, ale zvláště pro dva herce to byl nový začátek: pro Johna Travoltu a Samuela L. Jacksona. Zatímco Travoltova hvězda dávno zapadla, Jacksonova teprve vyšla. Za roli byl nominován v kategorii vedlejší a Travolta v roli hlavní, ale dalo by se říct, že obě postavy jsou rovnocenně důležité, přičemž ta Jacksonova možná i o něco důležitější. Jackson naprosto zazářil v roli nájemného vraha Julese Winnfielda proslulého svými citacemi z bible moment předtím, než svou oběť zasype smrští střel. Pro tuto postavu se narodil a je skutečně škoda, že zlatou sošku nezískal. Tu si odnesl Martin Landau z filmu Ed Wood
Samuel L. Jackson ve filmu Pulp Fiction

3. John Travolta (Pulp Fiction: Historky z podsvětí)

John Travolta, Samuel L. Jackson ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp Fiction
© Miramax
Dodnes si lze pamatovat na vzrušení, které vzbuzovala oscarová nominace pro zapadlou hvězdu bývalého krále diskoték Johna Travoltu, jehož filmovou kariéru doslova vzkřísil Quentin Tarantino ve svém kultovním snímku. Tarantino měl geniální instinkt pro výběr herců a moc dobře věděl, proč si pro roli nájemného vraha Vincenta Vegy poté, co ji nemohl vzít Michael Madsen, vybral právě Travoltu, jehož měli všichni diváci zafixovaného jako typického slušňáka a sympaťáka. Ono charisma je nicméně přítomné i zde a Travolta ze sebe dokázal dostat maximum, aby vytvořil spolu s Jacksonem jednu z nejpamátnějších filmových dvojic. Zřejmě chybělo jen málo, aby svůj comeback Travolta korunoval i Oscarem, jehož v těžké konkurenci nakonec získal Tom Hanks jako Forrest Gump
John Travolta ve filmu Pulp Fiction

2. Edward Norton (Prvotní strach)
Edward Norton ve filmu Prvotní strach / Primal Fear
© Paramount Pictures
Edward Norton byl naprosto dechberoucí v kriminálním právnickém dramatu, kde v hlavní roli obhájce hrál hvězdný Richard Gere, který přijme případ obhajoby Aarona Stamplera obviněného z vraždy arcibiskupa, u něhož byly posléze nalezeny kompromitující záběry sexuálních hrátek s jeho ovečkami. Norton, který do té doby neměl žádné herecké zkušenosti a zde fakticky debutoval, tu předvedl výkon z kategorie nezapomenutelných. Perfektně tu zvládl ztvárnit několik diametrálně odlišných osobnostních poloh. Byl tu skvělý a o Oscara za vedlejší roli zde byl okraden. Cenu získal zdaleka ne tak pamětihodný Cuba Gooding, Jr. ve filmu Jerry Maguire.
Edward Norton ve filmu Prvotní strach

1. Tom Cruise (Magnolia)

Tom Cruise ve filmu Magnolia / Magnolia
© New Line Cinema
Režisér Paul Thomas Anderson má podobně geniální instinkt pro výběr herců jako jeho o něco starší kolega Tarantino. Také on si rád vybírá herce jdoucí proti svému zavedenému typu. To byl i případ obsazení představitele typu správného amerického hocha Toma Cruise pro zápornou roli samozvaného sexistického šovinisty a gurua Franka T. J. Mackeye v rozsáhlé epizodicky stavěné fresce z roku 1999. Ačkoliv zde Cruise ztvárnil jen jednu z mnoha postav, jejichž osudy se zde navzájem křižují, byla jeho postava díky jeho nezapomenutelnému výkonu zde tou nejvýraznější. Pokud si někdo dnes Magnolii pamatuje, pak je to především díky němu. Cruise byl o Oscara za tuto roli připraven podobně jako Norton před třemi roky v Prvotním strachu. Akademie se zde opět ukázala a sošku si odnesl standardně hrající Michael Caine z filmu Pravidla moštárny
Tom Cruise ve filmu Magnolia

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Vyloženě tendenčně psaný článek. Pokaždé ... (novotný, 05.10.2020 11:05) Reagovat

    Vyloženě tendenčně psaný článek. Pokaždé jde přece o subjektivní názor a naznačit, že by si zasloužil Travolta cenu víc než Hanks, případně Cruise více než Caine, vyzní poněkud krátkozrace a zapškle.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Louis Gossett Jr. (30.03.2024 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)


PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe