Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 9. 2020 - 1. 10. 2020

TV tipy: Osamělý mstitel Wolverine řeší Mission: Impossible

Vydáno: 25.09.2020 19:48 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom září a října nabídne v televizi hned dvě velké premiéry. První je z nich je zatím poslední pokračování úspěšné série Mission: Impossible, druhou pak komiksový Logan: Wolverine, kterého tvůrci pojali v temnějším hávu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Útes smrti (The Reef) (pátek 25. 9., Prima Cool, 22.25 - 00.15)

Plakát filmu Útes smrti / The Reef
© Pinterest
Dekádu starý australský hororový thriller si na nic nehraje, je přiznaným béčkem a o to zábavnější. Režisér a scenárista Andrew Traucki v něm spoléhal především na poměrně hutnou atmosféru a výtečnou práci s napětím, které dávkuje velmi rozumně a plíživě. Pozitivy budiž i svižné tempo, střídmá stopáž a absence směšných digitálních triků, poněvadž ústřední žralok není moc vidět. Potěší i minimum nelogičností nebo tradičních nepravděpodobných momentů. Dojem určité autenticity dokresluje obsazení, které je tvořeno vesměs neznámými tvářemi, mezi nimiž jsou třeba Damian Walshe-HowlingGyton Grantley nebo Adrienne Pickering. Je jasné, že o víc než pouhou klišovitou žánrovku se nejedná, při velmi nízkých očekáváních ale dokáže dost překvapit, o čemž tedy není úplně přesvědčená naše letitá DVD recenze.

Zajímavost: Všichni žraloci ve filmu jsou reální.

Oficiální trailer filmu Útes smrti / The Reef
Polina (Polina, danser sa vie) (sobota 26. 9., ČT art, 21.15 - 23.00)

Český plakát filmu Polina / Polina, danser sa vie
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré francouzské taneční drama se sice tváří jako fikce, nicméně jde spíše o polodokument, který není úplně divácky přístupný. Režírující dvojice Angelin Preljocaj a Valerie Muller se dlouhá léta pohybuje v baletním prostředí, což je na výsledku znát, protože přesně dokáže zachytit určité kouzlo jednotlivých tanců a atmosféru, která se okolo nich vytváří. Předpokládá to ale spolupracujícího diváka, protože ten musí o baletu něco vědět a nejlépe k němu mít nějaký vztah. Tempo je ale potřebně svižné a hudba pochopitelně nádherná, takže i neznalci se mají čeho chytit. Problém nastává trochu u příběhu, který funguje jen v základní rovině, ale nějaký přesah se mu nedaří předat, což může být dáno i tím, že jde víceméně o klišé. V obsazení se objevují samozřejmě tanečníci a tanečnice, takže o ladné pohyby není nouze, jedinou výjimkou je velmi dobrá Juliette Binoche, která hraje choreografku. Tip pro náročného diváka.

Zajímavost: Snímek obsahuje hodně autobiografických prvků ze života obou tvůrců.

Oficiální český trailer filmu Polina / Polina, danser sa vie
Logan: Wolverine (Logan) (sobota 26. 9., Prima Cool, 22.05 - 01.05 / neděle 27. 9., Prima Max, 00.30 - 03.25)

Český plakát filmu Logan: Wolverine / Logan
© Facebook tvůrce
Rozloučení se slavnou a oblíbenou komiksovou postavou bylo před třemi lety hodně očekávané a ze všech jejích samostatných příběhů je suverénně nejlepší. Režisér a spoluscenárista James Mangold v něm rezignoval na jakoukoli líbivost a diváckost a natočil temný realistický film, který se komiksovým původem jen inspiruje a silně připomíná moderní westerny. Opřel se v něm o hutnou a depresivní atmosféru blízké budoucnosti, pomalejší tempo, hodně brutální a nekompromisní akční scény a fantasticky napsané postavy, které prožívají osobní utrpení, což ale na fanoušky extrémně funguje. Vše ještě dotváří hudba Marca Beltramiho a nádherná kamera Johna Mathiesona. V titulních rolích naprosto excelují Hugh Jackman a Patrick Stewart, kterým famózně sekunduje malá Dafne Keen, dále se pak objeví třeba Boyd HolbrookStephen Merchant nebo Richard E. Grant. Občas je to sice trochu průhledné a lehce předvídatelné a stopáž je možná o něco přetažená, to ale na intenzivním zážitku nic nemění. Jeden z tipů týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Jde o vůbec první komiksový film, který byl nominován na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář.

Oficiální český trailer filmu Logan: Wolverine / Logan
Louisa na pobřeží (Louise en hiver) (sobota 26. 9., ČT art, 23.00 - 00.15)

Plakát filmu Louisa na pobřeží / Louise en hiver
© IMDb
Ačkoli je čtyři roky starý francouzsko-kanadský snímek animovaný, není primárně určen dětem, o čemž svědčí i jeho vysílací čas. Režisér a scenárista Jean-François Laguionie se v něm spolehl na velice specifickou a osobitou vizuální stránku, v níž animace záměrně není úplně dokonalá, nicméně extrémně působivá. Samotný příběh není nijak komplikovaný, ale poetický a hodně se opírá o zvláštní meditativní atmosféru přelomu léta a podzimu na pozadí vylidňujících se pláží, která mu dodává na určité osobitosti a zároveň vzbuzuje určitou novou naději. Vzhledem k hodně střídmé stopáži a pomalejšímu tempu se nikdy nedostaví nuda a naopak si divák vše vychutná přesně tak, jak bylo zamýšleno. V tom správném rozpoložení se chyby hledají jen těžko. Rozjímací tip, který je nejlepší vidět v původním znění, protože hlas Dominique Frot, která namluvila hlavní hrdinku, je hodně působivý. 

Zajímavost: Snímek obdržel Velkou cenu na Ottawském mezinárodním festivalu animovaných filmů.

Originální trailer filmu Louisa na pobřeží / Louise en hiver
Mission: Impossible - Fallout (Mission: Impossible - Fallout) (neděle 27. 9., Prima Cool, 20.15 - 23.20 / pondělí 28. 9., Prima Max, 14.50 - 17.55)

Český plakát filmu Mission: Impossible - Fallout / Mission: Impossible - Fallout
© Facebook tvůrce
Zatím poslední díl úspěšné špionské série tvoří s tím předchozím jeden celek a jeho hodnocení je hodně podobné. Režisér a scenárista Christopher McQuarrie v něm spoléhá především na akci, která je výborná, fyzická a CGI na ní není moc vidět, což je jedině dobře. Paradoxnější je to o to víc, že příběh, který v jiných blockbusterech bývá prostinký, je v tomto případě notně překombinovaný, neboť v každé scéně je nějaké odhalení a postavy se různě kamuflují, což už ke konci může působit až rušivě. Trochu překvapí i to, že tvůrce vyloží karty na stůl moc brzy a záporáky odhalí ještě před polovinou trochu přepálené stopáže, což mu ale umožňuje se soustředit na již zmíněnou akci. V hlavní roli pochopitelně nechybí spolehlivý Tom Cruise, jemuž dělají společnost především civilní a velmi dobrý Henry Cavill a dále pak Ving RhamesSimon PeggRebecca Ferguson nebo Sean Harris. Škoda jen některých klišé a ne úplně fungujícího humoru. Druhý tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Celý film byl sestříhaný až necelé tři týdny před premiérou.

Oficiální český trailer filmu Mission: Impossible - Fallout / Mission: Impossible - Fallout
Malý Buddha (Little Buddha) (neděle 27. 9., ČT2, 22.25 - 00.40)

Plakát filmu Malý Buddha / Little Buddha
© amazon
Koprodukční drama z první poloviny devadesátých let přístupnou formou seznamuje západního diváka s myšlenkami buddhismu. Režírující Bernardo Bertolucci v něm zúročil dlouholeté zkušenosti v práci s monstrprodukcemi a spolehl se na úchvatnou a opulentní výpravu, exotické lokace, velkolepou hudbu Ryuichiho Sakamota a vskutku překrásnou kameru Vittoria Storara, jejíž jednotlivé záběry by okamžitě mohly viset na zdi. Titulní roli výtečně zahrál Keanu Reeves, jemuž sekundují třeba Bridget FondaChris Isaak nebo Jo Champa. Od dokonalosti snímek dělí jen přílišná utahanost, neboť tempo je místy únavně pomalé, přílišná didaktičnost, přehnaná stopáž a také to, že dvě dějové linie, na nichž je příběh vyprávěn, do sebe úplně nezapadnou a nejsou až tak propracované. Tip pro milovníky historie náboženství. 

Zajímavost: Kvůli scéně v lese, kde je hlavní hrdina vyhublý z nedostatku jídla, držel Reeves nárazovou dietu sestávající z pomerančů a vody.

Originální trailer filmu Malý Buddha / Little Buddha
Síla života (The Homesman) (pondělí 28. 9., ČT2, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu Síla života / The Homesman
© Facebook tvůrce
Šest let staré westernové drama je hodně příjemnou podívanou, která potěší staromilce a milovníky poctivé filmařiny. Je na něm znát, že režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Tommy Lee Jones vycházel z literární předlohy Glendona Swarthouta, protože se spolehl především na precizně budovanou atmosféru divokého západu, dobře napsané a vymyšlené postavy, které řeší zásadní problémy, hodně pomalé tempo a naprosté minimum akce, která je ovšem zvládnuta výborně. Potěší i celková komornost, skromnost a malé ambice, které jsou znát z každé scény. Dojem dotváří i krásná kamera Rodriga Prieta. Kromě samotného tvůrce se v dalších rolích představí spolehlivá Hilary SwankMiranda Otto nebo Grace Gummer, na pár minut se pak objeví i William FichtnerJohn LithgowJames Spader a Meryl Streep. Velmi dobrá žánrovka na pondělní večer, o níž hledejte detaily v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Práva na zfilmování románu dlouho držel Paul Newman, který ho chtěl sám natočit, ale kvůli častému přepisování scénáře k tomu nikdy nedošlo.

Oficiální trailer filmu Síla života / The Homesman
Osamělý mstitel (A Man Apart) (pondělí 28. 9., Nova, 23.20 - 01.30 / středa 30. 9., Nova Cinema, 23.55 - 02.05)

Plakát filmu Osamělý mstitel / A Man Apart
© amazon
Akční thriller z první poloviny nového milénia, který je u nás hodnocen o něco hůře než v zahraničí, je dnes trochu zapomenutý a asi se není co divit, protože není ničím výjimečný. Režírující F. Gary Gray si v něm vybral trochu oddechový čas a spoléhal na bohapustou rutinu. Natočil totiž ryze béčkovou zábavu, která je předvídatelná, klišovitá a nijak překvapivá. Jediné, co možná překvapí, je trochu pomalejší tempo, které ale vyvažuje solidní, avšak ne moc zajímavá akce. Jinak je vše, jak má v podobné žánrovce být a divák dostane přesně to, co očekává. V hlavní roli se představí obstojný Vin Diesel, kterému sekundují kupříkladu Timothy OlyphantLarenz Tate nebo Geno Silva. Škoda jen, že tenhle počin je nevýrazný a zoufale mu chybí jedna jediná zapamatovatelnější scéna a celé to vypadá spíš jako jen splněná zakázka.

Zajímavost: Film se měl původně jmenovat Diablo, což se nelíbilo výrobcům stejnojmenné počítačové hry, proto se snímek nakonec přejmenoval a byl uveden s více než ročním zpožděním.

Originální trailer filmu Osamělý mstitel / A Man Apart
Krize (Crisis) (úterý 29. 9., ČT2, 14.20 - 15.30)

Plakát filmu Krize / Crisis
© alchetron
Nejen u nás dnes už absolutně neznámý dokument z konce třicátých let nahlíží na tehdejší realitu, která vedla k vypuknutí druhé světové války. Jeho unikátnost spočívá v tom, že pohled na události je ryze americký, čili relativně objektivní. Režírující trojice Herbert KlineHans Burger a Alexandr Hackenschmied v něm mezinárodnímu publiku představila Československo jako poslední demokratickou zemi ve střední Evropě, především ale i vysvětlila velmi komplikované vztahy mezi Čechy a Němci. Celé je to sice občas trochu moc harmonizující a ukrutně naivní, i díky vzácným tehdejším záběrům ale za vidění určitě stojí, protože přibližuje tehdejší realitu trochu z jiného úhlu. Samozřejmě, že filmařské postupy jsou ve všem překonány a z moderního hlediska nemá film v tomto směru co nabídnout, nicméně vzhledem k tomu, že je tu vidět hodně neformálních záběrů trojice Jiří VoskovecJan Werich a Jaroslav Ježek, je snímek rozhodně specifický a může sloužit i jako pomůcka k výuce tuzemských dějin. K tomu přispívá i snesitelná a krátká stopáž, v níž opravdu není nic, co by extrémně nudilo. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: Snímek obsahuje jediné dochované záběry z jakéhokoli představení Osvobozeného divadla, ty navíc vznikly čtrnáct dní před jeho uzavřením.

Ukázka z filmu Krize / Crisis
Mladý Winston (Young Winston) (čtvrtek 1. 10., ČT art, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Mladý Winston / Young Winston
© IMDb
U nás zcela neznámé dobrodružné drama z počátku sedmdesátých let se zabývá mladými léty slavného Winstona Churchilla. Režírující Richard Attenborough se v něm může opřít o na Oscara nominovaný scénář, který je velmi zajímavý, trochu nečekaný a nešetří typickou britskou ironií, která hlavního hrdinu decentně zesměšňuje, není to ale nikterak dehonestující. Výrazné jsou i opulentní kostýmy a výprava, které se taktéž dočkaly oscarových nominací. V hlavní roli se představí velmi dobrý Simon Ward, za nímž nikterak nezaostávají ani Anne BancroftRobert ShawJack Hawkins nebo Patrick Magee. Dojem ovšem kazí poněkud přehnaná stopáž a také přílišná adorace titulní postavy, která je někdy nechtěně směšná, protože evidentně potlačuje její negativní vlastnosti. Také děj mohl být někdy jasnější a ne tak zkratkovitý. Zapomenutý počin o velikánovi světových dějin.

Zajímavost: Původně měl hrát hlavní roli Malcolm McDowell, ten ji ale nekolikrát odmítl a režisér tak musel sáhnout po Wardovi.

Originální trailer Mladý Winston / Young Winston

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Argylle: Tajný agent (01.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu