Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 8. 2020 - 3. 9. 2020

TV tipy: Děda Alice Cooper je lotr, protože z Thora udělal rudou volavku

Vydáno: 28.08.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom srpna a září je letos v televizích premiérově poměrně bohatý, protože svého prvního uvedení se dočkají například thriller Rudá volavka, komiksovka Thor: Ragnarok nebo na Oscara nominovaný animák S láskou Vincent.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rudá volavka (Red Sparrow) (pátek 28. 8., Prima, 21.30 - 00.20 / sobota 29. 8., 23.15 - 02.15 / neděle 30. 8., Prima Max, 22.15 - 01.15)

Český plakát filmu Rudá volavka / Red Sparrow
© Facebook tvůrce
Dva roky starý thriller je poměrně poctivou a staromilskou špionážní žánrovkou. Režírující Francis Lawrence se v něm soustředil hlavně na konspirační a hutnou atmosféru a buduje docela zajímavou a příjemně zamotanou zápletku, která vychází z románu Jasona Matthewse. Daří se mu zachytit i solidní erotické napětí mezi postavami, které je klíčové, moc k němu ale nejde odosobněná a poněkud chladná režie, která šetří emocemi a udržuje diváka v odstupu. Co se naopak povedlo beze zbytku, jsou maďarské lokace, které působí neutěšeně a ne moc příjemně, což byl zajisté záměr. V hlavní roli se představí velmi dobrá a potřebně sexy Jennifer Lawrence, kterou doplňují mimo jiné Joel EdgertonMatthias SchoenaertsJeremy IronsCharlotte Rampling nebo Ciarán Hinds. Nejvýraznějším problémem ovšem je přetažená stopáž, která nemá opodstatnění a některé scény se kvůli ní hodně vlečou. Solidní oddechovka, o níž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Celý snímek je založen na skutečných činnostech sovětských špionů, s nimiž se autor knihy seznámil během práce u CIA.

Oficiální český trailer filmu Rudá volavka / Red Sparrow
Lon McQ (McQ) (pátek 28. 8., ČT2, 21.40 - 23.30)

Plakát filmu Lon McQ / McQ
© FilmAffinity
Akčni kriminální drama z první poloviny sedmdesátých let je u nás skoro neznámé a příliš se nepřipomíná, to ale neznamená, že by bylo špatné. Režírující John Sturges v něm tedy nepředvádí nic originálního a viditelně se inspiroval jinými žánrovkami, v tomto případě to ovšem nevadí, protože snímek má neopakovatelnou atmosféru své doby, kterou doplňuje lehce funky soundtrack Elmera Bernsteina a místo nějaké zběsilé akce se soustředí na příběh a postavy. Zápletka tedy je sice trošku předvídatelná a asi by neuškodilo trochu ji propracovat, zas takový problém to ale není. Fajnšmekři navíc ocení i pomalé tempo, v němž je na všechno čas a některé úderné hlášky. Vše pak korunuje fantastická závěrečná honička, která je naprosto bravurní a nechybí jí napětí ani adrenalin. Titulní roli ztvárnil spolehlivý, ale trochu stárnoucí John Wayne, jemuž sekundují kupříkladu Eddie AlbertDiana Muldaur nebo Colleen Dewhurst. Zapomenutá žánrovka.

Zajímavost: Když měl snímek v lednu 1974 premiéru, ležel Wayne v Londýně se zápalem plic.

Originální trailer filmu Lon McQ / McQ
Děda je lotr (Dirty Grandpa) (pátek 28. 8., Prima Max, 23.35 - 01.40)

Plakát filmu Děda je lotr / Dirty Grandpa
© Facebook tvůrce
Čtyři roky stará komedie nemá ve výsledku tak špatné hodnocení, jak by se po přečtení zápletky mohlo zdát, nicméně rozhodně není pro každého a je potřeba opravdu vědět, co od ní očekávat. Režírující Dan Mazer v ní totiž rezignoval na jakýkoli dobrý vkus a neštítí se laciných a opravdu vulgárních vtípků, fekálního humoru a někdy až trapných situací. Je také třeba počítat s tím, že pomalu každá narážka a hláška je děsivě sexistická a pro někoho až urážlivá. Na druhou stranu má ale snímek takové tempo a někdy je překvapivě ujetým způsobem vtipný, že to leccos kompenzuje. Nad vodou ho ale pochopitelně drží obsazení, v němž exceluje zejména Robert De Niro, který si buranskou úlohu viditelně užívá, dodává jí své charisma a zastiňuje všechny ostatní. Mezi nimi nechybí Zac EfronAubrey PlazaZoey Deutch nebo Jason Mantzoukas. Tip na vlastní nebezpečí, o čemž svědčí i naše vysoce nespokojená recenze.  

Zajímavost: Hlavní roli odmítli Jeff Bridges a Michael Douglas.

Oficiální trailer filmu Děda je lotr / Dirty Grandpa
Lev pouště (Lion of the Desert) (sobota 29. 8., ČT2, 20.00 - 22.55)

Plakát filmu Lev pouště / Lion of the Desert
© IMDb
V tuzemsku absolutně neznámé libyjsko-americké válečné drama z raných osmdesátých let potěší milovníky staromilské filmařiny a poctivých žánrovek. Režírující Moustapha Akkad v něm vychází ze skutečné události a představuje divákům dodnes nepříliš připomínanou historickou etapu, kdy Itálie okupovala Lybii. Soustředil se při tom na excelentní a velkolepou výpravu, pomalejší tempo, v němž je prostor na spousty dialogů, exotické lokace, krásnou kameru, trochu tajemnou atmosféru a nádhernou hudbu Maurice Jarreho. Excelentní je též obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Anthony Quinn a Oliver Reed, vedle nichž se neztratili ani Rod SteigerIrene PapasRaf Vallone nebo John Gielgud. Problematicky se tak jeví jedině stopáž, která atakuje tři hodiny a z dnešního pohledu vyžaduje tolerantnějšího a obeznámenějšího diváka, protože se v ní toho až tolik nestane. Raritní tip.

Zajímavost: Na natáčení zapůjčila lybijská armáda pět tisíc vojáků, kteří hráli beduínské bojovníky i italské vojáky.

Originální trailer filmu Lev pouště / Lion of the Desert
Thor: Ragnarok (Thor: Ragnarok) (sobota 29. 8., Nova, 20.20 - 22.50 / neděle 30. 8., Nova Cinema, 17.40 - 20.00 / pondělí 31. 8., 15.45 - 18.05)

Český plakát filmu Thor: Ragnarok / Thor: Ragnarok
© Falcon
Komiksovka vzniklá před třemi lety se vydala trochu jiným směrem a už tak nabobtnalé marvelovské univerzum příjemně osvěžuje. Může za to především režírující Taika Waititi, který se nebere moc vážně a z jeho přístupu je znát nadhled. Snímek je tak spíše hodně svéráznou komedií, která je plná pro tvůrce specifického humoru, dobře promyšlených a vypointovaných hlášek a samozřejmě i velmi dobré, i když tradičně viditelně digitální a přehnané akce. Ta ale překvapivě není tím hlavním, neboť důraz je kladen na zajímavý a překvapivě promyšlený příběh, chemii mezi postavami a totálně pohodovou atmosféru. Hlavní roli ztvárnil Chris Hemsworth, chybět pak nesmí ani Tom Hiddleston, objeví se ovšem i Idris ElbaJeff GoldblumTessa ThompsonMark RuffaloKarl UrbanAnthony Hopkins nebo Benedict Cumberbatch. Zápornou úlohu dostala na starosti výborná Cate Blanchett. Jeden z tipů týdne a ideální víkendová záležitost, o níž se více dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: Film se silně inspiroval komiksovou sérií Planet Hulk, ale zaměřil se spíš na Thora.

Český trailer filmu Thor: Ragnarok / Thor: Ragnarok
Mission: Impossible II (Mission: Impossible II) (neděle 30. 8., Prima Cool, 20.00 - 22.35 / pondělí 31. 8., Prima Max, 15.10 - 17.45)

Plakát filmu Mission: Impossible II / Mission: Impossible II
© Facebook tvůrce
Druhý díl úspěšné série vznikl před dvaceti lety a dodnes je tím nejslabším, přesto ale stojí za pozornost. Režírující John Woo v něm byl bohužel dost svázán produkčními nároky a potřebnou přístupností, proto se držel zpátky, což je na výsledku vidět. Akce je tedy výborná, odsýpá a je přehledná a částečně i nápaditá, jenže jí chybí duše, na níž jsme u tvůrce zvyklí. Všechno tak působí dost strojově a vychtěně, což je ale dáno i ne úplně dobrým scénářem, který z hlavního hrdiny zbytečně dělá neporazitelné monstrum, nedává moc smysl, ke špionské zápletce má hodně daleko a navíc disponuje nevýrazným záporákem. Hlavní roli pochopitelně znovu obstaral Tom Cruise, jehož doplňují Thandie NewtonVing RhamesRichard RoxburghBrendan Gleeson nebo Dougray Scott. Prvoplánový akční výplach na konec týdne.

Zajímavost: Scenárista Robert Towne později prozradil, že scénář byl tvořen kolem akčních scén, které si režisér přál natočit.

Originální trailer filmu Mission: Impossible II / Mission: Impossible II
Oliver Twist (Oliver Twist) (pondělí 31. 8., ČT art, 21.20 - 22.30)

Plakát filmu Oliver Twist / Oliver Twist
© IMDb
Další z adaptací legendárního románu Charlese Dickense se před patnácti lety chopil Roman Polanski, který si s ním poradil velmi dobře. Na sebe až nezvykle se velmi soustředil na propracovanou výpravu a kostýmy, které jsou opravdu excelentní a naprosto evokují dobu, v níž se vše odehrává. S tím pak souvisí i precizní atmosféra "špinavého" Londýna, která je takřka autentická. Potěší i to, že tempo je pomalejší, takže je v něm čas na rozvíjení vztahů mezi postavami i na několik dějových odboček, kterých ale mohlo být méně. Tvůrce se knihy snaží držet věrně a všechny změny, které provedl, jsou velmi citlivé a ku prospěchu věci. Opřít se mohl i o krásnou kameru a hudbu Rachel Portman. Vydařilo se mu i obsazení, v němž se neobjeví tolik známých tváří, výjimkami jsou snad jen Ben Kingsley a Mark Strong, titulní úlohu ztvárnil velmi dobrý Barney Clark. Jen škoda, že celý film působí podivně odtažitě a není v něm jediná silnější a výrazně zapamatovatelnější scéna. Vydařená adaptace klasiky.

Zajímavost: Většina kulis byla navržena podle tvorby ilustrátora Gustava Dorého.

Originální trailer filmu Oliver Twist / Oliver Twist
Julieta (Julieta) (úterý 1. 9., ČT art, 21.55 - 23.30)

Český plakát filmu Julieta / Julieta
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré španělské drama se snaží být studií mezilidských vztahů a vztahů mezi matkou a dcerou, ve výsledku ale zůstává někde na půli cesty. Režisér a scenárista Pedro Almodóvar v něm zfilmoval povídky Alice Munro a dělal to možná až moc doslovně, protože ústřední zápletku tříští řady dalších podzápletek, které jsou sice zajímavé, ale z celkového poselství ubírají až moc. Řemeslně je ale vše na vysoké úrovni, protože snímek má potřebný spád, tempo je pomalejší a nechybí tu ani dobře napsané dialogy a částečně i napětí, na čemž pak mají podíl i osobitá kamera a hudba Alberta Iglesiase. Celé by to ale nebylo tak působivé, kdyby hlavní role nezahrály Adriana Ugarte a Emma Suárez, které jsou zcela okouzlujcí, funguje mezi nimi potřebná chemie a právě ony drží film nad vodou ve slabších chvilkách. O to větší je škoda, že vztah mezi matkou a dcerou nedostane takový prostor. Něco pro náročnější publikum, o čemž se píše i v naší recenzi.

Zajímavost: Původně byl scénář napsán v angličtině, když ale mělo začít natáčení, autor si nebyl úplně jist jazykem, který neovládá, proto vše přesunul do Španělska.

Český trailer filmu Julieta / Julieta
Alice Cooper (Super Duper Alice Cooper) (středa 2. 9., ČT art, 21.55 - 23.20)

Plakát filmu Alice Cooper / Super Duper Alice Cooper
© Facebook tvůrce
Jak už je z názvu patrné, kanadský životopisný dokument vypráví o legendě rockové muziky. Režijní a scenáristická trojice Sam DunnReginald Harkema a Scot McFadyen v něm zvolila hodně originální formu, když aktéry nechává promlouvat na pozadí rozhýbaných animovaných fotografií a ilustračních záběrů ze starých hororů studia Universal a řeší tím absenci obrazového materiálu z padesátých a šedesátých let. Fanoušky hudebníka tedy ničím nepřekvapí, protože nic nového se o něm nedozvědí, vzhledem k tomu, že je ve filmu plno archivních záběrů z koncertů a různých dokumentů, si alespoň mohou ke všem vzpomínkám přiřadit obraz, což je v tomto případě určitě důležité. Překvapivě tu nechybí ani několik metafor, které výborně fungují. Jediné, co může výrazněji mrzet, je částečná ignorace druhé poloviny zpěvákovy kariéry, o níž se tu moc nemluví a někdy přílišné zjednodušení některých životních etap. Dokument pro milovníky rocku. 

Zajímavost: Občanské jméno Alice Coopera je Vincent Furnier.

Oficiální český trailer filmu Alice Cooper / Super Duper Alice Cooper
S láskou Vincent (Loving Vincent) (čtvrtek 3. 9., ČT art, 20.00 - 21.30)

Plakát filmu S láskou Vincent / Loving Vincent
© Facebook tvůrce
Tři roky staré britsko-polské drama, které si vysloužilo nominaci na Oscara za animovaný snímek, je hodně unikátní a originální. Jako svůj celovečerní debut ho natočila dvojice Dorota Kobiela a Hugh Welchman, která životopis slavného malíře Vincenta van Gogha pojala jako animovaný film ve stylu jeho obrazů. To tedy znamená, že před diváky ožívají olejomalby, které jsou extrémně autentické, překrásně barevné a opravdu z nich přechází zrak. To pak ani tolik nevadí, že ústřední příběh ozvláštněný detektivní zápletkou nedává moc smysl a je možná až moc fádní. Vizuální podoba totiž přebíjí úplně všechno, a i když je občas trochu jednotvárná a možná si s ní šlo vyhrát ještě o chloupek víc, je neskutečně fascinující a natolik originální, že to bere dech. K tomu se pak přidávají i výborná atmosféra a citlivá hudba Clinta Mansella. Film jako umění a tip nejen pro milovníky obrazů.

Zajímavost: Kvůli filmu vytvořilo sto dvacet pět umělců 66 960 originálních olejomaleb, které vycházely z devadesáti čtyř děl van Gogha.

Český trailer filmu S láskou Vincent / Loving Vincent

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe