Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 8. 2020 - 27. 8. 2020

TV tipy: Král léta Doctor Strange řeší vraždu v Orient expresu

Vydáno: 21.08.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhá polovina srpna už je v televizích poměrně atraktivní a dostane se v ní na dost zajímavých a mnohdy jen málo vysílaných filmů. Jasnou událostí jsou premiéry komiksovky Doctor Strange a nové verze Vraždy v Orient expresu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Co je nového, kočičko? (What’s New Pussycat) (sobota 22. 8., ČT2, 13.20 - 15.10)

Plakát filmu Co je nového, kočičko? / What's New Pussycat
© Amazon.com
Francouzsko-americká komedie z poloviny šedesátých let u nás není tolik známá, dodnes je ale naprosto unikátní. Jde totiž zatím o jediný film podle scénáře Woodyho Allena, který nerežíroval sám autor. Ten tu tehdy debutoval a režijní otěže svěřil Cliveu Donnerovi, možná proto není výsledek tak dotažený a precizní. Tvůrce se tu soustředil na naprosto ztřeštěný a leckdy šílený humor, který zaobalil do podobně bezstarostné a pohodové atmosféry. Příběh tedy nemá smysl řešit, protože ten nedává moc smysl a je sledem různých více, či méně vtipných epizod. Důležité pak je i svižné tempo, v němž se naštěstí pořád něco děje a relativně střídmá stopáž, kterou korunuje takřka geniální závěrečná honička. Nepřeslechnutelná je i titulní píseň, která se dočkala oscarové nominace. Hlavní role si vychutnali Peter Sellers a Peter O'Toole, kterým sekundovali třeba Romy SchneiderCapucineUrsula Andress nebo sám Woody Allen. Ideální oddechovka na víkendové odpoledne.  

Zajímavost: Allenovi se moc nelíbila improvizace, s níž všichni měnili jeho scénář, výsledná podoba se od té psané tak dost liší. 

Originální trailer filmu Co je nového, kočičko? / What’s New Pussycat
Princ a tanečnice (The Prince and the Showgirl) (sobota 22. 8., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Princ a tanečnice / The Prince and the Showgirl
© Pinterest
Romantická komedie z konce padesátých let je v tuzemsku známá dost málo a do programů se moc nezařazuje. Režisér a představitel hlavní role Laurence Olivier v ní vycházel z divadelní hry Terence Rattigana, takže je jasné, že hlavní důraz byl kladen na dialogy. Ty jsou sice poměrně vtipné a solidně vypointované, jenže díky tomu, že příběh je až moc naivní a z dnešního pohledu zastaralý, už tak dobře nefungují. Tempo je ale natolik svižné a slovní výměny mezi hlavními postavami jsou poměrně zábavné, že to až tolik nevadí. Samotného tvůrce v titulní roli doplnila solidní, leč trochu prkenná Marilyn Monroe, která ale nejvíc spoléhala na svou půvabnost, což se jí pochopitelně dařilo, dále se pak objeví třeba David HorneJeremy Spenser nebo Richard Wattis. Zapomenutá záležitost na sobotní večer. 

Zajímavost: Jde o jediný film, který Monroe natočila mimo USA.

Oficiální trailer filmu Princ a tanečnice / The Prince and the Showgirl
Doctor Strange (Doctor Strange) (sobota 22. 8., Nova, 20.20 - 22.30 / neděle 23. 8., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / pondělí 24. 8., 15.55 - 18.10)

Český plakát filmu Doctor Strange / Doctor Strange
© Facebook tvůrce
Komiksová podívaná, která představuje dalšího hrdinu z rosáhlého marvelovského univerza, nejvíce doplácí právě na to, že jde o origin a musí se držet určitého schématu, takže je předvídatelná a nijak překvapivá. Jinak ale není moc co vytýkat, protože režírující Scott Derrickson naprosto ohromí vypiplanou vizuální stránkou, která je potřebně velkolepá a překvapivě halucinogenní a nezaostává ani v akci, která je pro změnu potřebně epická, nikoli však samoúčelná. Vše ještě dotváří magická atmosféra podmalovaná až artrockovým soundtrackem a relativně zajímavý příběh, který naráží na již zmíněné žánrové mantinely. Titulní roli ztvárnil výborný Benedict Cumberbatch, kterého doplňují třeba Chiwetel EjioforRachel McAdamsTilda SwintonScott Adkins nebo Benjamin Bratt, záporáka si zahrál charismatický Mads Mikkelsen, jehož prostor ale bohužel není plně využit. Tip týdne a na marvelovku hodně chytrá záležitost, o níž detaily odhalí naše recenze.

Zajímavost: Aby mohl co nejvěrněji zachytit veškeré chirurgické procesy a procedury, zhlédl režisér záznam operace mozku.

Český trailer filmu Doctor Strange / Doctor Strange
Králové léta (The Kings of Summer) (sobota 22. 8.,ČT art, 22.15 - 23.45)

Plakát filmu Králové léta / The Kings of Summer
© Facebook tvůrce
Sedm let staré dobrodružné drama je další ukázkou tzv. indie filmu. Debutující režisér Jordan Vogt-Roberts se v něm spolehl především na hodně příjemnou a zároveň specifickou atmosféru končícího dětství a začínající dospělosti. Tu pak doplnil i výtečně zrealizovanými scénami klukovských představ, které nasnímal zpomaleně a v montážích. Podařilo se mu též odhadnout snesitelnost celého projektu, kterému vyměřil střídmou a krátkou stopáž, v níž je čas jen na to nejnutnější, což je jedině dobře. O to větší je škoda, že v poslední třetině se najednou snaží vyprávět příběh, který má být o něčem a opouští zvolený koncept různých dojmů a okouzelní nabytou svobodou. Dialogy totiž dost drhnou a nejsou úplně přirozené, čemuž moc nepomáhají ani zvolení dětští herci, kteří jsou strnulí a ne zcela uvěřitelní. Hodně příjemná žánrovka, o níž více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: Scénář filmu byl v roce 2009 umístěn na tzv. Černé listině, která obsahuje nejlepší hollywoodské nerealizované scénáře.

Originální trailer filmu Králové léta / The Kings of Summer
Výchova dívek v Čechách (pondělí 24. 8., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu  / Výchova dívek v Čechách
© Kinomaniak
Tuzemská romantická komedie z druhé poloviny devadesátých let je adaptací stejnojmenné knihy Michala Viewegha, doplácí ale na absenci tvůrčí originality a jakékoli odvahy. Režírující Petr Koliha v ní absolutně ničím nepřekvapí a snaží se jen o doslovné a pokud možno neškodné převedení předlohy na plátno, což rezultuje v trochu bizarní časté využívání citátů, které se objevují přímo na obrazovce. Ani erotické napětí, na němž kniha nejspíš stojí, tu úplně není přítomno a slavné to není ani s motivací postav, která je leckdy nevysvětlená. Nad vodou tak snímek drží výborná kamera Vladimíra Smutného, poměrně svižné tempo, především ale obsazení, v němž titulní role ztvárnili Ondřej Pavelka a Anna Geislerová, které pak doplnili kupříkladu Milan LasicaJan KačerAlois ŠvehlíkJana Švandová nebo na Českého lva nominovaná Vilma Cibulková. Trochu promarněná příležitost.

Zajímavost: Jde o dosud poslední režijní počin Petra Kolihy.

Ukázka z filmu Výchova dívek v Čechách
Zvláštní den (Una giornata particolare) (úterý 25. 8., ČT art, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Zvláštní den / Una giornata particolare
© IMDb
Italsko-kanadské drama z druhé poloviny sedmdesátých let nominované na cizojazyčného Oscara je u nás jen málo známé, což je rozhodně dáno tím, že jde o náročnou podívanou, která vyžaduje zkušeného a přemýšlivého diváka. Režisér a spoluscenárista Ettore Scola v něm natočil naprosto precizní ukázku intimního příběhu na pozadí velkých dějin. Soustředil se na depresivní a temnou atmosféru doby, kdy se nad Itálií smrákala fašistická mračna a zároveň na komorní vykreslení vztahu dvou lidí, kteří na sebe dostali pouze jediný den. A ačkoli se ve snímku zdánlivě nic neděje, dialogy jsou tak brilantně napsané, že zachycují všechny potřebné emoce a na diváka přenáší pocity jak naděje, tak smutku. K úspěchu pochopitelně přispívají i pomalé tempo a střídmá stopáž, v nichž je prostor si vše náležitě vychutnat. Naprosto klíčové ale bylo obsazení ústředních rolí, které získaly legendární Sophia Loren a Marcello Mastroianni, který si za ni dokonce vysloužil nominaci na Oscara. Citlivý snímek, v němž se těžko hledají chyby.

Zajímavost: Mladší sestra Sophie Loren byla vdaná za syna Benita Mussoliniho a její dcera Alessandra Mussolini si zahrála v tomto filmu menší roli.

Originální trailer filmu Zvláštní den / Una giornata particolare
Vražda v Orient expresu (Murder on the Orient Express) (středa 26. 8., Prima, 20.15 - 22.50)

Český plakát filmu Vražda v Orient expresu / Murder on the Orient Express
© Facebook tvůrce
Zatím poslední adaptace legendárního románu Agathy Christie těm předchozím nedělá žádnou ostudu a pro současné publikum je naprosto ideální. Režírující Kenneth Branagh v ní ohromí výbornou dobovou atmosférou, solidní výpravou a kostýmy, krásnými záběry a samotným slavným vlakem, který je nasnímaný jako opravdové monstrum. Potěší i to, že se nebál ani akce, kterou osvěžil jinak tradiční dialogovou záležitost, body pak sbírá také samotným závěrem, který je stylizovaný do Poslední večeře Páně. Sám pak na sebe strhává největší pozornost, protože si zahrál hlavní roli a Poirot je v jeho podání mužnější a ne tak excentrický. I zbytek obsazení je ale extrémně hvězdný, neboť v něm nechybí Johnny DeppDaisy RidleyMichelle PfeifferPenélope CruzWillem Dafoe nebo Judi Dench. Je ale pravda, že stopáž mohla být o něco kratší a příběh někdy přece jen působí až moc překombinovaně. Velmi dobrá verze klasiky a jeden z tipů týdne, o němž se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Vizuální efekt jedoucího vlaku vytvářely velké obrazovky s animacemi pohybujících se krajin, které byly nainstalovány za okny.

Oficiální český trailer filmu Vražda v Orient expresu / Murder on the Orient Express 
Rock’n Roll (Rock’n Roll) (středa 26. 8., ČT2, 22.10 - 00.10)

Český plakát filmu Rock’n Roll / Rock'n Roll
© Facebook tvůrce
Tři roky stará francouzská komedie, která prosvištěla i našimi kiny, vyžaduje trochu obeznámeného diváka, který je schopen ocenit všechny odkazy a narážky, které se v ní objeví. Režii a částečně i scénář obstaral Guillaume Canet, který si zahrál i hlavní roli společně se svou skutečnou manželkou Marion Cotillard, takže s velkou nadsázkou nechává nahlédnout do svého soukromí a dělá si při tom legraci sám ze sebe, z krize středního věku, bulváru i přehnaného kultu hvězd a pouští se do částečné společenské satiry. Zvolil k tomu svižné tempo, dost absurdní humor, velké množství dialogů a výborný hudební doprovod. Oba představitelé jsou naprosto fantastičtí a chemie mezi nimi je přirozeně naprosto fenomenální, o to víc vyniknou některé vtípky a jejich vzájemné popichování. Jen trochu zamrzí, že tvůrce neprojevil soudnost u finální stopáže, která je zbytečně dlouhá, což se projevuje zejména ve druhé polovině, která už není tak našlapaná jako ta první. Poměrně zábavný tip.

Zajímavost: Závěrečný záběr byl pořízen z kamerového jeřábu.

Český trailer filmu Rock’n Roll / Rock’n Roll
Šestý batalion (The Great Raid) (čtvrtek 27. 8., ČT2, 21.45 - 23.55)

Plakát filmu Šestý batalion / The Great Raid
© JoBlo.com
Patnáct let staré válečné drama sice není hodnocené úplně špatně, je tak trochu ale podvodem na diváky. Režírující John Dahl v něm totiž láká na velkolepé bojové scény, těch je ale ve skutečnosti hodně málo a přednost dostávají dialogy, které jsou ovšem po většinu poněkud přepálené stopáže nudné a nezajímavé a ani dilemata, která jednotlivé postavy řeší, to příliš nevytrhnou. Ani emocionální scény, kterých je tu potenciálně dost, nepůsobí tak, jak by měly, a to paradoxně i z toho důvodu, že tvůrce na emoce tlačí opravdu dost a zoufale prvoplánově. Někde na lehkém nadprůměru tak snímek drží již zmíněná akce, výborná kamera a solidní obsazení, v němž se objeví Benjamin BrattJames FrancoJoseph FiennesMarton CsokasSam Worthington nebo Connie Nielsen. Nevýrazná a trochu zapomenutá žánrovka.

Zajímavost: Fiennes kvůli roli zhubl o devět kilogramů.

Oficiální trailer filmu Šestý batalion / The Great Raid
William Friedkin - bez cenzury (Friedkin Uncut) (čtvrtek 27. 8., ČT art, 22.30 - 00.15)

Plakát filmu William Friedkin - bez cenzury / Friedkin Uncut
© IMDb
Dva roky starý italský dokument o legendárním oscarovém režisérovi, který tvořil dějiny Hollywoodu, je relativně vydařeným portrétem, který mu rozhodně nedělá ostudu. Režisér a scenárista Francesco Zippel v něm tedy vyžaduje znalejšího diváka, protože toho moc nevysvětluje a mnohdy nepochopitelně přeskakuje z jednoho filmu do druhého bez větší návaznosti a předchozího upozornění. Vytýkat by se mu dalo i to, že hovoří jen o úspěšných projektech tvůrce a některé, zejména ty z počátku jeho kariéry, úplně vynechává. Na druhou stranu pak potěší Friedkinovo vyprávění z natáčení, kde poodhalí pár zajímavostí, i několik unikátních záběrů z různých festivalů, které se ale mohou zdát leckomu zbytečné. O tom, jak ovlivnil jejich kariéru, se navíc rozpovídá i mnoho dalších slavných tvůrců a naštěstí to většinou je povídání přínosné, nikoli jen adorační. Důstojný portrét legendy.

Zajímavost: Snímek byl oceněn italským národním syndikátem filmových žurnalistů, který mu udělil cenu za nejlepší dokument o kinematografii.

Originální trailer filmu William Friedkin - bez cenzury / Friedkin Uncut

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu