Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Alan Parker

Téma: Všechny filmy Alana Parkera seřazené od nejhoršího k nejlepšímu

Vydáno: 08.08.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: StudioCanal

V tomto článku si připomeneme čtrnáct celovečerních snímků britského režiséra Alana Parkera, které si seřadíme od nejhoršího k nejlepšímu či spíše od dobrého k tomu nejskvělejšímu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
14. Evita 
Madonna, Antonio Banderas ve filmu Evita / Evita
© Buena Vista
Alan Parker realizoval pouhých 14 celovečerních snímků, ale každý z nich stál za to. Nikdy nenatočil vyloženě špatný film. V muzikálu z roku 1996 popová zpěvačka Madonna ztvárnila chudou dívku Evu Duarte, která opouští svůj venkovský domov a vydává se do Buenos Aires, aby se stala manželkou budoucího prezidenta Juana Peróna (Jonathan Pryce). Lid ji miluje, ona miluje lid, jenže její život přerve v pouhých 33 letech rakovina. Předlohou Evity je stejnojmenné album z roku 1976, které produkovali Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. Dva roky po něm vznikl i muzikál, kde Webber byl autorem hudby a Rice textů. Film měl slušný komerční úspěch (náklady 55 mil. dol., tržby 144 mil. dol.) a získal Oscara za píseň "You Must Love Me". Kromě toho pak i tři zlaté Glóby: za nejlepší muzikál, herecký pro Madonnu a za píseň pro Webbera.

Originální trailer filmu Evita

13. Vítejte ve Wellville
Matthew Broderick, Traci Lind ve filmu Vítejte ve Wellville / The Road to Wellville
© Columbia Pictures
Komediálně laděný snímek Parker natočil v roce 1994 podle stejnojmenného románu amerického spisovatele T. Coraghessana Boyla. Anthony Hopkins tu hraje šíleného majitele speciální kliniky, v níž je zakázán sex a konzumace masa. Jeho klienty se stanou i William Lightbody (Matthew Broderick) a jeho manželka Eleanor (Bridget Fonda), na nichž Hopkinsův doktor aplikuje své bizarní léčebné metody. Diváky Parkerova zvláštní, ulítlá komedie nechala chladnými a film komerčně propadl a kriticky film hodnotila i většina tehdejších recenzí.

Originální trailer filmu Vítejte ve Wellville

12. Život Davida Galea
Kevin Spacey ve filmu Život Davida Galea / The Life of David Gale
© Universal Pictures
Krimithriller natočil Parker v roce 2003 a šlo o jeho poslední film. Jde o scenáristický debut Charlese Randolpha, který o třináct let později získal Oscara za Sázku na nejistotu. Titulní postavu profesora filosofie obviněného z vraždy a čekajícího na trest smrti, jehož je sám kritikem, hrál tehdy velmi populární Kevin Spacey. Reportérku zkoumající Galeův případ představovala Kate Winslet. Ačkoliv je Život Davida Galea Československou filmovou databází hodnocen dost vysoko (82%), tehdejší americká kritika byla vůči filmu hodně odměřená a ani komerčně si tento snímek nijak výrazně nevedl.

Originální trailer filmu Život Davida Galea

11. Navštivte ráj
Tamlyn Tomita, Dennis Quaid ve filmu Navštivte ráj / Come See the Paradise
© 20th Century Fox
Historické drama je milostným příběhem Američana (Dennis Quaid) a Japonky Lily (Tamlyn Tomita), kdy během útoku na Pearl Harbor je Lily spolu s dalšími lidmi ze své komunity uvězněna v internačním táboře. Tímto snímkem se Parker absolutně minul s diváky a film komerčně propadl, když v amerických kinech nevydělal ani milion dolarů. Naopak kritikou byl přijat příznivě. U nás tento film vysílala pouze televize a zná ho jen málokdo.

Originální trailer filmu Navštivte ráj

10. Andělin popel
Robert Carlyle, Emily Watson ve filmu Andělin popel / Angela's Ashes
© Paramount Pictures
Předposlední režisérův film, rodinné drama, bylo natočeno podle autobiografické knihy irsko-amerického spisovatele Franka McCourta, který v ní vzpomíná na nelehké dětství prožité v chudinské čtvrti irského Limericku. Depresivní film se opírá hlavně o herecké výkony dvojice Robert Carlyle a Emily WatsonFilm Andělin Popel, který získal cenu diváků na 35. MFF v Karlových Varech 2000, v Americe komerčně propadl.

Originální trailer filmu Andělin popel

9. Commitments
Fotografie z filmu Commitments / The Commitments
© 20th Century Fox
Příběh stejnojmenné fiktivní soulové kapely z Dublinu. Ve filmu vystupují převážně neherci s hudebními vlohami. Film natočený podle stejnojmenné knihy Roddyho Doyla z roku 1987 vyprodukoval pár velmi úspěšných hudebních soundtracků a v Irsku byl vyhlášen nejlepším irským filmem vůbec. V roce 1992 získali Commitments čtyři ceny britské akademie BAFTA: za nejlepší film, režii, adaptovaný scénář a střih.

Originální trailer filmu Commitments

8. Bugsy Malone
Scott Baio, Jodie Foster ve filmu  / Bugsy Malone
© Paramount Pictures
Gangsterská hudební komedie je Parkerovým režijním debutem. Děj je zasazen do doby prohibice v New Yorku, kdy proti sobě stojí dva znepřátelené gangy. Jeden vede Tlusťoch Sam (John Cassisi), zatímco druhému velí Hezoun Dan (Martin Lev). Film je originální tím, že všechny role hrají dětští herci, ač nejde o film pro děti. Film získal pět cen BAFTA: za nejlepšího nováčka a herečku ve vedlejší roli pro Jodie Foster, Parker za scénář, výpravu a soundtrack. Oba hlavní herečtí představitelé - Cassisi i Lev v herecké kariéře nepokračovali a Bugsy Malone je jejich jediným filmovým účinkováním. Titulní postavu Bugsyho Malona ztvárnil ve svém hereckém debutu Scott Baio.

Originální trailer filmu Bugsy Malone
7. Střílejte na měsíc

Albert Finney, Diane Keaton ve filmu Střílejte na měsíc / Shoot the Moon
© MGM
V roce 1982 natočil Parker podle scénáře Bo Goldmana rodinné drama, jehož název je odvozen z karetní hry. Vypráví příběh rozvratu rodiny spisovatele George Dunlapa (Albert Finney) a jeho ženy Faith (Diane Keaton). George si najde milenku Sandy (Karen Allen), a když se to Faith dozví, George vše přizná a odchází z domu. Rozchod manželů má neblahý dopad i na jejich děti. Faith si brzy najde nového přítele Franka (Peter Weller), který má u domu Dunlapových postavit tenisový kurt. U nás málo známý film je zdařilé psychologické drama s kvalitními hereckými výkony.

Originální trailer filmu Střílejte na měsíc

6. Sláva 
Fotografie z filmu Sláva / Fame
© MGM
Hudba a tanec jsou hlavními hrdiny hudebního filmu z roku 1980, který nás provází čtyřmi roky rozličných postav, od úvodních konkurzů až po poslední ročník, které mají společné to, že chtějí prorazit v tvrdém světě šoubyznysu. Z šesti oscarových nominací byl snímek oceněn za hudbu a píseň, jejichž autorem byl Michael Gore. Šlo o jednoznačný úspěch, film v USA utržil 42 milionů dolarů, inspiroval celou řadu osmdesátkových snímků o tanci a hudbě a v roce 2009 se dočkal i remaku Fame - cesta za slávou.

Originální trailer filmu Sláva

5. Křídla 
Matthew Modine, Nicolas Cage ve filmu Křídla / Birdy
© TriStar
Psychologické drama natočil Parker podle stejnojmenné knihy Williama Whartona z roku 1978. Je o dvou povahově rozdílných přátelích, kteří se po návratu z války ve Vietnamu musí vyrovnat s civilním životem. Zatímco Al (Nicolas Cage) nemá s návratem k normálnímu životu problém, Birdy (Matthew Modine) touží létat jako pták. I přes přízeň kritiky film v USA propadl. Pro záběry z ptačí perspektivy zde byl použit systém Skycam vytvořený tvůrcem Steadicamu Garretem Brownem. Kameramanem filmu, stejně jako většiny Parkerových snímků, byl Michael Seresin.

Originální trailer filmu Křídla

4. Půlnoční expres
Brad Davis, John Hurt ve filmu Půlnoční expres / Midnight Express
© Columbia Pictures
Velký úspěch měl při svém uvedení v roce 1978 thriller, jehož název znamená ve vězeňském slangu výraz pro pokus o útěk, inspirovaný skutečným životním příběhem Billyho Hayese, podle jehož knihy napsal scénář Oliver Stone, který za něj získal svého prvního Oscara. V roce 1970 je na tureckém letišti zadržen americký student Billy Hayes (Brad Davis) snažící se propašovat dvě kila hašiše. Je za to odsouzen na 30 let v tureckém vězení, kde je bití a mučení na denním pořádku. Jediným způsobem jak přežít, je utéct. Z šesti oscarových nominací a první režijní pro Parkera film získal dvě ceny, kromě Stoneova scénáře byla oceněna ještě hudba (Giorgio Moroder).

Originální trailer filmu Půlnoční expres

3. Pink Floyd: The Wall
Bob Geldof ve filmu Pink Floyd: The Wall / Pink Floyd: The Wall
© MGM
Legendární experimentální muzikál natočil Parker podle dvojalba The Wall kapely Pink Floyd. Scénář k filmu s minimem dialogů napsal basák a zpěvák kapely Roger Waters. Hlavní postavu deprimované rockové hvězdy Pinka ztvárnil hudebník Bob Geldof. Film obsahuje řadu legendárních scén - animované pasáže pochodujících kladiv nebo semílání studentů v obřím mlýnku na maso, vše doprovázené hudbou Pink Floyd. Ze skladeb, které tu zazní, je asi nejznámější Another Brick in the Wall. Snímek je jedinečným audiovizuálním zážitkem, který lze právem řadit mezi Parkerova mistrovská díla.

Originální trailer filmu Pink Floyd: The Wall

2. Hořící Mississippi
Gene Hackman, Willem Dafoe ve filmu Hořící Mississippi / Mississippi Burning
© Orion Pictures
Podle skutečných událostí natočené drama se odehrává v šedesátých letech ve státě Mississippi, kde jsou zavražděni tři aktivisté za občanská práva. Vraždu přijíždí vyšetřit nesourodá dvojice agentů FBI - idealisticky zapálený Alan Ward (Willem Dafoe) a jeho zkušenější kolega Rupert Anderson (Gene Hackman). Filmy jako Hořící Mississippi se už dnes netočí: jde o brilantní filmařské řemeslo, v němž jsou všechny složky sladěny do mimořádně působivého celku. Ze sedmi oscarových nominací si nakonec sošku odnesl jen kameraman Peter Biziou. Parker byl nominován za režii, byla to jeho druhá režijní nominace.

Originální trailer filmu Hořící Mississippi

1. Angel Heart
Mickey Rourke, Robert De Niro ve filmu Angel Heart / Angel Heart
© TriStar
Mistrovským dílem je pak i mysteriózní thriller natočený podle stejnojmenného románu Williama Hjortsberga Padající anděl z roku 1978. Odehrává se v 50. letech v New Yorku, kde je soukromé očko Harry Angel (Mickey Rourke) kontaktován tajemně vyhlížejícím Louisem Cypherem (Robert De Niro), od něhož dostane zdánlivě rutinní úkol - vypátrat zmizelého muže jménem Johnny Favorite. Angelovo vyšetřování provází narůstající počet bizarních nehod a vražd spějících až k překvapivému rozuzlení. Hutnou, temnou atmosférou disponující snímek se může opřít o skvělé výkony De Nira a Rourkea a originální Parkerovu režii, která vás drží v napětí až do strhujícího konce. Film měl svého času problémy s cenzurou, takže několik záběrů ze sexuální scény mezi Rourkem a Lisou Bonet muselo být vystřiženo, aby film získal rating R (původně dostal rating X podobně jako pornografické snímky). Angel Heart je z toho druhu filmů, kde opakovaná zhlédnutí jen umocňují zážitek.

Originální trailer filmu Angel Heart

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu