Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 31. 7. 2020 - 6. 8. 2020

TV tipy: Strážci Galaxie na planetě pokladů zoufale hledají Susan

Vydáno: 31.07.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátek srpna si v televizích drží nastavenou úroveň a podobně jako v minulých týdnech nenabízí nic až zas tak zásadního. Jedinou výjimkou je premiéra druhých Strážců Galaxie, děti ale ocení i disneyovku Planeta pokladů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Železná maska (Le masque de fer) (sobota 1. 8., ČT2, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu Železná maska / Le masque de fer
© Chacun Cherche Son Film
Francouzsko-italský dobrodružný snímek z počátku šedesátých let nepatří k těm úplně nejznámějším a příliš se nepřipomíná. A asi se není co divit, neboť režírující Henri Decoin pojal adaptaci klasického románu Alexandra Dumase staršího dost svérázně a vůbec se v ní nebral vážně. To tedy znamená, že celou dobu se pohybuje na hraně parodie, komedie a romantiky, což mu naštěstí většinou vychází. S tím pak souvisí i hodně odlehčená atmosféra, z níž je znát velké množství nadsázky a tvůrci si neodpustí ani časté pomrkávání na diváky. Jinak je ale vše tak, jak bývalo u podobných počinů zvykem, tudíž se lze těšit na výtečnou a velkolepou výpravu, skvělé kostýmy, syté a výrazné barvy a na solidní akci, které ale přece jen není tolik. V titulní roli dostal důvěru Jean Marais, který si v ní dělal tak trochu legraci sám ze sebe, toho pak doplnili třeba Sylva KoscinaGiselle PascalPhilippe Lemaire nebo Jean Rochefort. Škoda přetažené stopáže a toho, že někdy je těch zbytečných vtípků až moc. Trochu netradiční klasika. 

Zajímavost: Ve své době se snímek ocitl v žebříčku dvaceti nejvýdělečnějších filmů roku ve Francii.

Originální trailer filmu Železná maska / Le masque de fer
Planeta pokladů (Treasure Planet) (sobota 1. 8., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / neděle 2. 8., 13.40 - 15.30 / pondělí 3. 8., 11.00 - 12.50)

Plakát filmu Planeta pokladů / Treasure Planet
© IMDb
Animovaný snímek z počátku milénia, který se ve své kategorii dočkal i oscarové nominace, je jedním z vůbec posledních, v němž se využila klasická ruční animace. Režírující duo John Musker a Ron Clements v něm do moderní podoby převedlo klasický román Roberta Louise Stevensona Ostrov pokladů a pokusilo se o trochu dospělejší animák. Výsledek dopadl tak napůl, protože kombinace standardní pirátské zápletky, která se přenesla do vesmíru, připomínal spíš variaci na Star Trek než cokoli originálního. Jinak ale není moc co vytýkat, protože tu nechybí poměrně chytrý humor, velká porce nadsázky, svižné tempo, sympatičtí hrdinové a docela zajímavý příběh. Největší devízou je nicméně technická stránka, která je precizní, dává si záležet na každém detailu a vykreslení vesmírného prostředí je zcela fascinující a i po letech dokazuje, že poctivá ruční animace má stále něco do sebe a je svým způsobem nenahraditelná. Velmi příjemná záležitost na víkendový večer s rodinou.

Zajímavost: Snímek nakonec skončil jako těžký propadák, když při nákladech sto osmdesát milionů dolarů vydělal pouhých třicet.

Originální trailer filmu Planeta pokladů / Treasure Planet
Strážci Galaxie Vol. 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2) (sobota 1. 8., Nova, 20.20 - 22.55 / neděle 2. 8., Nova Cinema, 17.20 - 20.00 / pondělí 3. 8., 15.30 - 18.05)

Český plakát filmu Strážci Galaxie Vol. 2 / Guardians of the Galaxy Vol. 2
© Facebook tvůrce
Pokračování velkého komiksového hitu vzniklo před třemi lety a nejvíc překvapí tím, že se nesnaží být velkolepější než díl předchozí. Režisér a scenárista James Gunn se tentokrát soustředil spíše na osobní linie většiny hrdinů a jejich vzájemné vztahy, což je na jednu stranu příjemné a osvěžující, na tu druhou to ale trochu ruší, protože to nejde úplně hladce, dialogů je přece jen někdy přespříliš a některé jsou dokonce dost nudné. To je ale vlastně vše, co snímek odlišuje od klasické komiksové zábavy posledních let, takže ani tady nechybí velkolepá a digitální akce, naprostá korektnost a nenáročnost, velmi dobrý soundtrack, perfektní technická stránka a svěží tempo. Samozřejmě odpadá jakékoli napětí a strach o postavy, protože to vybudovaný kánon neumožňuje, to ale tolik nevadí, protože s tím autor moc nepracuje. V titulní roli se znovu vrátil Chris Pratt, kterého doplňují Zoe SaldanaDave BautistaMichael RookerKurt Russell a dokonce i Sylvester Stallone. Jasný tip týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Bautista strávil každý den v maskérně devadesát minut, aby mu byly naneseny všechny masky, při odmaskování musel sedět v sauně.

Český trailer filmu Strážci Galaxie Vol. 2 / Guardians of the Galaxy Vol. 2
James White (James White) (sobota 1. 8., ČT art, 23.00 - 00.25)

Český plakát filmu James White / James White
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se pět let staré komorní drama objevilo i v našich klubových kinech, přesto ale příliš známé není. Důvod je tentokrát jednoduchý, protože debutující režisér a scenárista Josh Mond v něm řeší tematiku umírání blízkého člověka, a jelikož to dělá hodně realisticky a syrově, nejde o úplně jednoduchou podívanou, pokud navíc divák něco podobného prožívá, snímek je pro něj prakticky nekoukatelný. Autor se soustředil na všechny emoce, které se k tíživé situaci vážou a výsledkem je těžce depresivní a temná podívaná, kde sice nechybí naděje, musí se ale hodně obtížně hledat. K intenzivním dojmům přispívá i klaustrofobická a perfektní kamera Mátyáse Erdélyho, která zabírá každý detail a jen prohlubuje bezvýchodnou atmosféru. V ústřední roli exceluje Christopher Abbott, jemuž nejvýrazněji sekunduje Cynthia Nixon. Ne úplně veselá podívaná na víkendovou noc.   

Zajímavost: Tvůrce v příběhu zachytil vlastní zkušenosti s obdobím, kdy mu matka umírala na rakovinu.

Oficiální český trailer filmu James White / James White
Není Kronk jako Kronk (Kronk’s New Groove) (neděle 2. 8., Nova, 10.30 - 11.45 / pondělí 3. 8., Nova Cinema, 09.10 - 10.30 / středa 5. 8., 06.00 - 07.20)

Plakát filmu Není Kronk jako Kronk / Kronk's New Groove
© Fanart.tv
Patnáct let starý animovaný snímek je u nás prakticky neznámý, což až tolik nevadí, protože jde o typické pokračování. Režírující dvojice Saul Blinkoff a Elliot M. Bour v něm absolutně ničím nepřekvapí, takže se soustředila hlavně na svižné tempo a střídmou stopáž, v níž není prostor pro zásadní přemýšlení ani na nudu. Humor je velmi decentní a spíše infantilní, protože se cílí na ty nejmenší, kterým jednoduchost a příběhová klišé moc nevadí. Děj se navíc přiznaně kouskuje do různých epizod, takže je de facto jedno, od které chvíle se divák kouká. Potěší ale to, že i když byl rozpočet nižší a počin šel rovnou na video, je technická kvalita na poměrně vysoké úrovni a animace vypadá více než dobře. Jen je škoda, že tu nesmí chybět písňová složka, která je chvílemi hodně otravná a zbytečná. Absolutně nenáročná záležitost na nedělní ráno.

Zajímavost: Jde o jediný snímek ze studia Disney, který šel přímo na video, v němž si herci z prvního filmu zopakovali účast a své postavy znovu namluvili.

Originální trailer filmu Není Kronk jako Kronk / Kronk’s New Groove
Smrt v sedle (neděle 2. 8., ČT1, 16.40 - 18.00 / pondělí 3. 8., 23.55 - 01.20)

Plakát filmu  / Smrt v sedle
© IMDb
Československé dobrodružné drama z konce padesátých let je dnes pozapomenuté a v záplavě mnoha lepších žánrovek se moc nepřipomíná. Debutující režisér Jindřich Polák v něm reagoval na tehdy oblíbené Rodokapsy a jejich poetiku se pokusil přenést do filmového světa. Podařilo se mu to jen částečně, protože ona naivita je přece jen přehnaná a v kombinaci s linií vyšetřování kriminálního případu působí dost nedůvěryhodně. Romantická atmosféra osamělých hrdinů a neznámých končin na druhou stranu funguje velmi dobře a společně s krásnou kamerou a typicky sytou barevností toho dost zachraňuje. Za zmínku stojí i velmi dobrá hudba a pár dnes docela známých písní. Potěší i to, že nějaké politické agitky a úlitby tehdejšímu režimu jsou tu minimalizovány takřka k nule. Hlavní roli precizně ztvárnil Rudolf Jelínek, který se do úlohy nezkušeného mladíka přesně hodil, navíc mu sekundovali Radovan LukavskýJiří SovákMartin Růžek nebo Eduard Dubský. Solidní kousek pro trochu tolerantnější diváky.

Zajímavost: Jelínek absolvoval před natáčením kurz jízdy na koni v jezdeckém oddílu na Invalidovně.

Ukázka z filmu Smrt v sedle
Hledám Susan. Zn.: Zoufale (Desperately Seeking Susan) (úterý 4. 8., Prima Max, 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Hledám Susan. Zn.: Zoufale / Desperately Seeking Susan
© Etsy
Romantická komedie z poloviny osmdesátých let v tuzemsku není tolik známá a hodnocena je jen průměrně, na zahraničních databázích je na tom přece jen o něco lépe. Režijně debutující Susan Seidelman v ní toho moc neřešila a spolehla se hlavně na popularitu žánru a naprostou diváckou jistotu. To tedy znamená, že příběh je od začátku do konce plný klišé a nikterak nepřekvapí a humor je taktéž naprosto očekávatelný a v množství scén bohužel navíc vůbec nefunguje. Za zmínku ale stojí výrazná barevná stylizace, v níž převládají pastelové barvy, povětšinou pak červená a zelená. Tempo je naštěstí natolik svižné a stopáž natolik střídmá, že snímek nikdy nezačne vysloveně nudit, což je jedině dobře. Titulní role ztvárnili trochu toporná Madonna, která ale stejně měla jen úkol pobíhat sem a tam ve spodním prádle, což se jí daří a tehdy to bylo sexy, výborná Rosanna Arquette a spolehlivý Aidan Quinn, dále se pak objeví třeba Will PattonJohn Turturro nebo Mark Blum. Totální oddechovka na úterní podvečer.    

Zajímavost: Snímek je doprovázen Madonniným hitem Into the Groove.

Oficiální trailer filmu Hledám Susan. Zn.: Zoufale / Desperately Seeking Susan 
Pes baskervillský (The Hound of the Baskervilles) (úterý 4. 8., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / středa 5. 8., 14.20 - 16.10)

Plakát filmu Pes baskervillský / The Hound of the Baskervilles
© The Movie Database
Další z mnoha adaptací legendárního románu Arthura Conana Doylea vznikla před dvaceti lety pro televizní stanici Hallmark. Režírující Rodney Gibbons v ní na omezené možnosti malé obrazovky přece jen trochu doplatil, protože spoléhal až moc na jistotu a knižní předlohu převedl do obrazové podoby vskutku velmi věrně. To je na jednu stranu dobře, protože se mohl soustředit na vykreslení tajemné atmosféry a zachycení temného prostředí anglických blat a hvozdů, na tu druhou je to ovšem škoda, protože mu tím pádem chybí jakákoli tvůrčí odvaha, invence a snaha se od ostatních verzí odlišit. Ti, kteří notoricky známou zápletku znají, tak nebudou vůbec překvapeni a ocení spíše jen slušné tempo a pokusy o inteligentní humor. Hlavní úlohu ztvárnil velmi dobrý Matt Frewer, jemuž sekunduje především Kenneth Welsh. Jen škoda, že titulní pes není vzhledově moc povedený a tím pádem ani tak děsivý, jak by měl být. Trocha klasiky na začátku týdne.

Zajímavost: V USA měl snímek premiéru 21. října 2000.

Televizní spot filmu Pes baskervillský / The Hound of the Baskervilles
I dva jsou rodina (Demain tout commence) (středa 5. 8., ČT2, 22.00 - 23.55)

Český plakát filmu I dva jsou rodina / Demain tout commence
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré britsko-francouzské komediální drama sice nikoho nepřekvapí, to ale v tomto případě tolik nevadí. Režisér a jeden ze scenáristů Hugo Gélin si je v něm dobře vědom toho, že se nemůže opírat o otřepaný a klišovitý příběh a soustředí se místo toho na ryze pohodovou atmosféru, svižné tempo a poměrně chytrý a vkusný humor. Do tří čtvrtin se mu navíc velmi dobře daří pracovat s emocemi, protože vztah dvou hlavních postav rozehrává velmi citlivě a důraz klade právě na jemný situační humor, který nemůže nikoho urazit, byť je mnohdy dost očekávatelný. V závěru se bohužel snímek mění ve vztahové drama a začne hrát na vážnější notu, což úplně nefunguje, navíc tvůrce začne prvoplánově dojímat a působit na divákovy city. Právě v těchto chvílích drží výsledek nad vodou výborné obsazení, jemuž dominují spolehlivý Omar Sy a velmi dobrá Gloria Colston, která naštěstí není otravná a ukřičená. Být stopáž o něco kratší, dojem by asi byl také o něco lepší. Příjemná podívaná. 

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu v Arrasu.

Český trailer filmu I dva jsou rodina / Demain tout commence
Alžírsko (L’Algérie vue du ciel) (čtvrtek 5. 8., ČT2, 21.40 - 23.15)

Plakát filmu Alžírsko / L'Algérie vue du ciel
© IMDb
Pět let starý francouzský dokument je prakticky neznámý, což je v tomto případě škoda. Režírující Yann Arthus-Bertrand v něm totiž představí tuzemskému divákovi pro něho stále exotickou zemi a otevře mu nové prostory. Obrazově je snímek vskutku nádherný, protože kamera si vybírá malebné lokace a dlouze a pomalu zabírá všechno důležité a efektivně boří mýty o tom, že Alžírsko je pouštní země, v níž toho není moc k vidění. Tvůrce se navíc soustředil i na velmi zvláštní magickou atmosféru, v níž každý záběr na přírodní krásy působí jako speciální dar, který není samozřejmostí. Trochu problematický pak je slovní doprovod dokumentu, který přece jen vyznívá profrancouzsky a místní obyvatele možná trochu dehonestuje a na některé dějinné události nahlíží až příliš jednostranně. Škodí paradoxně i celovečerní délka, v níž hlavně v závěru vše působí natahovaně a uměle, klasický formát padesáti minut by byl v tomto případě asi lepší. Tip pro milovníky cestování, které aktuálně není úplně jednoduché.  

Zajímavost: Doslovný překlad názvu je Alžírsko při pohledu z nebe.

Televizní spot filmu Alžírsko / L’Algérie vue du ciel

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Nicholas Hoult bude Lex Luthor (21.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe