Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 7. 2020 - 30. 7. 2020

TV tipy: Madam služebná Lara Croft podstupuje vražednou léčbu

Vydáno: 24.07.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konec července je v televizích o trochu lepší než minulé týdny, nic zásadního nicméně neskrývá. Událostí je určitě premiéra poslední adaptace hry Tomb Raider, na řadu ale přijde i zakončení young adult trilogie Labyrint.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nová Kniha džunglí (The Jungle Book) (sobota 25. 7., Prima Max, 17.40 - 20.00 / neděle 26. 7., 13.10 - 15.35 / středa 29. 7., 08.15 - 10.35)

Plakát filmu Nová Kniha džunglí / The Jungle Book
© Disney Wiki
Dobrodružná podívaná z první poloviny devadesátých let byla ve své době už třetí filmovou adaptací slavné knihy Rudyarda Kiplinga. Režisér a scenárista Stephen Sommers si s ní poradil relativně se ctí, i když má své limity. Mezi ty patří především výstavba příběhu a práce s postavami, která není zcela vydařená a v jeho podání je poměrně povrchní, ne úplně zajímavá a postrádá jakýkoli náboj, moment překvapení a určitou živost. Navíc je snímek cílen spíše na mladší publikum, takže je v hodně směrech smířlivý a naivní. To se ale naštěstí do značné míry kompenzuje vizuálním podáním, které je výborné, neboť lokace jsou takřka autentické, kamera nádherná, hudba Basila Poledourise má své kouzlo a atmosféra je potřebně exotická a částečně tajemná. Hlavní roli ztvárnil velmi dobrý Jason Scott Lee, kterému dělali společnost třeba Sam NeillCary ElwesLena Headey nebo John Cleese. Tip pro sobotní podvečer s celou rodinou.

Zajímavost: Jasona Scotta Lee během natáčení pokousal jeden z vlků na hrudníku.

Originální trailer filmu Nová Kniha džunglí / The Jungle Book
Hercules (Hercules) (sobota 25. 7., Prima Max, 20.00 - 22.05 / neděle 26. 7., 15.35 - 17.35 / čtvrtek 30. 7., 10.25 - 12.20)

Plakát filmu Hercules / Hercules
© IMAX
Akční podívaná stará šest let sice není úplně špatně hodnocená, rozhodně ale jde o promarněnou příležitost. Režírující Brett Ratner v ní nejvíc doplatil na snahu vytvořit epický sandálový velkofilm, neboť není schopen natočit jedinou invečnější scénu nebo adrenalinovější akci. Vše je zkrátka zoufale rutinní a nevýrazné. Příběh, o který pochopitelně až zas tak nejde, také nedává moc smysl, je předvídatelný a plný klišé a ani postavy nejsou nijak extra zajímavé. Naštěstí se vydařilo obsazení, jemuž dominuje charismatický Dwayne Johnson, jemuž dělají společnost záměrně přehrávající Joseph Fiennes a John Hurt, dále se pak objeví i Ian McShaneRufus Sewell a tehdy neznámá Rebecca Ferguson. K dobru budiž tvůrcům připsat i to, že skvěle pracují s motivem mýtu, kterému lze věřit, nebo také ne. Víkendový výplach, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli Johnson osm měsíců intenzivně trénoval.

Český teaser filmu Hercules / Hercules
Labyrint: Vražedná léčba (Maze Runner: The Death Cure) (neděle 26. 7., Prima Cool, 20.00 - 23.05 / úterý 28. 7., Prima Max, 00.45 - 03.40)

Český plakát filmu Labyrint: Vražedná léčba / Maze Runner: The Death Cure
© Facebook tvůrce
Zakončení relativně úspěšné akční sci-fi young adult trilogie dopadlo překvapivě slušně a patří k těm lepším žánrovkám. U režie zůstal Wes Ball, který znovu zadaptoval literární předlohu Jamese Dashnera a sympatické je, že si udržel nastavenou laťku, ačkoli musel udělat mnoho kompromisů. Především rezignoval na tajemnou a hororovou atmosféru, z níž už zůstaly pouhé náznaky a místo ní se soustředil na akci, která je sice vydařená, má spád a určitý náboj, jenže není moc nápaditá, působí fádně a je jí opravdu hodně. K dobru mu budiž připsáno to, že vizuálně snímek vypadá epicky, i když byl natočen za menší rozpočet. V ústřední roli se opět objevil spolehlivý Dylan O'Brien, jehož doplňují kupříkladu Ki Hong LeeKaya ScodelarioRosa Salazar nebo Will Poulter. Škoda jen, že příběh už není tak zajímavý a leckdy je nastavovaný a plný klišé a chybí mu výraznější a charismatičtější záporák. Dojem kazí i zbytečně přepálená stopáž. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: I tato série měla mít závěr rozdělený do dvou filmů, režisér to ale naštěstí odmítl.

Oficiální český trailer filmu Labyrint: Vražedná léčba / Maze Runner: The Death Cure
Billy Bathgate (Billy Bathgate) (neděle 26. 7., ČT2, 21.35 - 23.20)

Plakát filmu Billy Bathgate / Billy Bathgate
© Past Posters
Kriminální drama z raných devadesátých let u nás není moc známé a do vysílání se moc nezařazuje. A není se co divit, protože režírující Robert Benton v něm sice dostal k dispozici literární předlohu E. L. Doctorowa, kterou do scénáře upravil Tom Stoppard, jenže se nedokázal rozhodnout, zda natáčí gangsterku, kriminální drama nebo sentimentální romanci. Výsledek tak je zvláštní kombinace všeho, která působí nedodělaně, nevýrazně a velmi zvláštně. Nejvíc mrzí asi to, že dobová atmosféra se naplno nikdy nerozjede a akce není moc zajímavá a nikterak drsná, což je u podobných počinů vždy problém. Nad vodou tak snímek drží vynikající kulisy, poměrně zajímavý úhel pohledu vyprávění příběhu, pár žhavých erotických scén a hvězdné obsazení. Hlavní roli tedy ztvárňuje zoufale nenápadný Loren Dean, toho ale zastiňují Dustin HoffmanNicole KidmanBruce WillisSteve Buscemi nebo Stanley Tucci. Zapomenutá záležitost na konec týdne. 

Zajímavost: Na place se údajně velmi často a dlouze hádali režisér s Hoffmanem, jejich spory nakonec musel osobně řešit tehdejší šéf Disneyho Jeffrey Katzenberg.

Originální trailer filmu Billy Bathgate / Billy Bathgate
Ukradený stát (neděle 26. 7., ČT2, 23.20 - 00.40)

Plakát filmu  / Ukradený stát
© Facebook tvůrce
Loňský slovensko-český dokument se snaží reagovat na proměnu slovenské společnosti a politických tendencí a rekapitulovat období třiceti let po pádu komunismu. Režisérka a scenáristka Zuzana Piussi na to jde velmi dobře, protože chce být za každou cenu objektivní, což znamená, že dává prostor mnoha názorovým proudům a mluvčím a divákům nijak nevnucuje, co si mají myslet. Daní za to je však to, že se dostane i na spousty pochybných konspiračních teorií, které už na první poslech nemohou být pravdivé. Potěší i to, že autorka nahlíží na problematiku polistopadové politiky v celé šíři a nesnaží se ji zjednodušovat, čímž jen dokazuje divákům, že vše je propletené a nelze nikdy najít jednoho viníka. Co už je bohužel horší, je technická kvalita, která místy působí až amatérsky, zvuk není moc vyrovnaný a ani kamera není úplně nejjistější. Dost kontroverzně pak působí režisérčino rozhodnutí namluvit dokument svým hlasem, který je natolik specifický a monotónní, že někoho může vysloveně iritovat. Hodně zajímavý a nelichotivý pohled (nejen) do slovenské duše. 

Zajímavost: Konečné vyznění snímku dost ovlivnila vražda novináře Jána Kuciaka, která se odehrála jen pár dní před jeho plánovaným dokončením.

Originální trailer filmu Ukradený stát
Moje sestřenice Rachel (My Cousin Rachel) (středa 29. 7., Prima Max, 20.00 - 22.15 / čtvrtek 30. 7., 15.30 - 17.45)

Plakát filmu Moje sestřenice Rachel / My Cousin Rachel
© IMDb
Tři roky staré romantické drama v tuzemsku není bůhvíjak známé a v zahraničí je hodnoceno jen lehce nadprůměrně. Režisér Roger Michell v něm selhal jako scenárista, protože chválenou knižní předlohu Daphne du Maurier nepřevedl do úplně zajímavého příběhu, dost ji osekal a soustředil se jen na to nejnutnější. I tak ale moc nezaujme, protože postavy se mnohdy chovají nelogicky, často jim chybí motivace, především ale celá zápletka působí hodně zkratkovitě a všechny zásadní věci se v ní dějí během pár sekund, aniž by měly nějaký důvod. Technická stránka toho naštěstí docela dost zachraňuje, protože dobová atmosféra poměrně funguje, výprava je obstojná, tempo svižné a stopáž snesitelná. Jen tajemna a určité záhady kolem hlavních postav mohlo být mnohem víc. Ústřední role ztvárnili Rachel Weisz a Sam Claflin, mezi kterými funguje slušná chemie, jen mužský představitel je občas hrozně otravný, protože jeho postava není nejlépe napsaná a je spíše pasivní. Trochu nedotažená žánrovka.     

Zajímavost: Náhrdelník, který v příběhu hraje zásadní roli, byl vyroben speciálně pro film na základě malby z roku 1835.

Originální trailer filmu Moje sestřenice Rachel / My Cousin Rachel
Tomb Raider (Tomb Raider) (středa 29. 7., Prima, 20.15 - 22.35)

Český plakát filmu Tomb Raider / Tomb Raider
© Facebook tvůrce
Zatím poslední filmová verze slavné videohry vznikla před dvěma lety a překvapivě se zařadila k tomu nejlepšímu, co bylo v tomto subžánru natočeno, bohužel se jí ale nepodařilo komerčně oslnit. A je to škoda, protože v Hollywoodu debutující norský režisér Roar Uthaug v ní udělal příjemný kompromis mezi videoherním a čistě filmovým pojetím. Z videohry si bere ústřední příběh, který zajímavě rozvíjí, odkazuje v něm na dobrodružné klasiky a snaží se působit i civilně. Nechybí ani docela dobře napsané dialogy a humor, který tedy ne vždy funguje. Akce sice není tolik, jak by jeden předpokládal, když už se na ni dostane, je zvládnutá víc než dobře, má náboj a spád, jen z logiky věci postrádá napětí. Potěší i přiznaná přímočarost, solidní atmosféra a skvělá hudba Junkieho XL. V hlavní roli exceluje Alicia Vikander, která ze své hrdinky nedělá úplně jednorozměrnou a prvoplánově sexy postavu, v těch vedlejších jí pak sekundují třeba Dominic WestWalton GogginsDaniel WuKristin Scott Thomas nebo Derek Jacobi. Pro mnohé dost možná tip týdne, o němž se více dozvíte z naší ne moc nadšené recenze.

Zajímavost: Kvůli roli nabrala Vikander spoustu svalové hmoty a dokonce některé kaskadérské scény natáčela sama.

Český trailer filmu Tomb Raider / Tomb Raider
Madam služebná (Madame) (středa 29. 7., ČT2, 21.50 - 23.25)

Český plakát filmu Madam služebná / Madame
© Facebook tvůrce
Tři roky staré francouzské komediální drama proběhlo i našimi kiny, výraznější stopu v nich ale nezanechalo. Režisérka a scenáristka Amanda Sthers v něm okouzlí především úvodní třetinou, která je naprosto skvěle rozehraná, vtipy jsou v ní výtečně vypointované a celková zápletka působí neotřele a vysloveně lákavě. Postupem času ale náboj mizí a snímek se mění v trochu rutinní podívanou s lehce prvoplánovým a očekávatelným humorem. Autorka tu otevírá až příliš mnoho témat a podzápletek, aniž by nějakou pořádně uzavřela, což je docela škoda. Na lehkém nadprůměru tak počin drží velmi dobrá výprava, svižné tempo, střídmá stopáž a obsazení. V tom hraje prim trojice Toni ColletteHarvey Keitel a Rossy de Palma, kteří se předhánějí v tom, kdo bude lepší a sledovat jejich slovní výměny a dokonale fungující chemii mezi nimi je vskutku radost. O to víc mrzí, že příběh jim trochu podráží nohy.

Zajímavost: K režii se autorka tímto filmem vrátila po dlouhých osmi letech.

Oficiální český trailer filmu Madam služebná / Madame
Řetězová reakce (Chain Reaction) (čtvrtek 30. 7., Prima Max, 17.45 - 20.00)

Plakát filmu Řetězová reakce / Chain Reaction
© IMDb
Akční thriller ze druhé poloviny devadesátých let je typickým zástupcem své doby, kdy byly podobné béčkové záležitosti na vrcholu popularity. Režírující Andrew Davis v něm dostal k dispozici zoufale předvídatelný příběh, který nedává moc smysl a postavy se v něm chovají nelogicky. Dobře tak věděl, že nejdůležitější bude stejně akce, s níž si poradil velmi dobře, jen mu chybí trocha originality a větší nápaditost, protože vše působí rutinně a až příliš na jistotu. Jedinou výjimkou je bravurní honička na ledu, která je originální, nepostrádá adrenalin a tempo a je výborně zrealizovaná. K dobru budiž tvůrcům připsat i střídmou stopáž, v níž není čas na mnoho vaty. Na podobně béčkovou žánrovku se podařilo dát dohromady výborné obsazení, jemuž kralují Keanu Reeves a Morgan Freeman, kterým sekundují Fred WardKevin DunnBrian Cox nebo tehdy začínající Rachel Weisz. Absolutně nenáročná podívaná na čtvrteční podvečer.   

Zajímavost: Natáčení bylo na pár dní přerušeno z důvodu nebezpečně nízkých teplot, které dosahovaly až na minus čtyřicet čtyři stupňů.

Originální trailer filmu Řetězová reakce / Chain Reaction
Django (Django) (čtvrtek 30. 7., ČT art, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Django / Django
© Fandango
Ačkoli by se to podle názvu mohlo zdát, tři roky starý francouzský snímek nemá nic společného s westernem se stejnojmenným hrdinou. Jde o životopisné drama o jednom z prvních evropských jazzových kytaristů, kteří prorazili ve světě. Ostřílený scenárista a v tomto případě i debutující režisér Etienne Comar v něm potěší spíše ty, kteří o hlavní postavě nic nevědí, neboť dost faktů si upravuje, některé důležité charaktery vůbec nezmíní a soustředí se jen na určitou část jejího života. Pomáhá si při tom solidní dobovou atmosférou, pomalejším tempem, krásnou kamerou, především ale naprosto stěžejní jazzovou hudbou, kterou pro film složil Warren Ellis. Pozitivem budiž i střídmá práce s emocemi a vytvořený pocit autenticity. Ten jen potvrzuje výborný Reda Kateb v titulní roli. Zcela neznámá a divácky trochu náročnější záležitost.

Zajímavost: Snímek vznikl na základě knihy Folles de Django Alexise Salatka.

Originální trailer filmu Django / Django

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Rozhovor dekády (19.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Království Planeta opic (13.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe