Kinopremiéry: Scoob přemýšlí, jak býti dobrou ženou

Vydáno: 15.07.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letošní léto bude v kinech hodně jiné, o čemž svědčí i aktuální premiéry. Z pětice novinek je totiž velmi těžké vybrat nějakou atraktivní, protože všechny jsou méně výrazné, nebo určené specifickému publiku.
Scoob! (Scoob!) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Scoob! / Scoob!
© Vertical Entertainment
Animované dobrodružství vychází ze seriálu o psovi jménem Scooby-Doo a chlubí se tím, že jde o vůbec první celovečerní animák o tomto psovi, který přichází do kin. Těžko říct, na co tuzemského diváka lákat, protože titulní zvířecí hrdina u nás takovou tradici nemá a ani předchozí dva celovečerní hrané filmy se moc nepovedly. Režisérem je neznámý Tony Cervone, který vsadil na v zámoří slavnou značku a moderní počítačovou animaci. Ohlasy jsou ale nekompromisní a dost kritické a hovoří o tom, že s původním seriálem snímek moc společného nemá, příběh je absolutně nezajímavý a celé je to děsivě nezáživné. Uvidíme, jak moc se do tuzemských kin rodiny poženou. Hodně slabá premiéra týdne.

Synopse: Snímek zavede diváky na samotný začátek přátelství Scoobyho a Shaggyho a k následnému založení legendární party Záhady s.r.o. Po stovkách vyřešených případů ale teď musí Scooby a jeho kamarádi přijít na kloub nejprekérnější záhadě všech dob. Zločin totiž nikdy nespí a svět má brzy zakusit zlobu přízračného bájného psa Kerbera. Začíná tak napínavý závod s časem.

Zajímavost: Česká republika je jednou z mála zemí, kde jde snímek do kin, ve většině se kvůli pandemii přesunul rovnou na DVD a VOD.

Oficiální český trailer filmu Scoob! / Scoob! 
Jak býti dobrou ženou (La bonne épouse) (CinemArt)

Český plakát filmu Jak býti dobrou ženou / La bonne épouse
© CinemArt
Francouzsko-belgické komediální drama nemá nikterak originální synopsi, to ale v podobných případech tolik nevadí, protože jde vždy spíše o zpracování. Režisérem a scenáristou je poměrně zkušený Martin Provost, který se evidentně spolehl především na obsazení, v němž klíčové role obsadili Juliette BinocheFrançois BerléandYolande Moreau a Noémie Lvovsky. A to je vše, na co lze diváky nalákat, neboť ohlasy ani komentáře zatím neexistují a o moc víc se toho napsat nedá. Vzhledem k velké oblíbenosti podobných žánrovek se ale dá očekávat, že i tato si své publikum najde.

Synopse: Na sklonku šedesátých let dvacátého století provozují Paulette (Juliette Binoche) a její manžel Robert (François Berléand) s pomocí výstřední Gilberte (Yolande Moreau) a přísné jeptišky Marie-Thérése (Noémie Lvovsky) na poklidném francouzském maloměstě speciální soukromou školu pro dospívající dívky. Cílem výuky je vychovat z nich dokonalé manželky připravené ve všech směrech dokonale sloužit svým drahým manželům. Jenže Robert jednoho dne náhle umírá a Paulette zjišťuje, že škola stojí na pokraji bankrotu a tak musí poněkud nečekaně převzít odpovědnost za její udržení. A aby toho nebylo málo, při jednání v bance potká svou první lásku Andrého (Édouard Baer) a díky tomuto setkání prožije svůj první orgasmus. Nové zážitky, zkušenosti a nečekaná dobrodružství začínají nahlodávat její víru v tradiční rodinné uspořádání, k němuž dívky ve škole vedou. Jiné začínají být i jejich studentky.

Oficiální český trailer filmu Jak býti dobrou ženou / La bonne épouse
Frida Viva La Vida (Frida - Viva la vida) (Aerofilms)

Plakát filmu Frida Viva La Vida / Frida - Viva la vida
© Showcase Cinemas
V rámci cyklu Umění v kině se do vybraných kin dostává italský dokument o životě a tvorbě slavné mexické malířky Fridy Kahlo, která ale v našich končinách pořád tak známá není. Režisérem a scenáristou je Gianni Troilo, který se pokusil na složitou osobnost umělkyně nahlížet komplexně a z několika úhlů, tuzemskému dvákovi by ji tak mohl konečně plnohodnotně představit. Ve snímku je i několik hraných pasáží, v nichž se objeví mimo jiné Asia Argento, která je i hlasovou průvodkyní celého dokumentu. Ohlasů je zatím hodně málo a nedá se očekávat, že se to příliš změní. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Frida Kahlo dnes platí za ikonu nezávislosti a ženství. Její život ale provázela bolest, která se promítla i do jejích obrazů. Sama o nich tvrdila, že maluje svou vlastní realitu, nikoli noční můry ani sny. Dokument o jejím životě ji představuje na jednu stranu jako ženu zmítanou agónií i láskou, na té druhé pak jako malířku osvobozenou od svých tělesných handicapů.

Český trailer filmu Frida Viva La Vida / Frida - Viva la vida
Jonas Kaufmann: Moje Vídeň (Jonas Kaufmann - Mein Wien) (Pannonia Entertainment)

Český plakát filmu Jonas Kaufmann: Moje Vídeň / Jonas Kaufmann - Mein Wien
© Edison Filmhub
Už samotný název hudebního dokumentu odhaluje, o co v něm půjde. Režisérka Elisabeth Malzer v něm zaznamenala koncert slavného tenoristy ve Vídeňském koncertním domě, v němž zpíval písně, které byly inspirovány, nebo přímo vznikly v rakouské metropoli. Tuzemský divák určitě ocení, že ho doprovází Pražská filharmonie. Bonusem navíc je, že koncert je prostříháván záběry, v nichž si pěvec prochází město a objevuje jeho pamětihodnosti. Premiéra pro milovníky vážné hudby.

Synopse: Koncert světoznámého tenoristy, který se v říjnu 2019 uskutečnil ve Vídeňském koncertním domě, je jeho hluboce osobní poctou proslulé hudbě z rodiště valčíků a operety. Zazněly na něm skladby od Johanna Strausse, Franze Lehára a spousty dalších, pro které jejich tvůrci hledali inspiraci právě ve Vídni.

Český trailer filmu Jonas Kaufmann: Moje Vídeň / Jonas Kaufmann - Mein Wien
Cirk La Putyka: Kaleidoscope (CinemArt)

Plakát filmu  / Cirk La Putyka: Kaleidoscope
© CinemArt
Kvůli všeobecně známé situaci to letos s divadly není úplně dobré a navíc jsou aktuálně divadelní prázdniny a možná i proto vznikl zajímavý letní projekt Film Naživo, který představuje divadelní vystoupení z trochu jiného pohledu. První vlaštovkou je představení Cirku La Putyka, které bylo exkluzivně pro záznam realizováno uprostřed opuštěné pouti, která všemu dodává zvláštní a specifickou atmosféru. Režisérem je principál divadla Rostislav Novák Jr. Milovníci akrobatických kousků, skoků a letů na trampolíně by si tohle neměli nechat ujít.

Synopse: Kaleidoscope je cirkusová expedice za čirou radostí souboru Cirk La Putyka. Šílené skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně. Gag střídá trik a rytmická hudba smích, hypnotické obrazy kontrastují s letní párty pod širým nebem. Tradiční se potkává s moderním, ostřílení putykáři se mísí s mladou cirkusovou krví.

Originální trailer filmu Cirk La Putyka: Kaleidoscope


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY