Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 28. týden

Kinopremiéry: Meky čeká, než skončí léto, aby mohl jít krást koně

Vydáno: 08.07.2020 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Roger Ebert

Festival se v Karlových Varech letos nekoná, zájemcům ho tak nahrazuje minipřehlídka Tady Vary. A hned dva počiny, které v ní jsou k vidění, drama Než skončí léto a dokument Meky, vstoupí tento týden i do širší distribuce.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Než skončí léto (Babyteeth) (Aerofilms)

Český plakát filmu Než skončí léto / Babyteeth
© Aerofilms
Karlovarský festival se letos ze známých důvodů neuskuteční, fanouškům ho tak částečně kompenzuje týdenní přehlídka s názvem Tady Vary. Australské drama o nemocné teenagerce, které nová láska vlévá chuť do života, je jedním z počinů tohoto minifestivalu, který se po jeho skončení dostane do širší distribuce. A asi je to dobře, protože hodnocení a komentáře jsou relativně spokojené a ani by nemělo jít o extrémně náročný snímek, který by se těžko interpretoval. Jako režijní celovečerní debut ho natočila televizí protřelá Shannon Murphy, která do hlavní role obsadila taktéž debutantku Elizu Scanlen. Pravděpodobně hodně příjemná premiéra týdne.

Synopse: Když se šestnáctiletá Milla (Eliza Scanlen) zamiluje do průšviháře Mosese (Toby Wallace), je to pro její rodiče noční můra. První setkání s láskou ale v nemocné dívce probudí chuť do života a její energie a touha objevovat brzy otočí celou rodinu vzhůru nohama. Milla začne svému okolí ukazovat, jak prožít každou minutu naplno. I pod vlivem těchto okolností se její rodiče rozhodnou dát věcem volný průběh.

Český trailer filmu Než skončí léto / Babyteeth
Jít krást koně (Ut og stjæle hester) (Film Europe)

Český plakát filmu Jít krást koně / Ut og stjæle hester
© Film Europe
Norsko-švédsko-dánské drama vypadá ze synopse poněkud tajemně, zároveň ale také jako klasický příběh, v němž postavy bojují se svou nedořešenou minulostí. Spíše než příběh ale tuzemského diváka nalákají země původu a tvůrci, kteří jsou i u nás poměrně známí. Režisérem a scenáristou je Hans Petter Moland a v hlavní roli se objeví Stellan Skarsgård, kterého doplňují Bjørn FlobergTobias SantelmannDanica Curcic nebo Pål Sverre Valheim Hagen. Hodnocení a komentářů zatím není tolik, většina je ale vesměs spokojená, takže by nemělo jít o vyslovené zklamání. Premiéra pro milovníky severské kinematografie.

Synopse: V roce 1999 žije sedmašedesátiletý Trond (Stellan Skarsgård) na samotě a těší se, že i nový rok 2000 stráví sám. S příchodem zimy navíc přišel na to, že má za souseda muže, kterého znal v roce 1948. Tehdy mu bylo čerstvých patnáct, dospíval a ucítil vůni ženy, po níž toužil. Bohužel to byla stejná žena, s níž chtěl jeho otec strávit zbytek života.

Zajímavost: Film je adaptací románu Pera Pettersona.

Český trailer filmu Jít krást koně / Ut og stjæle hester
Meky (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Meky
© Červený koberec
Dalším snímkem z přehlídky Tady Vary, který se posléze dostane do širší distribuce, je česko-slovenský dokument o legendě tuzemské populární hudby, která je doma stejně tak v Česku jako na Slovensku. Lákavé je i jméno režiséra a scenáristy, jímž je Šimon Šafránek. Ten se podle svých slov pokusil Miroslava Žbirku představit bez patosu a sentimentu, zato s humorem. Zda se mu to povedlo, je těžké říct, protože ohlasy zatím neexistují, taková osobnost by si ale nepochybně zdařilý medailon, který nebude jen povrchním oslavováním, zasloužila. Asi nejdiváčtější premiéra týdne.

Synopse: V roce 1982 se v československé populární hudbě zrodil šok, protože po čtrnácti nepřetržitých vítězstvích Karla Gotta v anketě Zlatý Slavík mu sošku uzmul zpěvák Miroslav Žbirka z Bratislavy. Ten tehdy prožíval svou vlastní beatlemánii, psal hity, které žijí doteď. Mimo reflektory už ale měl za sebou řadu bolestí a před sebou dlouhou cestu plnou zvratů až k natáčení ve vyhlášených studiích Abbey Road. Co všechno Mekyho, jak se muzikantovi přezdívá, potkalo od chvíle, kdy vzal poprvé kytaru do ruky, až do momentu, kdy odhalil svůj život filmařům?

Originální trailer filmu Meky
Kouř (NFA)

Plakát filmu  / Kouř
© NFA
Skoro po třiceti letech se do kin v restaurované verzi vrací komediální muzikál, který jako jeden z mála zachytil autenticitu a bizarnost doby, kdy padal jeden režim a na koleni se budoval úplně nový. Režisérem a scenáristou je Tomáš Vorel, který v něm nezapřel svůj "sklepácký" původ, neřídil se danými pravidly a natočil vizuálně unikátní podívanou, která o své éře vypovídá víc než milion diskuzí. Zároveň ale někoho nechá dost chladným a ne úplně každému sedne. Hlavní roli si zahrál Jan Slovák, kterého obklopují třeba Lucie ZedníčkováEva HolubováDavid VávraJaroslav DušekPetr ČtvrtníčekŠimon Caban nebo Tomáš Hanák. Bylo by zajímavé sledovat, jak tenhle počin, v němž nechybí legendární scéna s DJem Arnoštkem, zapůsobí na dnešní mladou generaci, která vyrůstala v úplně jiném období.

Synopse: Mladý inženýr Miroslav Čáp (Jan Slovák) nastupuje do svého prvního zaměstnání, kde chce opravdu pracovat. To se však v bizarních poměrech éry posledních let totalitní křeče ukazuje jako šokující výstřelek. Mirek svým neobvykle normálním postojem uvede do chodu běh místních dějin, a tak je společenské zlo svrženo spravedlivě rozhořčeným davem a jsou nastoleny nové pořádky, které však v mnohém připomínají ty staré, jen obrácené naruby.

Zajímavost: Premiéra filmu se konala v kině U Hradeb na Malé Straně a byl o ni tak velký zájem, že po zaplnení sálu na něj uvaděčky pouštěly i zadarmo.

Trailer restaurované verze filmu Kouř

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Od dokumentu o Vémolovi Karlos lze očekávat otevřenost jen v rámci mezí (29.01.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Pohádka Perinbaba a dva světy je jurodivý mišmaš jakubiskových nápadů a poetiky (12.12.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Dvě slova jako klíč přivádí vyléčené alkoholiky ke spiritualismu (29.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Bombastičtí Strážci Galaxie zkoumají život kotěte (03.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám (18.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu