Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Star Wars: Vzestup Skywalkera

Bluray recenze: Film Star Wars: Vzestup Skywalkera doprovází obsáhlé bonusy

Vydáno: 06.07.2020 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Film Star Wars: Vzestup Skywalkera vychází na jednodiskovém DVD i ve dvoudiskové Blu-Ray verzi, která je k prasknutí nacpaná bonusovými materiály, jimž jednoznačně vévodí více jak dvouhodinový film o filmu.

Star Wars: Vzestup SkywalkeraRecenzoval/a Jan Varga dne 06.07.2020 13:00. Film Star Wars: Vzestup Skywalkera vychází na jednodiskovém DVD i ve dvoudiskové Blu-Ray verzi, která je k prasknutí nacpaná bonusovými materiály, jimž jednoznačně vévodí více jak dvouhodinový film o filmu. Hodnocení: 3

Star Wars: Vzestup Skywalkera

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
Sci-Fi / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2019 , 142 min.

Režie: J.J. Abrams
Scénář: Chris Terrio, J.J. Abrams, Derek Connolly, Colin Trevorrow, George Lucas
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Herci: Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Lupita Nyong'o, Keri Russell, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran, Ian McDiarmid

Česká premiéra: 19.12.2019

Distributor: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Daisy Ridley, Adam Driver ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Falcon
Co se poslední trilogie Star Wars týče, tak Star Wars: Síla se probouzí (režie J.J. Abrams) byla sice v podstatě jen reminiscenčním festivalem nostalgie, leč s dobře vyprávěným klasickým příběhem a silnými postavami. Oproti tomu Star Wars: Poslední z Jediů (režie Rian Johnson) na nějakou nostalgii, staré pořádky a divácká očekávání kašlala a troufla si být v rozvíjení děje i v práci s leckterými motivy skutečně inovativní, radikální a odvážná.

Devátou a zároveň poslední epizodu Star Wars nyní natočil opět J.J. Abrams, který se tudíž ocitl v nelehké pozici. Chopit se režie závěrečného dílu trilogie a zároveň celé ságy Star Wars a navázat přitom na předchozí díl režírovaný jiným člověkem tak, aby byl výsledek co nejvíce uspokojivý, byl totiž úkol zatížený enormní mírou zodpovědnosti a tlaku nejen ze strany studia a producentů, ale i ze strany fanoušků rozdělených do dvou válčících táborů, z nichž v jednom předchozí epizodu milují a v druhém ji nenávidí.

Joonas Suotamo, Oscar Isaac, Daisy Ridley, John Boyega ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Falcon
J.J. Abrams to mazaně vyřešil tak, že některé elementy osmé epizody prakticky ignoroval a místo toho hned zkraje do příběhu zahrnul nového hlavního záporáka, který v předchozích dvou dílech nebyl a ani se v nich jeho nástup na scénu nedal předem předpokládat. A pokud se vám na předchozí epizodě líbila její rozvětvená vyprávěčská struktura, progresivita a vizionářský přístup, tak po tom není v deváté epizodě ani památky – ta se naopak opět nese v nostalgicky sentimentálním duchu epizody sedmé, působí jako velmi opatrná a bezpečná sázka na jistotu a i její děj je tentokrát poměrně přímočarý a jednoduchý (což ještě neznamená, že je srozumitelný a pochopitelný).

Je bolestně patrné, že tvůrci závěrečné trilogie zřejmě opravdu neměli předem ujasněno, co přesně se bude v které epizodě dít a k čemu to povede (plus jim práci zkomplikovalo úmrtí Carrie Fisher), přičemž J.J. Abrams to teď marně splétá dohromady s kolísavou úspěšností. Příběh se pochopitelně soustředí především na vztah Rey a Kylo Rena, neustále procházející jistými proměnami, ostatní postavy se ale již nevyvíjejí nijak a u těch nových není v některých případech ani zřetelné, proč ve filmu vůbec figurují.

John Boyega, Oscar Isaac, Daisy Ridley ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Falcon
V čem naopak Star Wars: Vzestup Skywalkera nezklamává, je jeho aura velkolepého finále, v němž se očekává nějaké završení na mnoha úrovních. Je to film, v němž se opět potkávají nové postavy s těmi starými, utužují se přátelství a rodinné vazby a čeká se na to, jestli na konci skutečně zavládne mír v celé galaxii napříč všemi kulturami, rasami a pohlavími.

V tomto směru snímek očekávání naplňuje, byť se k finále dobelhá dost konvenční cestou, během níž se snaží hlavně nikoho moc nepopudit. Je to hravá a zábavná jízda s konzistentně hbitým tempem, spoustou roztodivných prostředí a postav a se spektakulární akcí, jíž tentokrát vévodí souboje se světelnými meči. Pořád je to samozřejmě strhující podívaná, ale za uspokojivé vyvrcholení devítidílného eposu ji lze považovat jen stěží (za obstojné však ano).

BD obal filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Magic Box
Blu-Ray: 

Film Star Wars: Vzestup Skywalkera vychází na jednodiskovém DVD (bez bonusů) i ve dvoudiskové Blu-Ray verzi, která je naopak bonusovými materiály nacpaná k prasknutí – celý druhý disk je totiž vyhrazen pouze jim. V popředí přitom jednoznačně stojí více než dvouhodinový (!) film o filmu, který je natolik komplexní a detailní, že svou obsáhlostí zastiňuje to ostatní, co se na disku nachází (a je toho ještě spousta). Úvodní menu je jinak na obou discích v češtině a na obou se nachází nabídka s výběrem titulků.

Onen dokumentární film s délkou 126 minut a názvem Dědictví Skywalkerů nabízí nehorázné množství záběrů z natáčení (které je místy prokládáno i záběry z natáčení původní trilogie), rozhovory snad s každým podstatným i méně podstatným protagonistou filmu a s většinou zásadnějších členů štábu (režisér, producenti, výkonní producenti, scenáristé, střihačka…), komentujících všechno možné od A do Z, a zmínku o každém důležitém aspektu natáčení a výroby filmu. Řeší se tu souboje a jejich choreografie, akční scény, triky, masky, kostýmy i to, jak si filmaři museli poradit s úmrtím Carrie Fisher.

Daisy Ridley, Adam Driver ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Falcon
Herci a herečky zde mluví o svých postavách a o tom, co v jaké scéně zrovna pociťují, což je sem tam, stejně jako všechno ostatní, doprovázeno i záběry z filmu. V neposlední řadě se dokument věnuje i designu, realizaci a následnému vedení loutek a také nahrávání hudby (John Williams si ve filmu i zahrál, na což také přijde řeč).

Jediná výtka směřuje k tomu, že z hlediska obsahu dokument není nijak zvlášť strukturován a nezabývá se ani dějovou posloupností filmu, takže je v něm všechno smícháno dohromady víceméně bez ladu a skladu.

Čtvrthodinový dokument Pronásledování na Pasaaně: Jak se točila honička spídrů už podle názvu napovídá, že se bude detailně zaobírat jednou konkrétní akční sekvencí. Činí tak pomocí zevrubného popisu vzniku této pasáže od prvních grafických návrhů a obhlídek lokací až po veškeré kroky finální složité realizace. Šestiminutové video Obyvatelé pouště popisuje natáčení v Jordánsku (kde se natáčely pouštní scény odehrávající se v průběhu velkolepého festivalu) z toho hlediska, že pro členy štábu a stovky komparzistů bylo v poušti nutné vybudovat de facto malé městečko se 67 improvizovanými kancelářemi a s jídelnou, v níž se každý den mohlo stravovat až 1500 lidí.

Carrie Fisher, Daisy Ridley ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Falcon
Dokumentární klip s názvem D-O: Klíč k minulosti se na ploše pěti a půl minuty věnuje nejprve Ochiho lodi, v níž hrdinové filmu objeví robota s označením D-O, a pak i tomuto robotovi samotnému, jeho designu a výrobě a následně i natáčení scén, v nichž vystupuje. Stejnou délku má i sympaticky natočené video s názvem Warwick a syn, věnované herci malého vzrůstu Warwicku Davisovi, který hrál v Epizodě VI ewoka (a byl posléze obsazován i v jiných epizodách, někdy měl dokonce i okrajovou roli, v níž mu bylo vidět do obličeje). V deváté epizodě si ewoka zahrál znovu, tentokrát i se svým synem Harrisonem.

Bonusovou sekci uzavírá téměř osmiminutové video Tvorové ve filmu, které se věnuje loutkařině a animatronice, designu mimozemšťanů a provedení jejich masek a také práci maskérek, kostýmních designérek a loutkoherců, kteří mluví o svých zkušenostech v sérii krátkých rozhovorů. Je tedy naprosto zjevné, že v bonusech se jejich tvůrci věnují prakticky všemu, čemu se věnovat mohli. Jde o skutečně vyčerpávající sbírku materiálů, která vystačí na celý večer a zahrne diváka přehršlí informací i hromadou pozoruhodných záběrů z natáčení ve značně podrobné a uceleně působící formě.

Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: Dolby Digital 5.1 anglicky a česky

Titulky: české, anglické pro neslyšící

Obrazové formáty: 16:9 / 2,39:1

V prodeji od 13. 5. 2020

USA 2019, 142 minut

Český trailer k filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Alan Parker
Téma: Všechny filmy Alana Parkera seřazené od nejhoršího k nejlepšímu V tomto článku si připomeneme čtrnáct celovečerních snímků britského režiséra Alana Parkera, které si seřadíme od nejhoršího k nejlepšímu či spíše od dobrého k tomu nejskvělejšímu. čtěte zde
Vydáno: 08.08.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 7. 8. 2020 - 13. 8. 2020
TV tipy: Jedinečný Baťa prožívá léto v Provence a hledá zlatý kruh Unylá letní nabídka v televizích pokračuje a ani v tomto týdnu nenabídnou programy nic tak zásadního, kvůli čemu by stálo za to sahat po ovladači. Jedinou výjimkou mezi příjemnými žánrovkami je premiéra druhého Kingsmana. čtěte zde
Vydáno: 07.08.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 32. týden
Kinopremiéry: Ava a Trollové bez soucitu vzpomínají na Itálii Nevídanými devíti premiérami začíná srpen v tuzemských kinech. K těm nejatraktivnějším určitě patří hvězdně obsazené akční drama Ava: Bez soucitu, rodiny s dětmi zase budou chodit na druhé dobrodružství animovaných Trollů. ... čtěte zde
Vydáno: 05.08.2020 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 31. týden
Top 20 ČR: Havel se udržel v čele Na vrcholu domácího žebříčku návštěvnosti kin se udržel Havel. Druhé místo uhájily 3Bobule. Nejúspěšnější z novinek byl Démon zatracení. čtěte zde
Vydáno: 03.08.2020 14:18 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Arnold Schwarzenegger: všechny filmy od nejhoršího po nejlepší
Téma: Všechny filmy Arnolda Schwarzeneggera od nejhoršího po nejlepší V tomto článku se podíváme na všechny filmy Arnolda Schwarzeneggera seřazené od nejhoršího po nejlepší počínaje jeho první velkou rolí v Barbaru Conanovi. čtěte zde
Vydáno: 01.08.2020 10:30 v sekci Články | Publicistika
22
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cruiseův výlet do kosmu za 200 milionů (31.07.2020 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Whitney bude nahánět posledního z Jediů, dokud je svatba nerozdělí (17.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Herkules má vidiny na večer tříkrálový (26.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 70. let (21.06.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Victoria Mahoney natočí Kill Them All (02.06.2020 18:16 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: nejslavnější horory let 2000-2009 (25.04.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Box Office: Harley Quinn střídá Mizery ve vedení (10.02.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Příliš osobní známost je znovu první (04.02.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Mizerové stále vládnou (03.02.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Češi chodili na Příliš osobní známost (28.01.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Mizerové jsou znovu první (27.01.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Nejúspěšnějším filmem roku 2019 byla česká komedie Ženy v běhu (23.01.2020 12:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Dolittle byl v Česku první (21.01.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Mizerové přebírají prvenství (20.01.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Šťastný nový rok je stále na vrcholu (14.01.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: 1917 vystoupalo na vrchol (13.01.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Šťastný nový rok je na vrcholu (07.01.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Star Wars jsou stále na vrcholu (06.01.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: Box Office: Rok 2019 (31.12.2019 18:45 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   30/2020

Proxima
6/10

Eva Green ztvárnila ve francouzském dramatu Proxima astronautku, která získá nabídku letět jako jediná žena na vesmírnou misi na Mars, kvůli čemuž ale musí na poměrně dlouhou dobu opustit svou sedmiletou dcerku...

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver