Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 5. 2020 - 28. 5. 2020

TV tipy: Tarzan a rudí američtí psanci prožívají podzim v New Yorku

Vydáno: 22.05.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani konec letošního května není v televizích ve znamení žádných zásadních novinek. Mainstream zastupuje třeba dobrodružná Legenda o Tarzanovi, fajnšmekři si naopak vychutnají epické tříoscarové drama Warrena Beattyho Rudí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Medvědí bratři (Brother Bear) (pátek 22. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.30 / sobota 23. 5., 14.30 - 16.00 / neděle 24. 5., 12.50 - 14.25)

Plakát filmu Medvědí bratři / Brother Bear
© Facebook tvůrce
Sedmnáct let starý animák z produkce Disneyho je dnes trochu opomíjený, i když se svého času dočkal ve své kategorii oscarové nominace. Tehdy debutující režijní dvojka Robert A. Walker a Aaron Blaise v něm tedy nepředvedla nic originálního a spíše se spolehla na otřepané postupy. To tedy znamená, že příběh není nijak náročný a cílí především na menší diváky, animace je výborná, tempo je potřebně svižné, postavy jsou relativně sympatické, i když nijak propracované, stopáž střídmá a morální poselství je podané celkem rozumně a moc se nevnucuje, což je fajn. K pozitivům určitě patří i pohodová atmosféra a parádní hudba Marka Manciny a Phila Collinse, jejíž součástí je pochopitelně i několik chytlavých písní. Škoda jen, že humor je až moc infantilní a celé je to občas zoufale naivní. Nenáročný tip pro celou rodinu a asi ideální páteční podívaná.

Zajímavost: Snímek je čtyřiačtyřicátým animovaným celovečerním filmem studia Disney.

Originální trailer filmu Medvědí bratři / Brother Bear
Kouzelná chůva a Velký třesk (Nanny McPhee and the Big Bang) (sobota 23. 5., Nova, 15.40 - 17.35 / neděle 24. 5., Nova Cinema, 10.30 - 12.20 / pondělí 25. 5., 07.30 - 09.20)

Plakát filmu Kouzelná chůva a Velký třesk / Nanny McPhee and the Big Bang
© Moviemeter
Dekádu staré pokračování britsko-francouzsko-americké komediální fantasy má dost rozdílné hodnocení u nás a na zahraničních databázích. Na vině je zase jednou náročnost a v tomto případě asi i očekávání evropského publika, neboť režírující a tehdy na velkém plátně debutující Susanna White nedokázala na povedeného předchůdce navázat a natočila jen standardní a místy nudnou podívanou, která až příliš spoléhá na diváckou jistotu. Překvapením je i to, že scénář Emmy Thompson je dost infantilní a podbízí se malému publiku, protože humor je nenáročný a dost často spočívá v říhání a prdění, což se za chvíli vyčerpá. Nad vodou snímek drží atmosféra, v níž je znát velký nadhled, celková vizuální stránka, pár povedených gagů a situačních hlášek a taktéž obsazení, v němž se kromě scenáristky objeví Maggie GyllenhaalRalph FiennesEwan McGregorMaggie SmithRhys Ifans nebo Asa Butterfield. Další absolutně nenáročná rodinná záležitost, která vyžaduje od dospělých značnou míru tolerance.

Zajímavost: Nalíčit Thompson pro roli chůvy trvalo dvě hodiny.

Oficiální trailer filmu Kouzelná chůva a Velký třesk / Nanny McPhee and the Bing Bang
Legenda o Tarzanovi (The Legend of Tarzan) (sobota 23. 5., Nova, 20.20 - 22.15 / neděle 24. 5., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / pondělí 25. 5., 14.05 - 16.00)

Český plakát filmu Legenda o Tarzanovi / The Legend of Tarzan
© Facebook tvůrce
Koprodukční dobrodružné drama je opět na zahraničních databázích hodnoceno o dost lépe než na těch našich a opět je to dáno náročností mimoamerického publika. Režírující David Yates se v něm sice sympaticky snaží a dokonce si bere i některé motivy z původní knihy Edgara Rice Burroughse, jenže klacky pod nohy mu hází scénář, který je místy vyloženě hloupý a snaží se kombinovat klasickou dobrodružnou podívanou s romantikou a částečně i dramatem, což se moc nedaří a výsledek tím pádem působí polovičatě. Příliš mu nepomáhá ani velké množství přehnaně digitálních efektů, jejichž kvalita je navíc značně kolísavá. A je to škoda, protože tvůrce má docela dost nápadů a daří se mu udržet svižné tempo a zvládá i solidní akci. Titulní roli si zahrál obstojný Alexander Skarsgård, jemuž sekundují třeba Margot RobbieDjimon HounsouSamuel L. JacksonJim Broadbent nebo Christoph Waltz. Jestli ale něco snímku zoufale chybí, je to napětí a humor, protože se bere až moc vážně. Při snížených očekáváních ideální záležitost na víkendový večer, o níž se více dozvíte v naší recenzi

Zajímavost: Úder pěstí, který Robbie zasadí Skarsgårdovi, je skutečný, neboť se herečka nechala unést situací.

Český trailer filmu Legenda o Tarzanovi / The Legend of Tarzan
Tři muži a nemluvně (3 hommes et un couffin) (sobota 23. 5., ČT1, 21.20 - 23.04)

Plakát filmu Tři muži a nemluvně / 3 hommes et un couffin
© Pinterest
Francouzská komedie z poloviny osmdesátých let se dokonce dočkala nominace na Oscara za cizojazyčný film, u nás nicméně není příliš známá. Režisérka a scenáristka Coline Serreau v ní trochu doplatila na celkovou komornost, neboť příběh se odehrává v jedné místnosti a ona neměla tolik nápadů, aby toho dokázala využít. Více tak zaujme v první polovině, kdy zápletku velmi solidně rozjíždí, vytváří kamarádskou a pohodovou atmosféru, dodává svižné tempo, především ale baví situačním humorem a výborně vypointovanými gagy. K dobru jí navíc lze přičíst i to, že ve své době šlo o velmi originální podívanou, která bořila zažité stereotypy. S přibývající stopáží, která ale naštěstí není nijak přetažená, se ale vše trochu vytrácí, snímek se točí v kruhu a humor už není tak úderný, ale vzbuzuje spíše jen pousmání. V nadprůměru nicméně výsledek drží obsazení, v němž excelují André DussollierRoland Giraud a Michel Boujenah. Trochu poctivé francouzské zábavy na víkendový večer.  

Zajímavost: Sama režisérka označila film jako příběh tří kreténů, kteří se zamilují do dítěte.

Originální trailer filmu Tři muži a nemluvně / 3 hommes et un couffin
Rudí (Reds) (sobota 23. 5., ČT art, 21.25 - 00.40)

Plakát filmu Rudí / Reds
© Facebook tvůrce
Historické drama na základě skutečných událostí z počátku osmdesátých let je v tuzemsku absolutně neznámé, ačkoli bylo nominováno na dvanáct Oscarů a tři si nakonec odneslo. Našince v něm tedy nejvíc překvapí fakt, že pohled Hollywoodu na komunistický převrat v Rusku je poměrně objektivní, nevyznívá kýčovitě a relativně se mu daří zachytit ducha doby. Největší zásluhu na tom má Oscarem oceněný režisér Warren Beatty, který sám sebe obsadil do hlavní role, u níž zůstalo jen u nominace na prestižní cenu. Pro toho šlo o vysněný projekt, takže si dal záležet na precizním zobrazení dobových reálií, parádní atmosféře, nádherné výpravě a kostýmech a vše vyšperkoval překrásnou a po právu oscarovou kamerou Vittoria Storara. Nejlákavější je ovšem hvězdné obsazení, jemuž krom autora samotného dominuje Oscarem oceněná Maureen Stapleton, vedle které se neztratí ani na stejnou cenu nominovaní Diane Keaton a Jack Nicholson, objeví se ale i Jerzy KosińskiPaul SorvinoGene HackmanEdward Herrmann nebo M. Emmet Walsh. Jen je škoda, že chyběl lepší dramaturg, protože délka o patnáct minut přesahující tři hodiny je místy takřka nesnesitelná, což je dáno i tím, že její většina sestává z dialogů a dlouhých záběru a akce je v ní pomálu. V našich končinách zapomenutá klasika.  

Zajímavost: Báseň, kterou postava Nicholsona dává postavě Keaton, skutečně napsal herec pro svou kolegyni.

Oficiální trailer filmu Rudí / Reds
Američtí psanci (American Outlaws) (neděle 24. 5., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Američtí psanci / American Outlaws
© Movie Poster Shop
Western z počátku milénia je typickým obrazem své doby, kdy legendární žánr hledal svou moderní tvář. Režírujícímu Lesi Mayfieldovi se to povedlo tak napůl a může za to jeho předchozí komediální minulost, která se nezapřela a v tomto případě byla trochu na škodu. Humor tu tedy moc nefunguje a působí spíše trapně, zbytek už je ale vesměs v pořádku. To tedy znamená, že tempo je svižné, akce solidní a také atmosféra drsných mužů a vzdálených plání je naprosto odpovídající. Slušné je též obsazení, které tvořily tehdejší hvězdy budoucnosti, mezi nimiž jednoznačně vyniká charismatický Colin Farrell, jehož doplnili mimo jiné Gabriel MachtScott CaanAli Larter, zkušené "pardály" pak zastupovali třeba výborný Timothy Dalton nebo Terry O'Quinn. Jen škoda, že příběh není extra zajímavý a zoufale mu chybí napětí a jakýkoli moment překvapení. Trochu nevýrazná záležitost. 

Zajímavost: V rámci příprav na film strávili herci šest týdnů na ranči s kovboji, během nichž se učili jezdit na koních.

Originální trailer filmu Američtí psanci / American Outlaws
Wilson (Wilson) (pondělí 25. 5., Prima Max, 22.15 - 00.00 / středa 27. 5., 00.30 - 02.05)



Plakát filmu Wilson / Wilson
© IMDb
Tři roky staré komediální drama není v našich končinách příliš známé a hodnocené je jen průměrně, na zahraničních databázích je na tom ale o něco lépe. Režírující Craig Johnson v něm dostal k dispozici příběh, který nikoho nepřekvapí, nenabízí žádné zásadní zvraty a spíše se snaží být jako ze života. Je nutné se ale připravit na to, že atmosféra a celkové ladění snímku jsou hodně smutné až těžce depresivní, takže nejde o žádnou veselou podívanou. Ve snaze o realističnost si ovšem tvůrci podrážejí nohy tím, že běžné situace nechávají dojít až do naprostého absurdna, ty pak tím pádem nepůsobí úplně důvěryhodně. Na druhou stranu ale potěší humor, který je hodně svérázný, místy dost černý a vychází z až brutální upřímnosti titulní postavy. Tu navíc skvěle ztvárnil Woody Harrelson, který si film krade pro sebe a zastínil zbytek ansámblu, v němž nechybí Judy GreerLaura Dern nebo Cheryl Hines. K dobru budiž připsán i trefný a úderný konec. Tip, jemuž by prospělo svižnější tempo a znovu i celková výraznost.  

Zajímavost: Snímek je inspirován stejnojmenným komiksem Daniela Clowese, který také napsal jeho scénář.

Originální trailer filmu Wilson / Wilson
Pravda (La vérité) (pondělí 25. 5., ČT2, 23.35 - 01.40)

Plakát filmu Pravda / La vérité
© unifrance.org
Francouzsko-italské drama z raných šedesátých let, které se pyšní i oscarovou nominací za cizojazyčný film, patří u nás k těm skoro neznámým, což je škoda. Režisér a spoluscenárista Henri-Georges Clouzot v něm totiž natočil společenskou sondu do života tehdejší pařížské mládeže, která je svým tématem hledání pravdy a různých úhlů pohledu na ni dnes možná mnohem aktuálnější než v době vzniku. Opírá se především o silný příběh a práci s napětím, které stupňuje až do famózního závěru, poměrně depresivní atmosféru a velmi komorní pojetí, neboť snímek se většinu času odehrává v soudní síni. S tím pak souvisí i pomalé tempo, v němž je prostor na vykreslení propracované psychologie postav. V ústřední roli exceluje Brigitte Bardot, která tehdy poprvé ukázala, že je výtečná charakterní herečka, které sekundovali třeba Paul MeurisseCharles VanelLouis Seigner nebo Sami Frey. Jediné, co trochu kazí dojem, je přetažená stopáž, kterou natahuje větší množství flashbacků, které zbytečně vytrhávají z pozornosti. Výjimečně vysílaná záležitost. 

Zajímavost: Na scénáři se podílela i režisérova manželka Véra.

Originální trailer filmu Pravda / La vérité
Podzim v New Yorku (Autumn in New York) (středa 27. 5., Prima Max, 20.00 - 22.05 / čtvrtek 28. 5., 16.10 - 18.05)

Plakát filmu Podzim v New Yorku / Autumn in New York
© FilmAffinity
Miléniové romantické drama ve výsledku není hodnoceno úplně špatně, rozhodně ale mělo větší potenciál. Jen výjimečně režírující herečka Joan Chen zůstala tentokráte plně za kamerou a nepředvedla nic originálního, protože se spoléhala na silný příběh, který málokoho nechá chladným, jenže to udělala tím nejlacinějším způsobem. To tedy znamená, že do popředí posunula posmutnělou a melancholickou atmosféru a od prvních momentů hraje na divácké city, které ke konci už nepokrytě ždímá. A je to škoda, protože tempo je pomalejší, hudba velmi příjemná a celý snímek působí inteligentně. V titulních rolích se objevili spolehliví Richard Gere a Winona Ryder, mezi nimiž funguje potřebná chemie, a kterým přihrávají Anthony LaPagliaVera FarmigaJ. K. Simmons nebo Elaine Stritch. O to víc mrzí občas nelogické chování postav a místy i obrovská naivita a kýčovitost. Prvoplánově slzopudný tip.

Zajímavost: Šlo o vůbec první větší hollywoodský film, který natočila režisérka asijského původu.

Oficiální trailer filmu Podzim v New Yorku / Autumn in New York
Líná zátoka (Ma Loute) (čtvrtek 28. 5., ČT art, 22.25 - 00.25)

Český plakát filmu Líná zátoka / Ma Loute
© Facebook tvůrce
Čtyři roky stará francouzská komedie má hodně rozporuplná hodnocení a někteří ji považují za skoro geniální, jiní zase za skoro trapnou. Hodně pak záleží na tom, zda potenciální divák zná osobu režiséra a scenáristy Bruna Dumonta. Ten je totiž dost svérázný a tady se úplně utrhl ze řetězu a servíruje humor, který je mnohdy prvoplánový a laciný a spočívá ve fyzických gazích, různém pitvoření a extrémním přehrávání a navíc mu leckdy chybí pointa. S tím pak souvisí i specifická atmosféra jakéhosi surreálna a neexistující příběh, který má být mimo jiné i břitkou satirou vyšší společnosti. Opírá se ovšem i o krásnou kameru a nádhernou hudbu. V obsazení pak hrají prim Fabrice LuchiniJuliette BinocheValeria Bruni Tedeschi a Jean-Luc Vincent. Nebýt snímek zbytečně dlouhý a přespříliš osobitý, možná by jeho hodnocení bylo o něco lepší. Svérázný tip.

Zajímavost: Celosvětová premiéra snímku proběhla na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Líná zátoka / Ma Loute

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu