Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: akční filmy 80. let

Téma: nejslavnější akční filmy 80. let

Vydáno: 16.05.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Orion Pictures

V pokračování našeho seriálu o filmových žánrech se podíváme na zlatou éru akčního filmu a představíme vám desítku slavných akčních snímků z 80. let.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: Filmy jsou řazeny chronologicky.
Nejslavnější akční filmy 70. let najdete zde.
Nejslavnější akční filmy 90. let najdete zde.

1. Šílený Max 2 - Bojovník silnic (1981)

Mel Gibson ve filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic / Mad Max 2
© Warner Bros.
Zatímco první Šílený Max teprve připravoval půdu, na níž Miller s Gibsonem teprve ohmatávali, jak by mohl vypadat postapokalyptický akční snímek a víceméně šlo ještě o civilně vypadající thriller o mstícím se policistovi, o dva roky později natočený druhý díl už byl pravý nefalšovaný postapo akční nářez, v němž Miller už pevně stanovil vzhled světa i lidí přežívajících po katastrofě bojujících o palivo, které je hlavním bohatstvím. Zde už vidíme scény nemající žádnou spojitost s naším reálným světem, vše se odehrává v poušti, lidé nosí futuristické kostýmy, auta mají speciální úpravu, Gibsonův Max je ještě větším hrdinou přicházejícím odnikud a putující neznámo kam, vše má větší nádech mytologie a akční scény jsou ještě působivější a spektakulárnější, než byly v prvním díle. Mad Max 2 je prvním skutečně skvělým postapo akčním filmem. 

Originální trailer filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic
2. Rambo: První krev (1982)

Sylvester Stallone, Brian Dennehy ve filmu Rambo: První krev / First Blood
© Orion Pictures
V roce 1982 se zrodil moderní akční film díky trojici pánů: autor předlohy David Morrell, režisér Ted Kotcheff a představitel hlavní role Sylvester Stallone. První Rambo zasazený do tehdejší skutečnosti ukázal, jak má vypadat akční film: už od úvodní scény, kdy navrátivší vietnamský veterán John Rambo zkříží cestu šerifovi malého městečka s ironickým názvem Hope (Naděje) Teaslovi (Brian Dennehy), nabírá film zběsilé obrátky, které se neustále stupňují až k vypjatému finále. Stallone odehraje svůj part téměř beze slova a bez emocí až do závěrečné scény, kdy se konfrontuje se svým velitelem Trautmanem (Richard Crenna). Rambo stanovil pravidla žánru, který se s ním teprve skutečně zrodil. 

Originální trailer filmu Rambo: První krev 
3. Policajt v Beverly Hills (1984)

Eddie Murphy ve filmu Policajt v Beverly Hills / Beverly Hills Cop
© Paramount Pictures
Prototypem akční komedie 80. let je veleúspěšný první policajt, jehož měl původně hrát Stallone, který ale roli odmítl, díky čemuž umožnil dát prostor černošskému komikovi Eddiemu Murphymu, představiteli nekonformního detektiva z Detroitu Axela Foleyho, který se vydá do Kalifornie na vlastní pěst vyšetřit vraždu svého přítele. Martin Brest namíchal dokonalý mix akce a humoru, který kromě Murphyho obstarávala dvojka neohrabaných policistů Rosewooda Taggarta (Judge Reinhold a John Ashton), kteří mu skvěle sekundovali. Policajt v Beverly Hills se dokonale trefil do doby a nálady publika a stal se největším hitem roku 1984 a z Murphyho udělal přes noc megahvězdu, která si mohla diktovat své další role a filmy. 

Originální trailer filmu Policajt v Beverly Hills  

4. Nezvěstní v boji (1984)

Chuck Norris ve filmu Nezvěstní v boji / Missing in Action
© MGM
Stallonův první Rambo připravil půdu Chucku Norrisovi v akčním filmu, kde hraje plukovníka Braddocka, který byl za války držen ve Vietnamu jako zajatec. Braddock se vydá zachránit své spoluvězně, kteří jsou i po válce stále drženi v zajetí. Zatímco Stallone se stal hvězdou kategorie A, Chuck Norris byl hvězdou kategorie B a nejinak je to v tomto filmu společnosti Cannon, která vyráběla levné filmy určené primárně pro videotrh. I když měl film v USA premiéru v kinech (vydělal v nich 22 milionů dolarů), většina českých diváků ho zná z videokazet a Chucka Norrise máme zafixovaného jako jednoho z králů akčních béček. Současně s tímto filmem natočil Norris i Nezvěstní v boji 2, který je prequelem toho prvního. 

Originální trailer filmu Nezvěstní v boji
5. Komando (1985)

Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong ve filmu Komando / Commando
©  20th Century Fox
Největším konkurentem Stallona byl v 80. letech původem rakouský kulturista a herec Arnold Schwarzenegger. Ten se ve stejném roce, v němž Stallone uvedl film Rambo II, jenž se stal obrovským komerčním trhákem, objevil v akčním filmu snažícím se Stallona zastínit. Schwarzenegger tu hraje plukovníka Matrixe, jemuž unesou dceru a on má jedenáct hodin na její záchranu. Scénář prošpikovaný suchými hláškami mu napsal na tělo Steven E. de Souza a právě tyto hlášky odlišují Komando od Ramba, který absentoval prvky humoru. Jinak zde Arnold hojně dává na odiv svou nadprůměrně vyvivnutou muskulaturu, která z něj činí ještě mohutnějšího superhrdinu, než jaké ztvárňoval v té době Stallone. Nicméně komerčně bylo Komando o dost méně úspěšné než druhý díl Ramba, Stallone tak zamýšlený souboj o přízeň diváků v tomto roce nad Schwarzeneggerem vyhrál. 

Originální trailer filmu Komando
6. Kobra (1986)

Brigitte Nielsen, Sylvester Stallone ve filmu Kobra / Cobra
© Warner Bros. Pictures
Stallone si rok po druhém Rambovi zahrál losangeleského policistu Mariona Cobrettiho v akčním filmu označující jeho přezdívku. Kobra nepatří k oblíbeným členům policejního sboru, protože jeho metody boje se zločinci se příliš neliší od praktik jich samotných. Jediným, kdo mu věří, je jeho parťák Gonzales (Reni Santoni). Kobra je se svým parťákem pověřen hlídáním korunní svědkyně zločinu Ingrid (Brigitte Nielsen), po níž jde fašistická sekta vedená psychopatickým nočním zabijákem (Brian Thompson). Pro snímek si Stallone znovu vybral režiséra George Pana Cosmatose, s nímž před rokem natočil druhého Ramba. Kobra patří k nejlepším Stalloneho rolím, který se v drsnosti snažil Ramba ještě překonat. Rozhodně však překonal svého konkurenta Schwarzeneggera, který v tomto roce uvedl svůj thriller Špinavá dohoda. V amerických kinech vydělal 49 milionů, zatímco Špinavá dohoda jen 16 milionů. 

Originální trailer filmu Kobra 

7. Smrtonosná zbraň (1987)

Mel Gibson, Danny Glover ve filmu Smrtonosná zbraň / Lethal Weapon
© Warner Bros.
Zatímco Stallone a Schwarzenegger vedli konkurenční boj o přízeň fanoušků a kasovní výdělky, přišel v roce 1987 režijní veterán Richard Donner s novým modelem akčního filmu, který stavěl na spolupracující dvojici akčních hrdinů, z nichž Martin Riggs (Mel Gibson) se stará o akci, kdežto Roger Murtaugh (Danny Glover) obstarává rodinné zázemí a realističnost. Navíc se mezi akčními scény objevuje humor a uvěřitelné lidské postavy, převážně členové Murtaughovy rodiny. Charaktery vymyslel a napsal Shane Black, i když některé scény přepsal Jeffrey Boam, který je ale v titulkách neuveden. Boam byl poté autorem scénářů dalších dílů. Glover a Gibson vytvořili prototyp akčního buddy movie a jejich průkopnická práce se stala posléze dalším často napodobovaným modelem. Smrtonosná zbraň byla diváckým zásahem do černého, což logicky vyústilo v sérii sequelů. V každém dalším z nich byla vždy větší porce humoru oproti ještě docela vážně míněné jedničce. 

Originální trailer filmu  Smrtonosná zbraň
8. Krvavý sport (1988)

Jean-Claude Van Damme, Bolo Yeung ve filmu Krvavý sport / Bloodsport
© MGM
Další akční hvězdou, která se zrodila v béčkových osmdesátkových vodách, byl belgický karatista Jean-Claude Van Damme, který prorazil s akčním filmem s bojovým uměním. Šlo o další úspěch společnosti Cannon specializující se na levné snímky určené převážně pro bující trh s videokazetami. Van Damme tu hraje postavu Franka Duxe, což byla skutečná osoba, původem Kanaďan, který tvrdil, že vyhrál tajný turnaj Kumite v roce 1975. Zatímco skutečná postava Franka Duxe je rozporuplnou diskutabilní osobou, Van Dammův Dux je jednoznačný klaďas, kterému fandíme. Krvavý sport zpopularizoval schéma vyřazovacích soubojů, kdy se utkávají dvojice, z nichž lepší vždy postoupí, model známý z různých sportů, a je stále jednou z nejslavnějších arénovek. Jeho nejtěžšího soupeře ztvárnil populární představitel padouchů - karate kulturista Bolo Yeung. S tržbami 65 milionů dolarů šlo o další jednoznačný úspěch pro Cannon a z Van Damma se stala jedna z největších akčních hvězd videokazet.  

Originální trailer filmu Krvavý sport 
9. Smrtonosná past (1988)

Bruce Willis ve filmu Smrtonosná past / Die Hard
© Twentieth Century Fox
Ve stejném roce, kdy Van Damme ovládl videotrh, prosadila se hvězda komediálního seriálu Měsíční svit Bruce Willis na poli akčního filmu s akčním thrillerem režírovaným Johnem McTiernanem. Stejně jako před čtyřmi lety s Eddiem Murphym a jeho Policajtem v Beverly Hills, i zde měl být do hlavní role nejdříve obsazen Sylvester Stallone. Sly byl naštěstí zaneprázdněm třetím Rambem, a tak mohl nastoupit "náhradník" Willis, aby vytvořil svou ikonickou postavu newyorského policisty Johna McClanea, který se nechtěně připlete do cesty teroristům z Východního Německa, kteří si udělali zálusk na tučný lup v útrobách losangeleského mrakodrapu společnosti Nakatomi, kam John přijel za svou ženou Holly (Bonnie Bedelia). Smrtonosná past se stala akčním trhákem roku s tržbami 140 milionů celosvětově a Willis si mohl začít říkat o milionové honoráře a role, jaké chtěl hrát. 

Originální trailer filmu Smrtonosná past
 

10. Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)

Harrison Ford, Sean Connery ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava / Indiana Jones and the Last Crusade
© Lucasfilm Ltd.
 
Třetí díl dobrodružství archeologa Henryho Jonese juniora přezdívaného Indiana Jones považuje mnoho diváků za ten vůbec nejlepší. Ač by se o tom dalo diskutovat, faktem je, že "Poslední křížová výprava" byla jedním z největších akčních trháků osmdesátých let vůbec a je pozoruhodná i tím, že v ní vystupuje Indiana Jones jako mladý skaut (River Phoenix) i Indianův otec Henry senior (Sean Connery), což rozměr filmu velmi obohacuje. Mimo to v něm nechybí řada spektakulárních akčních sekvencí (například ta s tankem), v níž se vyřádil představitel Indyho Harrison Ford, režisér Steven Spielberg i řada kaskadérů. Poetikou šlo o návrat k prvními dílu a odklon od dvojky, která byla kritizována za zobrazenou míru násilí. Trojka má akci dvojky, šarm jedničky a k tomu ještě dost humoru, aby se oběma předchozím dílům vyrovnala a možná i předčila. Tak nebo tak šlo s tržbami blížícími se půl miliardě dolarů o jeden z největších blockbusterů konce osmdesátých let.

Originální trailer filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava
Příště: 90. léta.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Terminátor a Predátor nepatří mezi akční fil... (ogata, 16.05.2020 20:56) Reagovat

    Terminátor a Predátor nepatří mezi akční filmy? Haha.

    • Re: Terminátor a Predátor nepatří mezi akční fil... (Fraser, 17.05.2020 14:02) Reagovat

      Brak.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel M. Emmet Walsh (21.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe