Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kladivo na čarodějnice

Stroj času: Kladivo na čarodějnice

Vydáno: 11.04.2020 12:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: Filmové studio Barrandov

Tento rok uplynulo 50 let od premiéry filmu Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice natočeného podle stejnojmenné knihy Václava Kaplického.

Kladivo na čarodějniceRecenzoval/a Václav Limberk dne 11.04.2020 12:00. Tento rok uplynulo 50 let od premiéry filmu Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice natočeného podle stejnojmenné knihy Václava Kaplického. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Podle skutečných událostí byl v roce 1969 natočen historický snímek (dnes bychom ho mohli označit jako soudní thriller) Kladivo na čarodějnice. Podle stejnojmenné knihy Václava Kaplického z roku 1963 a podle dochovaných soudních zápisů z čarodějnických procesů z let 1678 až 1695 v okolí Šumperku a Velkých Losin na Severní Moravě ho natočil český klasik Otakar Vávra. Scénář mu pomáhala napsat Ester Krumbachová, která na filmu pracovala i jako výtvarnice. 

Eduard Cupák, Miriam Kantorková ve filmu Kladivo na čarodějnice / Kladivo na čarodějnice
© Filmové studio Barrandov
Poté, co je žebračka Maryna Schuchová (Lola Skrbková) přistižena, kterak nepolkne svatou hostii při přijímání, je tento její přečin nahlášen farářem Schmidtem (Eduard Cupák) hraběnce z Galle (Blanka Waleská). Díky jeho přičinlivosti je hraběnkou na losinské panství povolán bývalý olomoucký advokát a inkvizitor Boblig z Edelstadtu (Vladimír Šmeral), který dostane za úkol celý případ vyšetřit. Boblig se svým sluhou a písařem Ignácem (Josef Kemr) brzy získají téměř neomezenou moc a hon na čarodějnice nabude obludných rozměrů. Jednou z jejich obětí bude i šumperský děkan Lautner (Elo Romančík). 

Politicky uvolněná 60. léta umožnila Vávrovi po jeho dobově poplatné husitské trilogii z 50. let natočit opravdověji působící díla, kde se místo velkých slov a velkých gest dostala do popředí skutečná oslava citu v Romanci pro křídlovku a skutečná kritika tmářství a manipulace v Kladivu na čarodějnice. Není pak překvapením, že právě tento titul je ve Vávrově značně kvalitativně nevyrovnané filmografii tím nejlepším. 



Vladimír Šmeral, Soňa Valentová ve filmu  / Kladivo na čarodějnice
© Filmové studio Barrandov
Kromě Vávry a Kaplického předlohy na tom mají zásluhu především herci, z nichž tu největší příležitost dostal Vladimír Šmeral v roli ďábelsky sadistického a bezcitného manipulátora a sofistikovaného vraha Bobliga. Jeho hereckým i názorovým protipólem je slovenský herec Elo Romančík v roli moudrého a učeného duchovního, který právě svou učeností tolik proti sobě popouzel nedostudovaného advokáta Bobliga. V epizodní roli zaujala Soňa Valentová v roli děkanovy schovanky Zuzany Voglickové.

Ostatní velké postavy českého filmu - například Jiří Holý v roli faráře Königa, Čestmír Řanda v roli zrádce děkana Winklera, Ilja Prachař v roli zbabělého rychtáře Gaupa nebo Martin Růžek v roli snadno manipulovatelného biskupa tu příliš prostoru ke svému herectví nedostaly, vhodně však dotváří celkově autenticky působící obraz událostí.

Elo Romančík, Vladimír Šmeral ve filmu Kladivo na čarodějnice / Kladivo na čarodějnice
© Filmové studio Barrandov
Oproti předloze doznala filmová verze několika změn. Především tu nebyla postava mnicha - vypravěče filmu v podání Václava Lohniského. V knize také nedojde k uvědomění faráře Schmidta, který ve filmu prohlédne a snaží se zastavit již nezastavitelný průběh procesů. V románu je Schmidt stále zatvrzelým nepřítelem děkana Lautnera a nejspolehlivějším Bobligovým spojencem. V knize je Bobligův sluha Ignác popsán jako odpudivý hrbáč, zatímco ve filmu má podobu poměrně charismatického Josefa Kemra. Jinak je ale Vávrův film dosti věrným Kaplického brilantní předloze. 

Co pak film povyšuje na vrcholné umělecké dílo, jsou kromě výše zmíněného černobílá kamera Josefa Illíka a hudba Jiřího Srnky, který je i autorem úvodní písně s textem Ester Krumbachové. Název filmu a Kaplického románu dala stejnojmenná kniha, v originále nazvaná Malleus maleficium napsaná roku 1486 dominikány Jakobem Sprengerem a Heinrichem Krammerem, která měla sloužit jako návod na pronásledování čarodějnic. 

Fotografie z filmu Kladivo na čarodějnice / Kladivo na čarodějnice
© Filmové studio Barrandov
Vávra kromě adaptace historické látky měl při jeho natáčení v mysli i politické procesy z 50. let s Rudolfem Slánským a Miladou Horákovou, kde byli obžalování rovněž donuceni k naučení se nazpaměť předem napsaných výpovědí. K tomu se podobně jako při procesech s domnělými čarodějnicemi používaly donucovací prostředky, tak působivě ukázané ve filmu, kde byly palečnice, španělská bota a žebřík třemi stupni tortury uplatňované při inkvizičních procesech. Jen málokdo dokázal vydržet bolest při torturách, která byla tak intenzivní, že se pak mučený doznal k čemukoliv. 

Kladivo na čarodějnice můžeme vnímat jako zdařilý historický snímek a literární adaptaci a zároveň i jako varování před zneužitím moci. Jak ukazuje film i Kaplického kniha, na začátku stačí malicherná příčina, od níž potom vede spolehlivá cesta k velké tragédii. Doufejme, že v tomto případě zůstane Kladivo na čarodějnice už jen působivě ztvárněným mementem, jehož obsah se už nikdy nebude opakovat. 

Úvodní scéna filmu Kladivo na čarodějnice

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Jeden z nejskvělejších filmů, co jsem kdy viděl. (Vladimír, 14.07.2020 18:58) Reagovat

    Jeden z nejskvělejších filmů, co jsem kdy viděl. Avšak nutno dodat, že i nejsmutnějších a to s ohledem na skutečnost, že i v současné době stále žijí lidé, kteří jsou schopni obdivovat obludný komunistický režim, který má na svém kontě stejně tak obludná padesátá léta. Je nepochybné, že tento film je parafrází právě tohoto období. Proto je stále neskutečně živý a bohužel velmi potřebný.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nekonečný příběh - vzestup a pád (05.03.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dobrý šéf prožil tři tisíce let touhy, aby objevil trojúhelník smutku (05.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Psí poslání je příběh bez konce (29.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněžný kluk Toman v utajení porušil jedenácté přikázání (18.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu