Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019

Vydáno: 15.02.2020 11:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V letech 2010 až 2019 vznikla celá řada filmů, které si rádi pustíme i dnes - filmy, z jejichž kouzla nic nezmizelo. Pojďme si připomenout desítku těch komerčně nejúspěšnějších v tomto období.
V seriálu o komerčně nejúspěšnějších filmech uplynulých dekád jsme se tímto dostali až k právě uplynulé dekádě let 2010 až 2019, čímž se náš přehled uzavře. 

Každý rok představuje film, který dominoval v celosvětových tržbách.

1. Toy Story 3: Příběh hraček (2010)

Fotografie z filmu Toy Story 3: Příběh hraček / Toy Story 3Hned dvěma filmům se v tomto roce podařilo překonat hranici jedné miliardy. Byl to třetí díl pixarovky Toy Story a hraná Alenka v říši divů, která zaostala na druhém místě o nějakých 40 milionů za Toy Story 3. Oba filmy byly z dílny studia Disney. Na trojce se umístil první díl závěrečné části o Harrym Potterovi Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 s 960 miliony. 

Originální trailer filmu Toy Story 3: Příběh hraček
2. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)

Rupert Grint, Emma Watson, Daniel Radcliffe, Bonnie Wright ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2Rozloučení se sérií Harry Potter vydělalo 1,3 miliardy a jako jediný film série dokázal překročit hranici jedné miliardy. Celkově tato série utržila při rozpočtu 1,1 miliardy 7,7 miliard dolarů. Na druhém místě skončil film Transformers 3 s 1,1 miliardou a na trojce Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, kteří také pokořili hranici jedné miliardy. Tento film je mimochodem s rozpočtem cca 379 milionů dolarů dosud nejdražším, jaký kdy vznikl.

Český trailer filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 
3. Avengers (2012)

Fotografie z filmu Avengers / The AvengersAvengers dokázali pokořit hranici 1,5 miliardy, což je dosud řadí na osmé místo komerčně nejúspěšnějších filmů. Na druhém místě skončila s 1,1 miliardou bondovka Skyfall a na trojce se umístil snímek Temný rytíř povstal. Hranici jedné miliardy toho roku překonal ještě film Hobit: Neočekávaná cesta na čtvrtém místě.

Originální trailer filmu Avenegers
4. Ledové království (2013)

Fotografie z filmu Ledové království / FrozenRok 2013 opanovalo studio Disney, které mělo na prvních dvou místech snímky Ledové království, které utržilo téměř 1,3 miliardy a Iron Man 3 s 1,2 miliardy. Třetí místo patřilo animovanému filmu Já, padouch 2 od Universalu. Ledové království bylo až do roku 2019 komerčně nejúspěšnějším animovaným filmem. 

Český trailer filmu Ledové království 
5. Transformers: Zánik (2014)

Fotografie z filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionČtvrtý díl série Transformers byl jediným filmem toho roku, který překonal hranici jedné miliardy. Druhé místo s 956 miliony patřilo třetímu dílu Hobita s názvem Hobit: Bitva pěti armád a třetí místo si urvali Disneyho Strážci Galaxie se 773 miliony.

 

Originální trailer filmu Transformers: Zánik 
6. Star Wars: Síla se probouzí (2015)

Fotografie z filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Episode VII - The Force AwakensV roce 2015 vtrhly do kin nové Star Wars, které překonaly hranici 2 miliard a staly se po Avatarovi druhým komerčně nejúspěšnějším filmem. Další dvě místa patřila studiu Universal s filmy Jurský svět (1,6 miliardy) a Rychle a zběsile 7 (1,5 miliardy). Hranici jedné miliardy pak překonaly ještě filmy Avengers: Age of Ultron (1,4 miliardy) a Mimoni (1,1 miliardy). 

Český Blu-ray trailer filmu Star Wars: Síla se probouzí 
7. Captain America: Občanská válka (2016)

Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Chris Evans, Sebastian Stan ve filmu Captain America: Občanská válka / Captain America: Obcanská válkaRok 2016 byl rokem studia Disney, které naprosto dominovalo, když obsadilo prvních pět míst komerčně nejúspěšnějších filmů. Na prvním místě byl s 1,1 miliardy Captain America: Občanská válka. Dvojka patřila filmu Rogue One: Star Wars Story a trojka animáku Hledá se Dory. Miliardu pak pokořil ještě animák Zootropolis: Město zvířat. Pátá pak byla Kniha džunglí

Český trailer filmu Captain America: Občanská válka 
8. Star Wars: Poslední z Jediů (2017)

Kelly Marie Tran, John Boyega ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: Poslední z JediuS 1,3 miliardy obsadil první místo druhý díl nové Star Wars trilogie. Druhé místo patřilo hrané disneyovce Kráska a zvíře s 1,2 miliardy. Tu samou částku vydělal na třetím místě osmý díl Rychle a zběsile. Miliardu pak překonal ještě animák Já, padouch 3

Originální trailer filmu Star Wars: Poslední z Jediů
9. Avengers: Infinity War (2018)

Josh Brolin ve filmu Avengers: Infinity War / Avengers: Infinity WarV roce 2018 dominovaly tržbám opět filmy značky Disney. Hranici dvou miliard překonala marvelovka Avengers: Infinity War. Druhé místo brala další marvelovka Black Panther. Třetí místo pak obsadil Jurský svět: Zánik říše. Hranici miliardy pak překonaly ještě filmy Úžasňákovi 2 a Aquaman

Originální trailer filmu Avengers: Infinity War 
10. Avengers: Endgame (2019)

Fotografie z filmu Avengers: Endgame / Avengers: EndgameSvětové tržby momentálně ovládá studio Disney, jak dokázal i poslední rok desáté dekády. První místo si urvala marvelovka, která nakonec o nějakých osm milionů předstihla Avatar a stala se komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. Druhé místo obsadil Lví král a trojku bralo Ledové království II

Originální trailer filmu Avengers: Endgame

Komerčně nejúspěšnější filmy 70. let najdete zde.
Komerčně nejúspěšnější filmy 80. let najdete zde.
Komerčně nejúspěšnější filmy 90. let najdete zde.
Komerčně nejúspěšnější filmy let 2000 - 2009 najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY