TV tipy: Vykolejená Veronika chystá s mladým Frankensteinem mistrovský plán

Vydáno: 31.01.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom ledna a února je v televizích spíše ve znamení sázky na jistotu, proto v našem výběru dostaly přednost snímky známé jen minimálně. Na řadu tak přijdou třeba Mladý Frankenstein nebo československé drama Veronika.
Mustang, hřebec ze Cimarronu (Spirit: Stallion of the Cimarron) (pátek 31. 1., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / sobota 1. 2., 14.00 - 15.40 / neděle 2. 2., 12.40 - 14.20)

Plakát filmu Mustang, hřebec ze Cimarronu / Spirit: Stallion of the CimarronOsmnáct let staré animované dobrodružství, které se svého času dočkalo ve své kategorii i nominace na Oscara, je dnes trochu pozapomenuté a příliš se nepřipomíná. Svým způsobem je to škoda, protože tehdy debutující režijní duo Kelly Asbury a Lorna Cook, v něm vsadilo na poctivou a propracovanou ruční animaci, která už tehdy ustupovala ze slávy. Pravdou ale je, že cílilo na nejmenší publikum, protože příběh je až příliš jednoduchý, nikoho moc nepřekvapí a spoléhá se jen na tematiku touhy po svobodě. Moc se toho neřešilo ani u hlavních hrdinů, protože tvůrci u nich vsadili na celkovou roztomilost a oblíbenost koňského plemene, takže důraz kladli na různou gestikulaci a chování zvířat než na dialogy, kterých je hodně málo a povětšinou jsou nahrazeny zvuky. Výsledku nicméně rozhodně prospívá svěží tempo, střídmá stopáž a některé opravdu nádherné momenty. Tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Zvuky, které koně ve filmu vydávají, jsou opravdové zvuky koní.

Originální trailer filmu Mustang, hřebec ze Cimarronu / Spirit: Stallion of the Cimarron
Noční přepadení (Night Passage) (pátek 31. 1., Barrandov, 20.05 - 22.05 / neděle 2. 2., 10.55 - 13.00)

Plakát filmu Noční přepadení / Night PassageWestern z druhé poloviny padesátých let je u nás takřka neznámý a do programů moc zařazován není. Asi se není co divit, protože jeho nejslabším článkem je tehdy na velkém plátně debutující televizní režisér James Neilson, který se celou dobu drží zpátky a chybí mu jakákoli odvaha a invence a z řemeslného hlediska zaujme de facto jen závěrečnou přestřelkou, která má náboj a je velmi dobře sestříhaná. Jinak se opírá o typicky dobovou přehnanou barevnost, solidní atmosféru, údernou hudbu Dimitriho Tiomkina, výborně vybrané lokace a zasazení ústředního příběhu do prostředí železnice. Ten ale není příliš zajímavý, spoléhá se na množství klišé a postavy se v něm chovají mnohdy dost nahodile. Výsledku tak výrazně pomáhá obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil spolehlivý James Stewart, jemuž zdatně sekundují třeba Audie MurphyDan DuryeaDianne Foster nebo Elaine Stewart. Zcela zapomenutá žánrovka na páteční večer. 

Zajímavost: Snímek byl natočen dost rychle, neboť natáčení započalo ve druhé polovině podzimu 1956 a produkce musela skončit před Vánoci.

Originální trailer filmu Noční přepadení / Night Passage
Mladý Frankenstein (Young Frankenstein) (sobota 1. 2., ČT2, 12.45 - 14.25)

Plakát filmu Mladý Frankenstein / Young FrankensteinKomedie z první poloviny sedmdesátých let, která se pyšní i oscarovou nominací za scénář, nejvíce pobaví a potěší ty, kteří znají ty nejklasičtější horory studia Universal. Režisér a spoluscenárista Mel Brooks jim v ní totiž skládá poctu a zároveň se je pokouší parodovat, což má za následek to, že výsledek není překvapivě nijak extrémně legrační, ale vzbuzuje spíše pousmání nad jednotlivými citacemi. Humor patří k těm inteligentním a není prvoplánový, což je také poměrně fajn. Mnohé asi překvapí skvělá hororová atmosféra, dále pak nechybí perfektní černobílá kamera, trochu na škodu jsou možná až příliš pomalé tempo a několik zbytečně hluchých míst. V titulní roli naprosto exceluje spoluscenárista Gene Wilder, jemuž dělají společnost například Peter BoyleMarty FeldmanMadeline Kahn nebo Gene Hackman. Trocha humoru na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Wilder se jako malý prý bál u filmů s Frankensteinem, u nichž mu navíc vadil konec, proto napsal tuto parodii.

Originální trailer filmu Mladý Frankenstein / Young Frankenstein
Dinosaurus (Dinosaur) (sobota 1. 2., Nova, 17.50 - 19.30 / pondělí 3. 2., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / úterý 4. 2., 13.35 - 15.15)

Plakát filmu Dinosaurus / DinosaurMiléniový animák je dodnes svým způsobem unikátní a pobaví zejména v úvodu. Tehdy celovečerně debutující režijní duo Ralph Zondag a Eric Leighton v něm spojilo počítačem animovaná zvířata se skutečnými lokacemi, na čemž si dalo opravdu záležet. Technická stránka je tak naprosto precizní, a i když digitální efekty už trochu zastaraly a jsou překonané, pořád je vizuál téměř dokonalý a leckdy z něj přechází zrak. Pozitivy budiž i velkolepá výprava, naprosto pohodová atmosféra, výtečně navozený dojem dávných prehistorických dob a krásná hudba Jamese Newtona Howarda. O to víc mrzí, že tvůrci se soustředili jen na dětské diváky a dospělým nemají prakticky co nabídnout, protože příběh je až zoufale předvídatelný, je odlehčován nepříliš povedeným infantilním humorem a postupem času se mění ve fádní pohádku s násilně podsouvaným morálním apelem. To, že snímek moc nedpovídá historickým faktům, která jsou obecně předkládána, naštěstí tolik nevadí. Solidní záležitost, která ale nevyužila svůj potenciál.

Zajímavost: Na snímku se pracovalo už od roku 1994.

Oficiální trailer filmu Dinosaurus / Dinosaur
Mistrovský plán (Tower Heist) (sobota 1. 2., Nova, 20.20 - 22.10 / neděle 2. 2., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / středa 5. 2., 14.05 - 16.05)

Plakát filmu Mistrovský plán / Tower HeistDevět let stará akční komedie je u nás hodnocena o něco hůř než na zahraničních databázích, což je v tomto případě dáno tím, že její humor je typicky americký. Režírující Brett Ratner zaujme především v první polovině, kdy má snímek svižné tempo a nenudí a v rámci možností se rozjíždí i poměrně zajímavý příběh. V té druhé už ale dostává přednost žánrová jistota, takže rozehraná zápletka je najednou značně přepálená, silně nepravděpodobná a spoléhá na jednoduchý, přímočarý a leckdy i otravný humor. Dost toho zachraňuje obsazení, v jehož hlavní roli se objevil Ben Stiller, vedle něhož dostali důvěru Matthew BroderickEddie MurphyCasey AffleckTéa LeoniMichael Peña nebo Alan Alda. Absolutně nenáročná záležitost, která je na sobotní večer jako dělaná.

Zajímavost: Natáčelo se v Trump International Hotel & Tower, který vlastní současný americký prezident.

Český trailer filmu Mistrovský plán / Tower Heist
Vykolejená (Trainwreck) (sobota 1. 2., Nova Cinema, 21.50 - 00.15 / pondělí 3. 2., 00.30 - 02.45)

Český plakát filmu Vykolejená / TrainwreckTaké pět let stará komedie je u nás hodnocena hůře než v zahraničí, v tomto případě je ale rozdíl markantnější. Pro důvod ale netřeba chodit daleko, protože její scenáristkou a hlavní hvězdou je Amy Schumer, jejíž humor ne každému sedne, její hrdinka je navíc pro mnohé dost protivná a nesnesitelná. Režírující Judd Apatow výsledku moc nepomohl ani tím, že typicky mužskou zápletku tentokráte nechal prožít ženu, což ne úplně funguje a působí dost zvláštně. Naprosto smrtící pak je neopodstatněná a zbytečně přetažená stopáž. Na druhou stranu se spoléhá na poměrně solidní tempo a v závěru na čistě romantická klišé, která sice nejsou nikterak objevná, celkový dojem ale rozhodně vylepší. V zajímavém obsazení se dále objeví třeba Bill HaderJohn CenaTilda SwintonMarisa Tomei nebo Ezra Miller. Tip, jenž určitě nesedne každému, o čemž svědčí i naše nespokojená recenze.

Zajímavost: Hader kvůli roli shodil devět kilogramů.

Oficiální český trailer filmu Vykolejená / Trainwreck
Mocnější než slova (Louder Than Words) (neděle 2. 2., Prima, 22.30 - 00.25 / pondělí 3. 2., Prima Max, 00.10 - 07.50)

Plakát filmu Mocnější než slova / Louder Than WordsU nás takřka neznámé sedm let staré drama se na zahraničních databázích těší docela solidnímu hodnocení, nikoho ale vysloveně nepřekvapí. Režírující Anthony Fabian se v něm spolehl na divácky atraktivní lákadla v podobě příběhu založeném na skutečných událostech, jednoznačného působení na emoce, pomalejšího tempa, nostalgické hudby a posmutnělé atmosféry. Opírá se i o velká množství klišé, dlouhé záběry vhodně vybraných lokací a silnou tematiku. Výsledek hodně zachraňuje obsazení, v němž nechybí spolehliví David DuchovnyTimothy HuttonHope DavisXander Berkeley nebo začínající Adelaide Kane. K dobru tvůrcům budiž přičtena i příjemně střídmá stopáž. Hodně raritní záležitost, které by nejvíc prospělo více tvůrčí odvahy a invence a decentnější práce s diváckými emocemi.

Zajímavost: Produkce filmu byla kvůli ničivému hurikánu Sandy o týden odložena.

Oficiální trailer filmu Mocnější než slova / Louder Than Words
Utekajme, už ide! (pondělí 3. 2., ČT art, 22.35 - 00.00)

Plakát filmu  / Utekajme, už ide!Československá normalizační komedie z druhé poloviny osmdesátých let není tak známá, což je svým způsobem škoda. Režírující Dušan Rapoš v ní natočil svůj suverénně nejlepší počin, který je zároveň relativně břitkou společenskou satirou na poměry v panelácích a tehdejší bytovou situaci a celkové podmínky zobrazuje dost tísnivě. Nechybí ani lehce meditativní atmosféra, několik skvělých hlášek, svěží tempo a hořký humor, který je zároveň v rámci možností inteligentní. Vzhledem ke krátké stopáži navíc není prostor na nudné scény. Absolutním vrcholem pak je špičkové obsazení, v němž excelují zejména Marián ZednikovičZuzana Bydžovská a Milan Lasica, které neméně skvěle doplňují Július SatinskýAndrej Hryc nebo Miroslav Noga. Možná je škoda, že příběh moc nedrží u sebe, působí značně epizodicky a rozehrává až moc témat, která nedořešuje. Nedoceněná záležitost.

Zajímavost: Film chtěla koupit německá produkce, nelíbil se jí však konec, tak byl přetočen.

Ukázka z filmu Utekajme, už ide!
Letní bouře (A Storm in Summer) (středa 5. 2., Kino Barrandov, 20.00 - 22.00 / pátek 7. 2., 00.50 - 02.50)

Plakát filmu Letní bouře / A Storm in SummerMiléniové televizní drama je nejen u nás skoro neznámé a vysílá se jen velmi výjimečně. Režírující Robert Wise, pro něhož šlo o poslední počin kariéry, se v něm spolehl na přímočarost a civilnost a diváka ohromí jednoduchým, avšak působivým, především ale hluboce lidským příběhem s propracovanými monology a dialogy. Ty ještě vyniknou na pozadí působivé až meditativní atmosféry, pomalejšího tempa a střídmé stopáže, v níž je prostor jen na to nejnutnější, což je jedině dobře. Potěší i citlivá práce s emocemi, na něž tvůrce příliš netlačí a diváka lacině nedojímá. Opřít se mohl o perfektní obsazení, v němž hraje prim skvělý Peter Falk, jemuž dělají společnost mimo jiné Nastassja Kinski a Andrew McCarthy. Škoda jen, že se režisér nedokázal rozhodnout, zda točí komedii, nebo drama a snaží se humorné momenty kombinovat s těmi vážnými, což se mu s přibývajícím časem daří méně a méně.

Zajímavost: Snímek vychází z původního scénáře Roda Serlinga, který za něj posléze obdržel Writer Guild Award, ačkoli byl více než pětadvacet let po smrti. 

Ukázka z filmu není dostupná.

Veronika (čtvrtek 6. 2., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu  / VeronikaČeskoslovenské životopisné drama z poloviny osmdesátých let není moc známé a příliš se nepřipomíná. Režisér a scenárista Otakar Vávra v něm vycházel z novely Miloše V. Kratochvíla a zobrazil v něm část života Boženy Němcové. Spolehl se při tom na působivou a poměrně hutnou a temnou dobovou amosféru, relativně opulentní výpravu a kostýmy, pomalejší tempo a propracované dialogy a psychologii postav. Překvapením je i naznačená lesbická zápletka, která byla jednou z vůbec první svého druhu v československé kinematografii. Hlavní role excelentně ztvárnily Jana Hlaváčová a Taťjana Medvecká, které doplnili třeba Martin RůžekFrantišek NěmecJiří AdamíraJiří BartoškaViktor Preiss nebo Oldřich Vízner. Nebýt několika přehnaně patetických momentů a toho, že období Rakouska-Uherska je vylíčeno černobíle a normalizačně poplatně, mohl být zážitek ještě lepší. Zapomenutý počin československého velikána.

Zajímavost: Děj se odehrává během zimy 1854 a jara 1855.

Ukázka z filmu není dostupná.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY