Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Gene Hackman

Top 10: Gene Hackman

Vydáno: 30.01.2020 10:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Gene Hackman, legenda stříbrného plátna, slaví devadesáté narozeniny. V tomto článku se ohlédneme za desítkou jeho nezapomenutelných rolí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
10. Taková zvláštní rodinka (2001)

Gene Hackman ve filmu Taková zvláštní rodinka / The Royal TenenbaumsVe filmu "takového zvláštního" režiséra Wesa Andersona s originálním názvem The Royal Tenenbaums hraje Gene Hackman otce klanu jménem Royal Tenenbaum. Filmy Wese Andersona jsou samostatnou filmovou kategorií, kterou buď milujete, nebo ji ignorujete. Jeho filmy mají svébytnou poetiku, která není pro každého, ale pokud jí alespoň trochu rozumíte, pak je právě Taková zvláštní rodinka jedním z jeho nejlepších filmů. V hereckém ansámblu se vedle Hackmana objeví například Anjelica HustonBen Stiller nebo Bill Murray. Pro Hackmana byla role jednou z jeho posledních účinkování ve filmu, než o dva roky později odešel do hereckého důchodu.

Originální trailer filmu Taková zvláštní rodinka
9. Bonnie a Clyde (1967)

Estelle Parsons, Gene Hackman ve filmu Bonnie a Clyde / Bonnie and ClydeJednou z prvních Hackmanových velkých rolí byla vedlejší role Bucka Barrowa, bratra hlavní postavy Clydea Barrowa (Warren Beatty) v klasické gangsterce. Byla to první role, v níž na sebe výrazně upozornil, a byla to také první role, která mu přinesla oscarovou nominaci za vedlejší roli. Oscara si nakonec ale odnesla jeho herecká partnerka Estelle Parsons, která hrála Buckovu hysterickou ženu Blanche. Z deseti nominací nakonec získal vedle Parsons cenu ještě kameraman Burnett Guffey.

Originální trailer filmu Bonnie a Clyde
8. Rychlejší než smrt (1995)

Gene Hackman ve filmu Rychlejší než smrt / The Quick and the DeadV roce 1995 si zahrál postavu bezcitného šerifa městečka Redemption jménem John Herod ve westernu hororového specialisty Sama Raimiho. V příběhu o pomstě, za níž do městečka míří tajemná Ellen (Sharon Stone), se sešly hollywoodské herecké generace. Vedle Hackmana se tu objevili ještě tehdy začínající herci Russell Crowe a Leonardo DiCaprio, který hrál mladého pistolníka Kida, který věří, že Herod je jeho otec. Hackman tu s přehledem dominuje a tak trochu tu opakuje svoji oscarovou roli z Nesmiřitelných

Originální trailer filmu Rychlejší než smrt 
7. Strašák (1973)

Gene Hackman, Al Pacino ve filmu Strašák / ScarecrowV roce 1973 si zahrál v psychologickém dramatu, které je zároveň road movie. Hrál zde postavu tuláka Maxe Millana, který sní o tom, že si otevře myčku aut. Parťákem mu byla tehdy velká vycházející herecká hvězda jménem Al Pacino, který si toužil zahrát s o deset let starším hercem, jehož obdivoval. Výsledkem byl nenápadný malý film, který tak trochu zanikl ve stínu větších filmů obou herců. Režisérem filmu byl Jerry Schatzberg, který za něj získal zvláštní cenu poroty na festivalu v Cannes.

Originální trailer filmu Strašák
6. Superman (1978)

Gene Hackman ve filmu Superman / SupermanV roce 1978 si zahrál v komiksem inspirovaném filmu postavu hlavního Supermanova protivníka jménem Lex Luthor. Byl to právě on, kdo našel Supermanovu slabinu, kterou se pak snažil vytěžit. Hackman si postavu Luthora opravdu užíval a jeho výkon zde patří k vrcholům této jedné z prvních velkých filmových komiksových adaptací. O dva roky později si roli zopakoval v už méně úspěšném sequelu Superman II..

Originální trailer filmu Superman
5. Dobrodružství Poseidonu (1972)

Gene Hackman ve filmu Dobrodružství Poseidonu / The Poseidon AdventureV klasickém katastrofickém thrilleru o zkáze zaoceánského parníku na poslední plavbě, který převrátí obrovská vlna dnem, vzhůru hrál reverenda Franka Scotta, který se s hrstkou dalších pasažerů rozhodne nečekat na pomoc a vydá se na záchrannou misi k hladině moře. Hackman tu spolehlivě táhl ansámbl, v němž byl například herecký veterán Ernest Borgnine. Za své ztvárnění hrdinského pastora získal cenu BAFTA. 

Originální trailer filmu Dobrodružství Poseidonu 
4. Hořící Mississippi (1988)

Gene Hackman, Willem Dafoe ve filmu Hořící Mississippi / Mississippi BurningVýrazně se připomněl v roce 1988 v krimithrilleru o vyšetřování rasově motivované vraždy na americkém jihu dvojicí agentů FBI. Vytvořil tu jednu ze svých nejlepších postav. Agent Rupert Anderson je drsňák s citlivou duší a srdcem na pravém místě. Jeho upjatého parťáka ztvárnil Willem Dafoe. Nezapomenutelnou scénou z filmu je Hackmanova konfrontace s jedním z místních rasistů (Michael Rooker) stejně jako jeho nesmělé navazování kontaktu s ženou místního šerifa, kterou hrála Frances McDormand. Za svůj herecký výkon si vysloužil druhou oscarovou nominaci za hlavní roli.

Originální trailer filmu Hořící Mississippi
3. Rozhovor (1974)

Gene Hackman ve filmu Rozhovor / The ConversationV psychologickém dramatu si zahrál odborníka na odposlouchávání Harryho Caula, samotáře, který miluje jazz a začne pochybovat o morálnosti své práce. Hackman ztvárnil psychologicky náročnou postavu neobvykle tlumeným projevem na hony vzdáleným tvrdým chlapíkům, které obvykle ztvárňoval. 

Originální trailer filmu Rozhovor
2. Nesmiřitelní (1992)

Gene Hackman ve filmu Nesmiřitelní / UnforgivenJestli se dá o nějakém filmu říct, že to byl jeho druhý kariérní vrchol, tak to je revizionistický western Clinta Eastwooda, za který získal Oscara za vedlejší roli sadistického šerifa Little Billa Daggetta. Kromě Hackmana si svého prvního Oscara odnesl i režisér Clint Eastwood, který byl i producentem filmu.

 

Originální trailer filmu Nesmiřitelní 
1. Francouzská spojka (1971)

Gene Hackman ve filmu Francouzská spojka / The French ConnectionSvého prvního Oscara za hlavní roli získal už na počátku své kariéry v krimisnímku o stíhání drogového překupníka Charniera (Fernando Rey). Hrál v něm bodrého newyorského poldu Jimmyho "Pepka" Doyla, který jde s neústupností po Charnierovi s pomocí svého parťáka, jehož hrál Roy Scheider. Film s legendární automobilovou honičkou režíroval William Friedkin, který si stejně jako Hackman odnesl Oscara.

Originální trailer filmu Francouzská spojka

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • GH (thornhill, 30.01.2020 15:17) Reagovat

    ja osobne by som do desiatky prepašoval Night Moves. velmi dobré krimi

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu