Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 17. 1. 2020 - 23. 1. 2020

TV tipy: Tajemný zabiják Candyman zjišťuje, že nebe existuje

Vydáno: 17.01.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V tomto týdnu to v televizních programech není moc slavné, protože jeho většinu tvoří osvědčené reprízy. V našem výběru tak došlo na snímky, které jsou v našich končinách zapomenuté, případně nejsou tak úplně výrazné.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Operace Frankton (The Cockleshell Heroes) (pátek 17. 1., Nova Cinema, 10.05 - 11.55 / neděle 19. 1., 04.30 - 06.05)

Plakát filmu Operace Frankton / The Cockleshell HeroesU nás absolutně neznámé britské válečné drama je trochu zvláštní a z dlouhé řádky sobě podobných se poněkud vymyká. Režisér a představitel hlavní role José Ferrer se v něm totiž nebere až zas tak vážně a místo seriózní a epické podívané natočil odlehčenou žánrovku, v níž válka vypadá jako jedno velké klukovské dobrodružství. Spolehl se při tom tedy na relativně pohodovou atmosféru, typicky britský černý humor a klíčové vzájemné pošťuchování hlavních postav, mezi kterými funguje poctivá chlapská chemie. Neopomněl ale historickou věrnost a perfektní dojem autenticity, nepřekvapí naopak standardním příběhovým rozdělením na výcvikovou část a samotnou akci. Z dnešního pohledu určitě potěší i to, že snímek je na poměrně solidní technické úrovni, ačkoli na mnoha pasážích je znát, že už zastaraly. Vedle samotného tvůrce se v ústředních rolích objeví třeba Trevor HowardDora BryanChristopher Lee nebo Victor Maddern. Zapomenutá záležitost, která by rozhodně zasloužila mnohem lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Na svou dobu byl film považován za dost drahý.

Ukázka z filmu Operace Frankton / The Cockleshell Heroes
Velká Northfieldská loupež (The Great Northfield Minnesota Raid) (pátek 17. 1., Barrandov, 20.05 - 22.05 / neděle 19. 1., 10.55 - 13.00)

Plakát filmu Velká Northfieldská loupež / The Great Northfield Minnesota RaidTaktéž western z počátku sedmdesátých let je u nás prakticky neznámý a ani na zahraničních databázích není hodnocen nijak výrazně. Tehdy začínající režisér a scenárista Philip Kaufman v něm totiž ničím výrazně nepřekvapí a servíruje naprosto standardní žánrovku, která neurazí. To tedy znamená, že atmosféra je poměrně drsná, nebojí se ovšem ani humorných momentů a realistické akce, které je ale dost málo. Tvůrce se částečně pokouší i o psychologii postav, na to ale brzy rezignuje a spoléhá na osvědčené postupy a svižné tempo. Pomáhá si také dlouhými záběry, zajímavým hudebním podkresem a jednou famózní psychedelickou scénou. V hlavní roli se objeví výborný Cliff Robertson, jehož doplňují Luke AskewR.G. ArmstrongDana Elcar nebo překvapivě nevýrazný a ne moc dobrý Robert Duvall. Možná je škoda, že výsledku chybí větší režijní odvaha a invence. Další zapomenutý a skoro nevysílaný počin.

Zajímavost: Původně měl hlavní roli hrát Scott Glenn, na poslední chvíli ho ale nahradil právě Robertson.

Originální trailer filmu Velká Northfieldská loupež / The Great Northfield Minnesota Raid
Candyman (Candyman) (pátek 17. 1., Barrandov, 22.10 - 00.10 / neděle 19. 1., Kino Barrandov, 00.15 - 02.25)

Plakát filmu Candyman / CandymanHoror z raných devadesátých let dnes zůstává trochu upozaděn, přitom jde o poměrně originální a netradiční počin. Režisér a scenárista Bernard Rose v něm vychází z povídky Clivea Barkera, z níž si ale bere jen základní motiv tzv. městské legendy a dál už nechává pracovat jen svou fantazii. Jestli v něm něčím zaujme, je to naprosto bezútěšná a temná atmosféra zanedbané městské periferie, kterou ještě dotváří těkavá a zneklidňující hudba Philipa Glasse. Nebojí se ani dost brutálních scén a funguje mu i většina lekaček, které nejednoho diváka dost vyděsí. Titulní roli si zahrála výborná Virginia Madsen, kterou doplňuje především Tony Todd. Nejvíc zamrzí to, že v poslední třetině se snímek trochu rozpadne, působí zbytečně na efekt a už není tak dobře odvyprávěn. Poctivé mrazení v zádech na páteční večer.   

Zajímavost: Todd měl při natáčení v puse skutečné včely.

Oficiální trailer filmu Candyman / Candyman
Tajemný zabiják (Some Guy Who Kills People) (sobota 18. 1., Kino Barrandov, 00.50 - 02.50)

Plakát filmu Tajemný zabiják / Some Guy Who Kills PeopleDevět let starý počin je v tuzemsku znám jen naprosto minimálně, v zahraničí je ale hodnocen docela solidně. Rozhodně ovšem nejde o záležitost pro každého. Režírující "srágorotvůrce" Jack Perez v něm totiž velmi zvláštně kombinuje horor, komedii a romanci, což se mu úplně nedaří a jednotlivé prvky se vzájemně přebíjejí, což je škoda, protože v určitých momentech je snímek hodně fajn a nechybí mu nápad. Díky oné podivné žánrové směsce příliš nefunguje ani atmosféra, takže zatímco někdy se tvůrce pokouší děsit, o pár vteřin později chce nepokrytě bavit. Moc nepřekvapí ani ústřední příběh, který je dost předvídatelný a po pár minutách nemá co nabídnout. Hodně toho ale zachraňuje obsazení, v němž hrají prim Kevin CorriganBarry Bostwick a Karen Black, výrazným pozitivem budiž i krátká stopáž. Tip pro specifické publikum. 

Zajímavost: Rozpočet snímku je odhadován na tři sta tisíc dolarů.

Originální trailer filmu Tajemný zabiják / Some Guy Who Kills People
Sbohem, armádo (A Farewell to Arms) (sobota 18. 1., ČT2, 12.50 - 15.20)

Plakát filmu Sbohem, armádo / A Farewell to ArmsAdaptace klasického románu Ernesta Hemingwaye pochází z druhé poloviny padesátých let a v tuzemsku známá úplně není. Režírující duo Charles Vidor a John Huston se v něm předlohy drží dost věrně, aby ji ale trochu oživilo, přidalo do snímku ještě celou, čistě válečnou vedlejší linii, což se mu asi stalo osudným. Ta je totiž natolik zajímavá a výborně natočená, že ona klíčová romance je dost nevýrazná a vlastně nebaví. Trochu podivné se jeví i autorské rozhodnutí děj odlehčit několika komediálními momenty, což se do snímku vůbec nehodí a působí rozpačitě. Na druhou stranu nechybí solidní atmosféra, nádherná kamera a dojem autenticity, který ještě umocňují dlouhé záběry. V obsazení vyniká na Oscara nominovaný Vittorio de Sica, ústřední pár si ale zahráli Rock Hudson a Jennifer Jones, dále se objeví třeba Oscar HomolkaMercedes McCambridge nebo Elaine Stritch. Výsledku ale nejvíc škodí zbytečně dlouhá stopáž, v níž je spousta hluchých míst. Klasika na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Neúspěch snímku u kritiků i diváků způsobil, že kdysi slavný producent David O. Selznick s produkováním filmů skončil.

Originální trailer filmu Sbohem, armádo / A Farewell to Arms
Den, kdy se zastavila Země (The Day the Earth Stood Still) (neděle 19. 1., Prima Cool, 20.00 - 22.00 / pondělí 20. 1., Prima Max, 16.15 - 18.15)

Plakát filmu Den, kdy se zastavila Země / The Day the Earth Stood StillDvanáct let staré sci-fi drama je u nás hodnoceno o dost lépe než v zahraničí, přesto ale dosahuje jen lehce nadprůměrné úrovně. Režírující Scott Derrickson v něm vychází z původního filmu z padesátých let, který se snažil aktualizovat na tehdejší současnost a právě v tom byl asi největší kámen úrazu. Evidentně se totiž pokoušel o filozofický přesah, to se mu ale moc nepovedlo, protože ekologické poselství je hodně naivní a nedotažené a celý příběh je navíc dost ambiciózní, někdy nedává smysl a naprosto šílený, uspěchaný a neuvěřitelný závěr ho jen korunuje. A je to škoda, protože vizuální stránka je velmi dobrá, tempo sympaticky pomalé a atmosféra hodně solidní. V titulní roli exceluje Keanu Reeves, jemuž zdatně sekundují Jennifer ConnellyJon HammKathy Bates nebo John Cleese, objeví se ale i značně otravný Jaden Smith. Rádoby filozofická záležitost, která asi měla zůstat ryzím mainstreamem.

Zajímavost: Během natáčení se využívaly pouze recyklované materiály a produkce jezdila výhradně na bionaftu.

Originální trailer filmu Den, kdy se zastavila Země / The Day the Earth Stood Still
Cizinec (The Tourist) (neděle 19. 1., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 21. 1., 00.15 - 08.25)

Plakát filmu Cizinec / The TouristPřesně dekádu staré drama se v průběhu let došplhalo na docela solidní hodnocení, přesto je ale spíše zklamáním, protože mělo obrovský potenciál, který nedokázalo ani zdaleka naplnit. Za mořem tehdy debutující režisér a spoluscenárista se šlechtickým jménem Florian Henckel von Donnersmarck v něm lákal především na přítomnost Johnnyho Deppa a Angeliny Jolie, kteří se tehdy pohybovali na prvních příčkách nejpřitažlivějších lidí světa, proto je překvapením, jak nevýrazný výsledek je. Mezi oběma hvězdami totiž nefunguje skoro žádná chemie a ani jedna z nich se nesnaží nějak výrazněji hrát, ale společně tu pouze existují. Samotný tvůrce jim moc nepomáhá, protože se soustředí především na nádherné a vhodně zvolené benátské lokace, které drží snímek nad vodou. Akce je totiž nepochopitelně zpomalená, děj nemá spád a příběh kombinuje odlehčenou podívanou, seriózní thriller, romantické drama a akční film a ve výsledku vlastně vůbec neexistuje, i když místy naznačuje, že mohl být hodně chytrý. Ačkoli film není vysloveně špatný, dá se dávat za typický příklad promarněného potenciálu a mrhání talentem všech zúčastněných. 

Zajímavost: Jolie se kvůli natáčení naučila řídit několik člunů.

Oficiální trailer filmu Cizinec / The Tourist
Promiň, jsi ženatý! (HouseSitter) (neděle 19. 1., Barrandov, 21.00 - 23.10)

Plakát filmu Promiň, jsi ženatý! / HouseSitterRomantická komedie z počátku devadesátých let s naprosto nepochopitelným českým názvem je odlehčenou podívanou, která si na nic nehraje a chce jen bavit. Režírující Frank Oz si toho naštěstí je dobře vědom a soustředí se na naprosto pohodovou atmosféru, svižné tempo a značné množství povedeného humoru a skvěle vypointovaných dialogů. Ve výsledku pak vlastně ani nevadí, že příběh jako takový tady neexistuje, protože je spíše sledem různě vtipných scének a gagů, nikoho tak ani nepřekvapí, že vše je zoufale neoriginální a předvídatelné. V hlavních rolích se sešli výborní Steve Martin a Goldie Hawn, mezi nimiž to potřebně jiskří, dále pak hrají Dana DelanyJulie Harris nebo Peter MacNicol. I vzhledem k příjemně střídmé stopáži se navíc nestane, že by se divák vysloveně nudil. Hodně příjemná odlehčená zábava na konec týdne.  

Zajímavost: Dům, v němž se natáčelo, byl skutečně postaven ve státě Massachusetts, hned po skončení filmování byl ale zbourán.

Oficiální trailer filmu Promiň, jsi ženatý! / HouseSitter
Čekání (L’attesa) (úterý 21. 1., ČT art, 22.00 - 23.35)

Plakát filmu Čekání / L'attesaPět let staré italsko-francouzské drama není v našich končinách vůbec známé a žádnou oficiální cestou nelze sehnat. Potěší hlavně dost náročné publikum, protože debutující režisér a spoluscenárista Piero Messina v něm vychází z původní divadelní hry Luigiho Pirandella, jeho zápletka je tudíž hodně jednoduchá a soustředí se hlavně na dialogy a pocity všech postav. Prostinkou zápletku autor kompenzuje extrémně dlouhými záběry, pomalým tempem a nádhernými obrazovými kompozicemi, kterých je ale s přibývajícím časem přece jen přespříliš. Vše ještě dotváří hodně specifická atmosféra sicilské přírody a citlivý a minimalistický hudební doprovod. Hlavní roli výborně ztvárnila Juliette Binoche, které neméně skvěle sekunduje například ještě Lou de Laâge. Škoda jen, že stopáž, která není nikterak rozsáhlá, nebyla ještě o něco kratší. Tip pro festivalového diváka.     

Zajímavost: Na festivalu v Benátkách byl snímek nominován na nejlepší film.

Teaser trailer filmu Čekání / L’attesa
Nebe existuje (Heaven Is for Real) (čtvrtek 23. 1., Prima Max, 17.55 - 20.00)

Plakát filmu Nebe existuje / Heaven Is for RealŽivotopisné drama má dost rozporuplná hodnocení, což je dáno tím, že jde o typicky zámořský příběh s náboženskou tematikou. Režisér a spoluscenárista Randall Wallace v něm vychází z románu dvojice Todd Burpo a Lynn Vincent a je k němu asi až příliš pietní. Samotný příběh se totiž pro ateistu může zdát nechtěně směšný, vyžaduje určité duchovní hodnoty, bohužel ale všechny myšlenky utápí v množství klišé. Chvílemi navíc působí zbytečně povrchně a jako by se tvůrce bál jakékoli inovace a invence a snímku tak schází trochu víc odvahy a výraznější momenty. Alespoň, že vedle pomalého tempa vyměřil autor výsledku snesitelnou a střídmou stopáž, v níž je vysloveně hluchých míst naprosté minimum. Hlavní roli ztvárnil velmi dobrý Greg Kinnear, jehož doplňují mimo jiné Kelly ReillyThomas Haden Church nebo Margo Martindale. Trocha náboženství na čtvrteční podvečer.

Zajímavost: Natáčelo se v kanadské provincii Manitoba.

Oficiální trailer filmu Nebe existuje / Heaven Is for Real

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Hotel Palace (21.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu