Oscar 2020: nominacím vévodí Joker

Vydáno: 13.01.2020 15:04 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Před chvílí byly ohlášeny nominace na 92. ročník slavnostního předávání cen americké Akademie filmových věd a umění Oscar. S jedenácti nominacemi jim vévodí Joker.
Joaquin Phoenix ve filmu Joker / JokerV hlavní kategorii nejlepší film se utkají snímky Tenkrát v HollywooduIrčanParazit1917JokerManželská historieMalé ženyKrálíček Jojo a Le Mans '66. Na nejlepšího režiséra jsou nominováni Martin Scorsese (Irčan), Todd Phillips (Joker), Sam Mendes (1917), Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu) a Bong Joon-ho (Parazit).

Za nejlepší herecký výkon v hlavní roli jsou mezi muži nominováni Antonio Banderas (Bolest a sláva), Leonardo DiCaprio (Tenkrát v Hollywoodu), Adam Driver (Manželská historie), Joaquin Phoenix (Joker), Jonathan Pryce (Dva papežové) a mezi ženami Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Manželská historie), Saoirse Ronan (Malé ženy), Charlize Theron (Bombshell) a Renée Zellweger (Judy). 

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodZa nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli mezi muži jsou nominováni Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (Dva papežové), Al Pacino (Irčan), Joe Pesci (Irčan), Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu) a mezi ženami Kathy Bates (Richard Jewell), Laura Dern (Manželská historie), Scarlett Johansson (Králíček Jojo), Florence Pugh (Malé ženy ) a Margot Robbie (Bombshell). 

V počtu nominací vede s jedenácti Joker. Následují s deseti snímky Tenkrát v HollywooduIrčan a 1917. Šest nominací obdržely filmy ParazitManželská historieMalé ženy a Králíček Jojo

V kategorii nejlepší krátký animovaný film je nominován český snímek Dcera. Mezi pětici nominovaných na nejlepší cizojazyčný film se nedostal český film Nabarvené ptáče.

Vítězové 92. ročníku Oscarů budou vyhlášeni na slavnostním večeru v Los Angeles 9. února. Stejně jako loni bude i letošní ročník bez tradičního moderátora.

Kompletní seznam nominací naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY