Za horizontem: Donnie Yen se naposledy vrací jako Ip Man

Vydáno: 11.01.2020 12:30 - Václav Limberk | foto: Impawards

Donnie Yen se naposledy vrací jako mistr bojových umění Ip Man v závěrečném, čtvrtém díle série. Tentokrát jeho kroky vedou do Spojených států amerických.

Ip Man 4Recenzoval/a Václav Limberk dne 11.01.2020 12:30. Donnie Yen se naposledy vrací jako mistr bojových umění Ip Man v závěrečném, čtvrtém díle série. Tentokrát jeho kroky vedou do Spojených států amerických. Hodnocení: 4
I když se zdálo, že předchozí Ip Man 3 bude posledním dílem trilogie, která se započala před dvanácti lety prvním dílem, dorazil na konci minulého roku čtvrtý a tentokrát už definitivně poslední díl, kterým se uzavřel symbolický kruh osudů této postavy. Ip Man byl skutečný mistr bojových umění, který vyvinul styl boje zvaný Wing Chun a jeho nejslavnějším žákem nebyl nikdo jiný než Bruce Lee.

Donnie Yen ve filmu Ip Man 4 / Yip Man 4Právě za ním se Ip Man (Donnie Yen) po smrti své ženy vydává do Spojených států na návštěvu a také proto, aby zde přihlásil do školy svého syna. Ip Man ale narazí na odpor místní čínské komunity mistrů bojových umění, protože se zastane svého žáka, který porušuje jejich pravidla tím, že učí i nečínské studenty a píše knihy v angličtině. Když se zastane Yonah, dcery předsedy čínského svazu Wana (Yue Wu), kterou šikanuje jedna místní studentka, vyvolá to reakci, která má za následek snahu o rozbití čínské komunity. Do toho ještě zasáhne místní vojenský seržant (Scott Adkins), který si chce s Wanem vyřídit své osobní účty.

Děj Ip Mana ale není tím hlavním, proč má smysl se na film podívat. Jako vždy tu jde o trochu klišovitý a jednoduchý příběh s jasně čitelnými postavami, které se příliš nemění. Kupříkladu Donnie Yen hraje Ip Mana pořád stejným způsobem už od prvního dílu, což ale není míněno jako výtka. Ip Man je prostě jakási ikona, která má sloužit jako vzor. 

Kwok-Kwan Chan ve filmu Ip Man 4 / Yip Man 4To, čím Ip Man přitahuje, jsou hlavně perfektní choreografie soubojů, na nichž s Yenem spolupracovala legenda tohoto odvětví - Yuen Woo-ping. Také ve čtyřce jsou souboje tím, co ho činí atraktivním pro fanoušky Ip Mana a filmů s bojovým uměním. Dojde zde i na souboj mladého Bruce Lee (Kwok-Kwan Chan) s bezejmenným zápasníkem, ale postavě Bruce Lee tato sága věnovaná není a zasloužila by si vlastní sérii.

Hlavním tahounem celé série je Donnie Yen, který zde opět a tentokrát už naposledy (ano, je to jisté), předvádí úžasnou ukázku svých bojových schopností v perfektní choreografii výše zmíněného mistra svého oboru. Vrcholem je pak pochopitelně jeho finální souboj se Scottem Adkinsem, který přinese přesně to, co od něho fanoušek očekává. A to platí na celý film, bez překvapení, přináší přesně to, co od něj čekáme. Ostatně režisér Wilson Yip zná tuto sérii jako své boty a ví přesně, jak na diváka zapůsobit.

Ip Man je loučením s Ip Manem, na což upozorňuje i závěrečná retrospektiva ze záběrů ze všech předchozích dílů. Celkově je to velmi vydařená série, která neměla žádnou výraznější slabinu. Takže pokud jste fanoušky Ip Mana, je pro vás čtvrtý díl jasnou volbou.

Originální trailer filmu Ip Man 4


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY