Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Marvel, nový vládce komiksového nebe? (2/2)

Téma: Marvel, nový vládce komiksového nebe? (2/2)

Vydáno: 29.04.2011 22:00 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: wanderingfergie / fanpop.com

Thor se rozmáchl svým Mjolnirem a potvrdil nejen to, že Kenneth Branagh zvládl přesun z divadelních prken do filmových megaprodukcí, ale také to, že studio Marvel pomalu, ale jistě zabírá velkou část mainstreamové distribuce. A právě po jeho stopách jsme se vydali i ve druhé části našeho článku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozn.: První část článku naleznete zde.
Neúspěšné pokusy o zajeté série
Když se ale řekne A, musí se říct taky B, takže když se řekne Spider-Man, musejí se zmínit i Daredevil, Kat nebo Elektra. Ano, řeč je o ambiciózních snímcích, které se chtěly svézt na úspěších a mániích okolo dvou marveláckých hitů, které v jistém smyslu udělaly díru do světa. Bohužel v rukou nezkušených režisérů se z nich staly jen průměrné pokladničky na peníze.
První z nich přišel hned roku 2003 a očekávání byla nemalá. Slepý právník Matt Murdock si měl po vzoru Spider-Mana obléct líbivý trikot a jít do potemnělých ulic New Yorku sjednávat pořádek. Daredevil se však nepovedl tak, jak se zamýšlelo. Režisér Mark Steven Johnson sice obstojně zvládl pár akčních sekvencí, ale naprosto ztratil kontrolu nad tím, co se ve filmu vlastně děje. Tragický byl také výběr herců - přes Bena Afflecka, kterého snad ve všech scénách zastupoval dablér, atypicky zvoleného Michaela Clarka Duncana (kdo zná komiksy, ví) nebo Jennifer Garner, která byla dobrá tak maximálně na prohánění se v upnutém oblečku. Jedinou dobrou věcí tak byl Colin Farrell, který svými vtipnými průpovídkami, přehráváním a terčem na čele dokázal snímek alespoň na pár okamžiků vytáhnout ze šedého průměru.
Ve stejném roce se do kin také poprvé podíval Hulk. V režii Anga Leeho se však očekávaný komiksový blockbuster proměnil v artové zamyšlení nad údělem (ne)chtěného hrdiny. Fanoušci intelektuální zábavy byli sice v sedmém nebi, ale ti ostatní film jen tiše prozívali. Nelze říct, že Leeho film patří ke všem těm rychlokvaškám na objednávku, ale i tak šel až výrazně moc proti proudu. Za tu odvahu si sice zaslouží plus, avšak to z něj celkově dobrý film nedělá. Akční finále ovšem dojmy výrazně zlepšuje.
Ambice měl také adorovaný marvelovský počin Fantastická čtyřka. Na políčkách komiksu jde možná o kultovní klasiku, ale na velkém plátně šlo o jednu velkou šedivou rutinu, která jednoduše zapadla do škatulky "tupá hollywoodská zábava". Režisér s přízvučným jménem Tim Story zapomněl odvyprávět jakýkoliv příběh a dokázal vyhodit sumu sto milionů dolarů - jak se říká - do kanálu. Zbylo jen toporné herectví Jessicy Alby (která tuto neschopnost vyvažovala v jiných kategoriích) a hláškování Chrise Evanse, to však nedokázalo spasit celé tohle nudné mauzoleum, kde si logika vzala dlouhou dovolenou. Minimálně až do druhého dílu s podtitulem Silver Surfer. Tam se hrdinové spojili spolu se Stříbrným Surfařem, který objíždí planety a ohlašuje jim konec jejich životní lhůty, proti mocnému oblaku jménem Galactus. Vše špatné z jedničky se ještě znásobilo a Story definitivně u hollywoodských velkoprodukcí skončil.
Do dalších snímků pak byly vkládány ambice mnohem menší. První Kat s Thomasem Janem to sice do kin dotáhl jen tak tak, ale ohlasy byly katastrofální. Revenge béčko s temnými podtóny však nechtěně sklouzlo k sebeparodii, a kdybychom si hlavního představitele vyměnili za Stevena Seagala, zřejmě by se nic nestalo. Ve srovnání s ostatními marvelovkami byl drsný zabiják Frank Castle jen pro smích. Neplechu se snažil roku 2008 napravit direct-to-DVD sequel Kat: Válečná zóna, který si sice připisuje bodíky za grindhouseovou brutalitu, ale na všechno ostatní jaksi nezbyl čas ani peníze. Režisérka Lexi Alexander (Hooligans) měla rozhodně na víc než na chaoticky sestříhaný mišmaš.
Sérii se také pokusil rozjet Ghost Rider, v němž Nicolas Cage uzavře smlouvu s ďáblem a začne brázdit noční ulice na motorce jako mstitel s hořící lebkou místo hlavy. Film, který mnozí milují jen kvůli tomu, jak je špatný, vykradl snad vše, co se za posledních pár let objevilo na plátně, a při tom stihl zprznit i (prý) výborný komiks. Prostě guilty pleasure jako vyšité. To se však nedá říct o spin-offu Daredevila, který putoval rovnou na DVD. Jennifer Garner jako Elektra sice vypadá asi desetkrát lépe než slepý Ben Affleck, to nic ale nemění na tom, že je výsledek právoplatně považován za to nejhorší, co Marvel Studios vypustilo do světa.


Marvel a jeho vlastní produkce
Roku 2008 napadla hlavouny od Marvelu unikátní věc. Co takhle začít produkovat filmy samostatně, nezávisle na ostatních studiích? Za deset let existence mělo filmové studio dostatek financí na to, aby nové snímky do kin uvedlo čistě pod svou ochrannou značkou. A nejen to. Za cíl si dalo vytvořit marvelovské filmové univerzum, které bude sdíleno superhrdiny jejich nově nabytých velkoprodukcí. Obavy z tohoto ojedinělého filmového jevu byly smeteny hned s premiérou snímků Iron Man a Neuvěřitelný Hulk, které se dokázaly už jen ve dvou zcela odlišných filmech nenápadně, ale významně propojit.
S předstihem několika týdnů si svou první marveláckou premiéru odbyl Iron Man, který startoval z dnes již tradičního zahajovacího data začátku letní filmové sezony na přelomu dubna a května. Nejen že se hned zařadil mezi nejvýdělečnější filmy roku, ale dokázal ukázat, jaký má tenhle celý vesmír potenciál. První díl sice s odkazováním netlačil tak na pilu jako jeho pokračování, přesto můžeme říct, že nás velmi nenásilným a sympatickým způsobem seznámil s marvelovskými plány. Navíc jsme dostali Roberta Downeyho Jr., který se díky roli užvaněného pobudy Tonyho Starka vrátil zpět na přední místa hollywoodského výsluní, a vůbec výborný oddechový film, který kolísavou akci nahrazoval ve vtipných dialogových výměnách.
Což se naopak nedá říct o druhém neuvěřitelném restartu Hulka, ve kterém si zeleného cholerika tentokrát střihl Edward Norton. Pod vedením Francouze Louise Leterriera (Kurýr, Utržený z řetězu) však výsledek nepřirozeně kolísal na hranici epické zábavy a béčkové blbosti. K dispozici měl solidní rozpočet a výborné herce, kteří ale neměli co hrát. Dvourozměrná psychologie postav a klišovitý děj by se daly ještě překousnout, kdyby to ale nebyla taková nuda. Leccos zachraňovalo digitální finále přesně v hulk-smash stylu, při němž dva třímetroví panáci demolují půlku města. Kéž by takové dětinské nadšení z destrukce vydrželo po celou stopáž.
Ovšem ta zdaleka největší zábava přišla až po závěrečných titulcích, kdy se na plátno dostavil sám Tony Stark a stejně jako na konci prvního Iron Mana byl utvrzen generálem Rossem o budoucích plánech společnosti S.H.I.E.L.D.
Dojmy zase výrazně zlepšil Iron Man 2, který ve svém novém plechovém obleku přiletěl do kin přesně před rokem. Zde už bylo vidět, že marveláčtí hlavouni přitlačili na pilu. Objevil se Nick Fury, Black Widow, očividnější náznaky týmu Avengers, štít Kapitána Ameriky nebo Thorovo kladivo. Spíš než na film se soustředili na to, aby bylo fanouškům jasné, jak je celý vesmír propojen. A to je ještě jen začátek. Ani se nedivím, že se s nimi Jon Favreau nepohodl a raději odešel točit dětské dobrodružné pohádky dle atrakcí v Disneylandu... I přesto, že byl druhý díl ukecanější a roztahanější, nikdo mu díky charismatu hlavních hrdinů a vtipnému scénáři nemohl mít za zlé, že více brnká na uvolněnou notu než na zběsilou akci, které je i tady docela poskromnu.


Do budoucna a ještě dál...
A jsme zase zpátky v roce 2011. Marvel Studios spřádá velkolepé plány do budoucna a nikdo z nás u toho nebude chybět. Lépe řečeno - nebude chtít chybět. Komiksový rival DC Comics sice přijde s dalším Batmanem a Supermanem, ale těžko můžeme říct, že by mezi nimi došlo k nějaké konexi. Marvelem připravovaná půda pro jeden z nejočekávanějších filmů všech dob tak bude dokonána tímto rokem. Právě teď do multiplexů vtrhl severský bůh hromu Thor a o tři měsíce později dojde také na hrdinu nejklasičtějšího - Kapitána Ameriku, jenž se bude snažit v dobovém komiksovém filmu nebýt všem pro smích a zastávat americké ideály, co mu jeho nadlidská síla dovolí.
A dle prvních ohlasů bychom se neměli obávat nejhoršího, ba co víc, očekávat minimálně hodně povedené blockbustery. Letos jsme totiž jen krůček od toho, než do kin dorazí The Avengers, což bude megaprojekt, který nemá obdoby. Seriálový guru Joss Whedon se bude na velkém plátně snažit ukočírovat nejen sestavu hollywoodských celebrit, ale také celkovou rozmáchlost, která by co do velkoleposti mohla vydat za komiksovou obdobu Pána prstenů (dobře, to už jsem možná trochu přehnal). Minimálně jeho věrní fanoušci, ale i my věříme, že se mu to podaří. Před několika dny ostatně padla první klapka.
Ale to nejsme s plány ani zdaleka hotovi. Mimo vlastní marvelovské produkce chystá studio i pěknou řádku koprodukčních projektů, které by neměly uniknout vašemu sluchu i zraku. Připomeňme jen, že letos v červnu se objeví také prequel X-Menů s názvem X-Men: První třída, v níž se bude Matthew Vaughn v šibeničním termínu (rok na celý film) snažit dokázat, že Kick-Ass nebyla jen náhoda. V epicky vyhlížejícím příběhu bychom se měli setkat s vůbec prvními mutanty, včetně odvěkých rivalů Doktora X a Magneta. Na pozadí událostí studené války bude film chtít být nejspíš více než obyčejnou pestrobarevnou přehlídkou digitálních efektů.
Nečekaně bychom se měli v roce 2012 znovu setkat i s Nicolasem Cagem, který by si měl střihnout roli v pokračování Ghost Rider: Spirit Of Vengeance. O nepochopitelný sequel vyprchal zájem hned poté, co bylo za režiséry oznámeno duo Mark Neveldine a Brian Taylor, jenž přišli se známými patlanicemi jako Zastav a nepřežiješ (počítejme jen druhý díl) nebo Gamer. V tento film nevěří snad ani největší optimista.
S nadějnými vyhlídkami je však očekáván restart pavoučího muže s názvem The Amazing Spider-Man, v němž se novopečená hvězda Andrew Garfield bude muset znovu vypořádat s nástrahami lásky, dospívání a velké zodpovědnosti. Tentokrát proti němu bude stát přerostlý ještěr Lizard a jako objekt své lásky vymění rusovlasou Mary-Jane za stoprocentní blondýnu Gwen Stacy v podání roztomilé Emmy Roberts. Snad se bude pod vedením Marca Webba (500 dní se Summer) jednat o důstojnou modernizaci (tedy temnější a realističtější) Raimiho komiksového opusu.
V hodně vzdálené budoucnosti pak můžeme vyhlížet například Deadpoola, což je spin-off postavy, kterou hrál Ryan Reynolds v X-Men Origins: Wolverine. Režisérem by tomuto nájemnému zabijákovi měl být Tim Miller - ten zatím režíroval jen velkolepý trailer na hru DC Online, tak se mu jistá měřítka nářezovosti upřít nedají. Také se dočkáme restartu Daredevila, který v současné době promýšlí velebený (30 dní dlouhá noc) a zatracovaný (Twilight sága: Zatmění) režisér David Slade. Pod jeho vedením by se mohla z příběhu Matta Murdocka vyklubat pořádná atmosférická detektivka.
Před několika dny studio Marvel navíc potvrdilo, že kromě připravovaného sequelu Iron Man 3 (ten točí Shane Black) se na světlo světa znovu podívá také Thor a Kapitán Amerika. Zatímco by měl Thor 2 přijít se zbrusu novým dobrodružstvím, příběh Kapitána Ameriky 2 má být zasazen do hrdinou dosud neprobádaného moderního prostředí.
To je však zatím ještě hodně světelných let před námi. Je vidět, že Marvel plánuje na dlouhou dobu dopředu, a už nyní, s předstihem několika let, nám dává záminku těšit se na další a další projekty. Komiksový subžánr se sice stává kýženým standardem pro velkofilmy, ale myslím, že se nemusíme nějak přehnaně strachovat, že by naše budoucí rozhodování o tom, na co jít do kina, zůstalo u výběru třetího dílu rebootu Spider-Mana nebo druhého dílu spin-offu Deadpoola. Nějací ti Piráti z Karibiku, Transformers nebo J. J. Abramsové budou po ruce pořád.


Pozn.: První část článku naleznete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Harrison Ford bude general Thaddeus (18.10.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel William Hurt (13.03.2022 23:46 v Novinky | Zprávy)
- Sněhurka našla Zlou královnu (04.11.2021 07:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Fantastická čtyřka potkala kluky na řece a zahrála jim requiem za sen (16.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: TOP 15: Herci s nejvíce Zlatými malinami (06.03.2021 10:30 v Články | Žebříčky)
- Alfred Molina se vrátí do Spider-Mana (09.12.2020 07:49 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Irrfan Khan (29.04.2020 13:05 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: X-Men: Dark Phoenix – druhý pokus, stejný výsledek (07.06.2019 15:58 v Recenze | Premiéry)
- Novou Sněhurku natočí Marc Webb (31.05.2019 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Isaac Kappy (16.05.2019 11:50 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel scenárista Spider-Mana Alvin Sargent (11.05.2019 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Captain Marvel – první a nejmocnější ústřední hrdinka MCU? (06.03.2019 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu