Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 9. 2019 - 26. 9. 2019

TV tipy: Švadlenka prožívá poslední prázdniny ve ztraceném městě Z

Vydáno: 20.09.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Září se pomalu chýlí ke konci a televize stále nevytahují žádné filmové trumfy. Tento týden nicméně potěší premiéry nenápadného dobrodružného snímku Ztracené město Z a posledního vítěze Českých lvů, dramatu Všechno bude.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Smrt pistolníka (Death of a Gunfighter) (pátek 20. 9., Barrandov, 21.15 - 23.15 / sobota 21. 9., 10.50 - 12.55 / Kino Barrandov, 17.55 - 20.00)

Plakát filmu Smrt pistolníka / Death of a GunfighterU nás téměř neznámý western z konce šedesátých let má zajímavou historii vzniku, neboť jeho velkou část natočil Robert Totten, který se ovšem později nepohodl s producenty a hlavní hvězdou. Na zbytek natáčení ho nahradil Don Siegel, jenž ale nechtěl být zveřejněn v titulcích, protože odpracoval jen malou část, proto se všichni dohodli na režisérském pseudonymu Alan Smithee. Výsledek je tak hodně zvláštní, protože na jednu stranu je příjemně pochmurný a potemnělý, nepostrádá napětí, snahy o realističnost a má zajímavou myšlenku, na té druhé ale nenabízí žádné sympatické postavy a má dost kolísavé tempo, takže není úplně divácky snadno přístupný. Z letargie nicméně vytrhne výborná závěrečná přestřelka. Titulní roli ztvárnil a oním problematickým prvkem natáčení se stal výborný Richard Widmark, jehož doplňují třeba Lena HorneCarroll O'Connor nebo Jacqueline Scott. Příjemná a zapomenutá žánrovka na páteční večer.

Zajímavost: Totten byl vyhozen po pětadvaceti dnech natáčení, Siegel ho dokončil za dalších devět.

Originální trailer filmu Smrt pistolníka / Death of a Gunfighter
Švadlenka (sobota 21. 9., ČT1, 15.35 - 17.05 / neděle 22. 9., 06.40 - 08.10)

Plakát filmu  / ŠvadlenkaAni československá komedie z druhé poloviny třicátých let nepatří k těm nejznámějším a moc se nepřipomíná. Režírující Martin Frič v ní toho moc neřešil, protože k dispozici dostal naprosto předvídatelný a na svou dobu typicky melodramatický příběh, v němž se toho zase tolik neděje. I proto se spolehl na pohodovou atmosféru, celkovou nadsázku, svižné tempo a poměrně vtipné dialogy, které kladou důraz na chytré slovní hříčky. Jeho největším trumfem však bylo obsazení, které bylo zcela exkluzivní, protože v hlavních rolích excelují Hugo Haas a Lída Baarová, která byla tehdy na vrcholu evropské popularity. V těch vedlejších se pak představili Theodor PištěkAdina MandlováRůžena Šlemrová nebo Věra Ferbasová. Škoda jen, že se tvůrci v závěru úplně zbytečně snaží o drama a zvážní, což moc nefunguje. Nenáročná záležitost na sobotní odpolední relax.

Zajímavost: Matku postavy Baarové hrála její skutečná matka Ludmila Babková.

Ukázka z filmu Švadlenka
Ukradené Vánoce Tima Burtona (The Nightmare Before Christmas) (sobota 21. 9., Nova Cinema, 16.40 - 18.05 / neděle 22. 9., 08.50 - 10.15 / úterý 24. 9., 05.35 - 06.55)

Plakát filmu Ukradené Vánoce Tima Burtona / The Nightmare Before ChristmasDnes už legendární animovaný vánoční muzikál z první poloviny devadesátých let vychází z povídky Tima Burtona a je naprosto charakteristický jeho stylem. Tehdy režijně debutující Henry Selick se v něm mohl opřít o typickou burtonovskou poetiku, která i z původně děsivých a hororových postaviček dělá roztomilé hrdiny. K dispozici měl i překvapivě velmi propracovaný a inteligentní příběh, který skýtá mnoho nečekaných vtipů, takže mu stačilo jen nastolit svižné tempo, vyměřit příjemnou a přiměřenou stopáž a vše zaobalit do krásně "morbidní" atmosféry, která se ale nebere vůbec vážně. Fantastický je i hudební doprovod Dannyho Elfmana, v němž zaujmou i původní písně, které jsou chytlavé a skvěle otextované. Oscarové nominace se dočkaly i precizní vizuální efekty. Kdyby to celé nebylo až moc dětské a místy hodně líbivé, byl by celkový dojem snad dokonalý. Výtečná podívaná pro celou rodinu.

Zajímavost: Ve filmu se vystřídalo celkem dvě stě sedmdesát sedm loutek.

Oficiální trailer filmu Ukradené Vánoce Tima Burtona / The Nightmare Before Christmas
Ztracené město Z (The Lost City of Z) (sobota 21. 9., Prima Max, 20.00 - 23.05)

Český plakát filmu Ztracené město Z / The Lost City of ZTři roky staré nenápadné dobrodružné drama vrátí diváky o nějakých třicet let zpátky, kdy byly podobné žánrovky v oblibě. Režisér a scenárista James Gray v něm nikam nespěchá a v pomalém tempu vypráví atraktivní a poměrně strhující příběh. Spoléhá se při tom na nádhernou kameru zabírající exotické lokace a tvořící atmosféru neprobádaných dálav, což ještě umocňuje skvělá hudba Dariuse Khondjiho, která výtečně využívá všemožných zvuků. V hlavní roli se představí výborný Charlie Hunnam, jemuž překvapivě suverénně přihrává Robert Pattinson a v závěru i Tom Holland, upozorní na sebe ale i upozaděná Sienna Miller. Zamrzí jen zbytečně přetažená délka, která je v kombinaci s pomalým tempem velmi těžko stravitelná a zejména válečné sekvence působí hodně úmorně a méně významně. Poctivá staromilská záležitost, jakých se dnes už točí jen málo a jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Poslední den natáčení si Holland zlomil nos.

Český trailer filmu Ztracené město Z / The Lost City of Z
Příští stanice Greenwich Village (Next Stop, Greenwich Village) (sobota 21. 9., ČT art, 22.35 - 00.25)

Plakát filmu Příští stanice Greenwich Village / Next Stop, Greenwich VillageKomedie z druhé poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku známá naprosto minimálně a skoro se nevysílá. Asi je to dáno tím, že nepatří k těm úplně stěžejním dílům a v průběhu času ji zastínily jiné žánrovky. Režisér a scenárista Paul Mazursky v ní de facto vypráví vlastní životní příběh a spoléhá se na poměrně kvalitní scénář, v němž se toho ale překvapivě tolik neděje, precizní dobovou atmosféru, solidní tempo, dobře vystavěné dialogy a výbornou hudbu Billa Contiho. Ústřední roli ztvárnil předčasně zemřelý Lenny Baker, jehož trochu zastiňuje velmi výrazná a takřka nezapomenutelná Shelley Winters, z dnešního pohledu pak udělá radost epizodní účast několika budoucích hvězd, jako jsou Christopher WalkenJeff GoldblumBill Murray nebo Vincent Schiavelli. Veskrze příjemný a pozitivní dojem ale kazí trochu přehnaná stopáž a absence jakékoli výraznější a emotivnější scény. Raritní tip. 

Zajímavost: Interiér pokoje hlavního hrdiny byl jedinou kulisou, která byla kvůli filmu postavena.

Originální trailer filmu Příští stanice Greenwich Village / Next Stop, Greenwich Village
Profesor Layton a věčná pěvkyně (Eiga Reiton-kyôju to eien no utahime) (neděle 22. 9., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Plakát filmu Profesor Layton a věčná pěvkyně / Eiga Reiton-kyôju to eien no utahimeU nás zcela neznámý deset let starý japonský dobrodružný animák sice nepatří k tomu nejlepšímu, co v žánru anime v poslední dekádě vzniklo, jde ale o hodně příjemnou podívanou. Režijně debutující Masakazu Hashimoto v něm tedy tolik neupoutá technickou stránkou, která je překvapivě slabší a ne úplně šťastně kombinuje 2D a 3D animaci, to ale kompenzuje svižným tempem, především ale docela chytrým příběhem, který se inspiruje Sherlockem Holmesem. Jelikož jeho cílovou skupinou jsou trochu větší děti, může si dovolit i to, že děj je sledem různých hádanek, které naštěstí nejsou úplně jednoduché, trochu donutí k zamyšlení a na jejich konci je i nezbytné a nenásilné morální ponaučení. Dospělí se možná budou trošku nudit a vzhledem k zemi původu asi budou malinko zklamaní určitou jednoduchostí a prostotou, to by ale tolik vadit nemělo. Tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Předpokládalo se, že snímek bude prvním dílem rozsáhlé série, zatím ale zůstal stále osamocen.

Originální trailer filmu Profesor Layton a věčná pěvkyně / Eiga Reiton-kyôju to eien no utahime
Všechno bude (neděle 22. 9., ČT1, 20.00 - 21.20)

Plakát filmu  / Všechno budeKoprodukční tuzemské drama oceněné Českým lvem za nejlepší film asi očekávání úplně nenaplnilo. Stejnou cenou taktéž ověnčený režisér Olmo Omerzu od úvodních minut nastoluje melancholickou atmosféru nejasné budoucnosti obou hlavních postav, přičemž si pomáhá výbornou kamerou, citlivým hudebním doprovodem, ale také nezvykle pomalým tempem, které je chvílemi pomalé až moc. Problematicky se někomu může jevit ústřední příběh, který je spíše sledem různých epizod, nicméně funguje poměrně dobře. Největším trumfem zůstává obsazení, v němž hrají prim excelentně vybraní dětští herci Tomáš Mrvík a Jan František Uher, který si dokonce vysloužil Českého lva a podobně na tom byla i jeho kolegyně Eliška Křenková. Škoda trochu zbytečného orámování celé historky policejním výslechem a také toho, že tvůrce zcela jasně neodlišuje realitu snovou a skutečnou. Jeden z těch lepších a zajímavějších českých filmů, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Scénář filmu byl původně psán jako rozhlasová hra, vzhledem k vulgární mluvě byl ale odmítnut a tvůrci se ho rozhodli přepsat pro filmovou podobou.

Oficiální trailer filmu Všechno bude
Poslední prázdniny (Last Holiday) (pondělí 23. 9., Prima Max, 20.00 - 22.20 / úterý 24. 9., 15.50 - 18.15)

Plakát filmu Poslední prázdniny / Last HolidayTřináct let staré komediální drama není hodnoceno vůbec špatně, i když jde vlastně o očekávatelnou žánrovku. Režírující Wayne Wang si je dobře vědom, že dostal k ruce neoriginální a předvídatelný scénář, s nímž toho moc neudělá, proto si dal záležet na svižném tempu, dobrém načasování většiny vtipů, a především na tom, že všechen humor ve filmu je vkusný, absolutně nenáročný a nikoho neurazí, což je u podobných záležitostí až zázrak. Pro našince bude navíc o něco zajímavější, protože většina děje se přiznaně odehrává v Karlových Varech, takže si může užívat známých lokací a několika v tomto směru typických zámořských nesmyslů. Titulní roli si vychutnala Queen Latifah, která dokáže prodat i ty nejslabší vtípky, skvěle jí pak sekundují třeba Gérard DepardieuLL Cool JTimothy Hutton nebo Alicia Witt, pochopitelně se ale objeví i několik českých herců a hereček. Nijak překvapivá, ale hodně příjemná a nenáročná záležitost, při níž divák dostane hlad.

Zajímavost: Všechno jídlo ve filmu připravili kuchaři společnosti Food Network, kteří cestovali se štábem.

Originální trailer filmu Poslední prázdniny / Last Holiday
Smrt si říká malárie (Mary and Martha) (úterý 24. 9., Barrandov, 22.35 - 00.40 / středa 25. 9., Kino Barrandov, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Smrt si říká malárie / Mary and MarthaŠest let staré britsko-americké televizní drama je v tuzemsku neznámé, což je trochu s podivem, protože za ním stojí poměrně velká a slavná jména. Režírující Phillip Noyce v něm dostal k dispozici scénář oblíbeného Richarda Curtise, proto možná mnohé překvapí, jak je celý příběh schematický, prvoplánový a předvídatelný. Tvůrci v něm až moc tlačí na pilu a emoce a někdy sklouzávají k lacinému kýči a dojímání. Na solidní úrovni nicméně snímek drží silné téma, zkušenost všech tvůrců, exotické lokace, svižné tempo a střídmá a snesitelná stopáž. Výborné je obsazení, v němž hrají prim Hilary Swank a Brenda Blethyn, které ještě doplňují Frank GrilloSam Claflin nebo James Woods. Nenápadná a nevýrazná záležitost, která nenaplnila svůj potenciál.

Zajímavost: Televizní premiéru v Anglii měl snímek 1. března 2013.

Originální trailer filmu Smrt si říká malárie / Mary and Martha
Requiem pro panenku (úterý 24. 9., ČT2, 22.45 - 00.20)

Plakát filmu  / Requiem pro panenkuČeskoslovenský psychologický thriller z raných devadesátých let je dodnes poměrně unikátní svou syrovostí a nekompromisností. Tehdy debutující režisér Filip Renč, který svou prvotinu nikdy nepřekonal, v něm vycházel ze skutečných událostí a na první pohled upoutá těžce depresivní, bezvýchodnou a klaustrofobní atmosférou, silným příběhem, svižným tempem a výtečnou hudbou Ondřeje Soukupa. Povedené je i obsazení, v němž exceluje tehdy začínající Aňa Geislerová, fantastické jsou ale také Eva HolubováBarbora Hrzánová a Soňa Valentová, dojem v tomto smyslu kazí snad jen sám režisér, který je lehce toporný. Nebýt někdy přehnaně používaných zpomalovaček a toho, že až moc scén se odehrává ve tmě, nebylo by snad ani co vytýkat. Hodně mrazivá a sugestivní záležitost.

Zajímavost: Renč se se skutečným předobrazem hlavní hrdinky nikdy nesetkal.

Ukázka z filmu Requiem pro panenku

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Pět nocí u Freddyho jsou hit (30.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu