Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-Ray recenze: My

Blu-Ray recenze: Thriller My jako metafora dvojí tváře Ameriky

Vydáno: 04.09.2019 12:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga

Thriller Jordana Peela vyprávějící o tom, že nejvíc se bojíme sami sebe a svých vlastních činů, vychází na DVD, Blu-Ray i ve formátu 4K. Všechny tři varianty přitom doprovázejí bonusy o vzniku a natáčení filmu.

MyRecenzoval/a Jan Varga dne 04.09.2019 12:30. Thriller Jordana Peela vyprávějící o tom, že nejvíc se bojíme sami sebe a svých vlastních činů, vychází na DVD, Blu-Ray i ve formátu 4K. Všechny tři varianty přitom doprovázejí bonusy o vzniku a natáčení filmu. Hodnocení: 3

My

Us
Horror / Tajemný / Thriller
USA, 2019 , 116 min.

Režie: Jordan Peele
Scénář: Jordan Peele
Kamera: Mike Gioulakis
Herci: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Yahya Abdul-Mateen II, , Cali Sheldon, Noelle Sheldon, , , Napiera Groves, Lon Gowan,

Česká premiéra: 28.03.2019

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lupita Nyong'o ve filmu My / UsV roce 1986 se černošská holčička zatoulá na pouti do zrcadlového bludiště, odkud si odnese traumatizující zážitek – v jednom ze zrcadel totiž spatří místo svého odrazu svou dvojnici (nebo si to alespoň myslí). Následuje skok do současnosti, kdy je z holčičky dávno dospělá žena (Lupita Nyong'o), která má sama dospívající dceru, mladšího syna a manžela, a jede s nimi na rodinnou dovolenou do domu na pláži. Tam je pak jednoho večera přepadne jiná čtyřčlenná rodina, která ovšem vypadá stejně jako oni – resp. vypadá jako jejich zlé, pokřivené klony, které je chtějí zabít.

Režisér a scenárista Jordan Peele se po úspěchu svého filmového debutu Uteč, jenž byl atmosférickým thrillerem/hororem, v němž se chytře pracovalo s motivy rasismu prostřednictvím znepokojivého a originálně vystavěného satirického příběhu s prvky černého humoru, pokusil tento úspěch zopakovat s něčím trochu podobným. Jeho snímek My se filmu Uteč skutečně podobá v mnohém, akorát je ještě o něco ambicióznější, namísto rasismu se zabývá odvrácenou tváří současné Ameriky a do značné míry funguje především jako abstraktní myšlenkový koncept, zatímco po příběhové a vypravěčské stránce je v určitých ohledech poněkud nesoudržný a neuspokojivý.

Lupita Nyong'o ve filmu My / UsVýsledkem je formálně víceméně standardní (a ne moc dobře napsaný, leč velmi zručně natočený) thriller o rodině v nebezpečí, která se snaží před vetřelci utéct, schovat, nebo je zabít. Jeho potenciální napětí je místy ochuzeno o intenzitu kvůli nadhledu, záměrně odlehčujícím vtípkům a komickým situacím, jeho děj pak kazí hlavně závěrečných dvacet minut, v nichž se Jordan Peele dopustí řady děr a nedostatků při snaze o racionální vysvětlení předchozího dění. Místo hororového mrazení, završeného chytrou a údernou pointou, se tak místy při sledování filmu My dostavuje spíš pocit rozporuplnosti, který je naštěstí vykoupen ve významově bohaté interpretační rovině.

Blu-Ray:

BD obal filmu My / UsFilm My vyšel ve verzích DVD, Blu-Ray i ve dvoudiskové edici UHD+BD s filmem v rozlišení 4K. Všechny tři verze nabízejí totožné bonusové materiály a české znění (dabing i titulky), přičemž i bonusy jsou opatřeny českými titulky (zatímco úvodní menu je v angličtině a jeho jednotlivé oddíly jsou vyvedeny v piktogramech). Originální anglické znění je ve formátu Dolby Atmos.

Všechny bonusové materiály dosahují délky mezi čtyřmi a deseti minutami. Nejdelším z nich je video The Duality of Us (Dualita filmu My), v němž jsou rozebírány formy strachu, s nimiž snímek pracuje, přičemž nejvíce času je věnováno zakořeněným obavám lidí z dvojníků a jejich přítomnosti v mytologických příbězích. Klip The Monster Within Us (Spoutáni vnitřními běsy) je krátkým filmem o filmu, v němž Jordan Peele rozebírá svůj snímek a herci své postavy. Tethered Together: Making Us Twice je video s delším rozborem toho, že každý z hlavních herců hrál ve filmu dvě odlišné postavy, a jak konkrétně to bylo realizováno. V epizodě Redefining A Genre: Jordan Peele´s Brand of Horror (Předefinování žánru: Vize hororu Jordana Peela) mluví Jordan Peele o hororech a zmiňuje své oblíbené zástupce tohoto žánru i zdroje inspirace, zatímco je herci popisován coby režisér a scenárista.

V segmentu Becoming Red (V roli Červené) sledujeme záběry z natáčení, v nichž je vidět, že herečka Lupita Nyong´o zůstávala ve své roli, i když se zrovna nenatáčelo. Za titulem As Above, So Below: Grand Pas de Deux (Zemřít v obou úrovních: Grand Pas de Deux) se skrývá baletní video, v němž hlavní hrdinka tančí jako malá holčička jak ve své pozemské verzi, tak ve své podzemní temné identitě. Po kliknutí na sekci Scene Explorations se rozbalí nabídka tří rozborů, v nichž je komentována realizace tří konkrétních scén. Klip We´re All Dying je triviální sekvencí záběrů z natáčení na pláži z úvodní části filmu. Bonusové materiály uzavírá šestice vynechaných scén.

Disk tudíž obsahuje na pohled velké množství bonusů, avšak některé z nich jsou pouze vizuálního charakteru bez jakéhokoli tvůrčího komentáře a nejsou tudíž ani zdaleka tak zajímavé jako ostatní, kterých je naštěstí většina. Za zmínku stojí především materiály zmiňující myšlenkový rozbor filmu, nastiňující možné interpretace i motivace Jordana Peela ke konkrétním motivům a nápadům a k tomu, z jakých důvodů film natočil a o čem podle něj vypráví, a záběry z natáčení, poodkrývající řadu informací ze zákulisí.

Technické specifikace (Blu-ray):

Zvukové formáty: Dolby Atmos anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, Dolby Digital 7.1 maďarsky, Dolby Digital 5.1 rusky a polský komentář Dolby Digital 5.1

Titulky: české, anglické pro neslyšící, bulharské, estonské, chorvatské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, rumunské, ruské a slovinské

Obrazové formáty: 16:9 / 2.39:1

V prodeji od 31. 7. 2019

USA, 2019, 116 minut

Český trailer k filmu My

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 20. 9. 2019 - 26. 9. 2019
TV tipy: Švadlenka prožívá poslední prázdniny ve ztraceném městě Z Září se pomalu chýlí ke konci a televize stále nevytahují žádné filmové trumfy. Tento týden nicméně potěší premiéry nenápadného dobrodružného snímku Ztracené město Z a posledního vítěze Českých lvů, dramatu Všechno... čtěte zde
Vydáno: 20.09.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 38. týden
Kinopremiéry: Rambo letí ke hvězdám, kde vyvádí psí kusy a píše román pro pokročilé Z pětice novinek, která v tomto týdnu obohatí programy kin, vyčnívají dvě. Tou první je meditativní sci-fi s Bradem Pittem Ad Astra, druhou pak pátý díl legendárního Ramba. Žebříček návštěvnosti ale nejspíš ovládne jiná... čtěte zde
Vydáno: 18.09.2019 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Takové krásné šaty 3/10
Recenze: Takové krásné šaty jsou hrdým uměleckým brakem Osobitý britský filmař Peter Strickland natočil film o prokletých šatech. Znovu se v něm na nikoho neohlížel, složil poctu italským giallo filmům a naservíroval lahůdku pro všechny cinefily plnou bizarních momentů. Nebo ne? čtěte zde
Vydáno: 17.09.2019 12:30 v sekci Recenze
0
Top 20 ČR: 37. týden
Top 20 ČR: Nabarvené ptáče na Přes prsty nestačilo Vrchol tuzemského žebříčku návštěvnosti patřil znovu české komedii Přes prsty. České drama Nabarvené ptáče se umístilo třetí. čtěte zde
Vydáno: 17.09.2019 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Nabarvené ptáče 6/10
Recenze: Je Nabarvené ptáče bílou vránou mezi českými filmy? Adaptace kontroverzního románu reprezentovala tuzemskou kinematografii v hlavní soutěži benátského festivalu. O počinu Václava Marhoula, který vzbuzuje rozporuplné reakce, se tím pádem hodně mluví. Jak to s ním tedy dopadlo? čtěte zde
Vydáno: 16.09.2019 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Star Wars: Vzestup Skywalkera v novém traileru (26.08.2019 15:24 v Novinky | Trailery)
- Lupita Nyong’o v traileru hororové komedie Little Monsters (01.08.2019 10:35 v Novinky | Trailery)
- Box Office: Avengers stanovili nový rekord (29.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: La Llorona: Prokletá žena opanovala víkend (22.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Teroristka porazila Řbitov zvířátek (16.04.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Shazam! na špici, Hellboy propadl (15.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Star Wars: The Rise of Skywalker: první teaser (12.04.2019 22:41 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Shazam! porazil Teroristku (09.04.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Shazam! je na špici (08.04.2019 08:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: na čelo se vrací Ženy v běhu (02.04.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Dumbo si doletěl pro první místo (01.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Satirický thriller My je metaforou morálky a svědomí Američanů (27.03.2019 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: My, Dumbo máme zraněné srdce a prožíváme ledové peklo (27.03.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box Office: horor My trhal rekordy (25.03.2019 08:13 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Captain Marvel opakuje triumf (18.03.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Elisabeth Moss míří do hororu The Invisible Man (11.03.2019 11:04 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   37/2019

Nabarvené ptáče
6/10

Adaptace kontroverzního románu reprezentovala tuzemskou kinematografii v hlavní soutěži benátského festivalu. O počinu Václava Marhoula, který vzbuzuje rozporuplné reakce, se tím pádem hodně mluví. Jak to s ním tedy dopadlo?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2019 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver