Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-Ray recenze: My

Blu-Ray recenze: Thriller My jako metafora dvojí tváře Ameriky

Vydáno: 04.09.2019 12:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga

Thriller Jordana Peela vyprávějící o tom, že nejvíc se bojíme sami sebe a svých vlastních činů, vychází na DVD, Blu-Ray i ve formátu 4K. Všechny tři varianty přitom doprovázejí bonusy o vzniku a natáčení filmu.

MyRecenzoval/a Jan Varga dne 04.09.2019 12:30. Thriller Jordana Peela vyprávějící o tom, že nejvíc se bojíme sami sebe a svých vlastních činů, vychází na DVD, Blu-Ray i ve formátu 4K. Všechny tři varianty přitom doprovázejí bonusy o vzniku a natáčení filmu. Hodnocení: 3

My

Us
Drama / Horror / Tajemný / Thriller
USA, 2019 , 116 min.

Režie: Jordan Peele
Scénář: Jordan Peele
Kamera: Mike Gioulakis
Herci: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Yahya Abdul-Mateen II, , Cali Sheldon, Noelle Sheldon, , , Napiera Groves, Lon Gowan,

Česká premiéra: 28.03.2019

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lupita Nyong'o ve filmu My / UsV roce 1986 se černošská holčička zatoulá na pouti do zrcadlového bludiště, odkud si odnese traumatizující zážitek – v jednom ze zrcadel totiž spatří místo svého odrazu svou dvojnici (nebo si to alespoň myslí). Následuje skok do současnosti, kdy je z holčičky dávno dospělá žena (Lupita Nyong'o), která má sama dospívající dceru, mladšího syna a manžela, a jede s nimi na rodinnou dovolenou do domu na pláži. Tam je pak jednoho večera přepadne jiná čtyřčlenná rodina, která ovšem vypadá stejně jako oni – resp. vypadá jako jejich zlé, pokřivené klony, které je chtějí zabít.

Režisér a scenárista Jordan Peele se po úspěchu svého filmového debutu Uteč, jenž byl atmosférickým thrillerem/hororem, v němž se chytře pracovalo s motivy rasismu prostřednictvím znepokojivého a originálně vystavěného satirického příběhu s prvky černého humoru, pokusil tento úspěch zopakovat s něčím trochu podobným. Jeho snímek My se filmu Uteč skutečně podobá v mnohém, akorát je ještě o něco ambicióznější, namísto rasismu se zabývá odvrácenou tváří současné Ameriky a do značné míry funguje především jako abstraktní myšlenkový koncept, zatímco po příběhové a vypravěčské stránce je v určitých ohledech poněkud nesoudržný a neuspokojivý.

Lupita Nyong'o ve filmu My / UsVýsledkem je formálně víceméně standardní (a ne moc dobře napsaný, leč velmi zručně natočený) thriller o rodině v nebezpečí, která se snaží před vetřelci utéct, schovat, nebo je zabít. Jeho potenciální napětí je místy ochuzeno o intenzitu kvůli nadhledu, záměrně odlehčujícím vtípkům a komickým situacím, jeho děj pak kazí hlavně závěrečných dvacet minut, v nichž se Jordan Peele dopustí řady děr a nedostatků při snaze o racionální vysvětlení předchozího dění. Místo hororového mrazení, završeného chytrou a údernou pointou, se tak místy při sledování filmu My dostavuje spíš pocit rozporuplnosti, který je naštěstí vykoupen ve významově bohaté interpretační rovině.

Blu-Ray:

BD obal filmu My / UsFilm My vyšel ve verzích DVD, Blu-Ray i ve dvoudiskové edici UHD+BD s filmem v rozlišení 4K. Všechny tři verze nabízejí totožné bonusové materiály a české znění (dabing i titulky), přičemž i bonusy jsou opatřeny českými titulky (zatímco úvodní menu je v angličtině a jeho jednotlivé oddíly jsou vyvedeny v piktogramech). Originální anglické znění je ve formátu Dolby Atmos.

Všechny bonusové materiály dosahují délky mezi čtyřmi a deseti minutami. Nejdelším z nich je video The Duality of Us (Dualita filmu My), v němž jsou rozebírány formy strachu, s nimiž snímek pracuje, přičemž nejvíce času je věnováno zakořeněným obavám lidí z dvojníků a jejich přítomnosti v mytologických příbězích. Klip The Monster Within Us (Spoutáni vnitřními běsy) je krátkým filmem o filmu, v němž Jordan Peele rozebírá svůj snímek a herci své postavy. Tethered Together: Making Us Twice je video s delším rozborem toho, že každý z hlavních herců hrál ve filmu dvě odlišné postavy, a jak konkrétně to bylo realizováno. V epizodě Redefining A Genre: Jordan Peele´s Brand of Horror (Předefinování žánru: Vize hororu Jordana Peela) mluví Jordan Peele o hororech a zmiňuje své oblíbené zástupce tohoto žánru i zdroje inspirace, zatímco je herci popisován coby režisér a scenárista.

V segmentu Becoming Red (V roli Červené) sledujeme záběry z natáčení, v nichž je vidět, že herečka Lupita Nyong´o zůstávala ve své roli, i když se zrovna nenatáčelo. Za titulem As Above, So Below: Grand Pas de Deux (Zemřít v obou úrovních: Grand Pas de Deux) se skrývá baletní video, v němž hlavní hrdinka tančí jako malá holčička jak ve své pozemské verzi, tak ve své podzemní temné identitě. Po kliknutí na sekci Scene Explorations se rozbalí nabídka tří rozborů, v nichž je komentována realizace tří konkrétních scén. Klip We´re All Dying je triviální sekvencí záběrů z natáčení na pláži z úvodní části filmu. Bonusové materiály uzavírá šestice vynechaných scén.

Disk tudíž obsahuje na pohled velké množství bonusů, avšak některé z nich jsou pouze vizuálního charakteru bez jakéhokoli tvůrčího komentáře a nejsou tudíž ani zdaleka tak zajímavé jako ostatní, kterých je naštěstí většina. Za zmínku stojí především materiály zmiňující myšlenkový rozbor filmu, nastiňující možné interpretace i motivace Jordana Peela ke konkrétním motivům a nápadům a k tomu, z jakých důvodů film natočil a o čem podle něj vypráví, a záběry z natáčení, poodkrývající řadu informací ze zákulisí.

Technické specifikace (Blu-ray):

Zvukové formáty: Dolby Atmos anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, Dolby Digital 7.1 maďarsky, Dolby Digital 5.1 rusky a polský komentář Dolby Digital 5.1

Titulky: české, anglické pro neslyšící, bulharské, estonské, chorvatské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, rumunské, ruské a slovinské

Obrazové formáty: 16:9 / 2.39:1

V prodeji od 31. 7. 2019

USA, 2019, 116 minut

Český trailer k filmu My

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 45. týden
Top 20 ČR: Ženská na vrcholu je na vrcholu žebříčku Česká romantická skoro vánoční komedie Ženská na vrcholu se umístila na prvním místě domácího žebříčku návštěvnosti. Čekal snad někdo něco jiného? čtěte zde
Vydáno: 12.11.2019 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Bitva u Midway 6/10
Recenze: Bitva u Midway je staromilský válečný film připomínající žánrovou klasiku Ve válečném filmu Rolanda Emmericha, který se k titulní bitvě u Midway dopracuje přes útok na Pearl Harbor a bombardování Tokia, hrají mimo jiné Ed Skrein, Luke Evans, Patrick Wilson a Woody Harrelson. čtěte zde
Vydáno: 11.11.2019 12:15 v sekci Recenze | Premiéry
0
Box office: 45. víkend
Box office: Emmerich zvítězil nad Kingem Válečný snímek Bitva u Midway porazil Doktora Spánka od Stephena Kinga v zámořském duelu novinek druhého listopadového víkendu. čtěte zde
Vydáno: 11.11.2019 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Ženská na vrcholu 1/10
Recenze: Ženská na vrcholu je zimní komedie bez humoru a bez děje Česká zimní romantická komedie s Annou Polívkovou a Martinem Dejdarem nejenže neobsahuje téměř žádný humor a romantická je jen sporadicky, ale navíc působí jako po všech stránkách mizerně realizovaný slepenec scén, jenž je... čtěte zde
Vydáno: 08.11.2019 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 8. 11. 2019 - 14. 11. 2019
TV tipy: Bílá velryba jede grand prix a ofukuje ji stříbrný vítr Po slušné premiérové náloži z minulého týdne se v tom aktuálním televize vracejí k normálu a soustředí se spíš na snímky méně známé. Mezi nimi jasně vynikají klasiky v podobě dramat Bílá velryba a Grand Prix. čtěte zde
Vydáno: 08.11.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Al Pacino loví nacisty v prvním teaseru (02.11.2019 16:47 v Novinky | Trailery)
- Star Wars: Vzestup Skywalkera: finální trailer (22.10.2019 09:48 v Novinky | Trailery)
- Téma: Oscar 2020: kdo zvítězí? (08.10.2019 12:08 v Články | Publicistika)
- Star Wars: Vzestup Skywalkera v novém traileru (26.08.2019 15:24 v Novinky | Trailery)
- Lupita Nyong’o v traileru hororové komedie Little Monsters (01.08.2019 10:35 v Novinky | Trailery)
- Box Office: Avengers stanovili nový rekord (29.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: La Llorona: Prokletá žena opanovala víkend (22.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Teroristka porazila Řbitov zvířátek (16.04.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Shazam! na špici, Hellboy propadl (15.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Star Wars: The Rise of Skywalker: první teaser (12.04.2019 22:41 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Shazam! porazil Teroristku (09.04.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Shazam! je na špici (08.04.2019 08:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: na čelo se vrací Ženy v běhu (02.04.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Dumbo si doletěl pro první místo (01.04.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Satirický thriller My je metaforou morálky a svědomí Američanů (27.03.2019 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: My, Dumbo máme zraněné srdce a prožíváme ledové peklo (27.03.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   43/2019

Terminátor: Temný osud
6/10

Děj filmu navazuje na první dva Terminátory (a ignoruje ty ostatní), přičemž jeho podstatná část se odehrává v Mexiku, je v něm představen nový typ Terminátora a vrací se v něm ve svých rolích Linda Hamilton i Arnold Schwarzenegger.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2019 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver