Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 8. 2019 - 29. 8. 2019

TV tipy: Wonder Woman vynáší odpad a ocitá se na stromě, kde je s ní konec

Vydáno: 23.08.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Poslední prázdninový týden je před námi a televize pomalu začínají najíždět na podzimní programová schémata. Aktuálně stojí za pozornost rozhodně premiéry komiksovky Wonder Woman a thrilleru Odpad. To ale není zdaleka vše.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na stromě (Sur un arbre perché) (sobota 24. 8., Barrandov, 20.05 - 22.05 / neděle 25. 8., 10.55 - 13.00 / Kino Barrandov, 18.10 - 20.00)

Plakát filmu Na stromě / Sur un arbre perchéFrancouzsko-italská komedie z počátku sedmdesátých let se v záplavě jí podobných moc nevysílá a důvod je nasnadě. Režisér a spoluscenárista Serge Korber v ní sice měl v hlavní roli k dispozici Louise de Funèse, ten je ale upozaděn a navíc scénář není tak vtipný, jak by diváci u tohoto jména čekali. Místo toho se střídají vtípky poměrně chytré a vydařené s těmi, které cílí vedle a zůstávají nevyužité. Výsledku moc nepřidá ani trochu vážnější ladění a mnoho absurdit. Hlavní hvězda tedy znovu prokázala své komické schopnosti, větší prostor ale nechala svému synovi Olivierovi, který bohužel není tak výrazný a většinou je dost toporný, společnost jim pak dělá obstojná Geraldine Chaplin. Na lehkém nadprůměru snímek udržuje překvapivý černý humor, svižné tempo a střídmá stopáž, v níž není prostor na hluchá místa. Příjemná záležitost na sobotní večer. 

Zajímavost: Olivier De Funès po tomto filmu s hraním skončil a začal se věnovat letectví.

Originální trailer filmu Na stromě / Sur un arbre perché
Wonder Woman (Wonder Woman) (sobota 24. 8., Nova, 20.20 - 23.00 / neděle 25. 8., Nova Cinema, 17.20 - 20.00 / středa 28. 8., 15.45 - 18.20)

Český plakát filmu Wonder Woman / Wonder WomanDva roky stará komiksovka ze stáje DC představuje jednu z jejích superhrdinek a dodnes je tím nejlepším, co v jejím filmovém univerzu v poslední době vzniklo. Režírující Patty Jenkins vsadila na určitou retro stylizaci a záměrně naivním přístupem připomněla původní komiksy z padesátých let. Fungují jí i postavy, které nejsou jednorozměrné, ale mají i svou hloubku a motivaci, vše navíc doplňují celkový nadhled, pohodová atmosféra, bezproblémový a neinfantilní humor a velmi dobrý soundtrack. V hlavní roli tedy herecky nepřesvědčí Gal Gadot, která ovšem své nedostatky kompenzuje tím, že je sexy a svým způsobem charismatická, výtečně jí navíc přihrává Chris Pine, dále se pak objeví třeba Robin WrightConnie Nielsen nebo David Thewlis. Škoda, že nastolený tvůrčí přístup se trochu bije s megalomanskou akcí, která není primárně špatná, většinou je z ní ale bohužel znát digitálnost a umělost. Tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Gadot kvůli roli šest dní v týdnu trávila dvě hodiny v posilovně, dalších pár hodin jezdila na koni a další dvě hodiny trénovala bojová umění.

Český trailer filmu Wonder Woman / Wonder Woman
Nezkrotná Angelika (Indomptable Angélique) (sobota 24. 8., ČT1, 20.50 - 22.14 / úterý 27. 8., 14.45 - 16.10)

Český plakát filmu Nezkrotná Angelika / Indomptable AngéliqueČtvrtá část v našich končinách dost populární francouzské dobrodružně-romantické pentalogie se od předchozích dílů moc neliší. Režisér a spoluscenárista Bernard Borderie v ní po svém rozvedl jednu z miniepizod původního románu, na kterou navěsil prostý a fiktivní děj, v němž se toho zase tolik nestane, navíc to nedává moc smysl, postrádá elementární logiku a většina dialogů je mnohdy nechtěně směšných, kýčovitých a připomínají lacinou telenovelu. Klíčové jsou tedy tradičně solidní atmosféra, svižné tempo, slušná akce, které ovšem není tolik a v tomto případě naštěstí i velmi krátká stopáž. V titulní roli se pochopitelně objeví standardně dobrá Michèle Mercier, kterou doplňují mimo jiné Robert Hossein nebo Roger Pigaut. Klasika, k níž není potřeba delších komentářů.

Zajímavost: Mercier nejprve odmítla natáčet další filmy a přerušila smlouvu, producent ji nakonec po pár měsících k natáčení přemluvil.

Originální trailer filmu Nezkrotná Angelika / Indomptable Angélique
Jako bumerang (Comme un boomerang) (neděle 25. 8., ČT2, 21.25 - 23.05)

Plakát filmu Jako bumerang / Comme un boomerangFrancouzsko-italské kriminální drama ze druhé poloviny sedmdesátých let patří nejen u nás k těm skoro neznámým a oficiální cestou nesehnatelným. Režisér a spoluscenárista José Giovanni v něm opět řeší své oblíbené téma trestu smrti a jeho důsledky a spoléhá se v něm na hodně tíživou až depresivní atmosféru, pomalé tempo, detailní psychologii postav a silný příběh, v němž není jednoznačných charakterů. K tomu se navíc přidává skvělá hudba Georgese Deleruea, v závěru pak vše dokreslí brilantní akce, která notně zamíchá s diváckými sympatiemi. V titulní roli se představí spolehlivý Alain Delon, jenž se podílel i na scénáři, a jehož doplňují třeba Carla GravinaDora Doll nebo Louis Julien. Zapomenutý klenot, který je téměř bezchybný.

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 18. srpna 1976.

Ukázka z filmu Jako bumerang / Comme un boomerang
Sváteční vyjížďka (Il sorpasso) (pondělí 26. 8., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Sváteční vyjížďka / Il sorpassoTaktéž italské komediální roadmovie z počátku šedesátých let je u nás známé jen minimálně. A je to škoda, protože režisér a spoluscenárista Dino Risi v něm rezignoval na hlubší příběh a děj, který je velmi jednoduchý. Mnohem důležitější jsou pro něj vnitřní svět postav, absolutně pohodová atmosféra svobody a bezstarostnosti jihoevropského státu a určité nespoutanosti. Nádherná je také černobílá kamera, která je hodně sugestivní a dostává diváka "do auta" spolu s hlavními hrdiny. Za zmínku pak stojí i značná nekorektnost, která by dnes jen velmi těžko prošla. V ústředních úlohách excelují Vittorio Gassman a Jean-Louis Trintignant, kterým báječně sekundují Catherine Spaak nebo Claudio Gora. Škoda úplného závěru, který se k filmu moc nehodí a trochu kazí jinak výborný dojem. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Původně měl být konec jiný, pro nedostatek financí ale nebyl natočen.

Mezinárodní trailer filmu Sváteční výjižďka / Il sorpasso
Zvony pre bosých (pondělí 26. 8., ČT art, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu  / Zvony pre bosýchČeskoslovenské válečné drama z poloviny šedesátých let se moc nepřipomíná a v průběhu let se na něj zapomnělo, což je chyba. Režírující Stanislav Barabáš v něm zpracovává knižní předlohu Ivana Bukovčana, který také sám napsal scénář a vrací v ní diváka do doby Slovenského národního povstání. Válečné události jsou pro něj ale jen výchozím bodem k filozofickým úvahám o chování člověka v mezní situaci a odheroizování mnohých slovenských vojáků. Pomáhá si v tom hutnou a depresivní atmosférou, nádhernou kamerou, famózní varhanní hudbou Zdeňka Lišky, která je někdy záměrně disharmonická a v neposlední řadě fantastickými hereckými výkony, které obstarává především ústřední trio Vlado MüllerIvan Rajniak a Axel Dietrich. Třešničkou na dortu pak je extrémně působivý a silný závěr. Škoda jen občasného přehrávání a pomalejšího tempa, které drhne hlavně ve druhé polovině. Zapomenutý tuzemský klenot.

Zajímavost: Hlavní ženskou roli měla hrát Hana Hegerová, pro velké pracovní vytížení ji ale musela odmítnout.

Televizní spot filmu Zvony pre bosých
Odpad (Trash) (pondělí 26. 8., Nova Cinema, 22.25 - 00.35 / středa 28. 8., 02.30 - 05.05)

Český plakát filmu Odpad / TrashBrazilsko-britský thriller nejvíce překvapí jmény klíčových tvůrců. Scenáristou je totiž Richard Curtis, který v něm vstoupil do vod pro sebe diametrálně odlišného žánru a zadaptoval knižní předlohu Andyho Mulligana. Režírující Stephen Daldry zase rezignoval na hluboce lidská a artová dramata, ale natočil přímočarý a relativně nenáročný thriller. A jejich kooperace dopadla velmi slušně, neboť kde jeden přichází se zajímavou zápletkou, druhý "šokuje" dynamickou a energickou režií a výtečně pracuje s exotickou atmosférou odvrácené strany brazilského Ria a napětím. K tomu se přidávají i úderná hudba a nádherná kamera. Autenticitu snímku dodává výborné obsazení neznámými herci, kteří vše zvládají naprosto bravurně, ze slavnějších tváří se v menších rolích objeví jen Rooney Mara a Martin Sheen. Jen trošku zamrzí, že se v ději občas objeví vyložené nelogičnosti a také to, že oba tvůrci asi měli o něco vyšší ambice, než byli schopni naplnit. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Z hygienických důvodů byla skládka uměle vytvořena přímo pro natáčení.

Oficiální český trailer filmu Odpad / Trash
Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět (Diana: 7 Days That Shook the Windsors) (úterý 27. 8., ČT2, 21.50 - 23.25 / čtvrtek 29. 8., 10.15 - 11.50)

Plakát filmu Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět / Diana: 7 Days That Shook the WindsorsJak už název napovídá, dva roky starý britský televizní dokument rekapituluje události, k nimž došlo bezprostředně po úmrtí velmi oblíbené princezny Diany. Režírující Ben Ryder v něm tedy rozhodně nepotěší milovníky konspiračních teorií a bulváru, protože tomu se striktně vyhýbá. Místo toho "jen" skládá za sebe uplynulé dny a věnuje se tomu, jaký dopad měla tragédie na britský národ a samotnou královskou rodinu, jejíž členové se tu také objeví a připojí své postřehy, a kterou možná adoruje až moc. Nezaujatému divákovi asi neudělá radost ani to, že tvůrce až příliš tlačí na city a v závěru se dokument mění v jednu velkou emocionální ždímačku, která působí trochu kontraproduktivně. Mrzet pak může i to, že snímek pravděpodobně půjde v českém znění, neboť původním hlasovým průvodcem je James D'Arcy. Solidní, ale nijak objevný dokument, který poslouží těm, kteří se chtějí dozvědět o tom, jak na konci prázdnin roku 1997 vše probíhalo.

Zajímavost: Ve snímku jsou použity i do té doby neviděné archivní záběry.

Televizní spot filmu Diana - sedm dnů, které šokovaly svět / Diana: 7 Days That Shook the Windsors 
Je s námi konec? (Before the Flood) (čtvrtek 29. 8., ČT2, 11.50 - 13.25)

Plakát filmu Je s námi konec? / Before the FloodTři roky starý snímek je uváděn jako dokument, to je ale v tomto případě trochu zavádějící. Ve výsledku jde totiž o filmovou esej Leonarda DiCapria o boji za lepší životní prostředí a jeho snahu apelovat na co nejvíce diváků a upozornit je na hrozící nebezpečí. V režii Fishera Stevense se hollywoodská megastar vydává do různých koutů světa, kde se pokouší velmi jednoduše a jasně popsat, k čemu dochází v přírodě a jaké to může mít za pár let důsledky. Některé diváky tak může odrazovat přílišná popisnost a doslovnost a také to, že v některých problémech se nejde úplně do hloubky, to je ale na druhou stranu právě daň za co nejširší cílovou skupinu. Filmařsky tedy nejde o nic převratného a zaujmou snad jen některé nádherné záběry exotických zemí a pár montáží, informačně a edukativně ovšem snímek nepochybně účel splní. Navíc v něm promluví i některé slavné osobnosti, mezi nimiž nechybí Alejandro González IñárrituBarack ObamaJohn Kerry nebo Pan Ki-Mun. Tip nejen pro ekology, který by rozhodně zasloužil atraktivnější vysílací čas.

Zajímavost: Při natáčení jedné z prvních scén se DiCaprio málem utopil.

Originální trailer filmu Je s námi konec? / Before the Flood
Hrom do toho (Le tonnerre de Dieu) (čtvrtek 29. 8., ČT art, 21.15 - 22.40)

Plakát filmu Hrom do toho / Le tonnerre de DieuFrancouzsko-italsko-německé komediální drama je adaptací knihy Bernarda Clavela a zároveň hodně raritní záležitostí, která se skoro nevysílá. Režisér Denys de La Patellière v ní baví zejména v prvních dvou třetinách, kdy skvěle vyvažuje momenty humorné s těmi vážnějšími a nebojí se ani decentní milostné zápletky, která výborně funguje. Nechybí ani poměrně pohodová atmosféra, celkový nadhled a výborný slovní humor, který je obohacen o typické "životní mudrování", do zcela jiného rozměru pak snímek dostává překrásná hudba Georgese Garvarentze, která působí zcela nefilmově a vážně. Největším trumfem nicméně zůstává obsazení, v jehož hlavních rolích excelují Jean Gabin a Michèle Mercier, kterým sekundují třeba Robert Hossein nebo Georges Géret. Body pak ztrácí tvůrci v samotném závěru, kdy snímku upadá tempo, postrádá náboj a vytrácí se z něj určité kouzlo. Zcela zapomenutá žánrovka.

Zajímavost: Jednu z rolí si zahrála i německá herečka Lilli Palmer, která nebyla nadabována, což bylo na francouzský film v té době naprosto unikátní.

Ukázka z filmu Hrom do toho / Le tonnerre de Dieu 

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu