TV tipy: Wonder Woman vynáší odpad a ocitá se na stromě, kde je s ní konec

Vydáno: 23.08.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Poslední prázdninový týden je před námi a televize pomalu začínají najíždět na podzimní programová schémata. Aktuálně stojí za pozornost rozhodně premiéry komiksovky Wonder Woman a thrilleru Odpad. To ale není zdaleka vše.
Na stromě (Sur un arbre perché) (sobota 24. 8., Barrandov, 20.05 - 22.05 / neděle 25. 8., 10.55 - 13.00 / Kino Barrandov, 18.10 - 20.00)

Plakát filmu Na stromě / Sur un arbre perchéFrancouzsko-italská komedie z počátku sedmdesátých let se v záplavě jí podobných moc nevysílá a důvod je nasnadě. Režisér a spoluscenárista Serge Korber v ní sice měl v hlavní roli k dispozici Louise de Funèse, ten je ale upozaděn a navíc scénář není tak vtipný, jak by diváci u tohoto jména čekali. Místo toho se střídají vtípky poměrně chytré a vydařené s těmi, které cílí vedle a zůstávají nevyužité. Výsledku moc nepřidá ani trochu vážnější ladění a mnoho absurdit. Hlavní hvězda tedy znovu prokázala své komické schopnosti, větší prostor ale nechala svému synovi Olivierovi, který bohužel není tak výrazný a většinou je dost toporný, společnost jim pak dělá obstojná Geraldine Chaplin. Na lehkém nadprůměru snímek udržuje překvapivý černý humor, svižné tempo a střídmá stopáž, v níž není prostor na hluchá místa. Příjemná záležitost na sobotní večer. 

Zajímavost: Olivier De Funès po tomto filmu s hraním skončil a začal se věnovat letectví.

Originální trailer filmu Na stromě / Sur un arbre perché
Wonder Woman (Wonder Woman) (sobota 24. 8., Nova, 20.20 - 23.00 / neděle 25. 8., Nova Cinema, 17.20 - 20.00 / středa 28. 8., 15.45 - 18.20)

Český plakát filmu Wonder Woman / Wonder WomanDva roky stará komiksovka ze stáje DC představuje jednu z jejích superhrdinek a dodnes je tím nejlepším, co v jejím filmovém univerzu v poslední době vzniklo. Režírující Patty Jenkins vsadila na určitou retro stylizaci a záměrně naivním přístupem připomněla původní komiksy z padesátých let. Fungují jí i postavy, které nejsou jednorozměrné, ale mají i svou hloubku a motivaci, vše navíc doplňují celkový nadhled, pohodová atmosféra, bezproblémový a neinfantilní humor a velmi dobrý soundtrack. V hlavní roli tedy herecky nepřesvědčí Gal Gadot, která ovšem své nedostatky kompenzuje tím, že je sexy a svým způsobem charismatická, výtečně jí navíc přihrává Chris Pine, dále se pak objeví třeba Robin WrightConnie Nielsen nebo David Thewlis. Škoda, že nastolený tvůrčí přístup se trochu bije s megalomanskou akcí, která není primárně špatná, většinou je z ní ale bohužel znát digitálnost a umělost. Tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Gadot kvůli roli šest dní v týdnu trávila dvě hodiny v posilovně, dalších pár hodin jezdila na koni a další dvě hodiny trénovala bojová umění.

Český trailer filmu Wonder Woman / Wonder Woman
Nezkrotná Angelika (Indomptable Angélique) (sobota 24. 8., ČT1, 20.50 - 22.14 / úterý 27. 8., 14.45 - 16.10)

Český plakát filmu Nezkrotná Angelika / Indomptable AngéliqueČtvrtá část v našich končinách dost populární francouzské dobrodružně-romantické pentalogie se od předchozích dílů moc neliší. Režisér a spoluscenárista Bernard Borderie v ní po svém rozvedl jednu z miniepizod původního románu, na kterou navěsil prostý a fiktivní děj, v němž se toho zase tolik nestane, navíc to nedává moc smysl, postrádá elementární logiku a většina dialogů je mnohdy nechtěně směšných, kýčovitých a připomínají lacinou telenovelu. Klíčové jsou tedy tradičně solidní atmosféra, svižné tempo, slušná akce, které ovšem není tolik a v tomto případě naštěstí i velmi krátká stopáž. V titulní roli se pochopitelně objeví standardně dobrá Michèle Mercier, kterou doplňují mimo jiné Robert Hossein nebo Roger Pigaut. Klasika, k níž není potřeba delších komentářů.

Zajímavost: Mercier nejprve odmítla natáčet další filmy a přerušila smlouvu, producent ji nakonec po pár měsících k natáčení přemluvil.

Originální trailer filmu Nezkrotná Angelika / Indomptable Angélique
Jako bumerang (Comme un boomerang) (neděle 25. 8., ČT2, 21.25 - 23.05)

Plakát filmu Jako bumerang / Comme un boomerangFrancouzsko-italské kriminální drama ze druhé poloviny sedmdesátých let patří nejen u nás k těm skoro neznámým a oficiální cestou nesehnatelným. Režisér a spoluscenárista José Giovanni v něm opět řeší své oblíbené téma trestu smrti a jeho důsledky a spoléhá se v něm na hodně tíživou až depresivní atmosféru, pomalé tempo, detailní psychologii postav a silný příběh, v němž není jednoznačných charakterů. K tomu se navíc přidává skvělá hudba Georgese Deleruea, v závěru pak vše dokreslí brilantní akce, která notně zamíchá s diváckými sympatiemi. V titulní roli se představí spolehlivý Alain Delon, jenž se podílel i na scénáři, a jehož doplňují třeba Carla GravinaDora Doll nebo Louis Julien. Zapomenutý klenot, který je téměř bezchybný.

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 18. srpna 1976.

Ukázka z filmu Jako bumerang / Comme un boomerang
Sváteční vyjížďka (Il sorpasso) (pondělí 26. 8., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Sváteční vyjížďka / Il sorpassoTaktéž italské komediální roadmovie z počátku šedesátých let je u nás známé jen minimálně. A je to škoda, protože režisér a spoluscenárista Dino Risi v něm rezignoval na hlubší příběh a děj, který je velmi jednoduchý. Mnohem důležitější jsou pro něj vnitřní svět postav, absolutně pohodová atmosféra svobody a bezstarostnosti jihoevropského státu a určité nespoutanosti. Nádherná je také černobílá kamera, která je hodně sugestivní a dostává diváka "do auta" spolu s hlavními hrdiny. Za zmínku pak stojí i značná nekorektnost, která by dnes jen velmi těžko prošla. V ústředních úlohách excelují Vittorio Gassman a Jean-Louis Trintignant, kterým báječně sekundují Catherine Spaak nebo Claudio Gora. Škoda úplného závěru, který se k filmu moc nehodí a trochu kazí jinak výborný dojem. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Původně měl být konec jiný, pro nedostatek financí ale nebyl natočen.

Mezinárodní trailer filmu Sváteční výjižďka / Il sorpasso
Zvony pre bosých (pondělí 26. 8., ČT art, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu  / Zvony pre bosýchČeskoslovenské válečné drama z poloviny šedesátých let se moc nepřipomíná a v průběhu let se na něj zapomnělo, což je chyba. Režírující Stanislav Barabáš v něm zpracovává knižní předlohu Ivana Bukovčana, který také sám napsal scénář a vrací v ní diváka do doby Slovenského národního povstání. Válečné události jsou pro něj ale jen výchozím bodem k filozofickým úvahám o chování člověka v mezní situaci a odheroizování mnohých slovenských vojáků. Pomáhá si v tom hutnou a depresivní atmosférou, nádhernou kamerou, famózní varhanní hudbou Zdeňka Lišky, která je někdy záměrně disharmonická a v neposlední řadě fantastickými hereckými výkony, které obstarává především ústřední trio Vlado MüllerIvan Rajniak a Axel Dietrich. Třešničkou na dortu pak je extrémně působivý a silný závěr. Škoda jen občasného přehrávání a pomalejšího tempa, které drhne hlavně ve druhé polovině. Zapomenutý tuzemský klenot.

Zajímavost: Hlavní ženskou roli měla hrát Hana Hegerová, pro velké pracovní vytížení ji ale musela odmítnout.

Televizní spot filmu Zvony pre bosých
Odpad (Trash) (pondělí 26. 8., Nova Cinema, 22.25 - 00.35 / středa 28. 8., 02.30 - 05.05)

Český plakát filmu Odpad / TrashBrazilsko-britský thriller nejvíce překvapí jmény klíčových tvůrců. Scenáristou je totiž Richard Curtis, který v něm vstoupil do vod pro sebe diametrálně odlišného žánru a zadaptoval knižní předlohu Andyho Mulligana. Režírující Stephen Daldry zase rezignoval na hluboce lidská a artová dramata, ale natočil přímočarý a relativně nenáročný thriller. A jejich kooperace dopadla velmi slušně, neboť kde jeden přichází se zajímavou zápletkou, druhý "šokuje" dynamickou a energickou režií a výtečně pracuje s exotickou atmosférou odvrácené strany brazilského Ria a napětím. K tomu se přidávají i úderná hudba a nádherná kamera. Autenticitu snímku dodává výborné obsazení neznámými herci, kteří vše zvládají naprosto bravurně, ze slavnějších tváří se v menších rolích objeví jen Rooney Mara a Martin Sheen. Jen trošku zamrzí, že se v ději občas objeví vyložené nelogičnosti a také to, že oba tvůrci asi měli o něco vyšší ambice, než byli schopni naplnit. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Z hygienických důvodů byla skládka uměle vytvořena přímo pro natáčení.

Oficiální český trailer filmu Odpad / Trash
Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět (Diana: 7 Days That Shook the Windsors) (úterý 27. 8., ČT2, 21.50 - 23.25 / čtvrtek 29. 8., 10.15 - 11.50)

Plakát filmu Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět / Diana: 7 Days That Shook the WindsorsJak už název napovídá, dva roky starý britský televizní dokument rekapituluje události, k nimž došlo bezprostředně po úmrtí velmi oblíbené princezny Diany. Režírující Ben Ryder v něm tedy rozhodně nepotěší milovníky konspiračních teorií a bulváru, protože tomu se striktně vyhýbá. Místo toho "jen" skládá za sebe uplynulé dny a věnuje se tomu, jaký dopad měla tragédie na britský národ a samotnou královskou rodinu, jejíž členové se tu také objeví a připojí své postřehy, a kterou možná adoruje až moc. Nezaujatému divákovi asi neudělá radost ani to, že tvůrce až příliš tlačí na city a v závěru se dokument mění v jednu velkou emocionální ždímačku, která působí trochu kontraproduktivně. Mrzet pak může i to, že snímek pravděpodobně půjde v českém znění, neboť původním hlasovým průvodcem je James D'Arcy. Solidní, ale nijak objevný dokument, který poslouží těm, kteří se chtějí dozvědět o tom, jak na konci prázdnin roku 1997 vše probíhalo.

Zajímavost: Ve snímku jsou použity i do té doby neviděné archivní záběry.

Televizní spot filmu Diana - sedm dnů, které šokovaly svět / Diana: 7 Days That Shook the Windsors 
Je s námi konec? (Before the Flood) (čtvrtek 29. 8., ČT2, 11.50 - 13.25)

Plakát filmu Je s námi konec? / Before the FloodTři roky starý snímek je uváděn jako dokument, to je ale v tomto případě trochu zavádějící. Ve výsledku jde totiž o filmovou esej Leonarda DiCapria o boji za lepší životní prostředí a jeho snahu apelovat na co nejvíce diváků a upozornit je na hrozící nebezpečí. V režii Fishera Stevense se hollywoodská megastar vydává do různých koutů světa, kde se pokouší velmi jednoduše a jasně popsat, k čemu dochází v přírodě a jaké to může mít za pár let důsledky. Některé diváky tak může odrazovat přílišná popisnost a doslovnost a také to, že v některých problémech se nejde úplně do hloubky, to je ale na druhou stranu právě daň za co nejširší cílovou skupinu. Filmařsky tedy nejde o nic převratného a zaujmou snad jen některé nádherné záběry exotických zemí a pár montáží, informačně a edukativně ovšem snímek nepochybně účel splní. Navíc v něm promluví i některé slavné osobnosti, mezi nimiž nechybí Alejandro González IñárrituBarack ObamaJohn Kerry nebo Pan Ki-Mun. Tip nejen pro ekology, který by rozhodně zasloužil atraktivnější vysílací čas.

Zajímavost: Při natáčení jedné z prvních scén se DiCaprio málem utopil.

Originální trailer filmu Je s námi konec? / Before the Flood
Hrom do toho (Le tonnerre de Dieu) (čtvrtek 29. 8., ČT art, 21.15 - 22.40)

Plakát filmu Hrom do toho / Le tonnerre de DieuFrancouzsko-italsko-německé komediální drama je adaptací knihy Bernarda Clavela a zároveň hodně raritní záležitostí, která se skoro nevysílá. Režisér Denys de La Patellière v ní baví zejména v prvních dvou třetinách, kdy skvěle vyvažuje momenty humorné s těmi vážnějšími a nebojí se ani decentní milostné zápletky, která výborně funguje. Nechybí ani poměrně pohodová atmosféra, celkový nadhled a výborný slovní humor, který je obohacen o typické "životní mudrování", do zcela jiného rozměru pak snímek dostává překrásná hudba Georgese Garvarentze, která působí zcela nefilmově a vážně. Největším trumfem nicméně zůstává obsazení, v jehož hlavních rolích excelují Jean Gabin a Michèle Mercier, kterým sekundují třeba Robert Hossein nebo Georges Géret. Body pak ztrácí tvůrci v samotném závěru, kdy snímku upadá tempo, postrádá náboj a vytrácí se z něj určité kouzlo. Zcela zapomenutá žánrovka.

Zajímavost: Jednu z rolí si zahrála i německá herečka Lilli Palmer, která nebyla nadabována, což bylo na francouzský film v té době naprosto unikátní.

Ukázka z filmu Hrom do toho / Le tonnerre de Dieu 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY