Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

Recenze: Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw je akční popcorn nasáklý testosteronem

Vydáno: 02.08.2019 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Spin-off akční série Rychle a zběsile se namísto drahých aut, závodění a kaskadérských kousků točí spíš kolem dvou konkrétních hrdinů, známých z předchozích dílů, kolem nichž staví samostatně stojící špionážní zápletku.

Rychle a zběsile: Hobbs a ShawRecenzoval/a Jan Varga dne 02.08.2019 09:00. Spin-off akční série Rychle a zběsile se namísto drahých aut, závodění a kaskadérských kousků točí spíš kolem dvou konkrétních hrdinů, známých z předchozích dílů, kolem nichž staví samostatně stojící špionážní zápletku. Hodnocení: 3

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Akční / Dobrodružný
USA, 2019 , 137 min.

Režie: David Leitch
Scénář: Chris Morgan, Drew Pearce, Gary Scott Thompson
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates
Herci: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren, Eiza González, Eddie Marsan, Cliff Curtis, Lori Pelenise Tuisano, John Tui, Rob Delaney, Tom Wu, Stephen Mitchell, Akie Kotabe, Felicity Dean

Česká premiéra: 01.08.2019

Distributor: CinemArt

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw hodnocení na Kinobox.cz: 68.26 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dwayne Johnson, Jason Statham ve filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw / Fast & Furious Presents: Hobbs & ShawAmerický akční film Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw je sice spin-offem (neboli odbočkou) ze série Rychle a zběsile (kterou kvůli sledování tohoto filmu není nutné vidět), leč kupodivu v něm nejde primárně o drahá nablýskaná auta, závodění, kaskadérské kousky a extrémní řidičské manévrování, byť na několik automobilových honiček naštěstí dojde (a také třeba na scénu, v níž půltucet džípů visí za řetěz z vrtulníku a stahuje jej k zemi). Tvůrci filmu se každopádně i tentokrát drží strategie „děláme popcornovou zábavu, na logiku kašleme“ – stejně jako u předešlých dílů série, z níž si berou, jak název napovídá, dva konkrétní hrdiny, které uvrhli do samostatně stojící špionážní zápletky.

Těmi dvěma hrdiny jsou Luke Hobbs (Dwayne Johnson) a Deckard Shaw (Jason Statham), kteří jsou i přes vzájemnou nesnášenlivost nuceni spolupracovat během mezinárodní špionážní akce, při níž je potřeba zajistit smrtící virus, jenž má údajně za pár desítek hodin vyhladit celou planetu, a který shodou okolností koluje zrovna v žilách Shawovy sestry Hattie (Vanessa Kirby). A do toho je všem třem v patách roboticky vylepšený super-žoldák Brixtone (Idris Elba), kvůli němuž je zbytek světa mylně považuje za teroristy. Atmosférou je to někde mezi posledními díly Rychle a zběsile a posledními díly Mission: Impossible, akorát je to místy ještě nadsazenější, absurdnější a víc sci-fi (nechybí samohybná motorka ani futuristický vědecký komplex ukrytý pod ukrajinskou jadernou elektrárnou a polovina postav jsou elitní počítačoví hackeři).
 
Vanessa Kirby ve filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw / Fast & Furious Presents: Hobbs & ShawO zábavu se tentokrát starají převážně akční sekvence, jež zabírají nejméně polovinu stopáže (což je super), a jsou tím lepší, čím jsou absurdnější a méně realistické, a herecké duo Johnson-Statham v hlavních rolích, které s přehledem utáhne celý film na svalech a charismatu (nikoli však po herecké stránce, tam je totiž strká do kapsy Idris Elba, zatímco Vanessa Kirby je naopak spíš sexy rekvizita). Nedostatečně poutavé jsou akorát kontaktní souboje, působící oproti ostatním akčním scénám příliš obyčejně, nenápaditě a minimalisticky a ani nejsou nijak zvlášť skvěle natočené (přestože snímek režíroval David Leitch, který má za sebou kromě Deadpoola 2 i Atomic Blonde: Bez lítosti a spolupráci na prvním Johnu Wickovi). Jinak je celý film natočen těžce na efekt až do té míry, že některé pasáže vypadají jako parodie na sebe sama.

Co také poněkud vázne, je humor. Předpoklad, že když budou proti sobě stát Jason Statham a Dwayne Johnson a budou se na sebe nasupeně dívat, vzájemně se urážet, rýpat do sebe a nadávat si, tak to bude automaticky legrační, se bohužel nenaplňuje – jejich hlášky působí uměle a nuceně a nejsou vtipné v podstatě nikdy. Podobně jsou na tom camea různých slavných hereček a herců ve vedlejších rolích – přičemž to zdaleka nejslabší má na svědomí Kevin Hart, který je vyloženě anti-vtipný a pro příběh zcela zbytečný a zasloužil by si bez kompromisů vystřihnout.
 
Idris Elba ve filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw / Fast & Furious Presents: Hobbs & ShawDěj je pochopitelně nesmyslný a dementní, ale vytýkat filmu zrovna tohle by bylo to samé, jako kárat jej za nedodržování fyzikálních zákonů – s obojím je potřeba předem počítat, a kdo čeká něco seriózního, chytrého a realistického, tak nemá v kině na Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw co dělat. I tak jsou tu ale jiné věci, které dojem z odlehčené letní zábavy trošku narušují. Dwayne Johnson a romantická zápletka zkrátka nejdou dohromady, doslovné projevy o síle lidského ducha, který vždy porazí zlé technologie, působí též nadbytečně, a film se ani při vší nadsázce a snaze o humor nedokázal naplno položit do žánru akční komedie, přičemž přestřelené akční scény sráží nejen předstíranou vážností, že jsou v sázce lidské životy a budoucnost lidstva, ale i jinými nedostatky a nelogičnostmi (třeba když v jedné souvislé scéně slunečné počasí zničehonic ze záběru na záběr nahradí bouřka a provazy deště).   

Je příjemné, že se snímek Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw od zbytku série v lecčem odlišuje, leč obsahuje i řadu neduhů, které sdílí s jejími posledními díly. Jako testosteronový popcornový akční výplach je to zcela ucházející, nicméně i v tomto žánru lze mít přeci jen o něco vyšší nároky, jimž lépe vyhovují třeba i některé jiné díly Rychle a zběsile (zejména pátý, stále bezkonkurenčně nejlepší).
 
P.S. Film běží dál jak během závěrečných titulků, tak po jejich skončení. A ještě jedno malé upozornění – není to vhodný film pro ty, kteří nechtějí mít vyzrazený poslední epizodu Her o trůny.
 
[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: V letu (06.11.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Ryan Gosling je Kaskadér (02.11.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Expend4bles: Postr4datelní (08.06.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- První trailer: Meg 2: Příkop (09.05.2023 11:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu