Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: 45. LFS

Preview: 45. Letní filmová škola Uherské Hradiště

Vydáno: 27.07.2019 17:06 v sekci Články | Festivaly - | foto: facebook tvůrce

Namísto čtení perexu si zjistěte, kdo všechno sponzoruje Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, jejíž 45. ročník se uskuteční od pátku 26. 7. do neděle 4. 8., abyste věděli, jestli na ni můžete s klidným svědomím jet.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hotovo? Nehrozí, že byste prozřeli a demonstrativně každoroční návštěvu zrušili? Není možné, že budete muset podepisovat petici, pokud na místo činu dojedete? Zjistil jsem za vás, kdo tzv. Filmovku sponzoruje a kdo je mediálním partnerem, abyste vy nemuseli! Jak stává v titulcích médií vlastněných slováckým patriotem a marockým migrantem, neuvěříte, co jsem objevil, a tak čtěte a sdílejte, než to smažou! Zdá se, že by vše mělo být v pořádku, problematicky se jeví akorát Respekt stan s vlastním programem. Pokud ovšem jedete z Ostravy, možná budete mít možnost přespání zdarma v daném stanu jako součást pokání od hlídacích psů demokracie, kteří se k páníčkovi chovají jako každý pes: maximálně štěkají, ale nekoušou, protože by je majitel musel nechat utratit. A pokud jedete z Brna, nemusíte mít výčitky, protože druhé největší město v nejlepší republice začínající na Č je jediné, kde pravděpodobně zavřou Bakalu. Sice nejspíš jenom Sál Břetislava Bakaly, ale někde se začít musí, že.  

Byla by škoda si nechat ujít Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, a to nikoliv proto, že na rozdíl od Brna tam není kultura v rekonstrukci, ale proto, že cinefilové a cinefilky si přijdou na své. Pravidelně to tam vypadá jako cosplay Slunovratu: spousta lidí, která se přijela kulturně obohatit (čti: intoxikovat, přičemž za změněný stav vědomí mohou asi tradiční pokrmy jako báleše či ořechovská kyselica), pozmění své návyky a stanou se součástí rituálu, na který jenom tak nezapomenou. 

A že bude na co vzpomínat, dokládá filmový program, který jako tradičně sestává z historických ohlédnutí (Retrospektiva: William Wyler, Filmová čítanka: Francouzská nová vlna, Němý film s živou hudbou: Symfonie velkoměsta, Neznámý vojín: Grzegorz Królikiewicz) i z mapování současnosti (Ikona: Michael Haneke, New Queer Cinema, Terra Festivalis: Bulharsko, Východní přísliby, Půlnoční delikatesy: Giallo filmy, Hot TV: vyprávění jako atrakce, Brave New VR Worlds). Není opomenuto ani Česko/Slovensko (Češi v zahraničí: Miroslav Ondříček, Kdo jsou Češi 2: Smějící se bestie, FAMU History 1, Novinky, Studentské filmy) a nechybí „dodatky” (AČFK uvádí, Distribuce, Projekt 100 a P.S. s tím, co se jinam nevešlo).

Nehodláte-li se přesvědčovat o tom, že pro některá projekční místa by vzhledem k výši teplot a absenci klimatizace Dante vymyslel další kruh pekla, bude i letní kino, kde díky innogy ztuhnou Úsměvy smutných mužů, když narazí na Teroristku, zatímco budou zbylé Ženy v běhu. Pro náročnější bude v letňáku sekce Zapomenuté klenoty devadesátek, jež sestává z děl, na které všichni zapomněli a nikdo si je v současnosti, době před další nevyhnutelnou ekonomickou krizí, nespojuje s etapou divokého kapitalismu, jako je například satirická Česká soda, kultovní road movie Jízda a neméně kultovní Kouř. Některým budou předcházet kraťasy, ať již Švankmajerovo animované Jídlo či Byl jsem mladistvým intelektuálem, ve kterém má cameo přesvědčivě zahraného geeka filmový recenzent František Fuka, na jehož blogu FFFilm se v recenzích dočtete nezbytné informace o full frontalech a v diskuzi svého času poslední trendy z oblasti bělení análu.   

Stálí návštěvníci a návštěvnice mě v předminulém odstavci správně přistihli u zavádějícího tvrzení, čímž jim gratuluji, protože mají evidentně bohatý společenský život. Ano, Letní filmová škola v Uherském Hradišti obměnila mírně dramaturgii, protože pomalu se etablující sekce popularizující teorii letos chybí a nejspíš ji zastupuje Brave New VR Worlds, která nabídne i site-specific zážitky ve virtuální realitě. Do zmapování současnosti přibyla Terra Festivalis, která si za cíl klade představit vždy jinou národní kinematografii etablovanou zejména na festivalech. První volbou je Bulharsko, mezi hosty k ní budou Milko Lazarov či Veselka Kirjakovová - a filmy to budou depresivní, o lidech povětšinou na okraji společnosti.

Na tzv. Filmovce je dlouhodobě velmi specifické, že ačkoliv představuje notoricky známé (a přiznejme si, že taková Francouzská nová vlna, New Queer Cinema či Symfonie velkoměsta mezi takový patří), vždy se snaží být zároveň objevitelská. U Francouzské nové vlny budou proto před kanonickými díly k vidění i krátkometrážní počiny: Truffautovo Nikdo mne nemá rád předchází osmnáctiminutový kraťas Uličníci, Krásného Serge zase Rivettův Ovčácký mat, Rohmerovo Znamení lva jeho Veronika a její lajdák, nedávno zesnulé Agnés Vardové Cléo od pěti do sedmi předchází její Opéra mouffe. Symfonie velkoměsta - krom toho, že povědomé uslyšíte jinak díky živému hudebnímu doprovodu - zase rozšíří obzory v tom, že není jenom Muž s kinoaparátem, Berlín: Symfonie velkoměsta, ale i Francouzská symfonie, Dynamika velkoměsta, Město milionů, Nelidská ad. Sekce New Queer Cinema sice překvapí, protože se zdánlivě ohlíží po tři dekády staré minulosti, zatímco se dříve věnovala aktuálnějšímu (Berlínská śkola, Greek Weird Cinema...), ale i zde je snaha o určitý revizionismus. Kultovním počinům jako Mé soukromé Idaho, nejlepší adaptaci Shakespeara, a Swoon, nejlepšímu filmu se „stereotypem” gay vrahů, budou „sekundovat” díla, která NQC jak předcházela, tak ta, která následovala - a je otázkou, jestli revizionismus vůči zavádějící reprezentaci queer lidí skončil.

Jezdíte-li na festivaly proto, že si chcete oddechnout od svých pacientů, nebo z toho důvodu, že vás váš psychiatr/psychiatrička nemohou vystát, jistě uvítáte retrospektivu psychoanalytika společnosti Michaela Hanekeho. Držitel dvou Zlatých glóbů a filmař s nejlepším fakeovým twitterovým účtem vůbec sice do Hradiště osobně nedorazí, ale znovu přijede jeho dvorní kameraman Christian Berger. Můžete se nechat potrápit u Funny Games, které nejen že podvrací divácká očekávání spojená se žánrem, ale zároveň takové publikum činí spolupachatelem, když si žádá žánrových atrakcí. Dvě polohy absence lásky a psychopatických dětí můžete srovnat v dřívějším (Benny video) a - více komediálním - pozdním Hanekem (Happy End).

Žánrové atrakce si můžete měrou vrchovatou dopřát v Půlnoćních delikatesách, které jsou letos zasvěceny giallo filmům, a tak se můžete těšit na stylizované obrazové pojetí, výraznou hudbu hlavně od Goblinů a nějaké to násilí a nahota, aby se neřeklo. Dramaturgové doporučují tento dress-code: břitva, kožené rukavice a žluté brakové paperbacky, ale snad vás pustí i bez toho. Sympatické je, že tahle přehlídka mrtvolek bude oživena několika současnými tituly dokládajícími, že giallo neskončilo v sedmdesátkách/osmdesátkách a není omezeno pouze na Itálii, protože k vidění bude i pastiš Podivná barva slz tvého těla a Rudé noci.

Nažhavit - ano, spojení mezi odstavci je na první dobrou, ale autor těchto řádků spěchá na vlak, tak mu to promiňte - by vás měla i Hot TV, která bude mít letos v centru pozornosti vyprávění v seriálech jakožto atrakci. Jedním z uvedených titulů bude i Sense8, které autor těchto řádků rozebíral z hlediska práce s menšími (montáž) i většími (výstavba do aktů) stavebními jednotkami, a tak si na stránkách Filmu a doby můžete přečíst, jak to vypadá, když zrovna nespěchá na vlak. Nebude chybět ani přednáška, protože - pokud mu doktor dovolí vycházky - dorazí i odborník na slovo vzatý (píšou v anotaci), fikční světák Radomír D. Kokeš, který to z brněnského kamrlíku dotáhl až do… Uherského Hradiště. K hostům a hostkám, které pro změnu rádi/y uvidíte, budou patřit Hynek Bočan, Milan Lasica, Lech Majewski, Alexej German ml., Cătălin Mitulescu, Christian Berger, Marika Green, Adam Sikora, Wojciech Smarzowski, Milko Lazarov, Alfred Jokesch, Michel Marie, Marek Kuboš… a Žena filmového kritika, která by měla být přítomna alespoň na tři dny.

Výše uvedená jména prozrazují, že LFŠ toho nabízí mnohem, mnohem víc, než pouze nastínily předchozí řádky. Místo filmových projekcí můžete navíc dát přednost výstavám, koncertům, divadelním představením, přednáškám, besedám s hosty a hostkami… Venku je sice hezky, až se v Praze zaplňují celá náměstí, ale na víc než týden můžete strávit milion chvilek s filmy a seriály, což je někdy ta nejlepší společnost, jaká může být. Navíc se můžete zúčastnit zakončení se zatím tajeným titulem, protože na radnici není nikdo ze strany, proti které se protestuje.

Ještě že ODSka nespolupracuje s někým trestně stíhaným či dokonce za korupci odsouzeným, kdo skoupil média, aby dezinformovala v jeho prospěch, přičemž kde to nestačí, tam má své gorily, které vyhrožují jeho kritikům. Počkat, nespolupracuje ODSka s oním dříve nejmenovaným slováckým patriotem a marockým migrantem - Ivo Valentou? No nic, užijte si Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, na rozdíl od Slunovratu se nekoná jednou za devadesát let, ale každým rokem stojí za to! 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu