Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 7. 2019 - 1. 8. 2019

TV tipy: Princezna ze mlejna hledá skrytá čísla, ale jde jí to pěkně blbě

Vydáno: 26.07.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom července a srpna je každoročně v televizích období slabší než obvykle a nejinak je tomu i letos. Přesto se ale divák dočká dvou poměrně atraktivních premiér v podobě dramatu Skrytá čísla a romantické dramedie Pěkně blbě.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Baterie nejsou v ceně (*batteries not included) (pátek 26. 7., Nova Cinema, 14.45 - 16.45 / neděle 28. 7., 04.45 - 06.45)

Plakát filmu Baterie nejsou v ceně / *batteries not includedRodinná sci-fi komedie z konce osmdesátých let není v tuzemsku příliš známá, na zahraničních databázích se ale těší poměrně solidnímu hodnocení. Režisér a spoluscenárista Matthew Robbins v ní toho moc neřešil a spolehl se na jednoduchý a odlehčený příběh, celkový nadhled a pohodovou atmosféru. Nejvíc je ale na snímku znát ruka produkujícího Stevena Spielberga, což znamená, že vizuální efekty jsou vesměs vydařené, rodinná linie je tím hlavním a důraz je kladen na dětskou fantazii a imaginaci. V titulních rolích se z dnešního pohledu neobjevuje nikdo moc povědomý, vyčnívají mezi nimi nicméně Hume Cronyn a Jessica Tandy. Škoda, že výsledku chybí větší spád, více humoru a alespoň částečná uvěřitelnost. Naprosto nenáročný tip.

Zajímavost: Snímek měl být původně kratší a tvořit jen epizodu seriálu Amazing StoriesSpielberg ale rozhodl o natažení na celovečerní stopáž. 

Originální trailer filmu Baterie nejsou v ceně / *batteries not included
Princezna ze mlejna (pátek 26. 7., ČT1, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / Princezna ze mlejnaPětadvacet let stará česká pohádka je tím nejlepším, co v tomto žánru vytvořil jinak nemilovaný režisér a spoluscenárista Zdeněk Troška. Ten se tedy nevyhnul svým pozdějším trademarkům v podobě kýčovitosti, ukřičených postav, výrazných barev a různého pitvoření, vše je tady ale ve snesitelné míře. Navíc mu bravurně zafungovala pohádková a romantická linie, které jsou v rovnováze a působí v rámci možností uvěřitelně. K dobru pak lze určitě přičíst i svižné tempo a solidní hudbu s několika zlidovělými písněmi. Z celého snímku je znát také úcta k tradici českých pohádek, kterým také autor skládá poctu. V hlavních rolích se objeví ucházející Radek Valenta a Andrea Černá, všechny ale zastiňuje na Českého lva nominovaná Yvetta Blanarovičová. Klasika od vysmívaného tvůrce.

Zajímavost: Blanarovičová během natáčení zhubla šest kilogramů.

Ukázka z filmu Princezna ze mlejna
Hledá se táta (sobota 27. 7., ČT1, 14.50 - 16.10 / neděle 28. 7., 07.15 - 08.35)

Plakát filmu  / Hledá se tátaČeskoslovenská komedie z raných šedesátých let není moc známá a její hodnocení není nijak výrazné. A je to trochu škoda, protože tehdy debutující režisér a už ostřílený scenárista František Daniel v ní totiž zdánlivě banální příběh vypráví na naše poměry dost netradičně úsporně a pomáhá si při tom výbornou kamerou a přirozeným svícením. Navíc v ní kombinuje několik žánrů, takže vztahová komedie se mísí s detektivní linií a romancí. Tento postup ne vždy funguje a ve výsledku se objeví i několik vysloveně hluchých míst, ta ale naštěstí většinou přebije nostalgická atmosféra a ona zvláštní a neobyčejná poetika, která jako by přišla z jiné kultury, s čímž také souzní zajímavý a nejednoznačný závěr. Hodně nezvyklé je i to, že postavy jsou národnostně dost různorodé. V hlavní roli zcela exceluje Vladimír Menšík, jemuž dělá společnost především výtečná Gabriela Vránová. Nedoceněná záležitost.  

Zajímavost: Snímek se natáčel v Praze a Velkých Sezemicích.

Ukázka z filmu není dostupná.

Čelisti 2 (Jaws 2) (neděle 28. 7., Nova Cinema, 22.05 - 00.20)

Plakát filmu Čelisti 2 / Jaws 2Pokračování legendárního thrilleru vzniklo na konci sedmdesátých let, a i když je jeho hodnocení o dost horší, výsledek zas tak špatný není. Režírující Jeannot Szwarc, pro něhož jde dodnes o nejznámější počin, toho moc nevymýšlel a snažil se aplikovat vše, co bylo v předchozím snímku úspěšné. I když se mu to tedy relativně zdařilo, je za svým předchůdcem o několik tříd, protože mu zoufale chybí invence, atmosféra už není tak hutná a zcela rezignoval na nějaký přesah v podobě marného boje člověka s přírodou. Zaměřil se tak jen a pouze na vraždící monstrum, pár povedených lekaček, solidní napětí a hudbu Johna Williamse, která mu výrazně pomohla. Titulní roli si zopakoval Roy Scheider, který je velmi dobrý, sám ale všechno neutáhne a nezachrání. Výsledku neprospívá ani přetažená stopáž, která drhne především v úvodu. Poctivá béčková zábava na nedělní večer.

Zajímavost: Mnoho scén se natáčelo za podzimních a zimních rán, takže herci museli cucat kostky ledu, aby nebyl vidět jejich dech.

Originální trailer filmu Čelisti 2 / Jaws 2
Dlouhé loučení (Dolgie provody) (neděle 28. 7., ČT art, 22.30 - 00.00)

Plakát filmu Dlouhé loučení / Dolgie provodyNejen u nás zcela neznámé sovětské drama z počátku sedmdesátých let viditelně čerpá inspiraci z Francouzské nové vlny. Režírující Kira Muratova se v něm soustředí na ryze civilní a intimní zápletku o vztahu matky se synem a lehkou mladíkovu rebelii, vyhýbá se ovšem tehdy populární ruské trudnomyslnosti a vše vypráví v rámci možností lehce a hravě. Za zmínku stojí nádherná kamera a netradiční střih, který vytváří velice zvláštní atmosféru a je na něj kladen mnohem větší důraz než na dialogy, jejichž repliky se navíc mnohdy zcela záměrně opakují. V hlavní roli se představí výborná Zinaida Šarko, jejíž postava je ale tak ukřičená a upovídaná, že bude mnohým nesympatická. Hodně náročná záležitost, o níž se těžko cokoli píše a říká. Tip pro fajnšmekry.

Zajímavost: Tehdejší cenzura film nejen zakázala, ale nařídila ho dokonce zničit. Zkáze unikly pouhé tři kopie.

Originální trailer filmu Dlouhé loučení / Dolgie provody
Spletenec (Splice) (pondělí 29. 7., Prima Max, 22.15 - 00.30 / středa 31. 7., 00.40 - 06.10)

Plakát filmu Spletenec / SpliceDekádu starý kanadsko-francouzsko-americký sci-fi horor má tedy vesměs průměrná hodnocení, v tomto případě jsou ale trochu zavádějící, protože jde o fanouškovskou záležitost. Režisér a spoluscenárista Vincenzo Natali v něm doplatil na to, že chtěl natočit víc než jen prvoplánovou žánrovku a až příliš viditelně se soustředil na určitý přesah. Nakousl tu mnoho témat, žádné ale nedotáhl do konce a všem se věnoval natolik povrchně, že se jeho snaha o chytrý film totálně míjí účinkem. Daří se mu ale šokovat, protože některé scény jsou velmi explicitní, většinou ale samoúčelné. Solidní je vizuální stránka, která je místy viditelně digitální, to ale v tomto případě tolik nevadí. Body ale nejvíce sbírá hutnou atmosférou a vskutku bizarním až "úchylným" námětem, který se může rozvinout úplně jakkoli. V ústředních rolích se objeví Adrien Brody a Sarah Polley. Tip bez větších záruk je určen příznivcům divných filmů a více se o něm dočtete v naší sekci Za horizontem.

Zajímavost: Delphine Chanéac, která hraje výsledek vědeckého experimentu, si kvůli roli oholila hlavu.

Originální trailer filmu Spletenec / Splice
Všechno, úplně všechno (Everything, Everything) (úterý 30. 7., Prima Max, 17.55 - 20.00 / středa 31. 7., 12.25 - 14.25)

Český plakát filmu Všechno, úplně všechno / Everything, EverythingDva roky staré romantické drama, které se objevilo i v našich kinech, je určeno především mladším divákům. Režírující Stella Meghie se v něm soustředí na trochu nereálnou zápletku, která po divákovi nevyžaduje velké přemýšlení, což kompenzuje výbornou vizuální stránkou, svižným tempem, několika nádhernými záběry, solidním soundtrackem a příjemnou melancholickou atmosférou. Naštěstí jí funguje klíčová romantická linie a překvapí nečekanou pointou, která jí přidává pozitivní body. Příjemné je též obsazení, v němž hrají prim sympatičtí Amandla Stenberg a Nick Robinson, mezi nimiž tedy neprobíhá typická chemie, o to uvěřitelněji a "nemotorněji" ale působí. Škoda, že se snímek až moc soustředí na teenagery, chybí mu výraznější momenty a některé scény v něm jsou nechtěně směšné. Tip pro necynické publikum.  

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenné knihy od Nicoly Yoon.

Český trailer filmu Všechno, úplně všechno / Everything, Everything
Skrytá čísla (Hidden Figures) (středa 31. 7., Prima Max, 20.00 - 22.45 / čtvrtek 1. 8., 15.20 - 18.10)

Plakát filmu Skrytá čísla / Hidden FiguresHistorické drama se do tuzemských kin nakonec nedostalo, i když jeho premiéra byla už naplánovaná. Důvod je prostý - snímek totiž působí jako na objednávku oscarové Akademie a je z období rasové segregace v USA, což ho značně devalvuje, protože počiny z této éry se u nás nějaké zvláštní oblibě netěší. Režisér a spoluscenárista Theodore Melfi v něm ale rozhodně nedělá nic špatně, jen až příliš sází na jistotu. Opírá se o mnoho klišé a po chvíli je víceméně jasné, jakou cestou se ústřední příběh bude ubírat. Daří se mu ale dodat dobovou atmosféru, poměrně svižné tempo a závažné téma odlehčit hodně příjemným slovním humorem. Body přidává i hodně atraktivní zápletka. Jeho největším trumfem ovšem zůstává obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaná Octavia Spencer, kterou doplňují především Taraji P. Henson a Janelle Monáe, objeví se tu ale i Kirsten Dunst, muže, kteří jsou jinak upozaděni, pak zastupují třeba Jim ParsonsKevin Costner nebo Mahershala Ali. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Spoluscenáristka Allison Schroeder nepsala o neznámém tématu, neboť její prarodiče v NASA pracovali a ona sama vyrůstala poblíž Mysu Canaveral. 

Oficiální trailer filmu Skrytá čísla / Hidden Figures
Tanec s vášní: Rozbal to! (Center Stage: Turn It Up) (středa 31. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / čtvrtek 1. 8., 16.15 - 18.05)

Plakát filmu Tanec s vášní: Rozbal to! / Center Stage: Turn It UpJedenáct let staré americko-kanadské hudební drama u nás není moc známé a jeho hodnocení jsou vesměs průměrná, v zahraničí je na tom ovšem lépe a dosahuje lehce nadprůměrných ohlasů. S klidným svědomím se o něm ovšem dá napsat, že jde o úplně klasický taneční film. Debutující režisér Steven Jacobson si byl dobře vědom, že klišovitým, předvídatelným a stokrát omletým příběhem nikoho neuchvátí, soustředil se proto na tanec a choreografie. A dobře udělal, protože taneční čísla jsou svižná, jejich choreografie jsou zajímavé a mají tempo, takže se u nich divák naštěstí nenudí. Snesitelná a přiměřená je i stopáž, v níž vskutku není čas na moc zbytečností. Pánskou část diváctva uhrane svůdná Rachele Brooke Smith, tu ženskou zase Kenny Wormald. Nenáročný tip pro milovníky pohybu a tance.  

Zajímavost: Do kin se snímek dostal pouze v Austrálii a USA, jinde pak vyšel jen na DVD.

Oficiální trailer filmu Tanec s vášní: Rozbal to! / Center Stage: Turn It Up
Pěkně blbě (The Big Sick) (čtvrtek 1. 8., ČT art, 22.00 - 00.00)

Český plakát filmu Pěkně blbě / The Big SickSkoro přesně před dvěma lety měla v českých kinech premiéru romantická dramedie, která se aktuálně dočkala svého prvního televizního uvedení. Režírující Michael Showalter v ní tedy nepřichází s ničím novým a do puntíku naplňuje škatulku americké nezávislé indie komedie, když s tím ale bude divák počítat, vůbec to nevadí. V záplavě sobě podobných se odlišuje značnou civilností, velmi dobře napsanými dialogy, vypointovanými vtipnými situacemi a citlivým zachycením vznikajícího vztahu dvou mladých lidí. Pro někoho může být pozitivem i reakce na aktuální diskuzi o multikulturní společnosti, kterou tvůrci podávají nenásilně a přirozeně. Hlavní hvězdou snímku je představitel hlavní role a spoluscenárista Kumail Nanjiani, který v něm částečně zachycuje vlastní zážitky, jeho partnerkou je sympatická a velmi dobrá Zoe Kazan, ve vedlejší roli se pak objeví i Holly Hunter. Trochu zamrzí snad jen to, že snímek je až moc obyčejný a zasloužil by si více výraznějších momentů. O druhém tipu týdne se více dočtete v naší recenzi.   

Zajímavost: Nanjiani sám sebe ve scénáři prezentuje jako fanouška Akt X, v reálném životě si v jednom z dílů seriálu skutečně zahrál.

Český trailer filmu Pěkně blbě / The Big Sick

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu