Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 6. 2019 - 4. 7. 2019

TV tipy: Nezvěstný Fúsi hledá v ponorce kosti a skalp

Vydáno: 28.06.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní prázdniny startují letos ve velkém stylu, protože v programu najdete překvapivě hned několik atraktivních premiér. Největšími taháky jsou rozhodně prodloužená verze dramatu Ponorka a osobitý western Kosti a skalp.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nezvěstný (Missing) (pátek 28. 6., ČT2, 23.30 - 01.30)

Plakát filmu Nezvěstný / MissingU nás jen málo známý thriller z počátku osmdesátých let byl oceněn Oscarem za scénář a na další tři nominován. Režisér a spoluscenárista Costa Gavras v něm vychází z literární předlohy dua Thomas Hauser a John Nichols, která zase popisovala skutečné události. Spolehl se tedy hlavně na autentický a hodně silný příběh, který je ovšem zabarven dost politicky, což je asi jeho největším problémem. Opírat se ale mohl i o svižné tempo, hutnější atmosféru a výtečnou práci s napětím, které skvěle graduje. Vyzdvihnout zaslouží i výtečné lokace, výprava a parádní hudba Vangelise. V obsazení pak dominují na Oscara nominovaní Jack Lemmon a Sissy Spacek. Škoda jen lehce přehnané stopáže, v níž se objevují i některé hluché momenty, které zbytečně boří konzistenci snímku. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Film byl natočen na základě příběhu amerického novináře, který zmizel při krvavém převratu v Chile v roce 1973.

Originální trailer filmu Nezvěstný / Missing
Ponorka (Das Boot) (sobota 29. 6., ČT2, 20.00 - 23.25)

Plakát filmu Ponorka / Das BootNěmecké válečné drama z počátku osmdesátých let patří dnes ke klasikám žánru a pro světové publikum objevilo režiséra a scenáristu Wolfganga Petersena, který se posléze etabloval v Hollywoodu. Ten ty, kteří jeho americkou tvorbu znají, v mnohém překvapí, protože jeho nejslavnějšímu domácímu počinu zcela chybí laciný patos a tupá akce. Opírá se naopak o silně klaustrofobní atmosféru, působivý intimní příběh několika námořníků, syrovou a realistickou akci a bravurní a na Oscara nominované kameru a zvuk. Legendární už je dnes navíc i hudební motiv Klause Doldingera. V hlavních rolích naprosto excelují Jürgen Prochnow a Herbert Grönemeyer, které skvěle doplňují méně povědomé tváře. Pozitivem budiž to, že televize odvysílá režisérskou verzi, která tedy má vyměřenu monstrózní stopáž přesahující tři hodiny, která sice má několik hluchých míst a potřebovala by pokrátit, prohlubuje ale vztahy mezi postavami a nabízí několik epických momentů. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Snímek byl natáčen nezvykle kontinuálně.

Originální trailer filmu Ponorka / Das Boot
Na západní frontě klid (All Quiet on the Western Front) (sobota 29. 6., ČT art, 22.20 - 00.30)

Plakát filmu Na západní frontě klid / All Quiet on the Western FrontPrvní adaptace románu slavného románu Ericha Marii Remarquea vznikla na počátku třicátých let, a i když na ní doba vzniku je hodně znát, zapůsobí i na dnešního diváka. Oscarem oceněný režisér Lewis Milestone se v ní předlohy drží doslovně, což ale není na škodu, protože v ní tedy ještě rezonují tehdy čerstvé zážitky z popisovaných bojů. Právě ty jsou tím nejsilnějším, co snímek nabízí, neboť autor se nebál na svou dobu netradičně brutálního zobrazení akce a hrůz, které válka přináší a spoléhal se na realističnost a takřka autenticitu. Vypomohl si i výbornou atmosférou, kterou dotvářela ještě černobílá kamera. Za zmínku pak stojí brilantní ozvučení, které fascinuje především z toho hlediska, že zvukový film byl v té době ještě v plenkách. V titulní roli se objeví tehdy ne moc známý Lew Ayres, jehož doplnili mimo jiné Louis Wolheim, John Wray nebo Arnold Lucy. Když divák snímku odpustí některé technické nedostatky odpovídající době vzniku a o něco pacifictičtější vyznění než u samotné knihy, nebude si mít prakticky nač stěžovat. 

Zajímavost: Když byl film promítán v Německu, nacisté ho sabotovali tím, že do kinosálů vypouštěli krysy.

Originální trailer filmu Na západní frontě klid / All Quiet on the Western Front
Za jedné bouřlivé noci (Arashi no yoru ni) (neděle 30. 6., ČT :D, 09.20 - 11.05)

Plakát filmu Za jedné bouřlivé noci / Arashi no yoru niV naší kotlině absolutně neznámé čtrnáct let staré japonské anime není úplně typickým zástupcem oblíbeného žánru a je určeno především dětskému publiku. Natěšený dospělý divák by tak mohl být trochu zklamaný, protože režisér a spoluscenárista Gisaburō Sugii v něm vsadil na jednoduchost, příběh tudíž není nikterak propracovaný, nýbrž "jen" prostinký, nenáročný a bez jakéhokoli přesahu, navíc působí hodně naivně a až moc pohádkově, což je dost nezvyklé. O moc lepší to pak není ani s vizuální stránkou, která je tedy perfektní, nikoli ale tak opulentní jako u jiných snímků. Tempo je ale svižné a na nudu v něm není moc prostor a také stopáž je vyměřena střídmě. Pro děti ideální záležitost na nedělní probouzení, pro ty ostatní trochu přeslazený počin. 

Zajímavost: Snímek vychází z obrázkové knihy Yûichiho Kimury.

Originální trailer filmu Za jedné bouřlivé noci / Arashi no yoru ni
Podporujte svého pistolníka! (Support Your Local Gunfighter) (neděle 30. 6., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Podporujte svého pistolníka! / Support Your Local GunfighterAni komediální western z počátku sedmdesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším. Režírující Burt Kennedy se v něm uchyluje k částečné parodii žánru, v tomto případě jde ale spíše o komedii plnou omylů. To tedy znamená, že příběh nedrží moc u sebe a sestává spíše z jednotlivých více, či méně vtipných scén a autor v něm spoléhá na svižné tempo, poctivou westernovou atmosféru a několik solidních přestřelek, které ale nejsou tím nejdůležitějším. Ústřední roli si zahrál James Garner, který ovšem postupem času ustoupí do pozadí a přenechá své místo Jacku Elamovi, který je solidní, postrádá ale větší charisma a není tak výrazný, dále se pak objeví třeba Suzanne PleshetteHarry Morgan nebo Joan Blondell. Největší škoda tak je to, že úroveň humoru je hodně nevyrovnaná a některé komické momenty působí až křečovitě. Slušná, i když nedotažená žánrovka.

Zajímavost: Snímek vznikl pod záštitou produkční společnosti Cherokee Production, kterou vlastnil James Garner.

Ukázka z filmu Podporujte svého pistolníka! / Support Your Local Gunfighter
Kosti a skalp (Bone Tomahawk) (pondělí 1. 7., ČT2, 22.10 - 00.20)

Plakát filmu Kosti a skalp / Bone TomahawkAčkoli je čtyři roky starý film uváděn jako dobrodružný western, není to tak úplně pravda a nepřipravený a tradičnější divák by z něho mohl být až šokován. Debutující režisér a o něco zkušenější scenárista S. Craig Zahler v něm totiž nikam nespěchá a spoléhá se na extrémně pomalé až meditativní tempo, v němž se zase tolik neděje. Daří se mu ale budovat hutnou atmosféru, k níž postupně přidává tajemství zahalující celý kraj. Potěší i vtipné dialogy, které vychází z interakce mezi postavami a přinášejí oživení jinak seriózního děje, který se v poslední třetině mění v něco neočekávaného a mnohem drsnějšího, než by kdo předpokládal a některé syrové a vskutku naturalistické scény z hlavy jen tak nevymizí. Výtečné je též obsazení, v němž hrají prim Kurt Russell, Matthew Fox, Patrick Wilson a Richard Jenkins. Jediným problémem tak je přepálená stopáž, která se může i kvůli zmiňovanému pomalému tempu zdát pro někoho až nesnesitelná. Více se o dalším z tipů týdne dozvíte z naší rubriky Za horizontem.

Zajímavost: Film byl natočen za jedenadvacet dní.

Oficiální trailer filmu Kosti a skalp / Bone Tomahawk
Ostrov pokladů (Treasure Island) (úterý 2. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / sředa 3. 7., 12.40 - 15.15)

Plakát filmu Ostrov pokladů / Treasure IslandDobrodružný snímek z raných devadesátých let je dle většiny komentářů nejlepší adaptací slavného románu Roberta Louise Stevensona, což je o to paradoxnější, že je jen televizní. Režisér a scenárista Fraser Clarke Heston se v něm předlohy držel dost věrně a spolehl se na poctivou pirátskou atmosféru nepoznaných dálek a nekonečných moří, atraktivní dobrodružství plné přestřelek, pokladů a jakési klukovské naivity a v neposlední řadě i na svižné tempo. Nechybí tu ani na televizní poměry výborné akční scény, především ale výtečná hudba, která připomíná právě typické bukanýrské oslavy. Největším lákadlem je ovšem dokonalé obsazení, v němž hraje prim otec režiséra, famózní Charlton Heston, jemuž dělají společnost tehdy začínající a mutující Christian Bale, Oliver Reed, Christopher Lee, Richard Johnson nebo Pete Postlethwaite. Škoda jen přehnané délky. 

Zajímavost: Reed se podle režiséra bál výšek natolik, že ve scéně, kdy se jeho postava rozhlíží po zátoce, musel být připevněn lanem.

Originální trailer filmu Ostrov pokladů / Treasure Island
Nouzový let (Ekipazh) (úterý 2. 7., Prima Max, 20.00 - 22.35 / středa 3. 7., 15.15 - 17.55)

Plakát filmu Nouzový let / EkipazhAč má tři roky starý ruský thriller a remake staršího sovětského snímku Posádka v ohrožení typicky béčkový a zaměnitelný název, divák by ho neměl přehlédnout, protože jde o překvapivě vydařenou záležitost. Režisér a spoluscenárista Nikolaj Lebeděv v něm vzdává hold klasickým katastrofickým snímkům a využívá v něm veškerá klišé, přesto to dělá poměrně chytře a moderními způsoby. Spoléhá se na opulentní akční scény, které berou dech zejména ve druhé polovině a naštěstí též na poměrně zajímavou dialogovou část, která funguje díky velkému nadhledu, značnému množství humoru a sympatickým postavám. Pozitivem je i to, že výsledek není až na výjimky nechtěně směšný a nebere se moc vážně. V hlavní roli zaujme solidní Vladimir Mashkov, i ostatní jsou ale obsazeni vesměs dobře. Dojem tak kazí jen přetažená stopáž, která drhne v první polovině, která je o něco pomalejší a oněch dialogů je v ní přece jen přespříliš. Neznámá, ale dobře hodnocená žánrovka.

Zajímavost: Jde o vůbec první ruský film v historii, který se částečně natáčel na IMAXovskou kameru.

Originální trailer filmu Nouzový let / Ekipazh
Evžen Oněgin (středa 3. 7., ČT art, 22.40 - 00.40)

Plakát filmu  / Evžen OněginJak už název neznámého normalizačního československého dramatu napovídá, jedná se o televizní adaptaci nesmrtelného veršovaného románu Alexandra Sergejeviče Puškina, ovšem v operním podání. Režírující Petr Weigl v něm byl tedy omezen možnostmi malé obrazovky, ty ale využil na maximum, protože diváky okouzlí nádhernými exteriéry, honosnými budovami a kouzelnou atmosférou Ruska devatenáctého století. Nejvíc se ale samozřejmě mohl spolehnout na notoricky známý příběh, který se mu podařilo obohatit značným napětím a naštěstí i silnou romantickou linií, v níž vyniká její tragický rozměr. Odpůrcům opery by mělo vyhovovat obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Michal Dočolomanský a Magda Vášáryová, za něž zpívali profesionální pěvci a pěvkyně, dále se pak objeví mimo jiné Kamila MagálováEmil Horváth nebo Antonie Hegerlíková. Překvapením pak budiž i snesitelná stopáž. Hodně raritní tip.

Zajímavost: Autorem opery i libreta je Petr Iljič Čajkovskij.

Ukázka z filmu není dostupná.

Fúsi (Fúsi) (čtvrtek 4. 7., ČT art, 21.15 - 22.50)

Český plakát filmu Fúsi / FúsiIslandsko-dánské drama je typicky severským kouskem, který ničím nepřekvapí, vesměs ale potěší. Režisér a scenárista Dagur Kári se v něm spoléhá především na hlavní postavu, která je realistická, poměrně sympatická a divák nemá problém se s ní sžít. I proto na něj pak jeho trápení dopadají větší silou. S tím souvisí i posmutnělá až depresivní atmosféra, která jí nedává moc naděje, k tomu se ještě přidává specifický severský drsný humor, který si nebere servítky a je hodně trefný a zároveň působivý. Zmínit se musí i atmosférická hudba a střídmá stopáž, v níž není prostor na nepodstatné scény. V titulní roli exceluje Gunnar Jónsson. To pak ani nevadí, že příběh je spíše sledem epizod, postrádá jakýkoli zásadní zvrat a je poměrně předvídatelný a očekávatelný. Tip pro milovníky severské kinematografie.

Zajímavost: Postavu mladé sousedky Hery si zahrála Franziska Una Dagsdóttir, což je dcera autora filmu.

Oficiální český trailer filmu Fúsi / Fúsi

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Insidious triumfuje (10.07.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Červené dveře nosí smůlu (05.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu