TV tipy: Kouzelníci, komici a křiváci sní o Africe a zbožňují trable

Vydáno: 14.06.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letní teploty nepolevují a jako by uvařily hlavy televizním dramaturgům. Ti totiž ani v tomto týdnu nepřišli s ničím zásadním a opět dali přednost reprízám velkých hitů. V našem výběru se tak objevují většinou nevýrazné žánrovky.
Komici (Funny People) (pátek 14. 6., Nova Cinema, 21.35 - 00.30)

Plakát filmu Komici / Funny PeopleDekádu staré komediální drama u diváků moc nezabodovalo, v tuzemsku vyšlo pouze na DVD a i po letech nepřesahuje jeho hodnocení lehký nadprůměr. Pro mnohé to může být překvapení, protože režisérem a scenáristou je uznávaný Judd Apatow, ten ale natočil o dost dospělejší film, než všichni čekali a ne úplně všem se zavděčil. Komediální rovina tu sice nechybí, více se ale řeší závažnější problémy a celá atmosféra je melancholičtější a smutnější. Témat, která nastiňuje, je ale zbytečně moc a výsledku tak chybí tempo, jednotící linie a nějaký výraznější moment. Opřít se může hlavně o krásnou kameru Janusze Kamińského, několik výborných, ač trochu cynických vtipů, především ale o excelentní obsazení, jemuž dominuje výborný Adam Sandler, jehož doplňují Seth Rogen, Jonah Hill, Eric Bana, Leslie MannRZA nebo Jason Schwartzman. Snímek ovšem výrazně sráží bezdůvodně přehnaná stopáž, která je na komedii opravdu neúnosná. Trochu rozpačitý tip.

Zajímavost: Apatow a Sandler byli za studijních let spolubydlící na privátě, z čehož u tohoto filmu hodně čerpali.

Oficiální trailer filmu Komici / Funny People
Čtrnáctý u stolu (sobota 15. 6., ČT1, 16.10 - 17.35 / neděle 16. 6., 06.45 - 08.10)

Plakát filmu  / Čtrnáctý u stoluProtektorátní kriminální komedie je dnes trochu zapomenuta a nepatří k těm úplně často vysílaným. Nejzajímavější na ní je to, že s ní režijně debutovali zkušený střihač Antonin Zelenka a hvězdný herec Oldřich Nový, který ale zůstal jen za kamerou. To, že jde o prvotinu, je na ní znát určitou neučesaností, nevyvážeností a žánrovou rozkolísaností. Snímek začne jako odlehčená romance, aby se překlopil v detektivku a skončil jako komedie. Tento přístup úplně nefunguje, protože v něm chybí napětí, výrazné momenty a propracovanější zápletka, na druhou stranu ale nepostrádá parádní nostalgickou atmosféru, svěží tempo a krátkou a snesitelnou stopáž, v níž se leccos ztratí. Naprosto stěžejní tak bylo obsazení, jemuž dominuje poněkud šibalský Karel Höger, kterému dělají společnost třeba Ludvík Veverka, Dagmar Frýbortová, Růžena Šlemrová nebo Raoul Schránil. Nenápadná žánrovka, která poměrně zpříjemní víkendový podvečer.

Zajímavost: Oldřich Nový nazpíval pro film píseň Kdybych já byl náměsíčník.

Ukázka z filmu Čtrnáctý u stolu
Pátek není svátek (neděle 16. 6., Nova, 14.15 - 16.00 / pondělí 17. 6., 00.25 - 01.45)

Plakát filmu  / Pátek není svátekČeskoslovenská normalizační komedie z konce sedmdesátých let je typickým produktem své doby, s odstupem času je ale relativně neškodná a lehce úsměvná. Režisér a spoluscenárista Otakar Fuka se v ní pokusil o tehdy populární komunální satiru, která je ale velmi decentní a nijak sžíravá nebo kousavá. Humor zakládá na každodenních činnostech a hodně připomíná tehdejší plynutí naprosto nudného a šedivého života. Spolehl se na odlehčenou atmosféru, množství velmi dobře napsaných replik, svižné tempo a krátkou stopáž. V hlavní roli naprosto exceluje Petr Kostka, jemuž neméně skvěle přihrávají Jorga Kotrbová, Magdalena Reifová, Zdena Hadrbolcová nebo Jiří Kodet. Jestli něco snímku podstatně chybí, pak je to několik výraznějších momentů a zapamatovatelných scén. Nenáročná jednohubka, u níž funguje hlavně nostalgie.

Zajímavost: Natáčení probíhalo hlavně v pražské čtvrti Holešovice.

Ukázka z filmu Pátek není svátek
Křiváci (I crudeli) (neděle 16. 6., ČT2, 20.00 - 21.50 / pondělí 17. 6., 23.50 - 01.20)

Plakát filmu Křiváci / I crudeliV našich končinách zcela neznámý italsko-španělský western z druhé poloviny šedesátých let je trochu netradičním zástupcem žánru. Režírující Sergio Corbucci v něm sice na akci úplně nerezignoval, protože když se objeví, je naprosto famózní a nápaditá, soustředil se ale spíš na propracované charaktery a dialogy. A sázka mu poměrně vyšla, protože postavy jsou zajímavé, ačkoli žádná z nich prakticky není úplně kladná, jejich motivace jsou ale natolik osvětlené, že to není žádný problém. Výrazně k dobru pak jsou i svižné tempo, krátká stopáž a příjemná atmosféra, kterou dotváří hodně netypická hudba Ennia Morriconeho, která je ale opět výborná, i když ne na první poslech. Trochu rozpačitě to pak dopadlo s obsazením, v němž se autor opíral o dost neznámé tváře, které ale nejsou moc výrazné a bohužel jsou i dost zaměnitelné, jedinou výjimkou je hvězdný Joseph Cotten, který všechny převyšuje. Škoda také toho, že postupem času začne být příběh hodně předvídatelný. Jeden raritní tip.

Zajímavost: Část filmu natočil i v tuzemsku neznámý Albert Band, v titulcích ale není uveden.

Originální trailer filmu Křiváci / I crudeli
Půlnoční dítě (Midnight Special) (pondělí 17. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / úterý 18. 6., 10.55 - 13.05)

Plakát filmu Půlnoční dítě / Midnight SpecialTři roky staré americko-řecké sci-fi je u nás hodnoceno diametrálně odlišně než na zahraničních databázích a podle procentuálního vyjádření by ho spousta diváků mohla záměrně přehlédnout, což by ale byla škoda. Režisér a scenárista Jeff Nichols tu předvádí zajímavý kontrast, který i stojí za oním nejednoznačným ohlasem. Jako režisér totiž natočil svůj asi nejlepší počin, vzdává hold béčkovým žánrovkám sedmdesátých a osmdesátých let, úvodních deset minut je naprosto famózních, snímek nepostrádá velice specifickou atmosféru a precizní vizuální stránku, jíž výrazně pomáhají brilantní efekty a kamera Adama Stonea. Scenáristicky jde ale naopak o jeho asi nejhorší počin, protože příběh se snaží být mnohem chytřejší, než je, přitom se ale zbytečně drží žánrových mantinelů, chybí mu jakýkoli moment překvapení, je až zoufale naivní a opírá se o mnoho klišé. Dojem pak výrazně napraví výtečné obsazení, v němž hrají prim Michael Shannon, Joel EdgertonKirsten Dunst a Adam Driver. Hodně rozporuplný tip na pondělní večer.

Zajímavost: Autor snímek napsal jako reakci na to, že se stal otcem.

Oficiální trailer filmu Půlnoční dítě / Midnight Special
Snila jsem o Africe (I Dreamed of Africa) (pondělí 17. 6., Prima Max, 20.00 - 22.20 / úterý 18. 6., 15.45 - 18.10)

Plakát filmu Snila jsem o Africe / I Dreamed of AfricaMiléniové dobrodružné drama je typickým příkladem filmu, který má vše, co by měl mít, aby uspěl, přesto prošumí a po letech si na něj vzpomene jen málokdo. Režírující Hugh Hudson v něm evidentně sázel na jistotu, protože k dispozici měl zdánlivě strhující příběh podle skutečných událostí, atraktivní africké lokace a solidní obsazení, přesto to dohromady úplně nefunguje. Scénář je souborem toho nejlepšího z podobných žánrovek, na atmosféru a prostředí odlehlých afrických plání se spoléhá až příliš a dlouhé záběry na krajinu tomu moc nepomáhají. Úroveň sráží i pomalé tempo, několik lacině dojemných momentů a celkové ladění, kterému chybí životnost všech postav a nějaké romantické jiskření. Nad vodou tak výsledek drží právě ona tematika, již zmíněné lokace a obstojní Kim BasingerVincent Pérez v titulních rolích, vedle nichž se objeví i tehdy málo známý Daniel Craig. Nijak výjimečný a ryze průměrný snímek, který promarnil svůj potenciál.

Zajímavost: Svou poslední filmovou hudbu napsal Maurice Jarre právě pro tento počin.

Originální trailer filmu Snila jsem o Africe / I Dreamed of Africa
D.C. Sniper: 23 dní strachu (D.C. Sniper: 23 Days of Fear) (úterý 18. 6., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / středa 19. 6., 16.25 - 18.15 / čtvrtek 20. 6., 13.10 - 15.00)

Plakát filmu D.C. Sniper: 23 dní strachu / D.C. Sniper: 23 Days of FearU nás neznámé šestnáct let staré televizní drama vychází ze skutečných událostí, což je také jeho největší devíza. Režírující a televizí protřelý Tom McLoughlin v něm nepředvádí nic světoborného a spíš spoléhá na jistotu a tzv. první diváckou signální. Jeho největší síla spočívá v tom, že se soustředil na zachycení toho, že šíleným ostřelovačem může být úplně každý, z čehož běhá mráz po zádech. Spolehl se tedy na hutnější atmosféru a snahu o jakousi dokumentárnost, kterou ale pokazil tím, že několik scén je evidentní fabulací a nemohly se odehrát tak, jak je prezentováno. Záležet si dal i na dialozích a práci s napětím, která je na televizní počin velmi dobrá, využít dokázal i komornosti, kterou malá obrazovka nabízí. K relativnímu úspěchu mu pomohlo i obsazení neznámými herci, mezi kterými vynikají Jay O. SandersCharles S. Dutton a Bobby Hosea. Nikterak výrazná záležitost, která by zasloužila lepší a atraktivnější zpracování.

Zajímavost: Snímek inspirovaly události, které se staly v roce 2002.

Televizní spot filmu D.C. Sniper: 23 dní strachu / D.C. Sniper: 23 Days of Fear
Předtucha (úterý 18. 6., ČT art, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu  / PředtuchaHodně málo známé poválečné československé drama vychází ze stejnojmenného románu Marie Pujmanové, kterého se drží poměrně věrně. Režisér a scenárista Otakar Vávra se v něm soustředí hlavně na trochu hutnější a dusivou atmosféru a propracovanou psychologii postav. Pustil se i do lyrizující kamery a do velmi decentního náznaku filmu noir, k němuž mu ale hodně chybí. Někomu můžou imponovat na svou dobu překvapivě silné ženské charaktery. Vyzdvihnout je pak nutno i přiměřenou stopáž a relativně svižné tempo, v němž není prostor na nudné scény a řeší se v něm jen to nejpodstatnější. Snímek nicméně stojí a padá na hercích, kteří se naprosto překonávají. V titulní roli se objeví velmi dobrá Nataša Tanská, které skvěle přihrávají Terezie Brzková nebo Marie Brožová, z mužů pak zaujmou strhující František SmolíkRudolf Hrušínský a Josef Vinklář. O to větší je škoda, že v závěru se snímek mění v přehlídku klišé, naivností a kýče a přechází v morální a bohužel i zbytečnou politickou agitku. Opomíjená, ale trochu chladnější záležitost.

Zajímavost: Film měl premiéru 25. prosince 1947.

Ukázka z filmu Předtucha
Kouzelníci (The Incredible Burt Wonderstone) (čtvrtek 20. 6., Nova Cinema, 18.10 - 20.00)

Plakát filmu Kouzelníci / The Incredible Burt WonderstoneŠest let stará komedie je hodnocena jen velmi lehce nadprůměrně a ani zdaleka nedokázala využít svůj potenciál. Televizí protřelý režisér Don Scardino přechod na velké plátno úplně nezvládl a natočil velmi podivnou záležitost, která zůstala někde na půli cesty. Velice sympaticky se v ní pokusil o satirický přístup k různým kouzelnickým a reality shows, v nichž lidé dělají cokoliv, aby se proslavili, což se mu zpočátku daří a diváka tak naláká na další sledování. Postupem času ale poměrně solidní atmosféra, z níž je znát značný nadhled, opadne, humor už není tak vtipný a vše začne působit podivně křečovitě a nedotaženě. Když se přitom tvůrce věnuje čistě kouzelnickým výstupům, snímek má náboj, tempo, spád a baví, jakmile ale začne vyprávět příběh, který navíc nedává moc smysl, vše jako by přestalo fungovat, dialogy drhnou a najednou není nač lákat. Výrazně mu tak pomáhá obsazení, v jehož hlavních rolích se objeví úděsně přehrávající, ale snesitelní Steve Carell a Jim Carrey, které doplňují mimo jiné Steve Buscemi, Olivia WildeJames Gandolfini nebo Alan Arkin. Další nevýrazný tip, o němž více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: Cameo si ve filmu vystřihl i světoznámý kouzelník David Copperfield.

Oficiální trailer filmu Kouzelníci / The Incredible Burt Wonderstone
Zbožňuju trable (I Love Trouble) (čtvrtek 20. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Zbožňuju trable / I Love TroubleRomantická komedie z první poloviny devadesátých let patří k těm méně výrazným a snadno zapomenutelným. Těžko říct, zda ale měla větší ambice. Režisér a spoluscenárista Charles Shyer, s nímž scénář napsala protřelá Nancy Meyers, se snaží diváka zaujmout tím, že příběh umístil do atraktivního novinářského prostředí a v závěru ho oživuje jakousi kriminální zápletkou, která ovšem tolik nefunguje, to je tak ale vše. Ve výsledku se totiž spoléhá na milionkrát viděná klišé, předvídatelnost, odlehčenou atmosféru, částečný nadhled a solidní tempo. Podivné je též klíčové obsazení ústředních rolí, které obsadili Julia Roberts a Nick Nolte, kteří tedy nejsou špatní, ale jakákoli chemie mezi nimi absolutně neexistuje, což pochopitelně dojem značně sráží. Díky několika dobrým vtipům, dobře obsazeným vedlejším rolím a již zmíněnému atraktivnímu prostředí ale jde o slušnou, i když nikterak zásadní žánrovku. Typická oddechovka na čtvrteční večer.

Zajímavost: Neexistující chemie hlavních představitelů je dána i tím, že oba si na place vůbec nesedli a neměli pro sebe moc pochvalných slov.

Originální trailer filmu Zbožňuju trable / I Love Trouble


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY