Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Johnny Depp

Top 10: deset nejlepších filmů Johnnyho Deppa

Vydáno: 09.06.2019 10:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Johnny Depp patří k hereckým legendám, které nás provází už čtvrtou dekádou. Ku příležitosti jeho 56. narozenin si připomeneme desítku jeho nejlepších filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ještě předtím, než se nejpopulárnější herec podle Česko-Slovenské filmové databáze Johnny Depp stal filmovou hvězdou první velikosti díky disneyovskému blockbusteru Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly, býval hercem, který se objevoval především v nekomerčních a kvalitních projektech. Bohužel, od "Prokletí černé perly" kvalita Johnnyho snímků pozvolna upadala. Obrovskou popularitu tohoto sympaťáka nejspíše nic neohrozí, nicméně moje osobní topka Deppových deseti nejlepších filmů bude sestávat z jeho "předkaribikovského" období, kdy bylo jeho jméno ještě téměř 100% zárukou kvality filmu. A nyní již k samotné topce.

10. Arizona Dream

Johnny Depp ve filmu  / Arizona DreamRok 1993 byl v Deppově kariéře neobyčejně plodným a úspěšným. Objevil se hned ve třech filmech: v komedii Benny a Joon, v tragikomedii Co žere Gilberta Grapea? a v americko-francouzské dramedii Arizona Dream, která je jediným anglicky mluveným snímkem režiséra z bývalé Jugoslávie Emira Kusturici. Arizona Dream je stěží popsatelnou surrealisticky laděnou dramo-komedií o několika životních outsiderech, jejichž životy se potkávají, ačkoliv jejich sny jsou odlišné. Sen Axela (Depp), strážce ryb v New Yorku, je žít mezi Eskymáky. Sen Elaine (Faye Dunaway), do níž se Alex zamiluje, je létání. A tak jí Axel postaví letadlo. Arizona Dream je Kusturicovým vyznáním lásky k Americe a americkým filmům (citace z klasik Na sever severozápadní linkouZuřící býk) a nezapomenutelnou je i hudba jeho dvorního skladatele Gorana Bregoviće.

Originální trailer filmu Arizona Dream
9. Krycí jméno Donnie Brasco

Johnny Depp ve filmu Krycí jméno Donnie Brasco / Donnie BrascoV kriminálním dramatu Krycí jméno Donnie Brasco si Depp zahrál agenta FBI Joea Pistona, který se infiltruje do mafiánské organizace a získá si důvěru jejího protřelého pěšáka Leftyho (Al Pacino).Ten ho zasvětí do tajů a rituálů mafiánského života. Donnie se stane svědkem mnoha brutálních akcí, při nichž umírají lidé, které má jako agent chránit, nebo zavírat. Pro Deppa byl mafiánský žánr novinkou, protože do té doby se objevoval hlavně v nežánrových filmech a nezávislých snímcích především komediálního ladění. Donnie Brasco byl jeho první "dospělou" rolí a prvním výstupem ze své "komfortní zóny". Film režíroval Mike Newell, který tři roky předtím natočil romantickou limonádu Čtyři svatby a jeden pohřeb.

Originální trailer filmu Krycí jméno Donnie Brasco
8. Don Juan DeMarco

Johnny Depp ve filmu  / Don Juan DeMarcoRolí ušitou mladému Deppovi na tělo byl John DeMarco, který s maskou Zorra tvrdí, že je Don Juan. Psychiatr (Marlon Brando) se mu snaží rozmluvit pokus o sebevraždu a chce mu pomoct tím, že mladíka vyslechne. Ten mu začne vyprávět svůj příběh o tom, jak měl tisíce žen, ale ta jediná, kterou doopravdy miloval, ho odmítla, pročež chce spáchat sebevraždu skokem z billboardu. DeMarcovo vyprávění zároveň pomůže psychiatrovi ke znovusblížení s manželkou (Faye Dunaway). Tento neobyčejný a kouzelný snímek je režijním debutem scenáristy Jeremyho Levena. Depp si se dvěma hereckými legendami před kamerou velmi dobře rozuměl a s Brandem ho pojilo přátelství i mimo ni.

Originální trailer filmu Don Juan DeMarco
7. Z pekla

Johnny Depp ve filmu Z pekla / From HellV Praze se natáčel krvavý příběh o vraždách legendárního Jacka Rozparovače situovaný do Londýna roku 1888, kam přijíždí Deppův na opiu závislý inspektor Fred Abberline pověřený chycením sériového vraha a postrachu temných a špinavých londýnských uliček. Z pekla je postmoderním kouskem režisérského dua bratří Hughesových, kteří volně vycházeli z komiksové předlohy Alana Moorea, kterému se ale výsledný film nelíbil. Vadila mu hlavně změna charakteru Abberlina z drsného bručouna na romantického dandyho. Bratři Albert Hughes a Allen Hughes natočili vizuálně dynamickou, videoklipovitě nastříhanou podívanou, na jejímž obrazu pracoval zkušený kameraman Peter Deming. Filmu nicméně dominuje brilantní Depp. 

Originální trailer filmu Z pekla
6. Ed Wood

Johnny Depp ve filmu  / Ed WoodV roce 1994 spojil Depp podruhé tvůrčí síly s Timem Burtonem, který natočil černobílý tragikomický film o "nejhorším režisérovi všech dob", za něhož byl pokládán tvůrce béčkových hororů a sci-fi Ed Wood, Jr.. Film vypovídá o jeho přátelství se zapomenutou ikonou hororů z 30. let Bélou Lugosim, za jehož ztvárnění získal Oscara herec Martin Landau. Ed Wood je kouzelnou poctou všem filmařům, kterým sice chybí talent, ale překypují nadšením a láskou k filmu. V hvězdně obsazeném snímku, v němž se v dalších rolích objevili například Bill MurrayPatricia Arquette a Sarah Jessica Parker, Depp září v roli podivínského režiséra milujícího angorské svetry. Film zachycuje natáčení Woodova legendárního sci-fi hororu Plán 9 z vesmíru. Je s podivem, že Deppův jedinečný herecký výkon nebyl odměněn alespoň oscarovou nominací.

Originální trailer filmu Ed Wood
5. Bojovník

Johnny Depp ve filmu Bojovník / The BraveJohnny Depp si v roce 1997 vyzkoušel i režii. Zatím jeho jediný režijní počin se jmenuje Bojovník. Ve značně depresivně laděném dramatu hraje Depp potomka indiánských předků, který ve snaze zabránit zkáze své rodiny dá v sázku vlastní život. Pro svůj režijní debut si vybral naprosto nekomerční věc, za což si zaslouží pouze obdiv, stejně jako za celý tento neokázalý a nelehký snímek, nebál se riskovat a přišel s něčím, co by od tohoto hollywoodského krasavce nikdo nečekal. Místo nějaké banální hloupoučké romantické komedie nabídl tíživé drama, kterým dal jasně najevo, na čí straně stojí. Za to si zaslouží veliký respekt. V cameu se zde objeví jeho přítel Marlon Brando.

Originální trailer filmu Bojovník
4. Devátá brána

Johnny Depp ve filmu Devátá brána / The Ninth GateKnižní satanistická road movie po francouzském venkovu, kterou v roce 1999 natočil hollywoodem exkomunikovaný Roman Polanski, stojí na Deppově výkonu v roli dealera knih Deana Corsa, který dostane netradiční zakázku od zbohatlíka Borise Balkana (Frank Langella). Má vypátrat pravost jednoho výtisku vydání knihy Devět bran a porovnat ho s jinými dvěma kopiemi. Devátá brána je stylová elegantní podívaná s patřičně oldschoolovým feelingem a výborným Deppem, který kouří jednu za druhou, sem tam dostane na budku, ale po boku záhadné neznámé, kterou hraje Polanského múza a manželka Emmanuelle Seigner, nakonec dojde až do vstupu kam? Do pekla? Otevřený konec jen podporuje celou nejednoznačnost tohoto filmu balancujícího na hraně vážně míněného satanského thrilleru a něčeho, co se od něj distancuje. Polanski nechá na divákovi, aby si vybral, čemu chce věřit.

Originální trailer filmu Devátá brána
3. Strach a hnus v Las Vegas

Johnny Depp, Benicio del Toro ve filmu Strach a hnus v Las Vegas / Fear and Loathing in Las VegasV surrealistickém LSD tripu Strach a hnus v Las Vegas, který Terry Gilliam natočil podle knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona, hraje Depp novináře Raoula Duka, cestujícího se svým právníkem doktorem Gonzem (Benicio del Toro) z Los Angeles do Las Vegas. Raoul má pořídit reportáž ze závodu v poušti a oba muži posléze navštěvují kasína a hotely, přičemž jsou neustále pod vlivem drog. Celý tento úlet oplývá přebujelou vizuální stránkou, která se snaží věrně kopírovat bizarní vidiny obou natripovaných individuí a oba hlavní herci - Depp a Del Toro - se předhánějí v excentrickém projevu, který jde ruku v ruce s tímto experimentálně laděným surreálným tripem. Oba herci každopádně své dva vyděděnce z amerického snu zahráli skvěle, těžko říct, zda byl lepší Deppův proplešatělý týpek odhánějící fiktivní netopýry, nebo těžce psychopatický Del Torův pupkatý právník. Oba byli tim nejhorším zpodobněním amerického snu, kterému Gilliam, jak mu bylo vlastní, nastavil pokroucené zrcadlo.

Originální trailer filmu Strach a hnus v Las Vegas
2. Mrtvý muž

Johnny Depp ve filmu Mrtvý muž / Dead ManDepp si v počátcích své kariéry dokázal opravdu dobře vybírat své role. Dalším důkazem budiž tento hypnotický černobílý western s tím nejlakoničtějším černým humorem, jaký mohl natočit jen guru nezávislého filmu Jim Jarmusch. Depp tu hraje nesmělého účetního Williama Blakea, který se spřáhne s indiánem jménem Nikdo (Gary Farmer). Nadchází cesta kamsi na druhou stranu v tom nejbizarnějším westernu, jaký jste kdy viděli. Vše doprovází podmanivá kytarová sóla Neila Younga. Za zmínku stojí i herci ve vedlejších rolích, zvláště pak padouši v podání herců Michaela Wincotta a Lance HenriksenaMrtvý muž je film, jaký dnes už neuvidíte. Jedinečný odraz své doby, perfektní konzerva času, skvost, který uvidíte jen jednou za život. 

Originální trailer filmu Mrtvý muž
1. Střihoruký Edward

Johnny Depp, Winona Ryder ve filmu Střihoruký Edward / Edward ScissorhandsJeště předtím, než se Depp stal Jackem Sparrowem, s nímž je dnes nejčastěji identifikován, bývalo jeho jméno spojováno hlavně s postavou oduševnělého střihorukého Edwarda ze stejnojmenného filmu Tima Burtona. Depp se tu stal zosobněním melancholické, opuštěné postavy, která kvůli neporozumění okolí musí žít v izolaci, i když dokáže svými výtvory vzbudit úžas těch, co se ho straní. Depp se tu před kamerou sešel s Winonou Ryder, s níž ho pak pojil vztah i v reálném životě. Střihoruký Edward je napůl pohádka, napůl satirický pohled na nesnesitelně fádní život na americkém maloměstě. Johnny Depp byl dokonalým ztělesněním tragikomického individua, které do tohoto světa naprosto nezapadá: vyděděnec, podivín a snílek. Díky jeho schopnosti vtisknout postavě Edwarda křehký půvab je tento film pro diváky stále atraktivní.

Originální trailer filmu Střihoruký Edward

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Heh (Stoub, 09.06.2019 21:26) Reagovat

    Devátá brána... chech

    • Re: Heh (V.L., 12.06.2019 18:33) Reagovat

      chech? Heh

  • K (Kateřina , 11.06.2019 22:59) Reagovat

    Já osobně bych ještě přidala film Kokain.Tam byl Johnny taky skvělí.

    • Re: K (V.L., 12.06.2019 18:32) Reagovat

      Když už, tak skvělý podle vzoru mladý ;)

  • - (thornhill, 12.06.2019 16:20) Reagovat

    myslím že Public Enemies je lepší aspoň ako polovica týchto filmov

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu