Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Série Rambo od nejhoršího k nejlepšímu

Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu

Vydáno: 06.08.2023 12:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: ScreenRant

Do vybraných kin se na omezenou dobu vrací první tři díly akční série o Rambovi. Pojďme se ohlédnout za všemi pěti díly, které si seřadíme od nejhoršího k nejlepšímu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
5. Rambo: Poslední krev (2019)

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev / Rambo: Last Blood
© Lionsgate
Filmová série Rambo, započatá v roce 1982, se definitivně uzavřela v roce 2019 finálním, pátým dílem, symbolicky nazvaným "Poslední krev", názvem, který odkazuje k "První krvi", tj. prvnímu dílu. Kruh se tentokrát uzavřel a Rambo, který po návratu do Států z Vietnamu nedokázal najít domov, ho v pětce konečně našel. Na ranči v Arizoně po svém zesnulém otci nyní žije on, Maria (Adriana Barraza) a její vnučka Gabriela (Yvette Monreal). Zatímco Rambo tráví spokojený čas na svém ranči, Gabriela se chce vydat do Mexika poznat svého biologického otce, od čehož ji Rambo zrazuje. Gabriela nicméně odjede a pak už jde všechno špatně. Rambo se ji vydá najít, přičemž se jeho cesta zkříží s drogovým kartelem, který ovládají nemilosrdní bratři Martinezovi. Na Rambově cestě mu pomáhá Carmen Delgado (Paz Vega), která má s kartelem své vlastní zkušenosti. 

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev / Rambo: Last Blood
© Lionsgate
Asi nepřekvapí, že je pátý Rambo nejhorším dílem série, i když to není vyloženě špatný film, jen nepřináší nic nového a jede v zajetých kolejích diváckého očekávání. Nápad situovat pátý díl do prostředí mexických kartelů možná nebyl úplně nejlepší, ale těžko říct, co by jinak měl Rambo v pětce dělat a jaké nepřátelé hledat, když v předešlých dílech bojoval na vlastní půdě, zpátky ve Vietnamu, v Afghánistánu proti Rusům a nakonec v Barmě proti nemilosrdné samozvané armádě. Pětka už je zkrátka jen takovým dovětkem k tomu, co už nám Rambo v předešlých dílech naservíroval v plné parádě. Šlo o to nechat jej na domácí půdě, aby nemusel cestovat na druhý konec světa a Mexiko se jevilo jako jediné logické řešení.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Poslední krev / Rambo: Last Blood
© Lionsgate
Brutalitu čtyřky už pátý díl nepřekonává, ale i tak se nám jí dostane měrou vrchovatou. Rambo je pořád stejně drsný a nemilosrdný jako vždy a závěrečná podzemní jatka nás ničím nepřekvapí, ale ani neurazí. Poslední setkání se Sylvesterem Stallonem ve své druhé nejznámější filmové roli má hořkosladkou příchuť nostalgie, kterou pak podtrhnou ještě závěrečné titulky, během nichž se dočkáme flashbackové rekapitulace všech předchozích dílů. Kruh se nyní definitivně uazvřel. Sbohem Rambo, budeme na tebe vzpomínat a platí, co řekl Trautman v jedničce: Rambo byl nejlepší.

Hodnocení: 6/10

Trailer filmu Rambo: Poslední krev

4. Rambo III (1988)

Sylvester Stallone ve filmu Rambo III / Rambo III
© TriStar Pictures
Aby bylo jasné, nepovažuji žádný díl Ramba za ryze špatný a i trojku, která je obecně pokládána za nejhorší, vnímám jako vynikající akční film. Pokusme se přesto o řazení s tím, že jsou lepší filmy s Rambem, než je Rambo III. Jako svůj režijní debut ho natočil Peter MacDonald, který se ve filmu vypracoval od píky. Dělal režiséra druhého štábu například na Excaliburu nebo druhém Rambovi. Zřejmě proto si ho vybral představitel hlavní role Sylvester Stallone, který dával vždy rád šanci nezkušeným nováčkům, aby se prosadili. Jenže ouha, Stallone se při výrobě trojky přepočítal a zasáhla i nečekaná náhoda.

Sylvester Stallone, Richard Crenna ve filmu Rambo III / Rambo III
© TriStar Pictures
Ještě před premiérou filmu (25. května 1988) se Sověti začali stahovat z Afghánistánu a Sovětský svaz zažíval díky perestrojce proměnu, kvůli čemuž se Rambo III stal ještě před premiérou historickým anachronismem. Z dnešního pohledu to nevadí, protože zůstal bombastický akční spektákl, jehož rozpočet se ve své době vyšplhal na tehdy závratných 63 milionů dolarů. Jen Stallonův honorář činil tehdy rekordních 12 milionů. Rambo III ale bohužel vydělal v amerických kinech jen 53 milionů a nebýt 135 milionů ze zámoří, šlo by o propadák.

Rambo se ve trojce vydal zachránit svého učitele a přítele, plukovníka Trautmana (Richard Crenna), kterého Sověti odvlekli do jedné ze svých přísně střežených pevností. Rambo, ač původně odmítl s Trautmanem spolupracovat na další z válečných misí, nemůže nechat svého přítele na holičkách. To, co následuje, je sled velkolepých akčních scén, v nichž vyniká práce pyrotechniků, kteří zde s explozemi odvedli skvělou práci a také vynikajicí Stallonova fyzička, zde na vrcholu.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo III / Rambo III
© TriStar Pictures
Závěrečná bitva, v níž nechybí ani humor hláškujícího Stallona (Trautman se Ramba ptá: Máš nějaký nápad Johne? Rambo obhlédne mnohačetnou sovětskou přesilu, načež odpoví: Leda je obklíčit.), je velkolepou akční scénou. A i když trojka působí značně přehnaně a místy možná i nechtěně komicky (závěrečné poděkování tvůrců "statečnému afghánskému lidu"), je to akční spektákl, jak se patří. Mnohé scény z třetího Ramba pak byly zparodovány ve Žhavých výstřelech 2, ale to je zase jiná kapitola.
Hodnocení: 7/10

Originální trailer filmu Rambo III
3. Rambo II (1985)

Sylvester Stallone, Martin Kove ve filmu Rambo II / Rambo: First Blood Part II
© TriStar Pictures
Přesně naopak tomu bylo s druhým dílem z roku 1985, kterým se Stallone perfektně trefil do nálady Američanů za doby prezidentování Ronalda Reagana. Američané měli dost sebezpytujících nálad o prohrané válce ve Vietnamu a raději se šli podívat na to, jak by to vypadalo, kdyby se zbraně chopil někdo jako Rambo. Stallone natočil utopii, ale proč se na hodinu a půl neponořit do této fantazie, v níž válku proti Sovětům i Vietnamcům současně vyhraje jeden muž? Ano, je to naprosto nereálné, čirá fantasmagorie, ale tak dobře se na to kouká!

Julia Nickson-Soul, Sylvester Stallone ve filmu Rambo II / Rambo: First Blood Part II
© TriStar Pictures
Ramba ve vězení vyhledá jeho starý přítel a učitel Trautman, který se ho rozhodne z tohoto pekla zachránit a poslat ho do "pekla, jež je jeho domovem", zpátky do Vietnamu. Pokud si velící důstojník Murdock (Charles Napier) myslel, že někdo jako Rambo pořídí jen snímky amerických válečných zajatců, aniž by se je pokusil zachránit, pak se šeredně mýlil. A svůj omyl brzy pozná na vlastní kůži. Ale ještě předtím Rambo rozpoutá skutečné peklo, zvláště když mu zabijí jeho na pár minut objevenou lásku v podobě půvabné Co (Julia Nickson).

Sylvester Stallone ve filmu Rambo II / Rambo: First Blood Part II
© TriStar Pictures
Rambo II slavil v Americe s tržbami 150 milionů nebývalý úspěch a ze světa pak utržil dalších 150 milionů. Dnes jsou celosvětové tržby 300 milionů vcelku směšné, ale v roce 1985 to byl obrovský úspěch, vděčící i Rambovu patriotismu a jeho závěrečné patetické řeči o lásce ke své vlasti. Na to Američané vždy dobře slyšeli. Stallone se s druhým Rambem po propadáku Kočičí zlato octnul znovu na vrcholu popularity. Američané, potažmo celý svět Ramba miloval. Na scénáři se se Stallonem podílel i čerstvý režisér Terminátora James Cameron. Film natočil George Pan Cosmatos, který o rok později se Stallonem natočil další akční pecku - Kobru.

Hodnocení: 8/10

Originální trailer filmu Rambo II
2. Rambo: Do pekla a zpět (2008)

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Do pekla a zpět / Rambo
© Lionsgate
Po neúspěchu Ramba III si Stallone dal hodně dlouhou pauzu, než se ke své kultovní postavě rozhodl vrátit. Učinil tak dvacet let po natočení trojky - v roce 2008. Stallone si tehdy zjistil, že nejhorší situace z hlediska bezpečnosti na světě je v Barmě, kde byly masakry civilního karenského obyvatelstva na denním pořádku. A tak se Rambo vydal do Barmy, aby zde udělal pořádek a v rámci záchranné akce vysvobodil Sarah (Julie Benz), jedinou ženu z týmu misionářů zajatých nelítostným vojenským majorem Pa Tee Tintem, jehož hrál skutečný karenský povstalec Maung Maung Khin.

Julie Benz, Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Do pekla a zpět / Rambo
© Lionsgate
A jak bylo jeho dobrým zvykem, rozpoutal předtím naprosté peklo. Stallone se pokusil natočit naturalisticky krvavý válečný film, což se mu podařilo opravdu na maximum. Taková brutální jatka, jaká jsou zde znázorněna, byla do té doby k vidění snad jen pouze v kanibalistických hororech. Stallone ukázal válku takovou, jaká ve skutečnosti je: brutální krvavá řež, masakr civilistů, žen i dětí, naprostá genocida.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: Do pekla a zpět / Rambo
© Lionsgate
Čtvrtého Ramba jako jediný film série Stallone sám režíroval. Celý film je vlastně jednou dlouhou akční scénou, po pomalém rozjezdu následuje finální dvacetiminutový krvavý balet, za který by se nemusel stydět ani akční mistr John Woo. Čtvrtý Rambo je jedno velké Stallonovo One Man Show. V závěru dokonce dovolil vrátit se Rambovi domů na svůj ranč v Arizoně. Čtyřka mohla být posledním dílem série, ale ta se uzavřela definitivně až s pátým dílem Rambo: Poslední krev

Hodnocení: 9/10

Originální trailer filmu Rambo: Do pekla a zpět
1. Rambo: První krev

Chris Mulkey, Jack Starrett, Brian Dennehy, Sylvester Stallone ve filmu Rambo: První krev / First Blood
© Orion Pictures
Vrcholem celé série je první díl, který natočil Ted Kotcheff podle románu Davida Morrella. Stallone byl perfektní volbou pro roli veterána Johna Ramba, nikoliv však první - Ramba klidně mohli hrát Steve McQueenKris Kristofferson a dokonce i takoví herci jako Al Pacino a Dustin Hoffman. Role nakonec naštěstí skončila u Stallona a ten z ní udělal svou druhou nejikoničtější filmovou roli. Stallone chtěl do role Trautmana svého idola Kirka Douglase, který by roli vzal pouze, kdyby Rambo na konci zemřel jako v předloze. Stallone ale správně vytušil, že by byla osudová chyba nechat Ramba zemřít. A zbytek už je historie. Rambova protivníka, šerifa malého vidlákova s ironickým názvem "Hope" (Naděje) ztvárnil Brian Dennehy, s nímž se setkal už o čtyři roky dříve při natáčení filmu P.Ě.S.T..

Brian Dennehy, Sylvester Stallone ve filmu Rambo: První krev / First Blood
© Orion Pictures
Rambo byl Stalloneho prvním úspěšným ne-rockyovským filmem, tehdy v USA utržil "jen" 47 milionů, ale pro malý snímek s rozpočtem 15 milionů šlo o nesporný úspěch. Celosvětově pak vydělal tehdy už závratných 125 milionů. Všechny jeho ostatní filmy s výjimkou Rockyho do té doby propadly. Bylo jasné, že Stallone u diváků opět zabodoval, podobně jako o šest let dříve s prvním Rockym. Když mluvíme o Rambovi, nejen o jedničce, ale i o jeho dvou pokračováních, nesmím zapomenout zmínit geniální hudební doprovod, který pro první tři díly složil Jerry Goldsmith. Ve vedlejší roli jednoho z Teaslových zástupců se pak objevili tehdy začínající herci David Caruso a Chris Mulkey. Kameramanem Ramba byl původem Maďar Andrew Laszlo, který dal filmu jeho syrově laděný obraz.

Sylvester Stallone ve filmu Rambo: První krev / First Blood
© Orion Pictures
Rambo se stal legendou. Stallone v něm na rozdíl od Rockyho jen minimálně mluví, o to více tu běhá, šplhá, skáče a padá. Zvláštní je, že zde zabije jen jednu postavu - sadistického Teaslova zástupce Galta (Jack Starrett). Ve filmu je dostatek dnes už legendárních scén: skok ze skály do koruny stromu, "sestřelení" helikoptéry kamenem, zašívání ruky ad. Vrcholem je pak závěr, v němž dal Rambo ústy Stallona naplno průchod svým pocitům frustrace. Rambo, stejně jako celá tato série, neoddiskutovatelně patří k pilířům akčního filmu i Stalloneho působivé filmografie.
Hodnocení: 10/10

Originální trailer filmu Rambo: První krev

Článek původně vyšel v roce 2019. Nově byl doplněn o pátý díl. (Poznámka autora)

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nesmyslný překlad. (Martin, 11.05.2019 20:01) Reagovat

    v jinak zajímavém článku máte nesmyslný překlad filmu FIST. A nejste jediný, kdo jej přeložil jako P.Ě.S.T. To slovo F.I.S.T. totiž neznamená pěst, jak se čeští překladatelé otrocky domnívají ale je to zkratka za :
    Federation of Inter - State Truckers, tedy odborové organizace.

    • Re: Nesmyslný překlad. (V.L., 12.05.2019 09:56) Reagovat

      s touto námitkou se obraťte na distributora nebo na toho, kdo ty překlady pořizuje. My už toto neovlivníme, používáme názvy, jaké jsou zde používané. Mimochodem, ten překlad není zase tak nesmyslný, protože v originále ta zkratka vzbuzuje asociace pěsti - fist je pěst a tvůrci filmu si toho jistě byli vědomi a název vymysleli tak, aby ta zkratka vyjadřovala právě tyto asociace. A jestliže v originále je to F.I.S.T., tak potom nevím, jaký český název byste chtěl. Nejlepší by zřejmě bylo nechat název takto v originále. Nicméně se dá narazit na desítky daleko horších českých překladů originálních názvů filmů.

    • Re: Nesmyslný překlad. (Stormm, 13.05.2019 13:53) Reagovat

      Ten překlad je mimo, ale ta narážka na slovo Pěst je jistě záměrná. Je to totiž stejný případ jako u herního titulu F.E.A.R. Také je to jen zkratka pro celý název speciální bojové jednotky First Encounter Assault Recon. Ale když tuto zkratku považujeme za slovo, tak dostaneme slovo "Strach." Což je zcela jednoznačná narážka, protože esence strachu je podstatou této herní série.

  • Podle mě je nejlepší 2.... (Aleš, 11.05.2019 21:30) Reagovat

    Podle mě je nejlepší 2.

    • Re: Podle mě je nejlepší 2.... (Leo, 12.05.2019 00:20) Reagovat

      Souhlas. U mě taky vítězí 2.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu