Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Daniel Day-Lewis

Top 10: Daniel Day-Lewis v deseti nejlepších rolích

Vydáno: 01.05.2019 15:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Daniel Day-Lewis je jediným hercem v historii, který získal tři Oscary v hlavní roli. Ku příležitosti jeho dvaašedesátých narozenin si připomeňme desítku jeho nejlepších filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
10. Nesnesitelná lehkost bytí

Daniel Day-Lewis ve filmu Nesnesitelná lehkost bytí / The Unbearable Lightness of BeingBritsko-irský herec Daniel Day-Lewis si v roce 1988 zahrál v americké adaptaci knihy českého spisovatele Milana Kundery žijícího ve Francii Nesnesitelná lehkost bytí, kterou ve Francii natočil americký režisér Philip Kaufman. Sám autor předlohy nebyl s touto adaptací spokojený a rozhodl se dále neposkytovat filmařům práva na své knihy. Nesnesitelná lehkost bytí není považována za zdařilou filmovou adaptaci knižní předlohy, byla jí vytýkána zbytečná tendence k prvoplánovité melodramatičnosti a laciné erotice, která nemá nic společného s duchem předlohy. Jako umělecký poradce pracoval na filmu český režisér Jan Němec, jehož záběry natočené při sovětské invazi Prahy v roce 1968 byly ve filmu použity. Kladem filmu je však herecké obsazení: Day-Lewis v roli neurochirurga Tomáše a Juliette Binoche v roli Terezy. Ve filmu se objevil i český herec Pavel Landovský.

Trailer filmu Nesnesitelná lehkost bytí
9. Pokoj s vyhlídkou

Daniel Day-Lewis ve filmu Pokoj s vyhlídkou / A Room with a ViewJednou z prvních rolí mladého herce byla vedlejší role aristokratického snoba z vyšších vrstev v dramatu Pokoj s vyhlídkou. V adaptaci knihy E. M. Forstera zasazené na počátek 20. století se mladá Lucy (Helena Bonham Carter) se svou starší sestřenicí Charlotte (Maggie Smith) vydává na dovolenou do Itálie, kde potká sympatického mladíka George (Julian Sands). Po návratu do Anglie ji však čeká její předem vybraný snoubenec Cecil, jehož hraje právě Day-Lewis. Pokoj s vyhlídkou byl první forsterovskou adaptací, kterou natočil americký režisér James Ivory podle scénáře britsko-americké spisovatelky a scenáristky Ruth Prawer Jhabvala, která za něj získala prvního ze svých dvou Oscarů za Nejlepší adaptovaný scénář. 

Trailer filmu Pokoj s vyhlídkou
8. Moje nádherná prádelnička

Daniel Day-Lewis ve filmu Moje nádherná prádelnička / My Beautiful LaundretteVe stejném roce si Day-Lewis zahrál zcela odlišnou roli homosexuálního punkera Johnnyho v komediálním dramatu Moje nádherná prádelnička režiséra Stephena Frearse. Film je zasazen do tehdejší současnosti, doby poloviny 80. let v Londýně za vlády premiérky "železné lady" Margaret Thatcherové. Pojednává o soužití pakistánských imigrantů s tamní anglickou komunitou. Hlavní postavou je mladý Pakistánec Omar Ali (Gordon Warnecke), který se znovu setká a posléze i začne vztah se svým starým známým Johnnym. Oba muži doufají, že jim otevřená prádelna začne vynášet slušné peníze. Film byl nominován na Oscara za scénář a Daniel Day-Lewis byl zvolen Nejlepším hercem ve vedlejší roli newyorskými kritiky a organizací Nation Board of Review.

Originální trailer filmu Moje nádherná prádelnička
7. Věk nevinnosti

Michelle Pfeiffer, Daniel Day-Lewis ve filmu Věk nevinnosti / The Age of InnocenceV roce 1993 se Day-Lewis poprvé sešel se slavným režisérem Martinem Scorsesem v historickém dramatu Věk nevinnosti natočeném podle knihy Edith Wharton. V příběhu zasazeném do roku 1871 do New Yorku hraje Day-Lewis mladého aristokrata Newlanda Archera, který se pohybuje v přísnými konvencemi spoutaném životním stylu příslušníka vyšších vrstev. Archer je zasnouben s dokonale vybranou snoubenkou May (Winona Ryder), se kterou má býti šťasten přesně podle očekávání. Potká ale svobodomyslnou hraběnku Olšenskou (Michelle Pfeiffer), která na konvence nedbá a dělá si, co se jí zlíbí. Jejich krátký románek je oba osudově poznamená. Film získal Oscara za kostýmy a několik nominací, mimo jiné pro Winonu Ryder za ztvárnění naivní a nevinné May.

Originální trailer filmu Věk nevinnosti
6. Poslední Mohykán

Daniel Day-Lewis, Eric Schweig ve filmu Poslední Mohykán / The Last of the MohicansO rok dříve si Day-Lewis zahrál lovce jménem Sokolí Oko v adaptaci knihy Jamese Fenimorea Coopera Poslední mohykán, kterou režíroval Michael Mann. Film pojednává o přátelství Sokolího oka s indiány Čingačgúkem a jeho synem Unkasem, kteří se zapletou do bojů mezi nepřátelskými Huróny na straně Francouzů a Angličany. Kromě četných krvavě naturalistických scén soubojů mezi indiány a bělochy je ve filmu velké místo věnované také romantické linii. Ve strhujícm finále zaujme hudba Trevora Jonese a Randyho Edelmana. Poslední mohykán je jedním z nejemotivnějších historických "indiánských" filmů, jaké kdy byly natočeny. Film získal Oscara za mix zvuku.

Originální trailer filmu Poslední mohykán
5. Ve jménu otce

Daniel Day-Lewis ve filmu Ve jménu otce / In the Name of the FatherV roce 1993 se Day-Lewis objevil v politickém dramatu Ve jménu otce odehrávajícím se v roce 1974 v severoirském Belfastu. Šlo o druhou spolupráci Day-Lewise s režisérem Jimem Sheridanem. Herec zde ztvárnil Gerryho Conlona, jednoho z příslušníků takzvané Giulfordské čtyřky- čtveřice mladých lidí, kteří byli nespravedlivě odsouzeni za bombový atentát spáchaný členy IRA. Garry je zavřený i se svým otcem a až po patnácti letech je původní verdikt zrušen a čtveřice je v novém procesu osvobozena. Ve jménu otce je vysoce emotivní drama se skvělými hereckými výkony Day-Lewise a také Peta Postlethwaite v roli Gerryho otce Giuseppeho a Emmy Thompson v roli jejich právničky. Všichni tři byli nominováni na Oscara. Film získal celkem sedm nominací, ale nakonec odešel s prázdnou.

Originální trailer filmu Ve jménu otce
4. Gangy New Yorku

Daniel Day-Lewis ve filmu Gangy New Yorku / Gangs of New YorkDevět let po jejich první spolupráci se Day-Lewis se Scorsesem sešel podruhé. Bylo to na ambiciózním historickém velkofilmu Gangy New Yorku, který byl řadu let vysněným Scorseseho projektem. V té době šlo s rozpočtem 100 milionů dolarů o jeho nejdražší film. Day-Lewis hrál v příběhu zasazeném do 60. let 19. století postavu Williama Cuttinga přezdívaného řezník Bill, který velel protipřistěhovaleckému gangu dohlížejícímu nad pořádkem v newyorské čtvrti Five Points. Hlavní postavou je mladík jménem Amsterdam (Leonardo DiCaprio), který se vloudí do Billovy přízně, aby se mu pak mohl pomstít za smrt otce. Day-Lewis předvedl opět vynikajicí výkon, za který si vysloužil další ze svých oscarových nominací. Film jako takový byl ale spíše zklamáním, a to jak komerčně (celosvětově vydělal sotva 200 milionů), tak i umělecky - z deseti oscarových nominací nakonec neproměnil ani jednu. Tím nejlepším na celém filmu je pak právě Day-Lewisův výkon.

Originální trailer filmu Gangy New Yorku
3. Lincoln

Daniel Day-Lewis ve filmu Lincoln / LincolnPřed sedmi lety se Day-Lewis sešel pracovně poprvé se Stevenem Spielbergem na historickém životopisném dramatu Lincoln. Ztvárnil tu amerického prezidenta Abrahama Lincolna, který se v 19. století zasloužil o zrušení otroctví. Spielberg natočil nepříliš strhující životopisný film, o jehož životnost se největší měrou zasadil právě maximálně soustředěný Day-Lewisův výkon, za nějž byl odměněn svým třetím Oscarem za výkon v hlavní roli. Šlo o jeho předposlední účinkování před kamerou. Tím posledním, po němž se rozhodl pro předčasné ukončení filmové kariéry, bylo ve filmu Nit z přízraků, který mu přinesl jeho šestou a poslední oscarovou nominaci. Všechny jeho nominace byly v kategorii hlavní herecký výkon.

Originální trailer filmu Lincoln
2. Až na krev

Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev / There Will Be BloodDruhého Oscara získal Day-Lewis za roli ve filmu Až na krev, v němž se poprvé sešel s režisérem Paulem Thomasem Andersonem. Ten ho natočil podle předlohy Uptona Sinclaira s názvem Oil!. V této rozmáchlé historické fresce ztvárnil muže jménem Daniel Plainview, který se postupně vypracuje v ropného magnáta. Až na krev bylo už v době vzniku označeno jako mistrovské dílo, jako nejlepší film Andersona i Day-Lewise, který tu předvedl v roli fanatického podnikatele heroický výkon. 

Originální trailer filmu Až na krev

1. Moje levá noha

Daniel Day-Lewis ve filmu Moje levá noha / My Left Foot: The Story of Christy BrownSvého prvního Oscara získal v roce 1989 za portrét ochrnutého Christyho Browna, který od malička trpěl mozkovou obrnou a dokázal hýbat pouze levou nohou, s níž se s pomocí své matky naučil psát i kreslit. Později se naučil Christy i mluvit. Day-Lewis předvedl maximálně přesvědčivý výkon, za nějž byl nominován na Oscara ve stejném roce jako Tom Cruise, který byl nominován za výkon ve válečném dramatu Narozen 4. července. V něm Cruise ztvárnil paraplegika, člověka ochrnutého od pasu dolů. Akademie tehdy Oscara překvapivě udělila Day-Lewisovi, ačkoliv favoritem byl Cruise, který byl v té době už hvězdou první velikosti, zatímco Day-Lewis byl teprve vycházející hereckou veličinou. 

Originální trailer filmu Moje levá noha

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Ha! A kde je Nit z prizraku?!... (V, 01.05.2019 19:39) Reagovat

    Ha! A kde je Nit z prizraku?!

  • Bounty (Jardasad, 02.05.2019 23:17) Reagovat

    A kde je Bounty z roku 1984?

    • Re: Bounty (V.L., 03.05.2019 07:33) Reagovat

      Jak Nit z přízraků, tak i Bounty se mi do nejlepší desítky prostě nevešly.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu