Kinopremiéry: Teroristka prožívá velké dobrodružství se Čtyřlístkem a Shazamem!

Vydáno: 03.04.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Duben začíná v kinech sedmi novinkami, z nichž tou nejatraktivnější je rozhodně komediální komiksovka Shazam!. Na čelní místa žebříčků návštěvnosti ale bude určitě útočit tuzemská černá komedie Teroristka s Ivou Janžurovou.
Shazam! (Shazam!) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Shazam! / Shazam!U nás jen málo známý komiksový hrdina se dočkal vlastního filmu. Ten spadá do DC univerza a měl by být odlehčenou podívanou a částečně teenagerskou komedií. Zajímavé je už jméno režiséra, kterým je Švéd David F. Sandberg, který doposud točil komorní horory a tato fantasy je jeho největším a nejdražším počinem. V titulní roli se ukáže Zachary Levi, záporáka si pak střihl Mark Strong, dále se objeví Djimon HounsouJack GrazerAsher Angel nebo Michelle Borth. Tuzemské ohlasy zatím prakticky neexistují, zahraniční jsou ale spokojené a relativně nadšené. Tak uvidíme, jak si tento potenciální komerční hit povede v našich vodách. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Čtrnáctiletý Billy Batson (Asher Angel) je velkoměstem protřelý chlapec v pěstounské péči, který se zásluhou starého kouzelníka mění po vyslovení slova SHAZAM! ve stejnojmenného dospělého superhrdinu (Zachary Levi). S dokonalým tělem a vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager obdařen zvláštními schopnostmi - užíval si je. Často se tedy vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Své schopnosti ale bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou (Mark Strong).

Zajímavost: Levi kvůli roli nabral deset kilo svalové hmoty.

Český trailer filmu Shazam! / Shazam!
Věrní nevěrní (L’homme fidéle) (Film Europe)

Český plakát filmu Věrní nevěrní / L'homme fidèleFrancouzské romantické komediální drama vypadá podle synopse na nijak originální žánrovou záležitost o dlouhém vztahu dvou lidí, který provází tajemství. To ostatně potvrzují i dostupná hodnocení, která nejsou úplně špatná, zároveň ani nijak nadšená. Tuzemský divák se tedy musí řídit vztahem k podobným žánrovkám, případně tématem filmu, protože tvůrci nejsou nijak zvlášť známí. O režii, částečně scénář a hlavní roli se postaral mladý Louis Garrel, který láká na obsazení, v němž se dále objeví Lily-Rose Melody Depp a Laetitia Casta. Evropská premiéra týdne.

Synopse: Abelovi (Louis Garrel) se poté, co ho opustí celoživotní láska Marianne (Laetitia Casta) s tím, že čeká dítě s jiným mužem, zcela zhroutí svět. O deset let později se k němu vrátí, ale přináší s sebou šokující tajemství.

Český trailer filmu Věrní nevěrní / L’homme fidéle
Monetovy lekníny - magie vody a světla (Le ninfee di Monet - Un incantesimo di acqua e luce) (Aerofilms)

Plakát filmu Monetovy lekníny - magie vody a světla / Le ninfee di Monet - Un incantesimo di acqua e luceUž od pondělí 1. dubna lze ve vybraných kinech vidět italský dokument, který se zájemcům snaží poodhalit vznik série obrazů leknínů, kterou namaloval slavný impresionista Claude Monet. Průvodcem divákům je Ross King, jeden z předních odborníků na umělcovo dílo a autor knihy právě o této sérii. Režisérem a scenáristou je víceméně neznámý Gianni Troilo, jakékoli ohlasy byste hledali marně, což asi nikoho nepřekvapí. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Co inspirovalo génia a rozhodně největší jméno impresionismu k sérii obrazů leknínů? Cestu za dokonalým zachycením neopakovatelného okamžiku přibližuje Ross King, jeden z předních odborníků na Monetovo dílo.

Český trailer filmu Monetovy lekníny - magie vody a světla / Le ninfee di Monet - Un incantesimo di acqua e luce
Teroristka (CinemArt)

Plakát filmu  / TeroristkaPod trochu kontroverzním a možná prvoplánovým názvem se neskrývá žádný dokument ze světa Islámského státu, ale česká černá komedie o učitelce, která vezme právo do svých rukou. Příslibem kvality by měl být režisér a scenárista Radek Bajgar, který pozitivně zaujal už svým debutem. Diváky láká hlavně na obsazení, jemuž dominuje Iva Janžurová, které sekundují především Martin Hofmann a Pavel Liška, dále se objeví třeba Eva Holubová, Tatiana Vilhelmová nebo Jana Plodková. Ohlasy jsou zatím ještě drženy v tajnosti, věřme ale, že půjde o to lepší z tristního seznamu českých filmů posledních měsíců.

Synopse: Učitelka na penzi Marie (Iva Janžurová) si jednoho dne řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás napadne, ale hned tu myšlenku zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky.

Zajímavost: Janžurová se kvůli filmu musela naučit střílet.

Oficiální trailer filmu Teroristka
Velké dobrodružství Čtyřlístku (Falcon)

Český plakát filmu  / Velké dobrodružství ČtyřlístkuUž z názvu je jasné, že tuzemský animovaný počin přenese diváky znovu do Třeskoprsk za legendárním Čtyřlístkem. Podle synopse se ovšem zdá, že nepůjde o úplně originální příběhy, ale jakési best of z těch předchozích. O režii a scénář se znovu postaral Michal Žabka, takže se nedají čekat žádné zásadní změny. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují, to ale asi vadí jen málokomu, protože děti (a s nimi i jejich rodiče) si cestu do kin určitě najdou.

Synopse: V malém domku na okraji Třeskoprsk bydlí čtyři kamarádi Fifinka, Pinďa, Myšpulín a Bobík. Ti momentálně u táborového ohně vzpomínají na dobrodružství, která zažili v uplynulém roce. Každý z nich tak vypráví jeden příběh, který považuje za nejlepší. Který z nich nakonec bude tím nejkrásnějším?

Originální trailer filmu Velké dobrodružství Čtyřlístku
Jaroslav Kučera Zblízka (NFA)

Plakát filmu  / Jaroslav Kučera ZblízkaStředometrážní tuzemský dokument připomíná širší veřejnosti osobnost kameramana Jaroslava Kučery, který se podílel na zásadních filmech československé kinematografie, zůstává ale dost opomíjen. Dvojice režisérů Tomáš Michálek a Jakub Felcman, z níž druhý jmenovaný je i scenáristou, se vydala cestou zpovídání kameramanových blízkých, spolupracovníků a znalců jeho díla, kteří by měli vysvětlit, v čem byl tak výjimečný, že s ním chtěli spolupracovat přední filmaři své doby. Navíc lákají i na to, že ukážou něco z jeho experimentální tvorby. Něco pro historiky filmu.

Synopse: Na mnoha zásadních filmech československé kinematografie má podíl legendární kameraman Jaroslav Kučera, jenže ví to jen málokdo. Proto vznikl dokument, kde se výjimečnost jeho osobnosti a přínos kinematografii pokusili vystihnout jeho spolupracovníci, rodinní příslušníci a znalci jeho rozsáhlého díla.

Originální trailer filmu Jaroslav Kučera Zblízka
Kapela (Luna Studios)

Plakát filmu  / KapelaSlovensko-český dokument se zaměnitelným názvem je neobvyklý v tom, že jde o pokračování jiného dokumentu, konkrétně šest let starého Všechny moje děti. Režisér a spoluscenárista Ladislav Kaboš se v něm vrátil k osudům romské kapely, jejímuž vzniku pomohli diváci zmíněného snímku a sleduje, jak se jednotliví členové snaží dostat skupinu mimo svou osadu a pokouší se o vystoupení na významných českých a slovenských hudebních festivalech. Ti, kteří předchozí počin viděli, si asi dovedou představit, jak by tento mohl vypadat, ti ostatní se mu nejspíš vyhnou.

Synopse: Romské kapele pomohli ke startu diváci filmu Všechny moje děti. V tomto dokumentu zachycují tvůrci příběhy jednotlivých hudebníků, kteří se svou kapelu snaží dostat mimo osadu - do blízkých měst a na různé společenské akce. Především by chtěli vystoupit na pódiu jako známá a kvalitní kapela. Jejich velkým cílem je multižánrový festival Pohoda v Trenčíně, Colours of Ostrava a další hudební festivaly, které navštěvují tisíce lidí.

Trailer k filmu není k dispozici.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY