Zemřela francouzská režisérka Agnès Varda

Vydáno: 29.03.2019 13:48 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 90 let zemřela francouzská režisérka Agnès Varda. Ta patřila k předním představitelům francouzské Nové vlny s filmem Cléo od pěti do sedmi.
Corinne Marchand ve filmu Cléo od pěti do sedmi / Cléo de 5 à 7Agnès Varda se narodila v roce 1928 v Belgii. Debutovala už v roce 1955 s filmem La Pointe-Courte. Prosadila se o několik let později snímkem Cléo od pěti do sedmi, s nímž se zařadila k předním představitelům francouzské Nové vlny. Film byl zajímavý tím, že se odehrával jakoby v reálném čase. Mladá zpěvačka v něm hodinu a půl od pěti hodin odpoledne do půl sedmé očekává výsledek lékařské zprávy, který jí sdělí, zda má rakovinu, nebo ne. V cameo rolích se v tomto filmu objevily další slavné postavy Nové vlny jako režisér Jean-Luc Godard a herci Anna KarinaEddie Constantine a Jean-Claude Brialy.

Následovaly filmy Štěstí a Bytosti. V 80. letech pak zaujala filmem o mladé tulačce Bez střechy a bez zákona, který vyhrál hlavní cenu Zlatého lva v Benátkách. Minulý rok získala v Hollywoodu čestného Oscara. O tři roky dříve získala v Cannes čestnou Zlatou palmu. Varda zemřela na rakovinu prsu v Paříži ve věku 90 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY