Za horizontem: jen polovičatý Triple Frontier

Vydáno: 23.03.2019 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Akční dobrodružné drama z prostředí jihoamerické džungle Triple Frontier s hvězdným obsazením mělo našlápnuto stát se filmovou událostí roku, ale zůstalo jen na půli cesty.

Triple FrontierRecenzoval/a Václav Limberk dne 23.03.2019 12:00. Akční dobrodružné drama z prostředí jihoamerické džungle Triple Frontier s hvězdným obsazením mělo našlápnuto stát se filmovou událostí roku, ale zůstalo jen na půli cesty. Hodnocení: 2.5
Triple Frontier
Triple Frontier
Drama / Thriller / Akční / Dobrodružný
USA, 2019 , 125 min.

Režie: J.C. Chandor
Scénář: Mark Boal, J.C. Chandor, Mark Boal
Kamera: Roman Vasyanov
Herci: Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Garrett Hedlund, Pedro Pascal, Adria Arjona, Louis Rodriguez, Juan Camilo Castillo, Reynaldo Gallegos, Maddy Wary, , , , ,


Hodnocení: 5/10
Triple Frontier hodnocení na Kinobox.cz: 74.60 %
Dlouhá a složitá geneze vzniku akčního dobrodružného thrilleru z jihoamerické džungle s názvem Triple Frontier, který označuje místo, kam je děj filmu situován, je ve výsledku mnohem zajímavější než film samotný, který zůstal jen na půli k cesty k dokonalému filmovému zážitku. Našlápnuto měl přitom velmi a mohlo jít o filmovou událost roku.

Ben Affleck, Charlie Hunnam, Pedro Pascal, Oscar Isaac, Garrett Hedlund ve filmu  / Triple FrontierNejdřív ale k počátkům tohoto projektu, které sahají až do roku 2010. Tehdy ho ještě měla ve svém hledáčku čerstvě oscarová Kathryn Bigelow s tím, že do hlavních rolí budou obsazeni Tom Hanks a Johnny Depp. Lze si jen představovat, jak by ten film vypadal, kdyby vznikl v této konstelaci. Určitě by to ale stálo za to. Bigelow pak místo něj natočila akční drama 30 minut po půlnoci o dopadení Usámy Bin Ládina.

Posléze se po dokončení svého filmu Válka bez pravidel tohoto projektu chytl J.C. Chandor a do hry se dostali herci Will SmithChanning TatumTom Hardy a Mahershala Ali. Tehdy měl být Triple Frontier ještě klasický kinofilm. Ale přišly další změny nejen u herců, ale došlo také k výměně distributorů. Od Paramountu převzal snímek Netflix a bylo jasné, že film už v kinech neuvidíme.

Ben Affleck, Oscar Isaac ve filmu  / Triple FrontierNakonec se tedy do výsledné verze propracovali herci Ben AffleckOscar Isaac, který s Chandorem spolupracoval na jeho předchozím filmu Válka bez pravidelCharlie HunnamGarrett Hedlund a Pedro Pascal. Jde rozhodně o slušné herecké obsazení. Největší hvězdou tu měl být ex-Batman Ben Affleck, který ale ve filmu vypadá jaksi z formy, natáčení ho zřejmě zastihlo v jeho  "zalkoholismuseléčícím" období. A tak tu Affleck je hvězdný jen svým jménem, nikoliv hereckým výkonem. V tomto aspektu jde o vskutku týmovou práci, kde nikdo nevybočuje a nevyčnívá nad ostatní. Potud vše v pořádku.

Problém ale je, že žádný z pětice bývalých členů speciálního komanda Delta Force nevzbuzuje přílišné sympatie a těžko si lze během filmu vybudovat nějaký hlubší vztah k jakékoliv z těchto postav. V zásadě jde o nesympatické týpky, typické zelené mozky, kterým nijak zvlášť nefandíte, ani jim zase nepřejete až tak nic moc špatného. Tato lhostejnost k postavám jde na vrub špatnému scénáři, jehož autorem je držitel Oscara za Smrt čeká všude Mark Boal. Postavy Triple Frontier jsou šablonovité a 
ploché a z papírových frázovitých dialogů neslyšíme skutečné lidi z masa a kostí. 
 
Ben Affleck, Charlie Hunnam, Oscar Isaac, Garrett Hedlund ve filmu  / Triple FrontierTriple Frontier se nám snaží ukázat zhoubnou moc peněz. Peníze, pravda, kazí charakter, ale přesto je to motor, který žene dopředu, v tomto případě k cíli a splnění snů. O lidské chamtivosti byly určitě natočeny lepší filmy, stejně jako o "mužských hodnotách", které nad sílou peněz zvítězí. Zní to jako klišé, ale, bohužel, takový Triple Frontier je. Máme tu pro kameru atraktivní prostředí, ale nic moc se v něm neděje. I když věci neběží zdaleka podle plánu, stejně jako ty "nečekané" trable s penězi, to vše je předvídatelné a očekávatelné. 
 
Na to, s čím se natáčení filmuTriple Frontier muselo vypořádat, je výsledek zklamáním. Co mělo našlápnuto stát se filmem roku, alespoň v rámci kategorie "mimo kino", zůstalo jen na půli cesty. Překoná někdy Chandor překoná svůj mistrovský debut Margin Call nebo i svůj "rybářský" snímek Vše je ztraceno

P.S.: Fanoušci Mettalicy a dobrého písňového soundtracku si mohou pár bodů k našemu hodnocení přidat.

Originální trailer filmu Triple Frontier


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Tak to je podhodnocené....Film si zaslouží 7. M... (Anonym, 23.03.2019 17:50) Reagovat

    Tak to je podhodnocené....Film si zaslouží 7. Mně to bavilo,ale bylo to zbytečně zdlouhavé.

  • Film se mi líbil, občas moc ukecané ale za mě ... (Simona, 25.03.2019 13:23) Reagovat

    Film se mi líbil, občas moc ukecané ale za mě lepší průměr. Oscar Isaac to táhl nejvíc.

  • Mně se líbil. (waki, 04.05.2020 14:35) Reagovat

    Velmi strhující děj a dobrá zápletka. Pěkné scény. Já dávám 9 z deseti.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY