Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: 10 nejlepších rolí Kurt Russell

Téma: 10 nejlepších rolí: Kurt Russell

Vydáno: 17.03.2019 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kurt Russell dnes slaví 68. let. Pojďme si připomenout desítku jeho nejlepších rolí, které sahají od komedií, přes dramata, akční filmy a sci-fi i westerny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
10. Osm hrozných

Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leigh ve filmu Osm hrozných / The Hateful EightPři druhé spolupráci s Quentinem Tarantinem se Kurt Russell sešel před čtyřmi roky v mistrovském epicko-komorním, zimním westernu Osm hrozných. Russell si zde zahrál lovce odměn Johna Rutha, který veze dostavníkem svou kořist v podobě Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Russellova postava se v typicky tarantinovsky propleteném příběhu a početném hereckém ansámblu rozhodně neztratí a má tu své opravněné místo. 

Originální trailer filmu Osm hrozných
9. Kosti a skalp

Richard Jenkins, Kurt Russell ve filmu Kosti a skalp / Bone TomahawkVe stejném roce si zahrál opět ve westernu, zde už v tradičních westernových kulisách divokého západu, ale opět v silně atypickém podání, za nímž stojí "řezník" z Floridy S. Craig Zahler. Kosti a skalp jsou všechno možné, jen ne tradiční western a lá Stopaři, ale nejde ani o antiwestern a jako byli Nesmiřitelní. Částečně se rozjíždí ve stylu Stopařů, ale v závěru se mění v nefalšovaný gore fest, který patří spíše do kanibalistických hororů jako například Kanibalové. Russell si tu zahrál šerifa Franklina Hunta, který stojí v čele záchranné mise dívky unesené divošským kmenem jeskynních kanibalů. Film je drsnou stylovou lahůdkou.

Originální trailer filmu Kosti a skalp
8. Grindhouse: Auto zabiják

Kurt Russell ve filmu Grindhouse: Auto zabiják / Death ProofPři první spolupráci s Quentinem Tarantinem si Kurt Russell zahrál psychopatického automobilového zabijáka Suntmana Mika, který si pro své řádění vyhlédne, ke své smůle, trojici hlavních, zdánlivě bezbranných hrdinek. Tarantino natočil tento záměrně krvavý brak jako poctu svým oblíbeným filmům jako například Vanishing Point nebo Bullitův případ se slavnou automobilovou honičkou či Gone in 60 Seconds a Konvoj, kde měl Kris Kristofferson na svém náklaďáku stejnou figurku kačera, jakou má na svém autě Suntman Mike. Ačkoliv nejde o nejlepší režisérův kousek, Kurt Russell je zde skvělý.

Originální trailer filmu Grindhouse: Auto zabiják
7. Únos

Kurt Russell ve filmu Únos / BreakdownV akčním thrilleru Únos si Kurt Russell zahrál obyčejného chlápka Jeffa Taylora, který jede se svou ženou Amy nevadskou pouští do San Diega. Jenže cestou Jeffova žena Amy zmizí a zoufalý Jeff musí vyvinout veškeré úsilí, aby svou ženu vypátral a našel živou. Únos je sice "jen" obyčejná žánrovka, ale režisér Jonathan Mostow z ní udělal neobyčejně adrenalinovou akční jízdu plnou napětí a skvělých situací. Jde tak trochu o akčnější, američtější verzi filmu 48 hodin v Paříži, kde měl podobný problém se svou manželkou Harrison Ford. Náladou je také Únos podobný silničnímu hororu The Hitcher.  

Originální trailer filmu Únos
6. Tombstone

Kurt Russell, Val Kilmer ve filmu Tombstone / TombstoneZ westernového soupeření dvou filmů o legendární postavě šerifa Wyatta Earpa vyšel kupodivu lépe Kurt Russell ve filmu Tombstone akčního veterána George Pana Cosmatose, který porazil ambicióznější projekt Wyatt Earp s Kevinem Costnerem v titulní roli. Tombstone má skvělé herecké obsazení. Earpovy dva bratry hrají Sam Elliott a Bill Paxton. Hlavního záporáka hraje Michael Biehn, zatímco jeho protipól hraje skvělý Val Kilmer jako smrtelně nemocný hazardní hráč Doc Holliday. Tombstone je parádně natočený akční western obsahující legendární přestřelku u OK Corralu a závěrečný tradiční duel. 

Originální trailer filmu Tombstone
5. Silkwoodová

Meryl Streep, Kurt Russell, Cher ve filmu Silkwoodová / SilkwoodRussellovou nejcivilnější a nejcharakternější rolí je Drew Stephens, přítel hlavní postavy Karen Silkwood. Film pojednává o jejím boji proti továrně, která svou nedostatečnou ochranou před radioaktivitou vystavuje nebezpečí své zaměstnance. Předtím, než stihne Silkwoodová tuto pravdu sdělit novinářům, umírá. Ačkoliv je Silkwoodová hereckým koncertem Meryl Streep, ve vedlejších rolích jí zdatně sekundují Kurt Russell a také Cher. Russell se za tuto roli dočkal své jediné nominace na Zlatý glóbus za vedlejší roli.

Originální trailer filmu Silkwoodová
4. Oheň

Fotografie z filmu Oheň / BackdraftV dobrodružném akčním thrilleru Oheň si Kurt Russell zahrál postavu hrdinného požárníka Stephena McCaffreye, příslušníka chicagského požárnického sboru a zároveň zkušenějšího, rozvážnějšího staršího Brianova bratra (William Baldwin). Oheň je moderní variací na klasické dílo katastrofického žánru Skleněné peklo a zručně natočeným akčním snímkem oslavujícím hrdinství požárníků umirajících při záchraně lidských životů. Ve vedlejších rolích jsou obsazení hvězdní herci Robert De NiroDonald Sutherland a Scott Glenn.  

Originální trailer filmu Oheň
3. Tango a Cash

Sylvester Stallone, Kurt Russell ve filmu Tango a Cash / Tango & CashAkční komedie Tango a Cash, to už je opět ryzí Kurt Russell v roli, která je mu šitá na tělo. Russell tu hraje jednoho ze dvou nejlepších losangeleských detektivů Gabea Cashe, který svým ležérním a nedbalým chováním i zevnějškem tvoří křiklavý protipól k upjatému a vždy elegantně ustrojenému Rayi Tangovi (Sylvester Stallone). Russell se Stallonem tvoří dokonalý herecký párek a režisér Andrei Konchalovsky z jejich společného účinkování před kamerou vyždímal maximum. 

Originální trailer filmu Tango a Cash
2. Velké nesnáze v Malé Číně

Kurt Russell ve filmu Velké nesnáze v Malé Číně / Big Trouble in Little ChinaO dvě nejkultovnější Russellovy role se postaral jeden muž a sice hororový mistr John Carpenter. V akční dobrodružné fantasy komedii Velké nesnáze v malé Číně si Russell zahrál neohroženého a přitom antihrdinského řidiče kamionu Jacka Burtona, který si to chtě nechtě musí rozdat s kouzelnickými čachrami starého čínského démona Lo Pana. Ačkoliv dnes patří postava Jacka Burtona k tomu nejlepšímu v Russellově četné filmografii, film ve své době neměl velký úspěch a ani jeho kritiky nebyly pochvalné. Ale jak se říká, film s lety uzrál až do dnešní podoby kultovního statusu. 

Originální trailer filmu Velké nesnáze v Malé Číně
1. Útěk z New Yorku

Kurt Russell ve filmu Útěk z New Yorku / Escape from New YorkJeště o chlup kultovnější je jeho role Numero Uno, bývalý příslušník speciálních jednotek, málomluvný drsňák Snake Plissken s charakteristickou páskou přes oko z akční postapokalyptické sci-fi Útěk z New Yorku usvědčený z pokusu vykrást poklady z federální banky. Plissken dostane druhou šanci a možnost dostat prezidentský pardon, pokud vysvobodí ztroskotavšího prezidenta (Donald Pleasence), který se po svém pádu stal rukojmím šílenců obývajících Manhattan, z něhož je nyní jedna obrovská věznice. Tato role Kurta Russella definovala stejně, jako se tento nízkorozpočtový snímek zařadil k základním představitelům snímků líčících pochmurnou vizi budoucnosti. Na rozdíl od Velkých nesnázích v Malé Číně měl tento snímek úspěch už v době svého uvedení.

Originální trailer filmu Útěk z New Yorku

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Téma: 10 nejlepších rolí: Kurt Russell (Jan Čelovský, 19.03.2019 00:30) Reagovat

    Za mě - chybí mi zde i jeho velmi povedený horor - VĚC (Thing),režie John Carpenter.Jinak souhlas.

  • Ak su pre panka kosti a skalp stylova lahudka tak ... (V, 19.03.2019 18:50) Reagovat

    Ak su pre panka kosti a skalp stylova lahudka tak je uchyl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu