Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 3. 2019 - 21. 3. 2019

TV tipy: Legendy zločinu jsou ztraceny v džungli, kde se ocitají v zajetí démonů

Vydáno: 15.03.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začínající druhá polovina března je televizně nejsilnějším obdobím letošního roku, neboť nabízí hned čtyři premiéry atraktivních počinů. Vidět tak lze třeba parádní horor V zajetí démonů, krimi Legendy zločinu nebo drama Kolonie.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kolonie (Colonia) (sobota 16. 3., ČT2, 00.05 - 01.55)

Český plakát filmu Kolonie / ColoniaNěmecko-lucembursko-francouzské drama vychází ze skutečné události, což mu v tomto případě trochu škodí. Režisér a scenárista Florian Gallenberger si v něm totiž některé věci trochu nešťastně upravil, protože místy hodně vystupují nelogičnosti a motivace postav není úplně jasná, největším zklamáním je ovšem samotný závěr, který působí až moc hollywoodsky. Jinak ale zaujme depresivní atmosférou, silným příběhem, svižným tempem a poměrně dobrým náhledem do života uvnitř fanatické sekty. Klíčové pak bylo obsazení, v němž naprosto fantasticky kralují Emma Watson, Daniel Brühl a Michael Nyqvist, které doplňují třeba Vicky Krieps, Richenda Carey nebo Julian Ovenden. Trochu nedoceněný počin a ne úplně veselý tip na začátek víkendu, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Film si premiéru odbyl na festivalu v Torontu.

Oficiální český trailer filmu Kolonie / Colonia
Příklady táhnou (sobota 16. 3., Prima, 14.55 - 16.55 / neděle 17. 3., Prima Max, 11.10 - 12.55)

Plakát filmu  / Příklady táhnouProtektorátní komedie jako by vůbec nezapadala do své doby a je úžasně nadčasová. Režírující Miroslav Cikán v ní dal divákům na temné časy alespoň na chvíli zapomenout velmi jednoduchou, ale účinnou zápletkou o střetu generací, na níž výborně navěsil pohodovou a bezstarostnou atmosféru. Okouzlí i přiznanou roztomilostí a naivitou, viditelnou oslavou života a také tím, že jako jeden z prvních tvůrců zobrazil trampy v pozitivním světle. Jeho největším trumfem zůstává obsazení, v němž hraje prim fenomenální Růžena Nasková v jedné ze svých mála ryze komediálních úloh, které dělají společnost mimo jiné Nataša Gollová, Stella Májová nebo Jan Pivec. I vzhledem ke krátké stopáži si nedostatky divák uvědomí až zpětně, což je jedině dobře. Tzv. feel good film, který vznikl dlouho předtím, než byl tento pojem zaveden.

Zajímavost: Nasková ve filmu skutečně střílí z kuše, sama tento sport provozovala v soukromí.

Ukázka z filmu Příklady táhnou
Legendy zločinu (Legend) (sobota 16. 3., ČT2, 21.55 - 00.00)

Český plakát filmu Legendy zločinu / LegendBritský krimithriller asi většinu diváků zklame, i když nejde o špatný film. Režisér a scenárista Brian Helgeland v něm totiž láká na gangsterku, kterou ale úplně nepředkládá. Místo drsné akce a hutné atmosféry se soustředí na romantickou linii a vztahy mezi postavami, což sice poměrně funguje, ale vzhledem k rozhodně zajímavému příběhu působí trochu zbytečně. Navíc se mu po celou dobu nedaří nastolit to správné tempo a udržet publikum v napětí. Nejvíce ale snímku chybí jakákoli déle zapamatovatelná scéna nebo hláška. Na nadprůměru ho udržují velmi solidní výprava, komediálně laděná první polovina přetažené stopáže, především ale obsazení, v němž jednoznačně kraluje Tom Hardy v hlavní dvojroli, kterou zvládl s bravurou a obě povahově odlišná dvojčata ztvárnil naprosto excelentně, dále se pak objeví třeba Emily BrowningTaron EgertonTara FitzgeraldPaul Bettany nebo David Thewlis. Lehce promarněná příležitost, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Kvůli roli musela být zakryta Hardyho tetování, což trvalo dlouhé čtyři hodiny.

Český trailer filmu Legendy zločinu / Legend
Ztracen v džungli (Jungle) (sobota 16. 3., Prima, 22.10 - 00.35 / neděle 17. 3., Prima Cool, 15.35 - 17.50 / Prima Max, 22.35 - 00.50)

Český plakát filmu Ztracen v džungli / JungleDva roky starý dobrodružný thriller inspirovaný skutečnými událostmi je poctivou žánrovkou, která nejvíc doplácí na to, že režírující Greg McLean je pouze průměrný tvůrce. Po celou dobu se sice sympaticky snaží nastolit hutnou atmosféru, i kvůli zbytečně dlouhým záběrům a extrémně pomalému tempu se mu to ale nedaří a příliš mu nepomáhá ani scénář, který je epizodický, nedává dohromady jednolitý příběh a místy se v něm objevují elementární chyby a nelogičnosti. S tím pak souvisí i to, že napětí není takové, jaké by mělo být. Nad vodou tak snímek drží exotické, atraktivní a malebné lokace, silná zápletka a velmi obstojný Daniel Radcliffe v titulní roli. Trochu nevýrazný, ale staromilský počin, o němž se detaily dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Radcliffe se na roli připravoval tak, že denně jedl jen jedno kuřecí prso a jeden proteinový bar doplněný velkým množstvím kávy a cigaret.

Český trailer filmu Ztracen v džungli / Jungle
V zajetí démonů (The Conjuring) (sobota 16. 3., Nova Cinema, 23.05 - 01.20 / pondělí 18. 3., 02.45 - 04.20)

Český plakát filmu V zajetí démonů / The ConjuringŠest let starý horor patří stále k nejlepším žánrovkám poslední dekády a žádného fanouška nezklame. Jednoznačně za to může režírující James Wan, který v něm na jednu stranu skládá přiznanou poctu žánrovým klasikám, na tu druhou výtečně pracuje s moderními postupy a tvoří tak napínavý a v dobrém slova smyslu nepříjemný celek. Opírá se o hutnou atmosféru, naprosto fantasticky zvládnuté lekačky, skvěle šponované napětí a skoro geniální kameru. Dává si záležet i na takových drobnostech, jakými jsou retro stylizace, kostýmy a celková dobová výprava. Výsledku výrazně pomáhá i obsazení sestávající z méně známých tváří, z nichž těmi nejslavnějšími jsou Vera Farmiga a Patrick Wilson. Zamrzí jen to, že závěrečná třetina se změní v přehlídku efektů a zvrhne se v klasickou moderní "vyvražďovačku". Tip týdne, který chválí i naše recenze.

Zajímavost: Oba hlavní představitelé se setkali se skutečnou Lorraine Warren, aby s ní své postavy zkonzultovali.

Oficiální český trailer filmu V zajetí démonů / The Conjuring
Svědek obžaloby (The Witness for the Prosecution) (neděle 17. 3., Prima Max, 20.00 - 22.35 / úterý 19. 3., 00.10 - 08.50)

Plakát filmu Svědek obžaloby / The Witness for the ProsecutionTři roky stará nová verze dramatu Agathy Christie je dvoudílnou televizní záležitostí, které menší obrazovka docela sluší. Režírující Julian Jarrold si v ní dal záležet na komorním prostředí, které propracoval do nejmenšího detailu, s tím pak souvisí i slušná výprava a především dobová atmosféra, která má své kouzlo. Nejvíc překvapí solidní vizuální stránka, která občas záměrně evokuje pocit halucinace. Vzhledem k divadelnímu původu jde ale především o konverzační záležitost a v tomto směru film nijak neselhává, protože dialogy mají náboj, postavám nechybí motivace a zápletka je tradičně chytrá a zamotaná, znalce starší verze navíc potěší to, že příběh má jinou pointu. Spolehlivé je i obsazení, které tvoří méně známé tváře, mezi nimiž vynikají Toby Jones, Andrea Riseborough a Kim Cattrall. Škoda nevyrovnaného tempa a několika vatových scén, které zbytečně zdržují jinak snesitelnou stopáž.

Zajímavost: Jde o vůbec první přiznanou adaptaci původní krátké povídky, z níž později vznikla ona divadelní hra, kterou adaptovaly předchozí verze.

Televizní spot filmu Svědek obžaloby / The Witness for the Prosecution
Potíže s Harrym (The Trouble with Harry) (neděle 17. 3., ČT2, 22.15 - 23.50)

Plakát filmu Potíže s Harrym / The Trouble with HarrySnímek z poloviny padesátých let je hodně zvláštní a ve filmografii legendárního Alfreda Hitchcocka se značně vymyká. Jde totiž o notně černou komedii s kriminální zápletkou, která má k jeho obvyklým thrillerům / hororům hodně daleko. Slavný autor tu prokázal smysl pro dost černý humor a vytváření bizarních situací, což se mu v první polovině nedlouhé stopáže daří. V té druhé ale tempo upadne, vtip se vytratí a zbyde jen velmi zvláštní historka o mrtvole, které chybí nápad a lepší pointa. Naštěstí je po celou dobu znát potřebný nadhled a také to, že tvůrce neměl v tomto případě žádné ambice, ale natočil film pro vlastní potěšení. V tradičně výborném obsazení se objevují mimo jiné Edmund Gwenn, John Forsythe, Mildred Natwick, Mildred Dunnock, začínající Shirley MacLaine nebo Jerry Mathers. Netradiční žánrovka od legendy kinematografie.

Zajímavost: Jde o jeden z mála Hitchcockových filmů, v němž se neobjevuje žádná tehdejší herecká hvězda, režisér totiž tvrdil, že s nějakou známou tváří by absolutně nefungoval.

Originální trailer filmu Potíže s Harrym / The Trouble with Harry
Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky (Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblica) (pondělí 18. 3., ČT2, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky / Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblicaItalské kriminální drama z počátku sedmdesátých let sice trochu zastaralo, svým tématem je ale bohužel nadčasové a stále aktuální. Režisér a scenárista Damiano Damiani v něm už poněkolikáté potvrdil, že v kritice tehdejší společnosti vynikal jako málokdo a znovu upozornil na propletení organizovaného zločinu a té nejvyšší politiky. Jak je u něj zvykem, opíral se o extrémně pomalé tempo, hutnou atmosféru, silný příběh a solidní akci, které je ale málo. V titulních rolích září Franco Nero a Martin Balsam, kteří drží snímek nad vodou i v těch slabších chvílích. K těm patří minimální spád, občas hodně naivní motivace postav a trochu těžkopádnější dialogy. Ve výsledku jde ale o výbornou a ke vší škodě jen minimálně známou žánrovku, která má co říct i dnes. 

Zajímavost: Role prokurátora byla původně nabídnuta Benu Gazzarovi, ten ji ale odmítl.

Německý trailer filmu Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky / Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblica
Postav dom, zasaď strom (pondělí 18. 3., ČT art, 22.35 - 00.05)

Plakát filmu  / Postav dom, zasaď stromNormalizační drama z konce sedmdesátých let je velmi málo známé a reprízované. Svým způsobem je to škoda, protože režírující Juraj Jakubisko si tu snad poprvé a nejspíš i naposledy dovolil lehkou kritiku tehdejšího režimu. Udělal to ale po svém, což znamená, že zajímavý a relativně propracovaný příběh je zaobalen do překrásné vizuální stránky plné nádherných záběrů kouzelné přírody a disponuje typicky poetickou atmosférou, kterou ještě dotváří hodně netradiční hudba Petra Hapky. Při trochu detailnějším sledování se dá navíc vypozorovat, že jde o svéráznou československou variaci na western, minimálně co se konstrukce příběhu týče. Potěší i to, že autor tu nijak zbytečně nemoralizuje a není vůči společnosti zahořklý. V titulních rolích se představí Pavel NovýJana BřezinováGustav OpočenskýOndřej Pavelka. Zapomenutý tuzemský počin.

Zajímavost: Snímek získal Cenu poroty na MFF v Holandsku.

Televizní spot filmu Postav dom, zasaď strom
Marie-Octobre (Marie-Octobre) (úterý 19. 3., ČT art, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Marie-Octobre / Marie-OctobreNejen u nás jen minimálně známé francouzské kriminální drama z konce padesátých let patří k těm nemnoha filmům, které se odehrávají v jediné místnosti, jsou adaptací divadelní hry, přesto ale originální a využívají filmových prostředků na maximum. Režírující Julien Duvivier v něm vycházel z původního dramatu Jacquese Roberta a spolehl se jen a pouze na sílu atraktivního příběhu o dávné zradě a jejích následcích. Jak to v podobných počinech bývá, důraz je kladen na výborné dialogy a v tomto případě i na houstnoucí napětí, které je šponováno skoro k nevydržení a zakončeno famózní pointou. Klíčové bylo pochopitelně obsazení, v němž excelují Danielle Darrieux, Bernard Blier, Robert Dalban, Paul Frankeur, Paul Guers nebo Paul Meurisse. Skoro bezchybná záležitost.

Zajímavost: Premiéru ve Francii měl film 24. dubna 1959.

Originální trailer filmu Marie-Octobre / Marie-Octobre

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Pohádka Perinbaba a dva světy je jurodivý mišmaš jakubiskových nápadů a poetiky (12.12.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách (13.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu