Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 3. 2019 - 14. 3. 2019

TV tipy: Nelítostný Parker se společně se dvěma mezky pro slečnu Sáru ocitá U Konce světa

Vydáno: 08.03.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Březen v televizích zatím neoslňuje zářnými premiérami, ale spíše povedenými a méně známými žánrovkami. Tipem tohoto týdne je rozhodně svérázná komedie U Konce světa, znovu ale nechybí tři pozapomenutá československá dramata.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
U Konce světa (The World’s End) (pátek 8. 3., Nova Cinema, 21.50 - 23.55 / neděle 10. 3., 02.40 - 04.50)

Český plakát filmu U Konce světa / The World's EndBritský snímek je zároveň zakončením tzv. Cornetto trilogie a asi nejvíc mu uškodila divácká očekávání, která byla díky předchozím filmům extrémně vysoká. Režisér a spoluscenárista Edgar Wright se v něm znovu spolehl na osvědčené prvky, to tedy znamená, že atmosféra je pohodová, z celého díla je cítit obrovský nadhled a opět jde o svéraznou poctu žánru, tentokráte sci-fi. Nesmí chybět výtečná a tradičně zrychlená akce a osobitý humor plný skvělých hlášek. V titulní roli se představí osvědčená dvojka Simon Pegg a Nick Frost, kterou doplňují Martin Freeman, Rosamund Pike, Pierce Brosnan nebo Paddy Considine. Dojem pak sráží to, že tvůrci nedokáží překonat vskutku "nabušenou" úvodní polovinu a postupem stopáže se začínají nepříjemně opakovat a nenabízejí ani uspokojivý konec. Jeden z tipů týdne, o němž více prozradí naše nadšená recenze.

Zajímavost: Pike původně roli nedostala, protože byla těhotná, když mělo začít natáčení. To se ale nakonec odložilo a ona se tak mohla ve filmu objevit.

Český trailer filmu U Konce světa / The World’s End
Nelítostný Parker (Parker) (sobota 9. 3., Prima, 22.20 - 00.45 / neděle 10. 3., Prima Max, 22.55 - 01.25)

Plakát filmu Nelítostný Parker / ParkerŠest let starý kriminální thriller asi měl trochu větší ambice, než dokázal naplnit. Režírující Taylor Hackford v něm zaujme především první polovinou, která oplývá rutinní, ale stále vydařenou a drsnou akcí, několika výbornými bitkami, typicky béčkovou atmosférou a poměrně svěžím tempem. Všemu ještě pomáhá typicky kamenný, ale charismatický Jason Statham v titulní roli. Druhá polovina ale nepochopitelně zpomalí a mění se v tuctové a nepříliš zajímavé romantické drama, v němž přebírá otěže jako vždy toporná Jennifer Lopez, která s hlavním hrdinou moc nekooperuje a chemie mezi nimi příliš nefunguje, hodně toho tak zachraňuje bezchybný Nick Nolte v menší úloze. Trochu nedotažená záležitost.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Donalda E. Westlakea.

Originální trailer filmu Nelítostný Parker / Parker
Duhová kulička (neděle 10. 3., ČT1, 16.05 - 17.25)

Plakát filmu  / Duhová kuličkaPoměrně málo známý československý televizní film je vydařenou záležitostí, která by v televizích zasloužila vícero repríz. Režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa v něm už poněkolikáté prokázal, jak výjimečný měl cit pro specifickou poetiku a snímek zaobalil do hodně unikátní atmosféry, která je částečně veselá a částečně smutná. Podařilo se mu tu zachytit příjemné pnutí mezi tou nejmladší a nejstarší generací a nebál se poukázat i na tak rozdílná témata, jakými jsou radost ze života a jeho užívání a blížící se smrt a zanechávání odkazu svým potomkům. V titulní roli exceluje Lubor Tokoš, jemuž výtečně přihrává malý Filip Novotný, v menších úlohách se objeví i Josef Somr nebo Jaroslava Brousková. Komorní podívaná, která možností malé obrazovky využívá na maximum.

Zajímavost: Natáčelo se u Protivína.

Závěrečné titulky filmu Duhová kulička
Pod Jezevčí skálou (neděle 10. 3., Nova, 17.45 - 19.30 / úterý 12. 3., Nova Cinema, 18.35 - 20.00)

Plakát filmu  / Pod Jezevčí skálouNotoricky známý a oblíbený normalizační dobrodružný film je silně nadčasovou záležitostí, která osloví o něco více mladší generaci, dospělí ho ale budou vnímat jako těžce nostalgickou podívanou. Režisér a spoluscenárista Václav Gajer v něm toho moc neřešil a spolehl se na nádherné lokace šumavské přírody, které mnohdy zabírá v dlouhých a poetických záběrech. Neopomněl ani příběh, který není nijak složitý, ale má svou sílu a vzájemné poznávání dědy a vnuka je naprosto přirozené, citlivé a hluboce lidské. V hlavní roli září předčasně zesnulý Tomáš Holý, jemuž dělá společnost podobně skvělý Gustav Valach, ostatní, mezi nimiž jsou třeba Josef VinklářJana Brejchová nebo Zdeněk Buchvaldek, už jsou tu víceméně do počtu. Méně výrazná, ale nezklamávající klasika. 

Zajímavost: Při natáčení scény osvobozování jezevčíka, pes Holého skutečně pokousal a zanechal mu "šlinc" na tváři.

Ukázka z filmu Pod Jezevčí skálou
Dva mezci pro sestru Sáru (Two Mules for Sister Sara) (neděle 10. 3., ČT2, 20.00 - 21.50 / pondělí 11. 3., 23.35 - 01.15)

Plakát filmu Dva mezci pro sestru Sáru / Two Mules for Sister SaraV tuzemsku ne tak známá westernová komedie se v televizích tolik nevysílá a asi se není co divit, protože nejde o úplně obvyklou podívanou. Režírující Don Siegel v ní totiž představuje hodně netradiční dvojici hlavních hrdinů, kterou tvoří drsný pistolník a jeptiška, soustředí se na břitké dialogy a poměrně rezignuje na příběh, který je velmi prostý a někdy postrádá logiku. Velmi se spoléhá na ústřední herecké duo, které tvoří Clint Eastwood, jenž si tu dělá legraci ze svých tradičních rolí, a Shirley MacLaine, mezi nímž funguje zcela unikátní chemie a sledovat jeho špičkování je vskutku zážitek. Odlehčenou až cynickou atmosféru pak dotváří výtečná, i když trochu jiná hudba Ennia Morriconeho. Škoda, že zkušený tvůrce tu kombinuje až příliš mnoho žánrů, z nichž žádného se nedrží zcela a výsledek pak působí trochu rozpačitě. A nic na tom nezmění ani překvapivě brutální akce v samotném závěru. Opomíjená klasika.

Zajímavost: Eastwood zabil během natáčení chřestýše.

Oficiální trailer filmu Dva mezci pro sestru Sáru / Two Mules for Sister Sara
Stud (neděle 10. 3., ČT art, 20.55 - 22.35)

Plakát filmu  / StudČeskoslovenské psychologické drama z končících šedesátých let je neprávem opomíjeno a není příliš známé. Je to jednoznačně chyba, protože režisér a spoluscenárista Ladislav Helge si v něm nebere žádné servítky a jeho brutálně obnažený satirický pohled na tehdejší společnost byl tak sžíravý, že po něm dostal okamžitý zákaz natáčet, z něhož se nikdy nevzpamatoval, navíc mrazivě předpověděl pozdější normalizaci. Zaujme tedy temnou atmosférou, výborně propracovanou psychologií postav a fantasticky ztvárněným pohledem na rozčarování mnoha vysokých funkcionářů ze ztráty idejí. K pocitům autenticity přispívá i skoro dokumentární ladění a obsazení, které povětšinou tvoří neherci, z nichž je jednou z mála výjimek titulní Július Pántik. Nebýt často nelogického měnění chování hlavních postav, mohly být dojmy ještě o něco lepší. Zapomenutý tuzemský klenot.

Zajímavost: Snímek je adaptací knihy Ivana Kříže.

Ukázka z filmu není dostupná.

Třináctý příběh (The Thirteenth Tale) (neděle 10. 3., Prima, 22.20 - 00.20 / pondělí 11. 3., Prima Max, 01.25 - 06.45)

Plakát filmu Třináctý příběh / The Thirteenth TaleU nás prakticky neznámé britské televizní hororové drama se na zahraničních databázích těší slušnému hodnocení. Režírující James Kent v něm tedy rozhodně neoslní příběhem, který je klišovitý a předvídatelný, spoléhá se tak na malebnou britskou krajinu, atmosféru a napětí, což se mu daří se střídavým úspěchem. Naštěstí je ale tempo natolik svižné a stopáž natolik krátká, že slabších míst není tolik a divák se nezačne nudit. Výsledku hodně pomáhá i solidní obsazení, v němž se objeví Vanessa Redgrave, Olivia Colman, Alexandra Roach nebo Sophie Turner. Snímku tak nejvíc škodí právě televizní formát, který nutí tvůrce být komorní a rezignovat na velkolepější scény. Trochu nevýrazná a až moc obyčejná žánrovka.

Zajímavost: Snímek pochází z produkce televize BBC.

Televizní upoutávka filmu Třináctý příběh / The Thirteenth Tale
Čističi (Im Schatten der Netzwelt) (neděle 10. 3., ČT2, 23.55 - 01.25 / středa 13. 3., 01.20 - 02.45 / pátek 15. 3., 00.10 - 01.35)

Plakát filmu Čističi / Im Schatten der NetzweltKoprodukční, většinově ale německý dokument z loňského roku se zabývá stále aktuálním tématem vlivu sociálních sítí na naše životy. Debutující režijní a scenáristická dvojice Hans Block a Moritz Riesewieck se v něm pustila na tenký led, protože do středu dění postavila ty, kteří jsou placeni za mazání závadného obsahu na internetu. O to víc potěší, že nikomu nepodsouvá žádný názor, ale v rámci možností zůstává objektivní a nevyhýbá se dokonce ani úvaze, kde začíná cenzura. Filmařsky samozřejmě nejde o nic originálního a povětšinou se střídají mluvící hlavy, nejdůležitější je ale sdělení, která je velmi silné a apelativní. Velice důležitý dokument.

Zajímavost: Tuzemský divák mohl snímek vidět na loňském ročníku festivalu Jeden svět.

Oficiální trailer filmu Čističi / Im Schatten der Netzwelt
Ružové sny (pondělí 11. 3., ČT art, 23.00 - 00.25)

Plakát filmu  / Ružové snyČeskoslovenské poetické drama z druhé poloviny sedmdesátých let taktéž nepatří k těm nejznámějším, o to víc ale potěší, protože není úplně tradiční. Režírující Dušan Hanák v něm dostal k dispozici prostinký příběh o lásce dvou lidí, který je ale ozvláštněn tím, že jde o "bílého" chlapce a romskou dívku. Tím pádem se do popředí dostává téma možné integrace a soužití dvou komunit, které je nahlíženo velmi citlivě a nikterak prvoplánově. Autor se ovšem soustředí i na precizní a těžce uchopitelnou atmosféru horkého léta na slovenské vesnici, která snímku dodává hodně specifické kouzlo, vše ještě dotváří nádherná hudba Petra Hapky. V hlavních rolích excelují Juraj Nvota a Iva Bittová, které doplňují kupříkladu Josef Hlinomaz, Marie Motlová nebo Marián Labuda. I vzhledem ke krátké stopáži hodně příjemná a netradiční tuzemská žánrovka.

Zajímavost: V roce 1976 získal film Cenu Československé filmové kritiky.

Televizní spot filmu Růžové sny
Vášeň mezi řádky (The Invisible Woman) (čtvrtek 14. 3., ČT art, 20.20 - 22.10)

Český plakát filmu Vášeň mezi řádky / The Invisible WomanDiametrálně odlišná jsou hodnocení britského romantického dramatu u nás a v zahraničí. Zatímco v tuzemsku jich není tolik a dosahují jen k průměru, na zahraničních databázích je jich mnohonásobně víc a pohybují se okolo šesti bodů z deseti. Těžko říct, proč tomu tak je, režisér a představitel hlavní role Ralph Fiennes tomu jde ale naproti, protože je až příliš britsky konzervativní a upjatý. Nedaří se mu ani zachytit klíčovou vášeň mezi postavami a výsledek je tak trošku rozpolcený. Sympatické je, že se snaží vyhýbat prvoplánovým klišé, nedokáže je ale ničím nahradit a zůstávají tak jen nádherná kamera, lokace, dobová atmosféra, kostýmy a atraktivní příběh. Trošku zamrzí i to, že autor sám hraje trochu na půl plynu a zastiňují ho třeba Felicity Jones, John Kavanagh, Tom Hollander nebo Kristin Scott Thomas. Nevýrazná žánrovka, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Kniha od Claire Tomalin, z níž snímek vychází, vyšla poprvé v roce 1991.

Český trailer filmu Vášeň mezi řádky / The Invisible Woman

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Atlas (13.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu