TV tipy: Americký zabiják a Jana Eyrová poznávají očistu, protože se učí teorii všeho

Vydáno: 01.03.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátek března uchvátí v televizích především premiérami životopisného dramatu Teorie všeho, thrilleru Americký zabiják a hororu Očista. Vedle nich ale stojí za zmínku i tři zapomenuté a nepřipomínané československé počiny.
Děti na zakázku (sobota 2. 3., Prima, 15.15 - 16.50 / neděle 3. 3., Prima Max, 12.05 - 13.30)

Plakát filmu  / Děti na zakázkuZapomenutá československá komedie z konce třicátých let je absolutně nenáročnou podívanou, která uspokojí především oddané milovníky tzv. filmů pro pamětníky. Režisér a spoluscenárista Čeněk Šlégl v ní toho moc neřešil a spoléhal se jen a pouze na poměrně solidní situační humor, který si často střílí z feministek, jednoduchou zápletku a svižné tempo. Práci měl usnadněnou tím, že si snímek skvěle obsadil, neboť v titulních rolích se představí Theodor Pištěk, Gustav Nezval, Zdeňka Baldová, Hana Vítová, Jindřich Plachta, Ladislav Pešek a Jaroslav Marvan, kteří dokážou prodat i ten sebeslabší vtípek a funguje mezi nimi báječná interakce. I vzhledem ke krátké stopáži se nikdy nedostaví nuda, což je jedině dobře. Snímku tedy chybí výraznější moment a je dost zaměnitelný s podobnými žánrovkami své doby, to by ale tolik vadit nemělo, protože jako oddechovka na víkendové odpoledne je naprosto ideální.

Zajímavost: Premiéru si film odbyl 25. března 1938.

Ukázka z filmu Děti na zakázku
Teorie všeho (The Theory of Everything) (sobota 2. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / neděle 3. 3., 12.15 - 14.40 / pondělí 4. 3., 11.15 - 13.45)

Český plakát filmu Teorie všeho / The Theory of EverythingBritské životopisné drama o geniálním Stephenu Hawkingovi ničím nepřekvapí a je sázkou na diváckou jistotu. Ve svém dosud nejvýraznějším počinu vytváří režírující James Marsh výbornou dobovou atmosféru, která na diváka přenáší uvolněnou náladu šedesátých let, kterou dotváří nenápadná, ale o to působivější hudba Jóhanna Jóhannssona. Největší devízou snímku je ovšem Oscarem oceněný Eddie Redmayne v titulní roli, který se sice někdy snaží až moc, nijak to ale neruší. Krok s ním drží především na Oscara nominovaná Felicity Jones a David Thewlis, objeví se ale ještě třeba Emily Watson nebo Harry Lloyd. Škoda jen, že postupem lehce přetažené stopáže je tempo hodně rozvleklé a tvůrci až příliš tlačí na emoce. Někomu může vadit i to, že výjimečnost hlavního hrdiny, který je až nekriticky adorován, je upozaděna a film se soustředí zejména na tklivou, ale tuctovou love story. Tip týdne, který postrádá osobitost, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Redmayne kvůli roli shodil deset kilogramů.

Český trailer filmu Teorie všeho / The Theory of Everything
Americký zabiják (American Assassin) (sobota 2. 3., ČT2, 21.35 - 23.25)

Český plakát filmu Americký zabiják / American AssassinDva roky starý akční thriller potěší ty trochu dříve narozené, protože diváky vrací do devadesátých let, kdy se podobných žánrovek každoročně rodilo dost a dost. Neznámý režisér Michael Cuesta se ničím moc nezabýval a natočil přímočarou podívanou bez větších ambicí. Příběh, který je adaptací stejnojmenného románu Vince Flynna, od něhož se ale značně liší, je jednoduchý, přiznaně béčkový a občas postrádá logiku. Stěžejní je totiž akce, která je hodně solidní, navíc si pomáhá eRkovým ratingem, takže si může dovolit být trochu drsnější a krvavější, což fanoušky žánru rozhodně potěší. V titulní roli se představí trochu nevýrazný Dylan O'Brien, dojem ale napravují především Michael KeatonTaylor KitschScott AdkinsDavid Suchet. Nenáročná záležitost na pohodový víkendový večer.

Zajímavost: O'Brien absolvoval před natáčením několikaměsíční trénink bojových umění a taktické střelby.

Oficiální český trailer filmu Americký zabiják / American Assassin
Očista (The Purge) (sobota 2. 3., Nova, 23.10 - 00.50 / úterý 5. 3., Nova Cinema, 23.30 - 01.10)

Český plakát filmu Očista / The PurgeŠest let starý hororový thriller přichází s nejoriginálnější žánrovou premisou za poslední roky, leč ji ale nedokáže úplně vytěžit. Režisér a scenárista James DeMonaco v něm bohužel baví jen v úvodu, kdy nastoluje výbornou atmosféru strachu a nejistoty a láká na další sledování a potenciálně zajímavý sociální horor, postupem času ale na společenský přesah rezignuje a nabízí jen a jen lehce nadprůměrný a nenápaditý slasher. Potěší sice solidní porce krvavého násilí a několik zajímavých způsobů zabíjení, to ale zbytečně neutralizují nesympatické postavy a velké množství do očí bijících nelogičností. V obsazení pak udělají radost Ethan HawkeLena Headey, které doplňují méně známé a zaměnitelné tváře. Tip, který zdaleka nevyužil svůj potenciál, což dokládá i naše recenze.

Zajímavost: Námět se v autorově hlavě zrodil prý poté, co mu manželka připomněla jeho zkušenost s agresí za volantem.

Oficiální český trailer filmu Očista / The Purge
Jana Eyrová (Jane Eyre) (neděle 3. 3., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Jana Eyrová / Jane EyreEvropské koprodukční romantické drama z poloviny devadesátých let je další z dlouhé řady adaptací stejnojmenného románu Charlotte Brontë. Režisér a scenárista Franco Zeffirelli v něm prokázal obří zkušenosti z práce s klasickou literaturou a jistou rukou vytváří trochu tajemnou atmosféru, opírá se o působivou dobovou výpravu, krásnou kameru, vhodně zvolené lokace a hudbu, která dotváří již zmíněnou tajemnost. Nutné je také počítat s pomalejším tempem, v němž pak vynikají komplikované vztahy mezi postavami. V titulních rolích se představí Charlotte Gainsbourg a William Hurt, mezi nimiž ovšem nefunguje taková chemie, jak by asi bylo záhodno, ty pak doplňují mimo jiné Anna Paquin, Fiona Shaw, Geraldine Chaplin nebo John Wood. Znalci předlohy ale budou spíše zklamáni, protože mnoho podstatných motivů a podzápletek bylo zcela vynecháno, což je nejvíc znát v závěru, který je hodně zkratkovitý a vyznívá trochu jinak. Ne tak často vysílaná záležitost.

Zajímavost: Snímek vyhrál Zlatého Davida za kostýmy.

Originální trailer filmu Jana Eyrová / Jane Eyre
Mrtvý mezi živými (neděle 3. 3., ČT art, 21.15 - 22.40)

Plakát filmu  / Mrtvý mezi živýmiTěsně poválečné československé psychologické drama je dnes zcela zapomenuté a úplně neznámé. Tehdy celovečerně debutující režisér a spoluscenárista Bořivoj Zeman v něm zpracoval severskou literární předlohu od Sigurda Christiansena a daleko předběhl dobu, kdy budou podobné adaptace populární. Opíral se v něm především o promyšlený, nadčasový a morálně nejednoznačný příběh o hrdinství, zbabělosti a síle veřejného mínění. Záležet si tedy dal na propracovanosti postav a důležitosti dialogů, pomalejším tempu a poměrně hutné atmosféře. V ústřední roli exceluje Karel Höger, jemuž dělají společnost například Zdenka Procházková, Lída Matoušková nebo Václav Irmanov. Škoda jen, že se tvůrci nevyhýbali melancholickým a sentimentálním momentům a samotný závěr je až moc zbytečně moralizující. Naprostá televizní rarita.

Zajímavost: Druhým scenáristou a vedoucím produkce byl Elmar Klos, asistentem režiséra pak začínající Ján Kadár.

Televizní spot filmu Mrtvý mezi živými
Není úniku (Nowhere to Hide) (neděle 3. 3., ČT2, 23.50 - 01.20 / pátek 8. 3., 00.15 - 01.40)

Plakát filmu Není úniku / Nowhere to HideZcela neznámý norsko-švédsko-irácký dokument je hodně unikátní a nabídne jedinečné svědectví o současném dění v Iráku. Debutující režisér, scenárista a kameraman Zaradasht Ahmed v něm sleduje osudy iráckého ošetřovatele a celé země po odchodu amerických vojsk. Nezměrnou výhodou je to, že tvůrci v dlouhém a nikdy nekončícím konfliktu žijí, tudíž jsou na něj zvyklí a mohou tedy divákům nabídnout poměrně hodnotné emocionální okamžiky a soustředit se na detaily, které by "západní" filmař při vší fascinaci zachytit nemohl. Celkovému vyznění pak pomohla i vyhrocená situace, kdy je hlavní hrdina nucen uprchnout ze svého domova do uprchlického tábora a snímek se zhruba v polovině mění v osobní příběh skromného hrdiny, který přes všechno špatné zůstává pozitivní. Filmově a technicky pochopitelně nejde o žádný zázrak, výpovědní hodnota je ale jedinečná a možná některým hloubavějším divákům úplně změní mínění. Důležitý tip.

Zajímavost: Snímek získal ocenění na mnoha dokumentárních festivalech, namátkou v Amsterodamu, v Bergenu nebo v Mnichově.

Originální trailer filmu Není úniku / Nowhere to Hide
Když Harry potkal Sally (When Harry Met Sally...) (pondělí 4. 3., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 5. 3., 16.05 - 18.10)

Plakát filmu Když Harry potkal Sally / When Harry Met Sally...Letos přesně třicet let stará romantická komedie patří k naprostým klasikám a pilířům žánru, což je dáno i tím, že se v ní sešli z dnešního pohledu hvězdní a uznávaní tvůrci. Režii obstaral Rob Reiner, na Oscara nominovaný scénář vymyslela Nora Ephron a kameru držel Barry Sonnenfeld. Diváka pak uchvátí nádherná romantická a nekýčovitá atmosféra, inteligentní a chytrý příběh, který je někdy smutný, někdy veselý, především ale naprosto uvěřitelný a v tom nejlepším slova smyslu ze života a plný břitkých dialogů. V titulních rolích okouzlí záměrně obyčejní a civilní Billy Crystal a Meg Ryan, kteří nejsou tradiční hezké tváře, ale mají dostatek charismatu, což je mnohem důležitější, navíc to mezi nimi pořádně jiskří. Dále se pak objeví ještě Carrie Fisher, Bruno Kirby nebo Steven Ford. Skoro bezchybná žánrovka.

Zajímavost: Crystal se záměrně držel v izolaci od štábu na hotelovém pokoji, aby si navodil pocity čerstvě rozvedeného muže.

Originální trailer filmu Když Harry potkal Sally / When Harry met Sally
Ja milujem, ty miluješ (pondělí 4. 3., ČT art, 22.40 - 00.20)

Plakát filmu  / Ja milujem, ty miluješČeskoslovenské romantické drama z počínajících osmdesátých let je dodnes skoro neznámé a hodně připomíná tehdy již dávno skončenou Československou novou vlnu. A není se co divit, protože režírující Dušan Hanák byl jejím, byť méně známým a připomínaným, akterém. Upoutá hlavně důrazem na autenticitu a těžce depresivní atmosféru, která přesně vystihuje šeď všudypřítomné normalizace. Zcela záměrně rezignuje na ucelený příběh, místo něhož se soustředí na detailní vykreslení celospolečenské nálady a situace a zachycení obyčejných postav, které se snaží s marasmem doby bojovat každá po svém, většinou však nenaplněnou láskou. Ústřední roli bravurně ztvárnil polský herec Roman Klosowski, jemuž dělají společnost mimo jiné Iva Janžurová, Milan Jelic nebo Milada Ježková. Nutné je však počítat s náročnějším podáním a možná zbytečně komplikovanou a uměleckou režií, která diváka úplně nevtáhne. Zapomenutý trezorový počin.

Zajímavost: V roce 1989 získal Hanák na festivalu v Berlíně Stříbrného medvěda za režii.

Ukázka z filmu Ja milujem, ty miluješ
27 šatů (27 Dresses) (čtvrtek 7. 3., Prima Max, 15.45 - 18.10)

Plakát filmu 27 šatů / 27 DressesJedenáct let stará romantická komedie je dnes už trochu zapadlá, svého času šlo ale o hodně solidní, leč ničím výraznou podívanou. Režírující Anne Fletcher od začátku rezignovala na jakékoli ambice a předložila čistokrevnou žánrovku, která si na nic nehraje a opírá se o tuny klišé. S tím souvisí i to, že příběh, který moc nedrží u sebe, je předvídatelný a absolutně ničím nepřekvapí. Na lehkém nadprůměru ji drží svěží tempo, snesitelná stopáž, sympatické a poměrně dobře napsané postavy a několik povedených a dobře vypointovaných vtípků. Nejvíc se ale spoléhá na tehdy ještě neokoukanou a ne tak otravnou Katherine Heigl v titulní roli, která filmu pomáhá překonat mnoho nedostatků a je to jedině dobře, protože výborný James Marsden má jen minimum prostoru a nikdo zajímavý se tu už neobjeví. Klišovitá, ale naprosto oddechová záležitost, která je na čtvrteční odpoledne jako dělaná. 

Zajímavost: Malin Akerman hraje o několik let mladší sestru hlavní hrdinky, ve skutečnosti je ale o pár měsíců starší než Heigl.

Originální trailer filmu 27 šatů / 27 Dresses


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY