Zemřel kameraman Stanislav Milota

Vydáno: 18.02.2019 16:13 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 85 let zemřel český kameraman Stanislav Milota, který nasnímal legendární československý horor Spalovač mrtvol a také dokument o pohřbu Jana Palacha.
Juraj Herz, Stanislav Milota při natáčení filmu  / Spalovač mrtvolStanislav Milota se narodil v roce 1933 v Praze. Začínal jako asistent kamery na Barrandově na filmech Václava Kršky Posel úsvitu a Mikoláš Aleš. Jeho první samostatnou kameramanskou prací bylo drama Ivo Nováka Na laně. Jeho další prací bylo povídkové drama Bubny natočené opět s Novákem. Poté spolupracoval s režisérem Jánem Roháčem, pro kterého nasnímal Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr. Ve stejném roce (1965) natočil s režisérem Štěpánem Skalským film Anděl blažené smrti, o dva roky později pak filmový přepis divadelní hry Piknik. Po spolupráci s Jurajem Herzem (na obrázku) na legendárním hororu Spalovač mrtvol se Milotova kameramanská kariéra předčasně ukončila.

Milota natočil příjezd ruských vojsk v roce 1968, který Evald Schorm sestříhal do dokumentu Zmatek uvedeném až v roce 1990. V roce 1969 natočil Milota pohřeb Jana Palacha, propuštění z Barrandova na sebe nenechalo dlouho čekat a k filmové práci se už nevrátil. Spolu se svou manželkou Vlastou Chramostovou byl signatářem Charty 77. Pohostinsky se objevil ve filmu Václava Havla Odcházení. V roce 2016 získal Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. Stanislav Milota zemřel 18. února 2019. Bylo mu 85 let. 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY