Zemřel anglický herec Albert Finney

Vydáno: 08.02.2019 18:10 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 82 let zemřel britský charakterní herec Albert Finney, který hrál například ve filmech Tom Jones, Vražda v Orient expresu nebo Erin Brockovich.
Albert FinneyAlbert Finney se narodil v roce 1936 v Anglii. Ve filmu debutoval v roce 1960 v menší roli v dramatu Komik. Ve stejném roce pak hrál už v hlavní roli "mladého rozhněvaného muže" v dramatu V sobotu večer, v neděli ráno. O tři roky později hrál v historickém dramatu Tom Jones, které získalo Oscara za Nejlepší film a Finney obdržel první z pěti oscarových nominací. O čtyři roky později si zahrál s Audrey Hepburn ve filmu Dva na cestě. Za roli detektiva Hercula Poirota v detektivce Agathy Christie Vražda v Orient-Expressu byl znovu nominován na Oscara.

Dále se objevil v historickém snímku Soupeři, v hororu Vlci a v dramatu Střílejte na měsíc. O rok později si zahrál v Garderobiérovi, za nějž byl znovu nominován na Nejlepšího herce v hlavní roli. O rok později byl opět nominován, a to za roli konzula alkoholika ve filmu Ve stínu vulkánu. V roce 2000 byl nominován popáté a tentokrát za vedlejší roli v ceněné Erin Brockovich. Finney se pak objevil v menších rolích ve filmech Velká rybaDannyho parťáci 2Bourneovo ultimátum a Bourneův odkaz. Naposledy si zahrál v bondovce Skyfall.

V televizním filmu Stahující se mračna si zahrál Winstona Churchilla, který mu vynesl Zlatý glóbus. V roce 2001 získal Cenu britské filmové a televizní akademie za celoživotní dílo. Finney zemřel po krátké nemoci 8. února 2019 ve věku 82 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY