Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2019: Nejlepší film

Oscar 2019: Nejlepší film

Vydáno: 23.02.2019 09:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jaký film se stane vítězem 91. ročníku předávání cen Oscarů? V kategorii Nejlepší film je nominováno osm snímků. Za největší favority jsou pokládány snímky Roma a Zelená kniha.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
NEJLEPŠÍ FILM

Roma

Fotografie z filmu Roma / RomaLetošní ročník je velmi zvláštní. Největším favoritem v hlavní kategorii je černobílé drama Roma, které má celkem 10 nominací. Vzhledem k tomu, že je Roma neanglicky mluveným snímkem, je nominován rovněž v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, kde je tipován za jasného vítěze. Klidně se může stát, že se Roma stane prvním filmem v historii, který zvítězí v obou kategoriích jako Nejlepší film i Nejlepší cizojazyčný film. Předchozím snímkem, kterému se to mohlo podařit, byl Tygr a drak. Pouze jednou vyhrál Oscara neamerický či neanglický film, kterým byl The Artist. V něm se ale nemluvilo vůbec, protože byl natočen ve stylu němých filmů a byly v něm pouze francouzské mezititulky. The Artist ale zase nebyl nominován v kategorii cizojazyčné. Roma je ale přesně tím typem filmu, který má šanci zapsat se do historie. Pokud Roma vyhraje a vypadá to, že ano, stane se tak historicky prvním neanglicky mluveným vítězem této kategorie. Nemluvě o tom, že půjde také o historicky první vítězství streamovací služby nad klasickým filmovým studiem. Pro Netflix by šlo o mimořádný historický úspěch.

Originální trailer filmu Roma


Zelená kniha

Fotografie z filmu Zelená kniha / Green BookZelená kniha je sice také jakýmsi favoritem, ale kromě kontroverzí, které ji provázely, má tu nevýhodu, že jde spíše o komedii či dramedii než čistokrevné drama. Statisticky platí, že Akademie spíše dává přednost vážným dramatům bez stopy humoru před tragikomickými nebo komediálně laděnými snímky. Zelená kniha tak sice mohla vyhrát Zlatý glóbus i cenu producentů za Nejlepší film, což ale neznamená, že získá i Oscara za Nejlepší film. Opravdu těžko říct, v jaké náladě se tentokrát Akademici nacházejí. Podle mého soudu ale Zelená kniha nezvítězí. Na to je, třeba oproti Romě, málo umělecká. Na druhé straně, její poselství - všichni jsme lidi - je zase univerzálnější než osobní příběh Romy.

Originální trailer filmu Zelená kniha


BlacKkKlansman

Adam Driver, John David Washington ve filmu BlacKkKlansman / BlacKkKlansmanTaké BlacKkKlansman není čistým dramatem, nýbrž podobně jako Zelená kniha i on mísí drama s humorem. Jde o vůbec první film Spika Lee, který je nominován v kategorii Nejlepší film. Podle mého subjektivního soudu je BlacKkKlansman nejlepším filmem minulého roku a měl by v této kategorii vyhrát, a pokud bych mohl Oscara udělit já, byl by to můj vítěz. Spojit humor a drama takovým způsobem, jakým se to povedlo právě v tomto filmu, to je mnohem těžší než natočit čistokrevné drama. Nicméně vítězství tohoto filmu se jeví jako ještě méně pravděpodobné než v případě Zelené knihy.

Originální trailer filmu BlacKkKlansman 


Zrodila se hvězda

Bradley Cooper, Lady Gaga ve filmu Zrodila se hvězda / A Star Is BornNa začátku Awards season bylo hudební drama Zrodila se hvězda jasným favoritem na hlavní cenu. Mělo všechny hlavní atributy vítěze - diváckou vstřícnost a přitom i kvalitní herecké výkony a jistou režii debutujícího Bradleyho Coopera. Jenže poté, co na Zlatých glóbech vyšel film skoro na prázdno (pouze cena za píseň), je z Hvězdy pouhý stín. Na druhé straně, právě Oscar za Nejlepší film by byl pro tento film velkým zadostiučiněním, a pokud by tento film vyhrál, příliš bych se tomu nedivil. Ačkoliv papírově favoritem rozhodně není.

Originální trailer filmu Zrodila se hvězda


Favoritka

Olivia Colman, Emma Stone ve filmu Favoritka / The FavouriteDruhým filmem s největším počtem nominací je vedle Romy historické drama Favoritka, které je sice drama, ale nahlížené satirizující a typicky zkreslující Lanthimosovou optikou. Pokud by se režisér dokázal oprostit od svých typických groteskních prvků a natočil by čisté historické drama, pak by Favoritka byla skutečným favoritem. Takto ji nevidím jako seriózního hráče, který by mohl promluvit v hlavní kategorii, od níž Akademie vyžaduje většinou velkou vážnost. To, že Favoritka dominovala na "britských Oscarech", není pro ty americké vůbec směrodatné. Navíc v hlavním měření (Nejlepší film) nad ní zvítězila Roma.

Originální trailer filmu Favoritka


Bohemian Rhapsody

Rami Malek, Gwilym Lee ve filmu Bohemian Rhapsody / Bohemian RhapsodyAsi největším otazníkem je hudební biopic Bohemian Rhapsody, který měl sice obrovskou diváckou odezvu po celém světě včetně Česka, kde se stal nejnavštěvovanějším filmem roku 2018, na druhé straně americká kritika film nemiluje a kontroverze kolem vyhozeného a obviněného režiséra Bryana Singera filmu také nepomáhají. Pokud by nebylo těchto rušivých faktorů, byl by Bohemian Rhapsody krásným vítězem, který splňuje všechna správná měřítka, ale tyto vady na kráse nelze přehlédnout. Pokud by hlavní cenu skutečně vyhrál, byl by asi nejhůře hodnoceným hlavním vítězem od filmu Crash.

Originální trailer filmu Bohemian Rhapsody


Black Panther

Fotografie z filmu Black Panther / Black PantherMarvelovka Black Panther zvítězila už tím, že se v nominacích na Nejlepší film objevila. Je to v histori poprvé, co se superhrdinský snímek objevil mezi nominovanými v hlavní kategorii. Pokud by marvelovka ještě v hlavní kategorii zvítězila, byla by to asi největší událost od výhry Mlčení jehňátek v roce 1991. 

Originální trailer filmu Black Panther


Vice

Christian Bale, Amy Adams ve filmu Vice / ViceZatímco předchozí McKayův film Sázka na nejistotu patřil k velkým favoritům v hlavní kategorii před třemi roky, Vice k letošním favoritům nepatří a je zde "jen do počtu", i když to neznamená, že není vynikajicí. Vice má podobně jako Bohemian Rhapsody největší šance v hlavní herecké kategorii, zde ale ne. 
Originální trailer filmu Vice


And The Oscar Goes to…

Vybrat letošního vítěze je obzvláště těžké, bude to Roma, nebo Zelená kniha, papírově dva největší favoriti, a nebo se dočkáme nějakého překvapivého, šokujícího rozuzlení? Dosud ale vše nasvědčuje tomu, že vyhraje Roma.

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Držím palce Green Blok. (Doktor Slovo, 24.02.2019 07:55) Reagovat

    Roma dobré,ale už vidėt nemusím.

    • Re: Držím palce Green Blok. (Bohouš, 24.02.2019 12:57) Reagovat

      Je tu někdo, kdo by chtěl, aby vyhrála Bohemian Rhapsody?

  • Roma je nejlepším filmem dekády (makakus, 24.02.2019 14:17) Reagovat

    Posledním opravdu silným vítězem, kterého vysoko hodnotili filmoví fanoušci i kritika a který přitom nebyl poplatný "politicky korektním" tématům byl film Tahle země není pro starý. To už je ale jedenáct let... Letošek je v nominacích oproti minulým létům hodně silný, ale Roma je jednoduše dokonalá. Green Book je pouze politicky korektním odvarem Řidiče slečny Daisy, nebýt problematiky černošství (tzn. pianista by byl bílý) , nikdo si ho ani nevšimne.

    • Re: Roma je nejlepším filmem dekády (Homonym, 24.02.2019 23:13) Reagovat

      Roma je strašně nudná.

    • Re: Roma je nejlepším filmem dekády (Doktor Slovo, 26.02.2019 15:50) Reagovat

      To je demagogie.Pokud by byl pianista bílý,nepotřeboval by Green Book,ani Tonyho Držku - tudíž by o tom film vůbec nevznikl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Čestného Oscara získá Angela Bassett a Mel Brooks (27.06.2023 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2023: filmem roku je Všechno, všude, najednou (13.03.2023 04:40 v Novinky | Zprávy)
- Michaela Jacksona bude hrát jeho synovec (31.01.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Životopisný film o Králi popu má režiséra (23.01.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Bruce Lee znovu ožije (01.12.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Jodie Foster slaví 60 (19.11.2022 09:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Film Black Panther: Wakanda nechť žije reaguje na úmrtí hlavního hrdiny (14.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Black Panther se vrací (14.11.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Rapper Snoop Dogg bude mít biopic (10.11.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Black Panther: Wakanda nechť žije (03.10.2022 16:19 v Novinky | Trailery)
- První trailer: Black Panther: Wakanda nechť žije (24.07.2022 07:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zac Efron v dramatu The Iron Claw (17.06.2022 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Coupez ! (15.04.2022 09:32 v Novinky | Trailery)
- Jacksonův biopic vznikne (08.02.2022 17:50 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Film Spencer chtěl být tak trochu jiným životopisem, jenže bizarní zpracování princezně Dianě vůbec nesluší (26.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu