Oscar 2019: Nejlepší hudba a píseň

Vydáno: 02.02.2019 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V kategorii Nejlepší hudba jsou nominovány snímky Black Panther, BlacKkKlansman, If Beale Street Could Talk, Psí ostrov a Mary Poppins se vrací. V kategorii Nejlepší píseň je favoritem Lady Gaga z filmu Zrodila se hvězda.
NEJLEPŠÍ HUDBA

Nicholas Britell (If Beale Street Could Talk)

Po překvapivé nenominaci Justina Hurwitze za Prvního člověka je největším favoritem této kategorie americký skladatel Nicholas Britell. Jde o jeho druhou oscarovou nominaci. Poprvé byl nominován  za hudbu k dramatu Moonlight před dvěma roky. Tehdy ho porazil právě Hurwitz za La La Land. Jeho druhá spolupráce s režisérem Jenkinsem mu dost možná vynese prvního Oscara.

Hudba z filmu If Beale Street Could Talk
Ludwig Göransson (Black Panther)

Mladý skladatel ze Švédska Ludwig Göransson je nominován na Oscara za hudbu k marvelovce Black Panther. Jde o jeho první oscarovou nominaci a jeho dosud nejvýraznější skladatelský počin. Mimo to zazněla jeho hudba i v spider-manovském spin-offu Venom nebo v druhém Creedovi.

Hudba z filmu Black Panther
Marc Shaiman (Mary Poppins se vrací)

Zkušený Marc Shaiman má vedle nominace za Nejlepší hudbu k muzikálu Mary Poppins se vrací i nominaci v kategorii Nejlepší píseň k tomu samému. Celkově jde již o o jeho sedmou oscarovou nominaci a čtvrtou v kategorii Nejlepší hudba. V předešlých letech byl nominován za filmy Americký prezident, Klub šťastných žen a Doktor Flastr za Nejlepší komediální hudbu. 

Hudba z filmu Mary Poppins se vrací
Alexandre Desplat (Psí ostrov)

Francouzský skladatel Alexandre Desplat je letos nominován za hudbu k animovanému filmu Wese Andersona Psí ostrov. Jde už o jeho desátou nominaci v této kategorii. Desplat je držitelem dvou Oscarů za hudbu k filmům Grandhotel Budapešť a loňskému vítěznému snímku Tvář vody

Hudba z filmu Psí ostrov
Terence Blanchard (BlacKkKlansman)

Poprvé je na Oscara nominován dvorní skladatel Spika Lee Terence Blanchard za hudbu k filmu BlacKkKlansman. Jejich dlouholetá spolupráce začala už v roce 1991 s filmem Horečka Džungle. Dělali dále spolu například na filmech Malcolm X nebo 25. hodina.

Hudba z filmu BlacKkKlansman

And The Oscar Goes to…

Nicholas Britell, If Beale Street Could Talk

Šance podle Filmserveru

NEJLEPŠÍ PÍSEŇ

"Shallow" (Zrodila se hvězda)

Za píseň "Shallow" z hudebního filmu Zrodila se hvězda jsou nominováni Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt a Lady Gaga. Čtveřice si za tuto píseň odnesla už Zlatý glóbus a měla by si za něj odnést i Oscara. Ve filmu píseň zpívají Lady Gaga a Bradley Cooper

Píseň Shallow z filmu Zrodila se hvězda
"All the Stars" (Black Panther)

Za píseň "All the Stars" z marvelovky Black Panther jsou nominováni Mark Spears známý jako Sounwave, Kendrick Lamar, Anthony Tffith a Solána Imani Rowe známá jako SZA. Píseň zpívají Kendrick Lamar a SZA. 

Píseň All the Stars z filmu Black panther
"The Place Where Lost Things Go" (Mary Poppins se vrací)

Za píseň "The Place Where Lost Things Go" z muzikálu Mary Poppins se vrací jsou nominováni Marc Shaiman a Scott Wisman. Ve filmu ji zpívá Emily Blunt

Píseň "The Place Where Lost Things Go" z filmu Mary Poppins se vrací
"I'll Fight" (RBG)

Za píseň "I'll Fight" z dokumentárního filmu RBG je nominována americká písničkářka Diane Warren. Píseň zpívá Jennifer Hudson

Píseň I´ll Fight z filmu RBG
"When a Cowboy Trades His Spurs for Wings" (The Ballad of Buster Scruggs)

Za píseň "When a Cowboy Trades His Spurs for Wings" z filmu The Ballad of Buster Scruggs je nominováno písničkářské duo David Rawlings a Gillian Welch. Ve filmu ji zpívá Tim Blake Nelson a Willie Nelson.

Píseň When a Cowboy Trades His Spurs for Wings z filmu The Ballad of Buster Scruggs

And the Oscar Goes to...

Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt a Lady Gaga, Zrodila se hvězda

Šance podle Filmserveru:



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY