Oscar 2019: Nejlepší kamera

Vydáno: 09.02.2019 09:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jako každý rok i tento se o zlatou sošku bude ucházet pětice kameramanů, kterým se podařilo minulý rok podle oscarových akademiků vykouzlit ty nejpůsobivější obrazy filmového plátna.
NEJLEPŠÍ KAMERA

Alfonso Cuarón (Roma)

Alfonso Cuarón při natáčení filmu Roma / RomaPokud by černobílou Romu snímal Cuaronův dvorní kameraman Emmanuel Lubezki, který tentokrát neměl na natáčení filmu čas, získal by s největší pravděpodobností čtvrtého Oscara za kameru, čímž by se zapsal do historických tabulek jako třetí kameraman s takovým počtem Oscarů v této kategorii. Zatím má "jen" tři ceny. Cuaron si Romu nasnímal sám a oceněn tak bude logicky on sám. Pokud skutečně vyhraje, bude první režisér v historii, který obdrží Oscara za kameru. Zatím je největším favoritem právě on a nevypadá to, že by se to do slavnostního ceremoniálu mělo změnit. Poslední černobílý film, který získal Oscara za kameru, byl Schindlerův seznam

Robbie Ryan (Favoritka)

Robbie Ryan při natáčení filmu Favoritka / The FavouriteIrský kameraman Robbie Ryan je na Oscara nominován za kameru k historickému dramatu Favoritka. Jde o jeho první oscarovou nominaci. Po pravdě řečeno jde o jeho první významný kameramanský počin vůbec, a i když má za sebou takové snímky jako American Honey nebo Já, Daniel Blake, jde v podstatě o kameramanského nováčka. 

Lukasz Zal (Studená válka)

Lukasz Zal při natáčení filmu Studená válka / Studená válkaShodou okolností se v letošních nominacích sešly dva černobílé filmy. Vedle Romy je to ještě polský film Studená válka režiséra Pawla Pawlikowskiho. Lukasz Zal byl na Oscara nominován už před pěti lety za rovněž černobílý Pawlikowského film Ida, který si odnesl Oscara za Nejlepší cizojazyčný film. Jejich druhá spolupráce přinesla oběma další oscarové nominace. "Normálně" by měl polský kameraman velkou šanci, ale má smůlu, je tu Roma

Matthew Libatique (Zrodila se hvězda)

Bradley Cooper, Matthew Libatique při natáčení filmu Zrodila se hvězda / A Star Is BornDvorní kameraman Darrena Aronofského Matthew Libatique si vyzkoušel spolupráci s režisérem Bradleym Cooperem, která vyústila v druhou oscarovou nominaci pro tohoto amerického kameramana filipínského původu. Svou první nominaci si vysloužil před devíti lety za drama Černá labuť. Na Oscara si ale nejspíše bude muset ještě počkat, neboť jeho vítězství by bylo spíše překvapením. Jeho čas zřejmě ještě přijde.

Caleb Deschanel (Nikdy neodvracej zrak)

Caleb Deschanel při natáčení filmu  / Werk ohne AutorOutsiderem a zároveň nečekaným překvapením v této kategorii je veterán kameraman Caleb Deschanel nominovaný za kameru k německému dramatu Nikdy neodvracej zrak. Jde o jeho celkově už šestou nominaci. Poprvé byl nominován už v roce 1983 za drama Správná posádka, naposledy pak v roce 2005 za film Umučení Krista. Deschanel Oscara nezíská ani letos, ale mrzet ho to nemusí. Tipuju, že příští rok bude mít další šanci s hranou disneyovkou Lví král.

And The Oscar Goes to…

Jednoznačným favoritem v této kategorii je Alfonso Cuarón. Jakýkoliv jiný vítěz by byl velmi překvapující.

Šance podle Filmserveru:



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY