Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Narušitel

Recenze: Začátečnické drama Narušitel ocení jen fanoušci historických letadel

Vydáno: 27.01.2019 12:01 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Český film Narušitel s Pavlem Neškudlou a Jiřím Dvořákem natočil teprve osmnáctiletý režisér podle skutečného příběhu svého dědečka, bývalého armádního pilota.

NarušitelRecenzoval/a Jan Varga dne 27.01.2019 12:01. Český film Narušitel s Pavlem Neškudlou a Jiřím Dvořákem natočil teprve osmnáctiletý režisér podle skutečného příběhu svého dědečka, bývalého armádního pilota. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pavel Neškudla ve filmu  / NarušitelPíše se rok 1974 a mladý nadšenec do armádních letadel Vladislav (Pavel Neškudla) začíná s trojicí kamarádů pracovat v letištním hangáru pilota Zdeňka (Jiří Dvořák), který později naučí Vladislava pilotovat (a ještě později spolu všichni pohromadě slouží jako piloti v socialistické armádě). Do toho se řeší podezřelá nehoda bývalého pilota RAF a komplikovaný život v Československu navíc Vladislava přiměje k myšlence pokusit se uprchnout v letadle přes západní hranice. A celé je to rámované tím, jak Vladislav v současnosti (už jako dědeček) vypráví tento svůj příběh svému vnukovi.

S výslednou podobou českého dramatu Narušitel se nutně pojí osoba jeho režiséra, kterým je teprve osmnáctiletý (!) David Balda, jenž film napsal a natočil (i jako kameraman) podle skutečného příběhu svého dědečka Vladislava Baldy, bývalého armádního pilota. K tomu je nutno podotknout, že David Balda rozhodně není netalentovaný a že vzhledem k jeho věku je obdivuhodné, že dokázal vyprodukovat plnohodnotný a relativně ucházející film, který rozhodně není horší než leckteré televizní snímky České televize, případně leckteré debuty čerstvých absolventů FAMU. Rozhodně jde o film velice začátečnický, ale v žádném případě ne amatérský. Klobouk dolů a velký respekt.
 
Stanislav Zindulka, Jiří Dvořák, Pavel Neškudla ve filmu  / NarušitelNa druhou stranu by nebylo vůči jiným filmům spravedlivé brát tyto skutečnosti příliš v potaz a více kvůli nim přivírat oči a více snímku odpouštět, když je stejně jako jiné filmy nasazen do běžných kin za plné vstupné. V takovém případě pak může vadit, že tvůrci filmu neměli nejen dost finančních prostředků, ale ani zkušeností s režií, natáčením a psaním scénářů, což se projevuje například tím, že:

  • Podstatnou část filmu (nejméně čtvrt hodiny) tvoří jen letecké záběry letících letadel, případně záběry zevnitř kokpitu, aniž by se zároveň dělo cokoli dalšího (maximálně k tomu hraje písnička), nebo aniž by to mělo cokoli společného se zápletkou filmu. Tvůrci byli zřejmě pyšní na to, že se jim podařilo pro film získat autentická dobová letadla z padesátých let, tudíž je chtěli na plátně dostatečně předvést, přičemž špatně se na to nekouká, ale výpovědní hodnota těch záběrů je nulová a v podstatě se jimi jen zbytečně natahuje čas.

  • V polovině filmu je skok o patnáct let dopředu z roku 1974 do roku 1989, nicméně všichni herci vypadají pořád stejně a o jakékoli líčení se nikdo ani nepokoušel. Postavu Vladislava přitom v roce 2019 (tedy o dalších 30 let později) hraje již osmdesátiletý Petr Kostka.

  • Když má v jedné scéně havarovat letadlo, tak se to stane mimo obraz, takže diváci slyší jen zvuk té havárie a vyděšené výrazy postav, co se na to dívají.

  • Mimořádně návodná hudba vám v každé scéně napovídá, co za emoce máte zrovna cítit.

  • Všechny postavy estébáků a komunistů jsou jen zlé karikatury podrazáků a křiváků.

  • Před polovinou filmu (tedy ještě před tím skokem o patnáct let dopředu) má hlavní hrdina najednou vlastní byt a manželku, aniž by bylo zjevné, jak k obojímu přišel.

Pavel Neškudla, Veronika Arichtěva ve filmu  / NarušitelDěj filmu pak v první polovině spočívá zejména v budování přátelského vztahu hlavního hrdiny a jeho mentora, přičemž je výrazně akcentován pocit svobody, jenž člověk při létání zažívá, a prostřednictvím postavy bývalého letce RAF (Stanislav Zindulka) se vzdává pocta i válečným veteránům. Ve druhé polovině se pak postavy zabývají rozplétáním jakéhosi komplotu, jenž je poměrně jednoduchý, ale přesto je vyprávěný dost kostrbatě a se spoustou logických lapsů (kupříkladu řada postav je přesvědčená o tom, že je sledována a odposlouchávána, ale nikdo z nich se podle toho nechová).
 
Jiří Dvořák ve filmu  / NarušitelFilm navíc místy schválně zamlčuje zásadní informace (např. tajné schůzky estébáků jsou bez zvuku, takže neznáte obsah dialogů), aby je pak v závěru mohl prezentovat jako překvapivá odhalení, pročež se často stává, že divák je svědkem scény, jejíž smysl a význam se dozví až mnohem později. Finální vyvrcholení přesto nemá dostatečnou sílu a závěrečný monolog hlavní záporné postavy, odhalující detaily jejího ďábelského plánu, nevysvětluje zdaleka všechno a navíc stojí i na relativně odhadnutelné pointě.

Film Narušitel je zjevně velmi osobním a od srdce dělaným snímkem, leč kvůli velké řadě nedostatků ho v kinech ocení snad jen fanoušci vojenské letecké techniky. Kdokoli další se totiž bude muset potýkat s mimořádně naivním příběhem, na jehož rozjezd se nejprve hodně dlouho čeká a pak se na něj pro jeho klopýtavost a v mnoha ohledech i nedomyšlenost dá práci plně soustředit. Místy celkem sympatické herecké výkony Jiřího Dvořáka a Pavla Neškudly a sem tam i nějaký ten povedený záběr nebo hezká krátká scénka to zachraňují jen částečně.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

originální trailer k filmu Narušitel

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Kritika recenzí filmu Narušitel (Laddanka, 28.01.2019 17:49) Reagovat

    Film Narušitel je krásný, laskavý příběh, více o lidech, než o režimu, více o kráse života, než o "ději jak z Hollywoodu" - těch je všude dost. Film Narušitel, je film o přátelství, což patrně, ti pisálkové duchaprázdných recenzí, nepochopili. Mladý režisér filmem ukazuje kvalitu rodinného prostředí, ve kterém vyrostl, oporou mu byli děda a strýc. Ukazuje sílu přátelství mezi lidmi, a prostředí, ve kterém se pohybuje, piloti mu scény do filmu odlétali jen za benzín, lidé udělali sbírku, aby se mohlo točit ... to zdá se nic neznamená :-( Recenze, které čtu, jsou hanbou lidskosti, je to jen snůška prázdných, zbytečných slov. Tento film slova nepotřebuje, vezme dech a pohladí po duši... Mladý David Balda a jeho film Narušitel, jsou pro lidstvo jiskřičkou naděje, že skutečné hodnoty, jako je přátelství, soudržnost a úcta, ještě existují. Film Narušitel je přesně to, co lidé, v dnešní konzumní době, potřebují. Děkuji Vám za něj Pane režisére, scénáristo a kameramane, Davide Baldo.

  • Ooo, jaké digitální blaho.... (Karel, 30.01.2019 21:34) Reagovat

    Dožili jsme se doby, kdy díky digitální technice lze za relativně minimální prostředky natočit a předvést celovečerní film... pryč je doba, kdy tvůrce musel prostupovat cvičením za cvičením - ať už jako posluchač FAMU nebo na pozicích asistenta režie či režiséra pomocného... až po mnohých překonaných překážkách a vysvědčeních jeho talentu, po mnoha asistentských pozicích... mu byla svěřena důležitější úloha při tvorbě dramatického díla. S vědomím, že do něj budou investovány nemalé peníze na expozici a pozdější zpracování 35mm materiálu.... střih, laboratoře, kopírování.... Dnes toto odpadá. natačí se a distribuje se pomocí digitálního média. Otázkou je, kdo z této situace vychází jako vítěz... divák nebo tvůrce...??

  • Nejsem fanouškem historických letadel a přesto se mi film líbí (Radka, 01.02.2019 17:55) Reagovat

    Nejsem fanouškem historických letadel a přesto se mi film líbí. Lituji všechny recenzenty, kteří se musí na filmy dívat hlavně kriticky, aby měli co napsat do několika odstavců a odvedli tím svou "práci". Když se na film dívám jako obyčejný divák, zjistím, že film mě baví, příběh mne oslovil, herci odvedli solidní výkony, na film se znovu ráda podívám. Letecké scény z mého pohledu dlouhé nejsou, destrukci havarovaného letadla vidět nepotřebuji a víc mne zajímají reakce přítomných osob. A jak přišel hlavní hrdina k manželce a bytu? Možná by recenzent už dávno mohl vědět, že divák si umí a také má mnohé věci domyslet, hlavně pokud jde o věci, které nejsou pro děj filmu podstatné. Proč ještě recenzenta nezajímá, kde si koupil hrdina košili nebo boty? Film hodnotím na 70%, protože k 100% ještě potřebuje mladý režisér dozrát, nasbírat zkušenosti a také získat přízeň sponzorů. Moc mu přeji, aby neztratil odvahu a chuť neustále zlepšovat své dovednosti. A hlavně, aby se i nadále řídil vlastním rozumem i srdcem a dokázal si stát za svým názorem.

  • zklamání. (waki, 04.05.2020 14:37) Reagovat

    Docela jsem se těšil na tento film, ale bylo to zklamání - protrpěl jsem to až do konce. Byla to pomalu agitka ...Dávám 2 z 10.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Když srdce dubu promluvilo, přišla láska (30.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Psí poslání je příběh bez konce (29.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lví král je poberta a pašerák, který se vydal na výlet do Měsíčního údolí (25.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Barry Seal, Giordano Bruno a Hanele spolu hrají dvojí hru, v níž je pronásleduje čistokrevné zlo (23.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Poslední Podskalák čte ostrovní zprávy a řídí se heslem ukradni, co můžeš (05.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Motýlek byl postaven před Sophiinu volbu a prolomil hradbu mlčení (08.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nejvýraznější vánoční filmy od roku 2010 (19.12.2020 11:30 v Články)
- TV tipy: Herkules má vidiny na večer tříkrálový (26.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2019 opustily (23.12.2019 09:54 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Takový normální vozíčkář Kick-Ass se ocitá ve videodromu, kde prožívá lásku z Khon Kaen (12.07.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kouzelníci, komici a křiváci sní o Africe a zbožňují trable (14.06.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel herec Stanislav Zindulka (14.03.2019 18:54 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Queen překonali historický rekord (29.01.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Favoritka čte Schindlerův seznam, v němž hledá Složku 64 (23.01.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu