TV tipy: Milý Frankie, vše je ztraceno, protože všechny cesty vedou do hrobu

Vydáno: 25.01.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konec ledna v televizích mnohé překvapí hned několika atraktivními premiérami. Mezi ně patří one man show Roberta Redforda Vše je ztraceno, westernová komedie Všechny cesty vedou do hrobu a zatím poslední díl komiksové ságy X-Men.
Milý Frankie (Dear Frankie) (pátek 25. 1., Prima Max, 17.55 - 20.00 / sobota 26. 1., 13.10 - 15.20 / neděle 27. 1., Prima, 14.40 - 16.50)

Plakát filmu Milý Frankie / Dear FrankieBritské romantické drama je nenápadným snímkem, který ovšem mnohé chytí za srdce. Ve svém dosud jediném celovečerním počinu se režírující Shona Auerbach opřela především o námět o tom, že udržet dítě v iluzi je nesmírně těžké, který zpracovala poměrně originálně a pravděpodobně ho vytěžila na maximum. Pomohla si v tom i vysoce citlivým přístupem a velice specifickou melancholickou atmosféru, kterou ještě dotvořily krásné skotské lokace. Rozhodně potěší i to, že autorka nikterak netlačí na divácké city a vše nechává plynout zcela přirozeně, což výsledek činí ještě působivějším, od věci není ani trochu překvapivý závěr. V hlavní roli se objeví velmi dobrá Emily Mortimer, kterou doplňují mimo jiné Gerard Butler, Jack McElhone nebo Sharon Small. Laskavá a posmutnělá podívaná na páteční podvečer.

Zajímavost: Snímek byl původně psán jako krátkometrážní, režisérku ale oslovil příběh natolik, že ho roztáhla do celovečerní stopáže.

Oficiální trailer filmu Milý Frankie / Dear Frankie
Princezna se zlatou hvězdou (sobota 26. 1., ČT1, 20.00 - 21.15)

Plakát filmu  / Princezna se zlatou hvězdouSlavná československá pohádka z konce padesátých let patří k těm nejoblíbenějším a nejreprízovanějším. Režírující Martin Frič v ní do filmové podoby převedl předlohu Boženy Němcové a divadelní hru K. M. Wallého, jenž mu také pomohl se scénářem. Ten zaujme hlavně tím, že všechny dialogy jsou ve verších, a ačkoli někdy to působí nuceně, po většinu času dodává tento způsob mluvy výsledku zvláštní kouzlo. Samozřejmostí pak je typicky dobová extrémní barevnost a poměrně bohatá výprava, chybět nesmí ani několik písní. V hlavních rolích zazářili Josef Zíma a v tomto týdnu zesnulá Marie Kyselková, pro níž šlo navíc o jedinou větší úlohu kariéry, ty pak v těch vedlejších doplnili mimo jiné Martin Růžek, František Smolík nebo Stanislav Neumann. Nutné je ovšem počítat s dobově poplatným ideologismem, který ale naštěstí není tak zásadní jako v jiných tehdejších počinech. Absolutní tuzemská klasika. 

Zajímavost: Kyselková byla v době natáčení těhotná.

Ukázka z filmu Princezna se zlatou hvězdou
Vše je ztraceno (All Is Lost) (sobota 26. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / neděle 27. 1., 13.20 - 15.20 / pondělí 28. 1., 09.05 - 11.05)

Český plakát filmu Vše je ztraceno / All Is LostŠest let staré dobrodružné drama není přijímáno úplně jednoznačně, i když kladné ohlasy převládají. Dáno je to určitě tím, že režisér a scenárista J.C. Chandor nedělal moc kompromisů a celý film natočil hodně intenzivně a fyzicky, takže si mnoho diváků může připadat přímo v centru dění. Uhrane tedy zejména zvukem, který se dočkal nominace na Oscara, ale také kompletní technickou stránkou, která ze snímku dělá docela epickou podívanou. Neodpustil si ani metafory a úvahy o stáří, osamělosti a lidském údělu, které tedy někdy trochu skřípají a působí prvoplánovým dojmem, po většinu času ale poměrně fungují. V hlavní roli exceluje famózní Robert Redford, pro něhož se snímek stal one man show, kterou využívá do poslední minuty a i v pokročilém věku ho utáhne zcela sám. Více se o počinu, v němž se skoro nemluví, dočtete v naší recenzi, která patří k těm méně spokojeným

Zajímavost: Natáčení zabralo dva měsíce.

Český trailer filmu Vše je ztraceno / All Is Lost
Pokušení (Chloe) (sobota 26. 1., ČT art, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu Pokušení / ChloeDekádu starý koprodukční thriller doplácí na to, že by rád byl chytrý a něčím víc, nakonec je ale jen obyčejnou žánrovkou. Režírující Atom Egoyan strhne v první polovině, která má slušně našlápnuto, buduje poměrně hutnou a neklidnou atmosféru a výborně pracuje s psychologií postav, které jsou nejasné a mají neodhalenou motivaci. K tomu navíc přidává hned několik poměrně odvážných erotických scén a častou nahotu. V druhé polovině ale jako by se mu děj začal rozpadat pod rukama a nadějně rozehranou zápletku ukončí tím nejočekávanějším způsobem a sklouzne do vysloveně béčkových vod a nevyhne se ani mnohým klišé, což trošku zamrzí. Hlavně tehdy mu pomáhá výborné obsazení, v němž hrají prim Julianne Moore, která ukáže úplně vše, Liam Neeson a Amanda Seyfried. Tip, který trochu promrhal svůj potenciál.

Zajímavost: Film je remakem francouzského filmu Žena mého muže.

Originální trailer filmu Pokušení / Chloe
Dokonalá loupež (Den of Thieves) (sobota 26. 1., Prima, 22.10 - 00.55 / neděle 27. 1., Prima Max, 23.15 - 01.50)

Plakát filmu Dokonalá loupež / Den of ThievesPod názvem Doupě zločinu najdete v programu loňské (!) kriminální drama, které se našim kinům vyhnulo. Debutující režisér Christian Gudegast, který se podílel i na scénáři, v něm skládá poctu těm nejslavnějším žánrovkám z devadesátých let, což znamená, že potěší především jejich fanoušky. Ti ocení staromilskou režii, snahu o psychologii postav a propracovaný děj, zároveň ale nebudou ničím překvapeni, protože tvůrce se o originalitu ani nepokouší a všechno už tím pádem bylo viděno. Ti ostatní zase budou láteřit nad pomalým tempem, přílišným množstvím dialogů a minimem akce, která tu je vlastně jen na začátku a na konci, rozhodně ale svým syrovým podáním stojí za pozornost. Titulní roli bravurně ztvárnil Gerard Butler, jemuž dělají společnost mimo jiné Pablo SchreiberO'Shea Jackson Jr. nebo 50 Cent. Jediné, co tvůrce neodhadl, je stopáž, která je vskutku neomluvitelně přetažená. Ideální zábava na víkendový večer.  

Zajímavost: Film je částečně založen na pravdivých příbězích, které režisér zaslechl.

Originální trailer filmu Dokonalá loupež / Den of Thieves
Všechny cesty vedou do hrobu (A Million Ways to Die in the West) (sobota 26. 1., Nova, 22.35 - 00.50 / neděle 27. 1., Nova Cinema, 00.05 - 02.05)

Český plakát filmu Všechny cesty vedou do hrobu / A Million Ways to Die in the WestSvérázná westernová komedie doplácí především na fakt, že je silně nevyrovnaná a chybí jí produkční dohled. Režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Seth MacFarlane v ní totiž dostal absolutní volnost, podle čehož výsledek vypadá. Na jeden velmi dobrý až geniální vtip tak připadají tři špatné a vysloveně trapné, tudíž není výjimka, že se vedle sebe objeví humor chytře vymyšlený s tím nejprvoplánověji fekálním, který má navíc zoufale protahovanou pointu. O příběhu nemůže být ani řeč, protože děj je sledem epizod a nedrží u sebe. Na druhou stranu se ale sluší pochválit zdařilá westernová atmosféra, prostředí a solidní přestřelky. Mimo tvůrce v obsazení nejvíc prostoru dostávají výborní Charlize Theron a Liam Neeson, které pak doplňují třeba Amanda Seyfried, Giovanni Ribisi nebo Neil Patrick Harris, nechybí tu ani několik vynikajících, leč zcela zbytečných cameo roliček. Hodně osobitý tip, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Neeson si dal podmínku, že svou roli vezme pouze v případě, že bude moci používat irský akcent.

Oficiální český trailer filmu Všechny cesty vedou do hrobu / A Million Ways to Die in the West
X-Men: Apokalypsa (X-Men: Apocalypse) (neděle 27. 1., Prima Cool, 20.00 - 22.55 / úterý 29. 1., Prima Max, 00.05 - 07.05)

Český plakát filmu X-Men: Apokalypsa / X-Men: ApocalypseZatím poslední příspěvek do rozsáhlé komiksové sci-fi ságy se dočkal hodně rozporuplných reakcí. Jedni tvrdí, že režírující Bryan Singer se drží původního komiksu a některé scény doslova cituje, chválí atmosféru i práci s postavami a oceňují, že se konečně "trochu utrhl ze řetězu" a místo komornější podívané servíruje epickou záležitost plnou efektů. Druzí zase říkají, že tvůrce recykluje sám sebe a neví kudy kam, pracuje s přespříliš postavami, z nichž málokteré jsou zajímavé a utápí se v přehnaném množství digitálních triků. Obě skupiny se ale shodují na tom, že záporák je nevýrazný a dost unylý, i dost znalejších diváků se hůř orientuje v časovém zařazení příběhu a také v tom, že stopáž je přetažená. V hvězdném obsazení se objeví mimo jiné Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac nebo Rose Byrne. Detaily hledejte v naší recenzi, která se řadí k těm spokojenějším.

Zajímavost: Wolverine nepronese ve filmu jedinou větu.

Oficiální český trailer filmu X-Men: Apokalypsa / X-Men: Apocalypse
Kočka (Le chat) (neděle 27. 1., ČT2, 21.45 - 23.10)

Plakát filmu Kočka / Le chatFrancouzsko-italské psychologické drama z počátku sedmdesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším a asi se není co divit. Režisér a spoluscenárista Pierre Granier-Deferre v něm zadaptoval literární předlohu Georgese Simenona a vyžaduje hodně obrněného diváka. Brutálním a nekompromisním způsobem v něm totiž vypráví o rozpadu manželství a dělá to natolik syrově, záměrně chladně a realisticky, že z toho není moc dobře po těle. Pomáhá si také těžce depresivní a deziluzivní atmosférou a skoro klaustrofobním umístěním většiny děje do jediné místnosti a velice působivou metaforou bourání ulice, v níž hlavní hrdinové bydlí. Dojem by pak nebyl tak dokonalý bez uhrančivých hereckých výkonů, které obstarávají Simone Signoret a Jean Gabin. Vynikající záležitost, která mnohé odradí od touhy po navazování vztahů.

Zajímavost: Oba hlavní představitelé získali cenu na festivalu v Berlíně.

Ukázka z filmu Kočka / Le chat
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (pondělí 28. 1., ČT2, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu  / Panelstory aneb Jak se rodí sídlištěČeskoslovenská normalizační komedie je zcela přesnou a vtipnou satirou na tehdejší život a celou společnost. Režisérka a spoluscenáristka Věra Chytilová v ní zcela přesně a s velkou nadsázkou pojmenovává dobové nešvary a geniálně vystihuje celkovou neveselou a šedivou atmosféru jakési zakonzervované společnosti. Je ale nutné se připravit na to, že její osobitý styl je přítomen i zde a mnohým asi bude bránit v plném pochopení a lepších dojmech. Je tedy třeba počítat s hodně ostrými střihovými přechody a zdánlivě nesouvisející střihovou skladbou, kakofonickým hudebním doprovodem a hodně roztřesenou ruční kamerou, někdy také autorka některé prvky stylizuje zbytečně parodicky. V obsazení se až na pár výjimek (Bronislav PoloczekOldřich NavrátilJiří Kodet, Ladislav Potměšil) objevují jen méně známí herci, nebo neherci, což je někdy znát a přehrávání některých z nich je místy extrémní. Hodně důležitá, i když trochu náročnější záležitost.

Zajímavost: Snímek byl týden po premiéře zakázán a zpět do širší distribuce se dostal až roku 1988.

Televizní spot filmu Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Nebezpečný útěk (Narrow Margin) (úterý 29. 1., Prima Max, 21.55 - 23.50 / čtvrtek 31. 1., 00.35 - 06.50)

Plakát filmu Nebezpečný útěk / Narrow MarginAkční thriller z počátku devadesátých let u nás není moc známý a ani se moc nevysílá, což je možná škoda, přestože není nijak výjimečný. Rozhodně ale jde o poslední solidní počin pozdějšího béčkového krále a "srágorotvůrce" Petera Hyamse, který se postaral nejen o režii, ale částečně i o scénář a kameru. V typicky béčkové žánrovce toho moc neřešil a spolehl se na přímočarý, avšak nepříliš logický a předvídatelný příběh, který ovšem oživil relativně svižným tempem a komorním prostředím, neboť vše se odehrává v jediném vlaku, čímž jí dodal zvláštní atmosféru. Za velkou částí jeho úspěchu ale nepochybně stojí Gene Hackman v titulní roli, který jede nadoraz a svou úlohu si viditelně užívá a moc nevadí, že v akčních scénách je trochu dýchavičný a viditelně starý. Naprosto nenáročná záležitost na úterní večer.

Zajímavost: Aby hlavní hrdina nosil brýle, napadlo Hackmana.

Originální trailer filmu Nebezpečný útěk / Narrow Margin


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY