Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: nejlepší filmy roku 2018 podle filmserver.cz

Téma: nejlepší filmy roku 2018 podle filmserver.cz

Vydáno: 06.01.2019 15:39 v sekci Články | Žebříčky - Redakce | foto: facebook tvůrce

Se započatým novým rokem automaticky přichází i bilancování toho předchozího. Proto vám přinášíme výběr toho nejlepšího, co se podle nás v kinech v roce 2018 urodilo.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible - Fallout / Mission: Impossible - FalloutFilmserver již pošesté vám přináší kompletní rekapitulaci roku, v níž jsme se pokusili sestavit žebříčky těch nejlepších a případně i nejhorších filmů uplynulé sezóny. Náš výběr berte jako doporučení nebo inspiraci ke zhlédnutí něčeho, co z nějakého neznámého důvodu zůstalo vašemu filmovému zraku skryto, a my zároveň doufáme, že si z našich skromných žebříčků alespoň něco odnesete.
 
K jejich sestavení každý z redaktorů přistoupil svým vlastním způsobem, takže nečekejte jednotné kategorie či hodnotící kritéria, jelikož se u každého dotyčného liší. 


Martin Bubrín
Nejlepší filmy viděné v roce 2018:

Plakát filmu Avengers: Infinity War / Avengers: Infinity War1. Mission: Impossible - Fallout – nejfyzičtější film od Šíleného Maxe a zároveň nová laťka akčních sekvencí
2. Avengers: Infinity War – velkofilm desetiletí s promyšlenou narativní strukturou
3. Climax – lidstvo by mělo skončit, ale takovéto formální experimenty na hranici šílenství nikoliv
4. Jack staví dům – sestup do pekel aneb černohumorný metanarativ, který nabízí ještě více interpretací než Nymfomanka
5. Záhada Silver Lake – novodobý kultovní film o (ne)možnosti pochopit (pop)kulturu
6. Ready Player One: Hra začíná – nostalgická moderna podle Spielberga
7. Nit z přízraků – formálně uhlazené kostýmní drama o hulvátství v nás, které zároveň poskytuje recept na dokonalý vztah
8. Dej mi své jméno – kongeniální zachycení místa a času
9. Dogman – syrové psí žrádlo aneb italský art na žánrový způsob
10. Spider-Man: Paralelní světy – čtení komiksu ve filmové podobě, zřejmě nejinvenčnější animovaný film posledních let

Další zajímavé: Tři billboardy kousek za Ebbingem, Úžasňákovi 2, Studená válka, Roma, Bohemian Rhapsody, Mandy – Kult pomsty, První člověk, Zrodila se hvězda, Annihilation

Zklamání: Deadpool 2, Jurský svět: Zánik říše, Muž, který zabil dona Quijota, Děsivé dědictví, Vdovy

Nejhorší filmy: Debbie a její parťačky, Predátor: Evoluce, Venom, Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny, Mowgli: Legend of the Jungle

Nejlepší český film: Jan Palach

_____________________________________________________________________

Jan Varga

Český plakát filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostNejlepších deset z české distribuce

  1. Akta Pentagon: Skrytá válka
  2. Avengers: Infinity War
  3. Coco
  4. Děsivé dědictví
  5. Mission: Impossible - Fallout
  6. Nit z přízraků
  7. Ready Player One: Hra začíná
  8. Roma
  9. Tři billboardy kousek za Ebbingem
  10. Záhada Silver Lake
Dalších deset, co se nevešlo mezi deset nejlepších, ale jen o chlup:

  1. Bohemian Rhapsody
  2. Climax
  3. Jack staví dům
  4. Odnikud
  5. Psí ostrov
  6. Plakát filmu Nit z přízraků / Phantom ThreadSpider-Man: Paralelní světy
  7. Teheránská tabu
  8. Tísňové volání
  9. Tvář vody
  10. Velká hra
 Nejlepších deset mimo českou distribuci:

  1. Dragged Across Concrete
  2. Freaks
  3. La sombra de la ley (Gun City)
  4. Nepřátelé
  5. Pásky z Nagana
  6. Robin Williams: Mysl na dlani
  7. Sedící slon
  8. Složka 64 (česká premiéra v lednu 2019)
  9. The Spy Gone North
  10. They Shall Not Grow Old
Nejlepší českýJan Palach
_____________________________________________________________________

Vratislav Šálek

Z těch, co jsem viděl a prošly tuzemskou distribucí, vzešel následující seznam (řazeno dle data premiéry):

Český plakát filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri1. Tři billboardy kousek za Ebbingem - nekompromisní a černohumorný autorský počin s fantastickým scénářem a výtečnými hereckými výkony.

2. Nit z přízraků - poctivý staromilský počin, jímž se geniální Paul Thomas Anderson vrací do starých kolejí, rezignuje na prazvláštní experimenty a vypráví silný příběh o destruktivním vztahu, nabírá na významu tím, že jde o dobrovolné loučení Daniela Day-Lewise s hereckou kariérou.

3. Akta Pentagon: Skrytá válka - silný film, v němž legendární Steven Spielberg připomíná, že noviny slouží lidem, nikoli jejím majitelům a vládám a Tom Hanks a Meryl Streep hrají jako o život. V době fake news, polopravd a štvavých bojů proti objektivní žurnalistice nejdůležitější film roku.

4. Ztratili jsme Stalina - z ničeho nic se v kinech ocitla výborná britská politická satira s vynikajícím obsazením, v níž se divák směje skutečně brutálním a ošklivým věcem, které se skutečně děly a nestydí se za to.

5. Tiché místo - určitě ne dokonalý, ale velmi dobrý počin, který udivuje i tvůrčím sebevědomím a "drzostí" Johna Krasinského, který v době hlasitých a epických blockbusterů poslal do kin film, v němž se moc nemluví a je v něm po většinu času ticho. A ano, Emily Blunt mu upřímně závidím.

Český plakát filmu Tiché místo / A Quiet Place6. Tísňové volání - geniální ukázka filmového minimalismu, která se odehrává v pouze dvou místnostech a pořádně v ní hraje jen jediný herec, je napínavější než mraky hororů a za klíčový twist ve dvou třetinách filmu zaslouží Gustav Möller snad postavit sochu.

7. Děsivé dědictví - mysteriózní drama s hororovými prvky, o němž je lepší vůbec nic nevědět, odkazuje k podobným žánrovkám sedmdesátých let a světu představuje autora Ariho Astera a talentovanou dětskou herečku Milly Shapiro, na jejíž vizáž dlouho nezapomenete.

8. Mission: Impossible - Fallout - výborný akční blockbuster, z nějž jde cítit filmařská poctivost na sto honů, znovu posouvá hranice toho, co je schopen Tom Cruise pro věrohodnost role provádět a navíc disponuje dvěma nejlepšími akčními scénami roku.

9. BlacKkKlansman - černohumorně vtipná i seriózní podívaná o tom, jak krátkozraký je rasismus a jaký typ lidí hnutí, která si na nenávisti postavila existenci, silně přitahuje. Film, který je bohužel aktuálnější, než bychom si všichni přáli.

Plakát filmu První člověk / First Man10. První člověk - absolutně nedivácký, protože pomalý a intimní, snímek, který se záměrně vyhýbá epickým záběrům a scénám a všechny zásadní momenty z první lidské cesty na Měsíc zabírá ze stísněných prostor kosmické lodi; netradiční biografie, v níž je postava manželky hlavního hrdiny stejně důležitá (ne-li důležitější), nežli on sám.

Český film roku:

Přiznávám, že tady mám obrovské mezery, protože už jen psát synopse většiny českých filmů je utrpení a viděl jsem tedy jen jeden jediný, Jana Palacha. Ten je ale tak nečesky natočený, citlivý a nepatetický, že si ho dovolím za film roku označit. Lepší portrét si mladík, který pro svůj národ položil oběť, kterou si ten ani nezaslouží, přát nemohl.

Mimo distribuci:

Podobně jako v českých filmech mám i zde velké mezery a příliš jsem toho neviděl. Doporučit ale mohu nekompromisní hororový thriller Apostle, který ovšem vyžaduje zkušenějšího diváka, který by měl vědět, že jeho závěr má hodně blízko k torture porn.
_____________________________________________________________________

Václav Limberk

Nejlepší filmy roku 2018

  1. Český plakát filmu Black Panther / Black PantherBlack Panther - nejnápaditější marvelovka roku 2018
  2. Oni 2: Noční kořist - nikoliv Halloween, ale toto je horor roku 2018
  3. Ready Player One: Hra začíná - Spielberg natočil jeden z nejlepších filmů roku
  4. Souboj pohlaví - nenápadný, malý, ale neprávem přehlížený snímek
  5. Deadpool 2 - opět velice cool záležitost
  6. MEG: Monstrum z hlubin - takto mě v kině pobavil už jen Deadpool 2
  7. BlacKkKlansman - Spike Lee natočil neobyčejně zdařilý mix komedie a dramatu
  8. Alfa - krásný dobrodružný příběh
  9. Beze stop - nenápadný, malý, ale neprávem přehlížený snímek a navíc úžasná Thomasin McKenzie, která by si za svůj silný výkon zasloužila oscarovou nominaci
  10. Bohemian Rhapsody - hudební film roku
  11. Aquaman - nejbarevnější film roku
Nejlepší filmy mimo distribuci
Plakát filmu The Disaster Artist: Úžasný propadák / The Disaster ArtistJuliet, Naked - takto má vypadat romantická komedie!
The Disaster Artist: Úžasný propadák - mimořádně vtipný biopic nejhoršího filmu na světe a nejhoršího herce na světě s úžasným výkonem Jamesa Franca.
Zoufalství a naděje - Ethan Hawke je vynikajicí v tomto subtilním psychologickém dramatu.
Nepříčetná - jednoznačně nejlepší film roku, alespoň z kategorie natočený na iPhone!
Searching - další vynikajicí thriller a experiment, celý film se odehrává jen na obrazovkách všech možných technických zařízení.
Apostle - není to dokonalé, ale ve své nedokonalosti mimořádné.
Lucky - výjimečný Harry Dean Stanton ve své poslední filmové roli v tomto krásném obyčejném filmu.

Nejhorší filmy mimo distribuciSiberiaBacktrace - smutné propadáky, ve kterých herecky statují Keanu Reeves a Sylvester Stallone.

Nejlepší TV film451 stupňů Fahrenheita - TV film od HBO, který je moderní aktualizací klasického Bradburyho díla. Na rozdíl od všech ostatních se mi tato verze moc líbila.

Plakát filmu Skandál po anglicku / A Very English ScandalNejlepší TV minisérie
Skandál po anglicku - brilantní třídílná minisérie o jednom "šťavnatém" politickém skandálu s výbornými hereckými výkony Hugha Granta a Bena Whishawa
Waco - brilantní šestidílná minisérie o jednom nechvalně proslulém americkém případu sekty Davidiánů. Výborní Taylor Kitsch a Michael Shannon

Nejlepší TV seriályOzark (2. série) - v druhé sérii se podařilo udržet vysoko nasazenou kvalitativní úroveň první série. Cobra Kai (1. série) - vynikajicí "internetové" pokračování klasické série Karate Kid. Ash vs Evil Dead (3. série) - RIP Ash Williams.

Nejhorší film v kiněTen pravý, ta pravá? - jednoznačně nejhorší film roku 2018, který se hrál v kinech. Absolutně nefunkční a nevtipná "romantická komedie" se smutnými a trapnými "výkony" dvojice Keanu Reeves a Winona Ryder

Největší zklamání z kinaCreed II - největší zklamání roku, protože jsem se na něj nejvíce těšil a výsledek mě prostě zklamal. Oproti prvnímu Creedovi jde o zapadnutí do zajetých schematických kolejí.

Nejhorší TV seriálMr. Mercedes (2. série) - po slušné první sérii jde o razantní sešup kvality opět do klišovitého schematismu.
_____________________________________________________________________


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Julia Garner bude Silver Surfer (04.04.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu