Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 12. 2018 - 27. 12. 2018

TV tipy: Proč právě divoch Méďa hledá piráty a má Kainovo znamení?

Vydáno: 21.12.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Náš letošní vánoční televizní výběr je poměrně neobvyklý, protože sestává mimo jiné ze dvou nekorektních komedií a dvou životopisů slavných světců. Společnost jim pak dělají také zdařilé animáky a dokument.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kainovo znamení (pátek 21. 12., ČT art, 21.40 - 23.30)

Plakát filmu  / Kainovo znameníAbsolutně neznámé polsko-československé drama z konce osmdesátých let je adaptací novely Vladimíra Körnera Život za podpis, přičemž sám autor k němu napsal i scénář. A právě ten je nejsilnější stránkou filmu, protože je historicky poměrně věrný, má dost propracované postavy a ještě příběh výborně graduje. Režírující Janusz Majewski pak přidává hodně solidní výpravu a dobovou atmosféru a místy vskutku nádhernou kameru. Opřít se může i o obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil tehdy začínající a ještě ne tak výrazný Olaf Lubaszenko, jehož doplňují třeba Petr ČepekAdam FerencyJiří KodetJan Přeučil nebo tehdy na velkém plátně debutující Sabina Laurinová, která ukáže úplně vše. Škoda, že snímek trpí opravdu špatnými postsynchrony a nepovedeným dabingem nečeských postav a také toho, že mu chybí zapamatovatelná a silná scéna. Počin, který v revolučních událostech zcela zanikl.

Zajímavost: Polsky se film jmenuje Czarny wawóz.

Televizní spot k filmu Kainovo znamení
Příběh lesa (Les saisons) (sobota 22. 12., ČT2, 12.35 - 14.10)

Český plakát filmu Příběh lesa / Les saisonsTři roky starý francouzský dokument nejvíc doplácí na to, že neví, komu chce být určen. Režisérská a scenáristická dvojce Jacques PerrinJacques Cluzaud, které ještě se scénářem pomohl Stéphane Durand, se totiž na jednu stranu snaží zaujmout děti velmi jednoduchým stylem vyprávění a prakticky neexistujícími záběry na nějaké drsnější boje nebo zvířecí sexualitu, na druhou by pak ráda zabavila i odrostlejší diváky, k tomu jí ale chybí lepší tempo a větší nápaditost. Perfektní je nicméně vizuální stránka, která si dává záležet na každém detailu a zejména některé zpomalené záběry jsou naprosto dechberoucí a je z nich cítit naprostá preciznost a čas, který u nich tvůrci museli strávit. Zamrzí však to, že celkově dobrý dojem kazí až příliš viditelné ekologické poselství, které je doslovné a trochu zbytečné. Ideální rodinná záležitost na víkendové odpoledne.

Zajímavost: Film byl natáčen ve Francii, Norsku a v polské části Bělověžského pralesa, který je posledním fragmentem původního evropského lesa.

Český trailer filmu Příběh lesa / Les saisons
Maléna (Malèna) (sobota 22. 12., ČT2, 22.00 - 23.30)

Plakát filmu Maléna / MalènaOsmnáct let staré italsko-americké romantické drama je typicky jižanským snímkem o dospívání a okouzlení ženskou krásou. Režírující Giuseppe Tornatore se v něm soustředí především na výbornou dobovou válečnou atmosféru italského maloměsta, citlivou práci s emocemi a také na poctivě klukovské erotické pnutí, které je stejně tak vzrušující jako naivní. Výrazně mu pak pomáhá i fantastická hudba Ennia Morriconeho. Vedle výborně obsazených dětských herců zaujme až nadpozemsky krásná Monica Bellucci, které stačí na plátně jen existovat a vysílat smyslné pohledy. Potěší i to, že autor zobrazuje dvojí morálku, která je nejen v době války zcela běžná, a i když některé scény jsou trochu navíc a místy působí film prvoplánově, pořád jde o hodně slušnou podívanou, která mnohým zpříjemní čekání na sváteční den.

Zajímavost: Giuseppe Sulfaro, který hraje dospívajícího hlavního hrdinu, v rozhovorech přiznal, že do natáčení nikdy neviděl živě nahou ženu, takže Bellucci byla první.

Oficiální trailer filmu Maléna / Malèna
Proč právě on? (Why Him?) (sobota 22. 12., Prima, 22.15 - 00.40 / neděle 23. 12., 23.25 - 01.45)

Český plakát filmu Proč právě on? / Why Him?Dva roky stará komedie diváky nepřekvapí ústředním příběhem, který spíše jen vesměs naplňuje žánrovou škatulku. Režisér a spoluscenárista John Hamburg si toho je ovšem velmi dobře vědom a spolehl se na naprosto bláznivé vtipy a situace, které jsou vskutku nečekané a šílené. Všemu pak dodal odlehčenou a totálně pohodovou atmosféru, z níž je znát, že se nebere tak úplně vážně a svižné tempo, v němž není tolik času na přemýšlení, což je jedině dobře. Vyšlo mu i obsazení klíčových rolí, neboť "ulítlý" James Franco a "usedlý" Bryan Cranston si své role vysloveně užívají, dokonale se špičkují a dostávají snímek na trochu jinou úroveň a zcela zastiňují velmi dobrou Zoey Deutch, jejíž postava je ale v jejich společnosti nedůležitá. Velmi příjemná jednohubka, u níž je ale nutné počítat s extrémní vulgaritou, o čemž se píše i v naší recenzi.

Zajímavost: Režisér Hamburg učil Franca herectví na univerzitě v New Yorku.

Oficiální český trailer filmu Proč právě on? / Why Him?
Méďa (Ted) (sobota 22. 12., Nova, 23.00 - 01.05 / neděle 23. 12., Nova Cinema, 23.35 - 01.25)

Český plakát filmu Méďa / TedŠest let stará komedie je příjemně nekorektní a poměrně originální. Na velkém plátně debutující režisér a spoluscenárista Seth MacFarlane si v ní nebral servítky, nikoho nešetřil a diváka zásoboval velkým množstvím hlášek a vtipných situací, jejichž kadence byla extrémně vysoká. V tom si pomohl i nápaditými a taktéž humornými zpomalovačkami, které pobaví na několik dní dopředu. Výraznými pozitivy budiž i svižné tempo a přiměřená stopáž, v níž je jen minimum vaty. V titulní roli se vedle viditelně digitálního Médi objeví Mark Wahlberg, jenž si dělá legraci sám ze sebe, dále mu pak přihrávají třeba Mila KunisGiovanni Ribisi, nechybí tu ale ani spousta výborných cameo roliček. Kdyby nebylo vyřešení romantické linie tak konvenční a poselství tak očekávané, byl by výsledný dojem ještě o něco lepší. Vynikající předsváteční zábava, u níž by ale měly chybět děti, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Na stole hlavního hrdiny je možné zahlédnout i českého ježka v kleci.

Český trailer filmu Méďa / Ted
Josef (Joseph) (pondělí 24. 12., ČT2, 19.05 - 22.05 / úterý 25. 12. 08.25 - 10.00 a středa 26. 12., 07.50 - 09.25)

Plakát filmu Josef / JosephKoprodukční dobrodružné drama je televizním zpracováním jednoho z biblických příběhů. Režírující Roger Young se v něm předlohy drží poměrně věrně a ve velmi pomalém tempu zachycuje všechny důležité aspekty ze života jednoho z křesťanských hrdinů. V tom mu pomáhají i nádherné lokace zabírané podobně nádhernou kamerou, výborná výprava, jako vždy působivá hudba Ennia Morriconeho, celková atmosféra a samozřejmě i silný příběh o odpouštění. Zajímavé je též obsazení, v němž jednoznačně vládne charismatický Ben Kingsley, hlavní roli ale ztvárnil též výborný Paul Mercurio, dále se pak objeví mimo jiné Martin Landau, Lesley Ann Warren nebo Alice Krige. Zásadním problémem zůstává délka, která je vskutku epická a i kvůli zmiňované rozvláčnosti místy smrtící, menším pak určitá dogmatičnost. Slavnostní večer ve společnosti kořenů naší civilizace.

Zajímavost: Představitel hlavní role Paul Mercurio je synem australské herecké legendy Guse Mercuria.

Ukázka z filmu Josef / Joseph
Zataženo, občas trakaře 2 (Cloudy with a Chance of Meatballs 2) (pondělí 24. 12., Prima Cool, 19.20 - 21.20 / středa 26. 12., Prima, 07.20 - 09.15)

Plakát filmu Zataženo, občas trakaře 2 / Cloudy with a Chance of Meatballs 2Animovaná komedie je pokračováním úspěšného hitu a ostudu mu moc nedělá. Samozřejmě, že originální námět už je pryč a režírující dvojka Cody Cameron a debutující Kris Pearn už ho jen variuje, naštěstí to ale nedělá nijak špatně. Na své si navíc přijde celá rodina, protože děti pobaví, že vše má spád, je to dost barevné a pořád se něco děje a dospělí zase ocení jemnou parodii na monstrhorory a found footage. Těchto fórků tu asi mohlo být víc, na druhou stranu je ale vše tak svěží a výborně naanimované, že to moc nevadí. Body navíc přidávají i zdařilý český dabing a vtipné závěrečné titulky, od kterých nelze odejít. Trochu horší je to s příliš viditelným morálním poselstvím, které je tu podáváno až moc doslovně a také s velkým množstvím postav, které je zcela zbytečné. Přes veškerou kritiku asi nejlepší pohádka, jaká poběží na Štědrý večer, o čemž snad přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Pro film bylo vymyšleno sto dvacet "ovocných zvířat" (foodimals), použito ale nakonec bylo jen devětatřicet.

Český trailer filmu Zataženo, občas trakaře 2 / Cloudy with a Chance of Meatballs 2
Bratr Slunce, sestra Luna (Fratello sole, sorella luna) (úterý 25. 12., ČT art, 21.30 - 23.30 / čtvrtek 27. 12., 01.20 - 03.15)

Plakát filmu Bratr Slunce, sestra Luna / Fratello sole, sorella lunaItalsko-britské historické drama z počátku sedmdesátých let patří u nás k těm neznámým a do programů televizí se prakticky nezařazuje. Dáno je to určitě jeho odlišností a také tím, že zpracovává život svatého Františka z Assisi, který patří k těm nejdůležitějším světcům vůbec. Režisér a spoluscenárista Franco Zeffirelli v něm velmi citlivě zachycuje klíčové momenty hrdinova osudu a nechává přitom prostor pro diváckou interpretaci, což je velmi důležité. Opírá se především o velice křehkou a poetickou atmosféru, nádherně zvolené lokace, na Oscara nominovanou výpravu, pomalé tempo, v němž je prostor pro každý detail a v neposlední řadě i o nádhernou hudbu Rize Ortolaniho, ale i ostatních vybraných skladeb. V titulní roli uchvátí Graham Faulkner, jehož doplňují například Judi BowkerLeigh Lawson nebo Kenneth Cranham. Trochu náročnější záležitost, která vyžaduje trpělivého a tolerantního diváka.

Zajímavost: Hlavní roli měl původně hrát Al Pacino, jeho projev se ale režisérovi zdál příliš teatrální.

Mezinárodní trailer filmu Bratr Slunce, sestra Luna / Fratello sole, sorella luna
Piráti! (The Pirates! In an Adventure with Scientists!) (čtvrtek 27. 12., ČT :D, 09.00 - 10.25)

Plakát filmu Piráti! / The Pirates! In an Adventure with Scientists!Britsko-americká animovaná dobrodružná komedie pochází z dílny studia Aardman, což znalejším divákům odhalí mnohé. Režírující duo Peter LordJeff Newitt v ní zadaptovalo stejnojmennou knihu Gideona Defoea, který napsal scénář. Výsledkem je inteligentní film, u kterého se pobaví celá rodina a zejména všechny obrazové fórky jsou invenční a svým způsobem roztomilé. Vzhledem ke krátké stopáži je tu opravdu dost a dost různých odkazů a vtipů, což může být někdy na škodu, protože si je divák hned neuvědomí, na druhou stranu ale fungují samy o sobě, takže by to až takový problém být neměl. Příběhově pochopitelně nejde o nic náročného, neboť tvůrci využívají jednoduchého půdorysu k tomu, aby si dělali legraci především ze všech možných pirátských filmů. Vzhledem k velmi specifické plastelínové animaci a svéráznému pojetí ale film není úplně pro každého a je potřeba si k němu najít cestu. Mrzet nás pak může i fakt, že k vidění bude film s dabingem, který se sice povedl velmi dobře, hvězdné původní znění by ale bylo lepší. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Na natáčení se podílelo kolem tří set lidí, mezi nimiž bylo na třiatřicet animátorů a jedenačtyřicet fotografů ve čtyřech studiích.

Český trailer filmu Piráti! / The Pirates! In an Adventure with Scientists!
Divoši (Savages) (čtvrtek 27. 12., Nova, 21.55 - 00.25)

Český plakát filmu Divoši / SavagesŠest let starý kriminální thriller vycházející z románu Dona Winslowa není úplně špatný, vzhledem ke zúčastněným jménům ale měl dopadnout mnohem lépe. Režisér a spoluscenárista Oliver Stone se v něm snaží jít na ruku mladším divákům klipovitým střihem, střídáním obrazových perspektiv a používáním filtrů, jenže mu to úplně nejde a trochu se to tak míjí účinkem. Částečně za to ale může nešťastně napsaný scénář, kde jsou všechny vedlejší postavy zajímavější než ústřední trio a zklame i příběh, který je drsnější červenou knihovnou a disponuje sice brutálním, ale samoúčelným násilím. Nad vodou tak snímek drží obsazení již zmiňovaných vedlejších rolí, protože Blake Lively je toporná, Aaron Taylor-Johnson unylý a Taylor Kitsch zase solidní, jenže nemá moc co hrát. Mnohem lepší to tak je u Johna TravoltyBenicia del Tora nebo Salmy Hayek. Lehce nadprůměrná záležitost s výbornou kamerou a několika jednotlivými scénami, která by snesla mnohem kratší stopáž. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Kitsch nevyužíval kaskadéry.

Český trailer filmu Divoši / Savages

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu