Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

DVD: Scott Pilgrim proti zbytku světa

Vydáno: 09.04.2011 18:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: Facebook tvůrce

Scott je obyčejný teenager, který začne usilovat o dívku svých snů. Nepoužívá však svůj romantický šarm, nýbrž pěsti a kopance za doprovodu hlasitého KABOOM! A Edgar Wright boduje na celé čáře při přenesení videoherní a komiksové estetiky do filmu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rok 2010 byl splněným snem komiksových fanoušků. Nejenže přišel nářezový Kick-Ass, který zdatně balancoval mezi žánry, přišel s mnoha originálními nápady a navíc dokázal chytře využívat cizí motivy, ale na plátna kin se podívala i adaptace komiksu Scott Pilgrim proti zbytku světa. Film doprovázený nadšenými ohlasy, s taglinem An Epic Of Epic Epicness a pod režijním dohledem britského génia Edgara Wrighta, který už ve své rodné zemi stihl složit poctu zombie hororům v Soumraku mrtvých a akčním snímkům v Jednotce příliš rychlého nasazení. Jeho "americký debut" se však nejvíce podobá jeho prvotině - seriálu Spaced, popkulturnímu mišmaši s absurdním humorem. Právě toho si ve Scottovi užijete nejvíc.
Všeho toho si však můžete být jisti už z předlohy. Film je adaptací celého příběhu čítajícího šest knih (na jejichž "okénka" je mnohokrát upomínáno), mladého teenagera Scotta Pilgrima (nezaměnitelný Michael Cera), člena nevýrazné punkové kapely Sex Bob-ombs, stydlivého geeka a hlavně zasněného romantika, který sice chodí s o mnoho let mladší dívkou Knives (Ellen Wong), ale tu pravou lásku stále jen hledá. Jednoho dne ho však postihne "živý" sen, v němž potká dívku na kolečkových bruslích, s barevnými vlasy a hned jí podlehne. Na nejbližší party ji pak opravdu spatří a je připraven udělat vše pro to, aby ji získal.
Jenže to nebude tak jednoduché. Cesta k Ramoně (Mary Elizabeth Winstead) totiž vede přes sedm zlých ex-přítelů, které musí porazit ve videoherně laděném souboji. Od tohoto momentu už začíná nekonečná surreálná jízda, kterou si můžete buď okamžitě zamilovat, nebo nenávidět. Pokud vás iritoval už podobně stylizovaný Speed Racer bratrů Wachowských, raději se světu Scotta Pilgrima vyhněte. Jestli vám ale nevadí, když někdo spadne z výšky sto metrů a v klidu jde dál, je tohle přesně film pro vás.
Z formálního hlediska se to Wrightovi lépe povést nemohlo. Jistě, byly tu desítky adaptací videoher a komiksů, ale žádné z nich (ač byly některé z nich kvalitativně lepší) se nepodařilo tak věrohodně a přesně převést videoherní vyprávění a způsob komiksového čtení do filmové podoby. Cesta Scotta Pilgrima (jak v komiksu, tak ve filmu) za vysněnou princeznou je přiznaně inspirována 8bitovými klasikami jako Super Mario Bros. nebo Zelda a přesně se zákonitostmi těchto skákaček drží. Není to poznat jen na audiovizuální stránce (už úvodní logo Universalu navozuje "retro" atmosféru), příběh je prošpikován všemi videoherními trademarky jako levely, souboji s bossy, bodovými odměnami, extra životy či bonusovými schopnostmi, až se z toho nejednomu nostalgikovi zatočí hlava.
Na tuto originální smršť nápadů Wright přenáší estetiku, která se snaží co nejvíce uzpůsobit filmové diváctví čtení komiksu. Scott Pilgrim se zbytečně nezastavuje na místě, ale valí plným plynem kupředu. Podpořen ohromnou audiovizuální stránkou, která je snad splněným snem každého "geeka". Akce se od Wrightových předchozích počinů zpřehlednila, hýří nápady a je vizuálně zajímavá, takže se u ní není šance nudit. Když začne do reproduktorů navíc hrát i řízný soundtrack, máte jasno, jestli se vám film líbí, nebo ne.
Bohužel i taková spleť originality a nápadů dokáže postrádat celkový život. Snímku chybí jakákoliv ucelenost a více než na celistvý příběh se rozpadá na sled bizarních miniepizodek plných bezbřehé kreativity tvůrce. Škoda, že i přes to, že se jedná o průlomový snímek, co se týče přenesení konvencí jiných médií do filmu (zas tak zásadní jako Speed Racer ale není), jde vše ostatní do kytek. Celková živelnost, při níž byste se ponořili do pocitů postav a sdíleli s nimi jejich "vesmír", se vytratila úplně. Na mysli mám hlavně absolutně nefunkční ústřední romantickou linku, při níž hlavní hrdinové vypadají jako párek bezkrevných mrtvol, pro které je spojení "osudová láska" hodně vzdálený pojem. Děj tak nesměřuje do "geekovsky" emocionálního finále, nýbrž prostě skončí tak, že spoustě lidí přijde naprosto nelogický (ač se shoduje s předlohou). Scénář nám po celou stopáž nedokázal nastínit, proč by to mělo dopadnout právě tak.
Alespoň že snímek obsahuje dostatečně absurdního humoru, je sympaticky ulítlý a dokáže vtipně vystihnout životní trendy dnešní mládeže (jak které) a nesklouzává k samoúčelným trapnostem. Proto i když se objeví sebevětší pitomost, rádi ji akceptujete a řeknete si, že tady to nevadí, tady to tak prostě má být. Co by za to jiné filmy daly. Z obsazení jednoznačně vyčnívá druhý ex-přítel v podání Chrise "Kapitána Ameriky" Evanse, který ztvárnil amerického akčního herce s nezapomenutelným obočím, a Scottův homosexuální spolubydlící Wallace v podobě Kierana Culkina - ten nedokáže ztratit na vtipu snad ani v jednom výstupu. Na druhou stranu pár v podobě Michaela Cery, který hraje "postopadesáté" toho stejného sympatického ňoumu, a Mary Elizabeth Winstead vyznívá naprosto bezkrevně.
Pokud vás tedy zoufale nudí nabídka v kinech a na DVD, která stále dokola nabízí provařené příběhy v ještě provařenějším vizuálu, mohl by se vám Scott Pilgrim líbit. Je jen na vás, jestli budete bojovat po jeho boku, nebo se zařadíte ke zbytku světa. K.O. vám zasadí buď na začátku, nebo s ním vydržíte do konce.
Obsah DVD nabízí mimo jiné i několik zajímavých bonusů. Tím zdaleka nejvýživnějším jsou vynechané scény (můžete si je zapnout i s komentářem), včetně alternativního konce, které zabírají dobrou půlhodinku. Celkem vtipné nepovedené záběry mají okolo deseti minut, stejně jako nekonečné bádání v galeriích, kde si můžete prohlédnout vše od concept-artů, přes fan-plakáty a obrázky herců až po osobní fotky členů štábu. Film si stejně jako vynechané scény můžete zapnout s komentářem tvůrců nebo mu nahodit speciální titulky, které vám budou zobrazovat zajímavosti. Přesto chybí alespoň kratinký film o filmu nebo rozhovory s herci.
TECHNICKÉ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 Dolby Digital česky, 5.1 Dolby Digital anglicky, 5.1 Dolby Digital polsky
Titulky: české, anglické, polské, bulharské, řecké
Obraz: 16:9, 1,85:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Bradley James Allan (09.08.2021 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Box office: vedení se ujalo japonské anime (03.05.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Já, padouch 3 bez konkurence (03.07.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Baby Driver: první trailer akční komedie Edgara Wrighta (12.03.2017 09:00 v Novinky | Trailery)
- Blu-ray recenze: Ant-Man - na velikosti záleží (06.02.2016 18:03 v Recenze | Blu-ray)
- Co natočí Christopher Nolan po Interstellar? (05.12.2014 08:41 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Scott Pilgrim, Michael Caine a Charlie Chaplin proti zbytku světa (22.08.2014 07:00 v Radar | TV tipy)
- Edgar Wright nebude režírovat Ant-Mana (23.05.2014 23:00 v Novinky | Zprávy)
- Redakční topka: Nejlepší videoherní filmy (19.03.2014 12:30 v Články | Žebříčky)
- Comic-Con nabídl také novinky ze světa Marvelu (16.07.2012 16:14 v Novinky | Zprávy)
- Wright, Pegg a Frost se vrhli na Konec světa (14.05.2012 16:48 v Novinky | Zprávy)
- Novinky na DVD: 6. týden (06.02.2011 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Oscar za vizuální efekty má sedm kandidátů (08.01.2011 09:04 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Scott Pilgrim proti zbytku světa (11.10.2010 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Na co se těšit v říjnu 2010? (1/2) (02.10.2010 12:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Parodičtí upíří Stalloneho nevysáli (22.08.2010 20:31 v Komentáře | Box office)
- Box office: Sly a sourozenci Robertsovi na vrcholu (15.08.2010 20:22 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu